.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 12:50

Ηλεκτρικό σκούτερ με τεχνητή νοημοσύνη

 

Πράσινη τεχνολογική ανάπτυξη από την Ινδία

Η νεοσύστατη εταιρεία 22 Motors από την Ινδία προτίθεται να φέρει στην παραγωγή το ηλεκτρικό σκούτερ Flow. Αφού το παρουσίασε στην έκθεση Auto Expo 2018 της πατρίδας της, άνοιξε μια πλατφόρμα προπαραγγελιών, με αυτή να ξεπουλά λίγες μόλις εβδομάδες από το κλείσιμο της έκθεσης.

Το Flow μοιάζει να είναι ένα τυπικό ηλεκτρικό σκουτεράκι πόλης και η αλήθεια είναι πως από πλευράς μηχανολογικής δεν έχει κάτι που να ξεχωρίζει. Κινείται σε 12-ιντσους τροχούς, τροφοδοτείται από μια μπαταρία λιθίου-ιόντων άγνωστης χωρητικότητας, η οποία ταΐζει ένα ηλεκτρικό μοτεράκι της Bosch στο κέντρο του πίσω τροχού.

Η μέγιστη ιπποδύναμη φτάνει στα 2,8 άλογα και η τελική του ταχύτητα στα 60 χ.α.ώ. Η αυτονομία του μπορεί να φτάσει ως τα 160 χιλιόμετρα, εφόσον στο Flow έχουν τοποθετηθεί δύο μπαταρίες στον ειδικό χώρο στο πάτωμα. Αναλογικά, με τη μία μπαταρία – που λογικά θα πωλείται ως στάνταρ το σκούτερ – η αυτονομία θα είναι περίπου η μισή.

Το σκούτερ είναι εφοδιασμένο και με σύστημα ανάκτησης ενέργειας (regenerative braking ή KERS), το οποίο βελτιώνει το φρενάρισμα κατά 60% καθώς αυξάνει το φρένο κινητήρα στο κλείσιμο του γκαζιού, και μπορεί να επιμηκύνει ως και κατά 6% την αυτονομία ανά κύκλο φόρτισης της μπαταρίας.

6

Το ηλεκτρικό αυτό στοιχείο μπορεί να φορτιστεί από μια απλή οικιακή παροχή, αλλά παράλληλα διαθέτει και κύκλωμα fast charging (ταχείας φόρτισης) που του επιτρέπει να γεμίσει ως 70% σε μια ώρα συνδεδεμένο στην κατάλληλη παροχή.

Εκεί που το Flow αρχίζει να ξεχωρίζει, είναι στην ηλεκτρονική του διαχείριση. Η 22 Motors έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο του σκούτερ. Αυτό μαθαίνει από τη χρήση και προγραμματίζεται αναλόγως, προβλέποντας πότε κάποιο ανταλλακτικό θα χρειαστεί αντικατάσταση και μάλιστα έχει τη δυνατότητα να το προπαραγγείλει αυτομάτως πριν καν εμφανιστεί η ανάγκη.
Παράλληλα, ο εγκέφαλος του Flow συμπεριλαμβάνει ένα έξυπνο σύστημα ανίχνευσης και προειδοποίησης σύγκρουσης. Η υπηρεσία Geo Fencing ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη όταν το σκούτερ εκτρέπεται της προκαθορισμένης πορείας του, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντικλεπτικό αφού παρακολουθεί τη θέση του σκούτερ ανά πάσα στιγμή μέσω GPS και έχει τη δυνατότητα να στείλει ειδοποιήσεις κατευθείαν στο smartphone.

Ένας ειδικός αλγόριθμος παρακολουθεί τις οδηγικές συνήθεις του αναβάτη και ενημερώνει κάθε φορά που εντοπίζεται μια σημαντική αλλαγή, προσφέρει ειδοποιήσεις για τις εξωτερικές συνθήκες (καιρικές, κίνηση κλπ), ενώ διαρκώς παρακολουθούνται και καταγράφονται στο σύννεφο (cloud) στοιχεία χρήσης του σκούτερ, από την πορεία φόρτισης-εκφόρτισης των μπαταριών ως διαγνωστικά.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η λειτουργία Fleet, που προφανώς απευθύνεται σε εταιρείες που θα το επιλέξουν για τις ανάγκες τους. Προσφέρει μεγάλες δυνατότητες παρακολούθησης του στόλου (fleet) οχημάτων τόσο συνολικά όσο και ανά όχημα, και μπορεί ακόμη και να συνδράμει στη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού δρομολογίων εντοπίζοντας και διορθώνοντας τις ατέλειες της οργάνωσης.

Το Flow δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, ωστόσο η 22 Motors δηλώνει πως σύντομα θα ξανανοίξει την εφαρμογή προπαραγγελίας του. Κοιτώντας τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, είναι προφανές πως πρωτίστως οι Ινδοί στοχεύουν στη στελέχωση επαγγελματικών στόλων (λ.χ. delivery, courier κλπ), όπου το βασικό προσόν του Flow, δηλαδή η τεχνητή του νοημοσύνη, μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο «απλό» δίκυκλο.

Πηγή: 22 Motors

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 12:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon