.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 14:32

Ξεκίνησε ο εντοπισμός οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Απειλή για (έξτρα) πρόστιμο €150

Για μια ακόμη φορά κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και λοιπών ΜΜΕ η απειλή προστίμων για όσα οχήματα έχουν αμελήσει να περάσουν από τον προβλεπόμενο περιοδικό τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ). Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ο πιο πρόσφατος γύρος σχετικών απειλών μας προέκυψε το περασμένο φθινόπωρο, καθώς με το τέλος του Σεπτέμβρη 2018 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4530/30-3-2018, το άρθρο 55 του οποίου προβλέπει ηλεκτρονική διασταύρωση των αρχείων του υπουργείου Μεταφορών (ΥΜΕ) με αυτά της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), προς εντοπισμό οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και επιβολή προστίμου €150.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η όλη διαδικασία είναι εφικτή καθώς τα ΚΤΕΟ όλης της χώρας είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο του ΥΜΕ, οπότε το υπουργείο έχει άμεση πρόσβαση στις ακριβείς λίστες οχημάτων που έχουν περάσει τον απαραίτητο έλεγχο. Στη συνέχεια αυτά διασταυρώνονται με τις λίστες των εν κυκλοφορία οχημάτων που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ για να προκύψει το κατάστιχο με όσους έχουν αμελήσει την υποχρέωσή τους.

Κατά τον νόμο 4530 το πρόστιμο των €150 είναι ανεξάρτητο από το πρόστιμο που πληρώνεται στο ΚΤΕΟ για καθυστερημένο έλεγχο (ως €65) και πάει κατευθείαν στο Taxisnet – όπου φυσικά και θα τοκίζεται εφόσον δεν αποπληρωθεί. Επιπλέον, ο νόμος κάνει σαφές πως το ίδιο πρόστιμο μπορεί να ξαναεπιβληθεί στο ίδιο όχημα, εφόσον σε μελλοντική διασταύρωση δεν έχει περάσει ακόμη ΚΤΕΟ.

Από τον Οκτώβριο και το τελευταίο μπαράζ απειλητικών δημοσιευμάτων (“έρχονται τσουχτερά πρόστιμα”) η περίφημη διασταύρωση δεν είχε γίνει, ώσπου τώρα ο καθημερινός Τύπος ξαναβάζει φωτιά στη σχετική ειδησεογραφία, ισχυριζόμενος πως ξεκίνησε ή ξεκινά πάραυτα η περίφημη αντιπαραβολή των αρχείων ΥΜΕ και ΑΑΔΕ.

Δε μπορούμε φυσικά να γνωρίζουμε αν η κυκλοφορία της είδησης αυτής ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή αν είναι σαν τον τραγέλαφο με τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα που για χρόνια περιφέρονται στην επικαιρότητα ως δαμόκλειος σπάθη μεταβαλλόμενου μεγέθους (από €100 ως €750 έχει ακουστεί κατά καιρούς), επιβάλλονται, μετά ακυρώνονται και στη συνέχεια επανακαθορίζονται, για να ανακαλύψουμε στο τέλος πως δεν είχαν υπολογίσει τα 50άρια.

Όπως και να έχει, ο τεχνικός έλεγχος είναι μια σημαντική υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη μοτοσυκλέτας ή αυτοκινήτου και καλό θα ήταν να τηρεί αυτήν την υποχρέωση, όχι προς αποφυγή του προστίμου, αλλά προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας. Αρκεί να είναι πραγματικός έλεγχος...

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 14:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon