.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 11:18

Honda –Africa Twin που “επικοινωνεί” με άλλα οχήματα

Νέα επίπεδα ασφάλειας με το V2X πρωτόκολλο

Στο παγκόσμιο συνέδριο των “Έξυπνων Συστημάτων στις Μεταφορές” (Ιntelligent Transport Systems – ITS), το οποίο διεξάγεται στην Κοπεγχάγη της Δανίας (17-21/09/2018), η Honda παρουσιάζει τις τελευταίες της τεχνολογικές εφαρμογές, στον συγκεκριμένο τομέα.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει μια Africa Twin, η οποία είναι εξοπλισμένη με το εξαρτήματα και το λογισμικό που επιτρέπουν την εφαρμογή και την λειτουργία του πρωτόκολλου επικοινωνίας V2X, μεταξύ οχημάτων και σταθερών σημείων αναφοράς.

Το V2X, είναι μια κοινή, “ανοιχτού” κώδικα πλατφόρμα η οποία επιτρέπει σε οχήματα οποιουδήποτε τύπου να ανταλλάσουν πληροφορίες μεταξύ τους, που αφορούν στην θέση τους, στην κατεύθυνση τους και στην κινητική τους κατάσταση.

Παράλληλα, το σύστημα μπορεί να ενημερώνεται, σε πραγματικό χρόνο, με στοιχεία που αφορούν στην κίνηση, σε πιθανούς κινδύνους (π.χ. ατύχημα ή έργα πιο μπροστά στον δρόμο) και να εντοπίζει πινακίδες σήμανσης και φωτεινούς σηματοδότες (πομπούς), πριν αυτά εμφανιστούν στο οπτικό πεδίο του οδηγού.

Οι εφαρμογές του συστήματος αυτού είναι ποικίλες, κοινή συνισταμένη όμως αποτελεί η ασφάλεια. Ένα απλό παράδειγμα, είναι αυτό που δύο οχήματα πλησιάζουν μια διασταύρωση, χωρίς οι οδηγοί τους να έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους. Το V2X, δημιουργεί λοιπόν βάση εγγύτητας  ένα βρόγχο επικοινωνίας μεταξύ των οχημάτων, συλλέγοντας πληροφορίες για την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία αυτά κινούνται.

Οπτικά και ηχητικά σήματα, ενημερώνουν εγκαίρως τους οδηγούς για το διερχόμενο από την κάθετη κατεύθυνση όχημα, πριν αυτοί καν το αντιληφθούν.

Η Honda, μαζί με την Ducati την Audi και την Bosch, είναι από τις εταιρείες που έχουν επενδύσει πολλά στο V2X σύστημα, και το Africa Twin που παρουσιάστηκε στην Κοπεγχάγη αποδεικνύει ότι οι δύο τροχοί αποτελούν (και όντως είναι) ένα πολύ καλό πεδίο εφαρμογής, που μπορεί να αναβαθμίσει πολύ τα επίπεδα ασφάλειας.

Ακολουθεί ένα video με τον τρόπο λειτουργίας και μερικές από τις δυνατότητες του V2X πρωτόκολλου επικοινωνίας. (Ναι, δεν είναι Africa Twin αλλά Ducati η μοτοσυκλέτα, δεν έχει σημασία, το σύστημα είναι κοινή πλατφόρμα).

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 11:18

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon