.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 14:32

Oι μονόδρομοι… βλάπτουν σοβαρά τα δίτροχα

Αρνητικές οι επιπτώσεις στους αναβάτες από τις μονοδρομήσεις

Οι συγκοινωνιολόγοι, συγκλίνουν και συμφωνούν ως προς την άποψη ότι οι μονοδρομήσεις, αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο “εργαλείο” στα χέρια τους, προκειμένου να να αποσυμφορίζουν περιοχές από την κίνηση.

Η απόφαση για την μονοδρόμηση μιας οδού ή τμήματος αυτής, έχει να κάνει με πολλές συνισταμένες, όπως το πλάτος της, ο κυκλοφοριακός φόρτος σε αυτή αλλά και η εξομοίωση μέσω μαθηματικών μοντέλων των αποτελεσμάτων που θα επιφέρει μια τέτοια κίνηση.

Δυστυχώς, τα δεδομένα που συλλέγονται αλλά και τα μοντέλα εξομοίωσης, λαμβάνουν υπόψη κυρίως τα  τετράτροχα, επιβατικά και ΜΜΜ. Ωστόσο σε μια πρόσφατη εισήγηση του, το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας της ΕΕ, αναφέρει ότι οι μονόδρομοι, επιδρούν αρνητικά στις συνθήκες κυκλοφορίας των ποδηλατών και κατά συνέπεια και των αναβατών που οδηγούν scooter και μοτοσυκλέτες μικρού κυβισμού.

Όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση, οι μονοδρομήσεις αναγκάζουν τα δίτροχα να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις, να εκτεθούν σε μεγαλύτερους κινδύνους, βγαίνοντας σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και να σπαταλήσουν περισσότερη ενέργεια. Με λίγα λόγια, τα δίτροχα όχι μόνο δεν ωφελούνται από τις μονοδρομήσεις αλλά ζημιώνονται.

Προτείνεται μάλιστα, η δημιουργία μιας μικρής λωρίδας αντίθετης κυκλοφορίας στους μονόδρομους, για χρήση αποκλειστικά από δίτροχα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 12:25

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon