.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 12:13

Δήλωση Triumph για την ασφάλεια των μοτοσυκλετών με keyless σύστημα

Πώς να μη σας την κλέψουν με hi-tech κόλπα

Θα έχετε προσέξει πως εσχάτως οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών έχουν αρχίσει να επενδύουν σε συστήματα εκκίνησης χωρίς κλειδί, γνωστά με το αγγλικό του όνομα, keyless. Πρόκειται για μια απλή τεχνολογία που είχε προηγουμένως διαδοθεί εκτενώς στα αυτοκίνητα και, ως είθισται, τώρα βρίσκει τον δρόμο της προς τις μοτοσυκλέτες.

Πρόσφατα μια ερευνητική ομάδα από το βελγικό πανεπιστήμιο KU Leuven ανέβασε ένα βίντεο όπου παρουσίαζε μια συσκευή δικής της επινόησης που μέσα σε ελάχιστο χρόνο υποκλέπτει τους κωδικούς ασφαλείας του keyless συστήματος ενός αυτοκινήτου Tesla και το παραδίδει στα χέρια του επίδοξου ληστή άκοπα και αθόρυβα.

Όπως είναι προφανές, αυτού του είδους οι ειδήσεις προκαλούν ρίγη πανικού στους ιδιοκτήτες τέτοιων οχημάτων και, διά του λόγου το αληθές, συνάδελφοι από Αγγλικά περιοδικά απευθύνθηκαν στην Triumph για να τους ρωτήσουν αν πρέπει να ανησυχούν οι ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών με keyless συστήματα και τι πρέπει να κάνουν για να κοιμούνται ήσυχοι.

Η απάντηση της Αγγλικής Triumph ακολουθεί:

“Οι ερευνητές του KU Leuven είχαν έρθει σε επαφή με την Triumph σχετικά με την εργασία τους και, φυσικά, γνωρίζουν τους τρόπους ηλεκτρονικής κλοπής.
“Αυτός ο τύπος επίθεσης έχει λάβει σημαντική προβολή από τα ΜΜΕ στην Αγγλία, ειδικά στον χώρο των αυτοκινήτων, όπου το τηλεχειριστήριο έχει μια συγκεκριμένη εμβέλεια, εντός της οποίας συνεχίζει να επικοινωνεί με το όχημα. Αν το κλειδί αυτό βρεθεί εκτός ακτίνας ή τεθεί εκτός λειτουργίας, τότε δεν υπάρχει κανένα σήμα για να υποκλαπεί.

“Το ασύρματο κλειδί της Triumph περιλαμβάνει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας που επιτρέπει στον αναβάτη να απενεργοποιεί αυτό το σήμα χειροκίνητα, ασχέτως από την απόσταση από τη μοτοσυκλέτα και έτσι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο κλοπής, κάτι που προτείνεται στη διαδικασία παράδοσης του οχήματος.

“Θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε με την τεχνολογία των μοτοσυκλετών μας, είτε αυτό αφορά την ασφάλεια, την προστασία ή την πρακτικότητα και κάθε προσπάθεια να παρακαμφθούν θα παρακολουθείται διαρκώς από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.”

Εν ολίγοις, αυτό που μας λέει η Triumph είναι το προφανές: για να κλαπούν οι κωδικοί ενός keyless συστήματος θα πρέπει η συσκευή υποκλοπής να βρεθεί εντός εμβέλειας με το ασύρματο κλειδί ενόσω αυτό λειτουργεί, άρα επικοινωνεί ανταλλάσσοντας κωδικούς με τη μοτοσυκλέτα. Αν το κλειδί απενεργοποιηθεί όταν το όχημα έχει παρκάρει (ή αν βρεθεί εκτός εμβέλειας), τότε δεν υπάρχει κάτι να κλαπεί. Τουλάχιστον όχι ηλεκτρονικά.

Στο μεταξύ, μετά τον ντόρο που προκλήθηκε με τη δημοσίευση της έρευνας των Βέλγων, η Tesla δήλωσε πως έχει αναβαθμίσει τα συστήματά της ώστε να μην είναι εφικτή η κλοπή των κωδικών ασφαλείας. Φανταζόμαστε πως κάθε εταιρεία που χρησιμοποιεί τέτοια keyless συστήματα – μεταξύ αυτών οι Triumph, Ducati και BMW – θα προβεί σε ανάλογες αναβαθμίσεις των συστημάτων της.

DSC 0544 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 12:16

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon