.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2018 15:34

Euro 5 προδιαγραφές – Δεν διατυπώνονται με σαφήνεια από την ΕΕ

 

Αντιδρά ο ACEM, ζητά άμεσα ξεκαθάρισμα

Aπό το 2020, βάση των οδηγιών της ΕΕ, τα νέα μοντέλα μοτοσυκλετών και scooter που θα πωλούνται στην Eυρώπη, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις Euro 5 προδιαγραφές.  

Ωστόσο, ενώ απέχουμε λιγότερο από δύο χρόνια από το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να επαναδιατυπώνει και να αλλάζει τις προδιαγραφές αυτές, δημιουργώντας σύγχυση στους ευρωπαίους -και όχι μόνο- κατασκευαστές, που θα έπρεπε να είχαν ήδη στα χέρια τους ένα ολοκληρωμένο και άρτιο από κάθε άποψης πλαίσιο οδηγιών, προκειμένου να ξεκινήσουν την σχεδίαση και την εξέλιξη των νέων μοντέλων.

Ο πρόεδρος του ACEM, Stefan Pierer, είχε επισημάνει από την αρχή της χρονιάς το πρόβλημα αυτό, ζητώντας να ξεκαθαρίσει το ζήτημα άμεσα και οριστικά.Μισό χρόνο μετά όμως, τα δεδομένα παραμένουν ρευστά και αλλάζουν συνεχώς.

Τουλάχιστον η τελευταία νύξη της ΕΕ για το θέμα αυτό, είχε να κάνει με κάποιες παρατάσεις σε ορισμένα απαιτούμενα των Euro 5 προδιαγραφών και αυτό καθότι έγινε μάλλον αντιληπτό, ότι ορισμένες νόρμες ήταν πολύ αυστηρές και εκτός τόπου και χρόνου, δεδομένης της προόδου που σημειώνει η τεχνολογία.

Έτσι λοιπόν, δόθηκε μια παράταση τεσσάρων χρόνων σε ορισμένες προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα για το σύστημα διάγνωσής καλής λειτουργίας καταλύτη. Kανονικά αυτό θα ίσχυε από το 2020, ωστόσο η ΕΕ υποχώρησε στο συγκεκριμένο θέμα, μεταθέτοντας την υποχρεωτική αυτή προδιαγραφή, για το 2024.  

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει σε πολλούς άλλους τομείς των προδιαγραφών Euro 5, που χρήσουν άμεσης διευκρίνησής και ορθής, οριστικής διατύπωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί ο ACEM, θα υπάρξει ένα χάος.          

Ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει, αφορά το επικείμενο Brexit, την αποχώρηση δηλαδή της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Δεδομένου του μεγέθους αγοράς που έχει η Αγγλία, όλοι οι κατασκευαστές ζητούν εξηγήσεις από την ΕΕ σχετικά με το τι θα ισχύσει, πως και πότε, ωστόσο ούτε για αυτό το ζήτημα έχει δοθεί κάποια σαφής απάντηση.   

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2018 15:39

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon