.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 15:23

Εκδόθηκε πόρισμα για το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο με αυτόνομο αυτοκίνητο

 

Καταδικαστικό για την Uber το αρχικό πόρισμα

 

Τον περασμένο Μάρτιο στην Αριζόνα σημειώθηκε η πρώτη απώλεια ανθρώπινης ζωής μετά από τροχαίο ατύχημα με αυτόνομο όχημα. Συγκεκριμένα, ένα αυτόνομα κινούμενο αυτοκίνητο της Uber χτύπησε θανάσιμα μια πεζή γυναίκα που διέσχιζε τον δρόμο. Όπως είναι προφανές, η νέα αυτή τεχνολογία μπήκε απευθείας στο μικροσκόπιο.

Η αρμόδια αρχή των ΗΠΑ, National Transportation Safety Board (NTSB) μόλις εξέδωσε το προκαταρκτικό της πόρισμα για τις αιτίες του ατυχήματος, σύμφωνα με το οποίο δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τους αισθητήρες του Volvo XC90 που προκάλεσε το ατύχημα, ούτε προκύπτει κάποια ευθύνη για την οδηγό που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο. Το πόρισμα επιρρίπτει όλη την ευθύνη στο software που εγκατέστησε η Uber ώστε να μετατρέψει το παραδοσιακό SUV σε πλήρως αυτόνομο.

Η αναφορά της NTSB αναφέρει πως οι αισθητήρες κατέγραψαν τη γυναίκα έξι ολόκληρα δευτερόλεπτα πριν το μοιραίο, δηλαδή υπήρχε άφθονος χρόνος αντίδρασης από ένα αυτοκίνητο που κινείτο με 75 km/h σε έναν άδειο δρόμο. Το πρόβλημα είναι πως το software δεν αναγνώρισε ότι πρόκειται για πεζό, ούτε κατέγραψε την πορεία του που διασταυρωνόταν με αυτή του αυτοκινήτου.

“Καθώς όχημα και πεζός πλησίαζαν, το αυτόνομο σύστημα καταχώρισε τη γυναίκα ως άγνωστο αντικείμενο και μετά ως ποδήλατο με πολλαπλές προβλέψεις για την τροχιά της.
“Στα 1.3 δευτερόλεπτα πριν το χτύπημα, το σύστημα κατάλαβε πως απαιτείτο μια επείγουσα μανούβρα αποφυγής. Σύμφωνα με την Uber, τέτοιες μανούβρες δεν είναι ενεργοποιημένες όταν το όχημα είναι υπό τον έλεγχο του υπολογιστή, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο νευρικής συμπεριφοράς του οχήματος. Ο χειριστής του οχήματος πρέπει να παρέμβει και να αναλάβει δράση, όμως το σύστημα δεν είναι σχεδιασμένο για να τον ειδοποιεί.”

Κοινώς, μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχε μια οδηγός, που όμως δεν οδηγούσε εκείνη τη στιγμή και όταν αυτή αντελήφθη τι συνέβαινε ήταν ήδη αργά. Όταν τελικά αυτή παρενέβη και άρπαξε τιμόνι και φρένα, το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει την ταχύτητα σε 63 km/h. Όπως αποδείχθηκε, η οδηγός αυτή εκείνη τη στιγμή κοιτούσε μια οθόνη με διαγνωστικά μηνύματα του συστήματος.

Για την NTSB υπάρχει σοβαρό θέμα με το αυτόνομο σύστημα της Uber, καθώς εκτιμάται πως πρώτη τους προτεραιότητα είναι να είναι άνετος ο πελάτης μέσα στο αυτοκίνητο, αποφεύγοντας νευρικές τιμονιές και φρεναρίσματα.

“Η Uber βιάζεται να πετύχει έναν εσωτερικό της στόχο που θέλει τους πελάτες στην ευρύτερη περιοχή του Phoenix να κυκλοφορούν με τα αυτόνομα Volvo της χωρίς κανέναν να κάθεται πίσω από το τιμόνι.”

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 15:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon