.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 15:43

Μόνο ηλεκτροκινητήρα σε μολυσμένες πόλεις προτείνει η BMW για τα υβριδικά

Ως απάντηση στις απαγορεύσεις

Τα τελευταία χρόνια πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν ή και έχουν ήδη λάβει σκληρές αποφάσεις απέναντι στα ρυπογόνα οχήματα βενζίνης και ντίζελ, με μέτρα όπως την απαγόρευση εισόδου σε πετρελαιοκίνητα προ Euro 5 σε κάποιες Γερμανικές πόλεις κ.ά.

Ενόψει αυτού του κύματος κατά των ορυκτών καυσίμων, η BMW εξετάζει κάποιες παράπλευρες λύσεις. Μια τέτοια παρουσίασε στο πρόσφατο Los Angeles Auto Show.

Η BMW μπορεί να επιβάλλει στα υβριδικά της μοντέλα να σβήνουν εντελώς τον κινητήρα εσωτερικής καύσης τους, μένοντας μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα όταν κινούνται σε περιοχές με οξύ πρόβλημα μόλυνσης. Τα συστήματα πλοήγησης και συνδεσιμότητας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απενεργοποιεί το αυτοκίνητο από μόνο του, αυτόματα, τον ρυπογόνο κινητήρα του.

Με το πρόσφατο σκάνδαλο στα αυτοκίνητα ντίζελ της Volkswagen να έχει βαρύνει πολύ το κλίμα, υπάρχουν πλέον πολλές φωνές που ζητούν τον εξοστρακισμό όλων των οχημάτων με κινητήριες μονάδες εσωτερικής καύσης από πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Στουτγκάρδη.

Παράλληλα, τον περασμένο Φεβρουάριο ένα διοικητικό δικαστήριο στη Γερμανία εξέδωσε μια ιστορική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι δημοτικές αρχές των πόλεων θα μπορούν να απαγορεύουν τα πετρελαιοκίνητα οχήματα για να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα τους.

Με όλα αυτά να συμβαίνουν, η BMW βλέπει πως δημιουργείται ένα δυνατό ρεύμα υπέρ των ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τα επόμενα χρόνια και δεν αποκλείεται σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις να δούμε σύντομα θύλακες όπου θα μπαίνουν μόνο ηλεκτρικά (ή εν γένει, οχήματα μηδενικών ρύπων). Προφανώς, εφαρμόζοντας μια τέτοια τεχνολογική λύση, η BMW ψάχνει τον τρόπο να κρατήσει τα υβριδικά της οχήματα μέσα σε αυτό το παιχνίδι.

Διότι, εδώ που τα λέμε, μπορεί το μέλλον να είναι ηλεκτρικό, μα προς το παρόν ο κόσμος δεν αγοράζει ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες διότι πολύ απλά είναι ακόμη ακριβά, έχουν μικρές αυτονομίες και ανεπαρκή (ως ανύπαρκτα στη χώρα μας) δίκτυα φόρτισης. Οπότε ένα ευπροσάρμοστο υβριδικό ίσως να είναι μια καλή λύση απέναντι στις απαγορεύσεις που φαίνεται πως έρχονται πιο γρήγορα από την επόμενη μέρα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 15:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon