.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 12:31

Αναβάτρια “βάζει τα γυαλιά” στους άντρες σε διαγωνισμό οικονομικής οδήγησης

 

Οι συμβουλές της για οδήγηση με κατανάλωση… σταγονόμετρου

 

Έξι χρόνια περίμενε η Elizabeth “Liz” Perez για να κερδίσει στον ετήσιο διαγωνισμό οικονομικής οδήγησης Petron APTI Safe Run που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις Φιλιππίνες. Στις προηγούμενες συμμετοχές της, είχε καταφέρει να πλασαριστεί πολύ ψηλά στην  κατάταξη, με αποκορύφωμα μια δεύτερη θέση, όμως φέτος, η στρατηγική της και η εμπειρία που είχε αποκομίσει απέδωσαν καρπούς, με την Liz, να καταφέρνει να τερματίσει πρώτη στην κατηγορία της, νικώντας κατά κράτος τους άνδρες συμμετέχοντες.

Η Liz, κάλυψε μια διαδρομή 600 χιλιομέτρων μέσα σε 11 ώρες, οδηγώντας ένα Yamaha Tracer 900, επιτυγχάνοντας μια εκπληκτική τιμή κατανάλωση της τάξεως των 34.1 χιλιομέτρων ανά λίτρο!

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε ήταν το… να παραμείνει ξύπνια, αφού μετά το οκτάωρο συνεχόμενης οδήγησης κυριολεκτικά δάγκωνε με δύναμη την γλώσσα της, ώστε ο πόνος να την ξυπνά κα να παραμένει σε εγρήγορση. Επίσης, στις δύο δεκάλεπτες στάσεις που επιτρεπόντουσαν από την διοργάνωση, έφαγε μόνο δύο μπανάνες και ήπιε ελάχιστο νερό, προκειμένου να αποφύγει την υπνηλία της χώνεψης αλλά και την ανάγκη στάσης για τουαλέτα.

Σε ότι αφορά στις συμβουλές για οικονομική οδήγηση, η Liz ανέφερε τα εξής:

-Προετοιμασία μοτοσυκλέτας: Πρόσφατο service, νέα μπουζί και φρέσκα λάδια, καλά λιπασμένη αλυσίδα.

-Διατήρηση σταθερών στροφών λειτουργίας: Στην μεγαλύτερη διάρκεια της διαδρομής, η Liz είχε “καρφωμένο” το στροφόμετρο στις 3.000 σ.α.λ., την περιοχή λειτουργίας του κινητήρα δηλαδή, όπου η κατανάλωση είναι η μικρότερη δυνατή.

-Αποφυγή φρένων: Όσο αυτό είναι δυνατό φυσικά. Φρένα μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, καθότι η ανάκτηση της ταχύτητας σημαίνει και κατανάλωση βενζίνης

-Ακούμε τον κινητήρα: Έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στο “τραγούδι” του κινητήρα, καθώς δεν γίνεται να παρακολουθεί κανείς συνέχεια το στροφόμετρο. Οποιαδήποτε αλλαγή στην χροιά και στον τονικό ύψος του παραγόμενου ήχου σημαίνει ότι έχουμε βγει από την περιοχή της οικονομικής του λειτουργίας.

-Πιέσεις ελαστικών: Στο ανώτερο επιτρεπτό όριο αλλά όχι πάνω από αυτό. Η πεποίθηση ότι ένα παραφουσκωμένο ελαστικό έχει και μικρότερες τριβές, είναι λανθασμένη.

-“Κρυβόμαστε” πίσω από την ζελατίνα και το fairing: Το κεφάλι μας και το σώμα μας προσθέτουν στον συντελεστή αεροδυναμικής οπισθέλκουσας, απαιτώντας περισσότερο έργο από τον κινητήρα για να διατηρηθεί μια σταθερή ταχύτητα. Άθελα μας λοιπόν, λειτουργούμε ως… αερόφρενα. Φροντίζουμε λοιπόν με την στάση μας, να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερο μετωπικό ίχνος.

-Διατήρηση σταθερής ταχύτητας: Προφανώς! Χρειάζεται βέβαια αρκετή υπομονή αλλά αν το ζητούμενο είναι η οικονομία, οι αυξομειώσεις στην ταχύτητα, δεν συμβάλουν σε αυτό.

- Ανοίγουμε “τρυφερά” στο γκάζι: Όπως αναφέρει η Liz, το γκάζι, στην περίπτωση που θέλουμε να ανακτήσουμε / αυξήσουμε ταχύτητα, πρέπει να ανοίγει όσο το δυνατό πι μαλακά και αργά, απαγορεύονται δια ροπάλου τα… “χουφτώματα”!       

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 12:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon