.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 14:09

Hayabusa με… ατμομηχανή!

 

Απόπειρα για κατάρριψη του ρεκόρ ταχύτητας

 

Aν υπάρχει μια μοτοσυκλέτα στην οποία ορκίζονται και πίνουν νερό στο όνομα της οι απανταχού βελτιωτές και “άρρωστο” με τα ρεκόρ ταχύτητας, αυτή είναι το Suzuki Hayabusa.

Η λίστα με τις επεμβάσεις στο μοτέρ αυτού του μοντέλου απλά δεν έχει τελειωμό! Αύξηση χωρητικότητας, άγριοι εκκεντροφόροι, turbo, nitro, πλήρης αλλαγή “σωθικών” και ενίοτε όλα αυτά μαζί, προκειμένου να βγουν όσο το δυνατόν περισσότερα άλογα.

Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, όπου το Hayabusa χρησιμοποιείται απλά ως φορές ενός διαφορετικού τύπου κινητήρα. Μιας ατμομηχανής για την ακρίβεια! Ναι, καλά διαβάσατε, ατμομηχανή.

suzuki hayabusa atmos 9

Μην πάει το μυαλό σας στην στερεοτυπική άποψη που έχουμε οι περισσότεροι για τις "τσουφ-τσουφ-του-του" ατμομηχανές,  καμία σχέση με τρένα και καράβια όπου θερμαστές που τους λένε Γουίλι από το Τζιμπουτί διατηρούν τεράστιους κλίβανους αναμμένους ενώ σε μια γωνιά ο Νίκος Κούρκουλος φωνάζει “όχι άλλο κάρβουνο!!!”

Η βασική αρχή λειτουργία είναι η ίδια, νερό θερμαίνεται και παράγει ατμό υπό πίεση, μόνο που εδώ η θέρμανση (στους 950 βαθμούς κελσίου!) γίνεται με κηροζίνη και η πίεση είναι τεράστια, 2000 psi για την ακρίβεια!

suzuki hayabusa atmos 12

Ο ατμός αυτός στην συνέχεια διοχετεύεται σε έναν V2 κινητήρα εξωτερικής καύσης ο οποίος με την πίεση του ατμού περιστρέφει τον στρόφαλο του. Η μετάδοση της κίνησης στον πίσω τροχό έχει υποπολλαπλασιαστεί, ωστόσο είναι σταθερή και δεν μεσολαβεί κιβώτιο ταχυτήτων.

Επίσης, δεν υπάρχει γκάζι, η ποσότητα του ατμού που διοχετεύεται στον κινητήρα είναι ελεγχόμενη από μια βαλβίδα η οποία ελέγχεται με την σειρά της ηλεκτρονικά.  Ναι, όσο και αν ακούγεται περίεργο για τέτοιου είδους κινητήρα, τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν απουσιάζουν, είναι μάλιστα πολυάριθμα και αρκετά περίπλοκα, προκειμένου να ελέγχουν όλες τις παραμέτρους λειτουργίας.

suzuki hayabusa atmos 1

Ο υπερβολικά μεγάλος κοκοβιός που βλέπετε στο συγκεκριμένο Hayabusa, είναι το ρεζερβουάρ του νερού, που χρησιμοποιείται για την ατμοποίηση.

Προς το παρόν, το ατμοκίνητο Hayabusa βρίσκεται στα αρχικά στάδια δοκιμών, έχοντας πετύχει μια μέγιστη ταχύτητας της τάξεως των 120,4 χλμ./ώρα, με το ρεκόρ να είναι, για αυτού του τύπου τις μοτοσυκλέτες, τα 132,6 χλμ./ώρα.

suzuki hayabusa atmos 4

Ο Chris Wedgwood όμως, ο εμπνευστής και δημιουργός του… “ατμοbusa”, ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει τα 300 χλμ./ώρα! Σημειώνουμε ότι ο Chris κατάγεται από το Isle of Man, οπότε από καλώς εννοούμενη τρέλα, πρέπει να έχει μπόλικη…

Καλή επιτυχία λοιπόν!

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 14:16

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon