.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 13:53

Συστήματα ασφαλείας αυτοκινήτων: πόσο ασφαλή είναι για τα δίκυκλα;

Αναπτύσσεται νέο πρωτόκολλο αξιολόγησης

Η FEMA έχει αναδείξει πολλάκις τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων ασφαλείας στα αυτοκίνητα - όπως λ.χ. το ολοένα και πιο δημοφιλές στους κατασκευαστές Advanced Emergency Braking System - τα οποία φαίνεται πως εξελίσσονται λαμβάνοντας υπόψη τα άλλα αυτοκίνητα και τους πεζούς, αλλά δυσκολεύονται πολύ στο να αντιληφθούν τις μοτοσυκλέτες.

Μάλιστα, το πρόβλημα έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο με την εμφάνιση αυτόνομων οχημάτων, τα οποία επίσης έχουν εξελιχθεί δίχως να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μοτοσυκλέτας και ήδη έχουν σημειωθεί ατυχήματα στην Ευρώπη με Tesla που οδηγώντας με auto pilot έπεσαν πάνω σε μοτοσυκλέτες χωρίς προφανή λόγο.

Η αιτία, κατά τη FEMA, είναι πως η ανάπτυξη και δοκιμή αυτών των συστημάτων έχει γίνει αντιμετωπίζοντας τις μοτοσυκλέτες όπως όλα τα υπόλοιπα οχήματα, αδυνατώντας έτσι να ξεχωρίσουν τις ιδιαιτερότητες στην κίνησή τους, όπως για παράδειγμα τον τρόπο που μπορεί να εμφανιστούν από απρόβλεπτες γωνίες προσπερνώντας με αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα, συχνά «ξεγελώντας» τους αισθητήρες των συστημάτων αυτών.

Για τον λόγο αυτόν έχει συσταθεί το MUSE, ή Motorbike Users Safety Enhancement, ένα πλάνο δράσης που καταρτίστηκε στη Γαλλία από την εταιρεία αξιολόγησης UTAC CERAM με τη συνεργασία αρκετών βιομηχανιών, όπως οι Renault, VW, BMW, FCA, Subaru, Honda, Autoliv, ZF-TRW, Valeo, Bosch και Denso.

dummy 120918jpg

Στόχος του MUSE είναι να εξετάσει τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας ως προς την αλληλεπίδρασή τους με τα δίκυκλα και στη συνέχεια να καταρτιστούν πρωτόκολλα για τη δοκιμή και αξιολόγησή τους.

Ήδη η UTAC CERAM και η 2activeSystems έχουν κατασκευάσει ένα πρωτότυπο μοντέλο (dummy) μοτοσυκλέτας-αναβάτη για να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς στις μελλοντικές δοκιμές των συστημάτων ασφαλείας.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως η βιομηχανία έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω στην αναγνώριση των μοτοσυκλετών από τα προχωρημένα συστήματα ασφαλείας. Δοκιμές που έγιναν στην Ολλανδία από την αρμόδια υπηρεσία οχημάτων της χώρας, RDW, νωρίτερα στη χρονιά έδειξαν την ανάγκη για σωστά συστήματα ασφαλείας. Πάνε χρόνια που ζητάμε να ενσωματωθούν οι μοτοσυκλέτες στις νέες τεχνολογίες των αυτοκινήτων και φαίνεται πως ακουστήκαμε από κάποιους εκ των σημαντικότερων παικτών της αγοράς,» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της FEMA, Dolf Willigers.

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 14:28

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon