.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:52

Ινδία – Αλλάζουν τις κατηγορίες διπλωμάτων λόγω ατυχημάτων

 

Πως αυτό αλλάζει επίσης τoν χάρτη των εξαγωγών 

Με 27% ποσοστό συμμετοχής επί του συνόλου των ετήσιων τροχαίων περιστατικών στην Ινδία, τα μηχανοκίνητα δίτροχα αποτελούν τα οχήματα με το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου στην χρήση τους. Προκειμένου να αλλάξει αυτό, η ινδική κυβέρνηση, αποφάσισε να λάβει σοβαρά μέτρα, με μια δέσμη ενεργειών η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και αλλαγές στις κατηγορίες των διπλωμάτων οδήγησης και στην αυστηροποίηση των εξετάσεων για την χορήγηση τους στους αναβάτες.

Μέχρι τώρα, οι κατηγορίες αδειών οδήγησης για δίτροχα στην Ινδία, ήταν δύο, μια για μοντέλα που φέρουν αυτόματη μετάδοση και μια για μοντέλα με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Ουσιαστικά δηλαδή, ένας κάτοχος διπλώματος για μοτοσυκλέτες με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, μπορούσε να οδηγήσει από commuter 125 κ.εκ., μέχρι... Kawasaki H2.

Mπορεί τα superbikes και γενικά οι μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού και ισχύος να είναι κάτι σπάνιο στην Ινδία, ωστόσο η γεωμετρικού ρυθμού ανάπτυξη της αγοράς, έχει επιφέρει σημαντική αναβάθμιση, με πολλά -τηρουμένων των αναλογιών- sport μοντέλα στα 200+ κ.εκ. να μπορούν εύκολα να αποκτηθούν. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να θεσπιστούν νέες κατηγορίες διπλωμάτων αλλά και να γίνουν πιο αυστηρές οι εξετάσεις που απαιτούνται για την έκδοση τους.

Πλέον οι άδειες οδήγησης θα είναι τρεις: α) αυτόματα, β) μοτοσυκλέτες με ταχύτητες μέχρι 500 κ.εκ., γ) μοτοσυκλέτες με ταχύτητες 500+ κ.εκ., κάτι που θυμίζει το ευρωπαϊκό αντίστοιχο μοντέλο με τις A, A1 και A2 κατηγορίες.

Το γεγονός αυτό, μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης ότι αφορά μόνο την Ινδία και τους Ινδούς, ωστόσο αν οι κατηγορίες διπλωμάτων εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψιν ότι 1) υπάρχει οδηγία για υποχρεωτικό ABS στις μοτοσυκλέτες από τον Απρίλιο του 2018 αλλά και 2) το ότι πρόκειται πολύ σύντομα να θεσπιστούν νόρμες για τους ρύπους, τότε, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι σε λίγο καιρό, ίσως οι μοτοσυκλέτες της ινδικής αγορά να είναι “europe ready” σε προδιαγραφές, χωρίς να χρειάζονται αλλαγές για να εισαχθούν στην Γηραιά Ήπειρό.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon