.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 16:13

Ύποπτα για καρκινογένεση τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης;

 

Πως εικάζεται ότι αυτό θα οδηγήσει σε “θάνατο” τις μοτοσυκλέτες!    

Δηλώσεις οι οποίες σίγουρα χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης έκανε ο τεχνικός διευθυντής των κρανών Reevu, Mark Steele, αναφέροντας ότι οι εκπομπές από τους αισθητήρες που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία ενός αυτόνομου οχήματος, μπορούν να βλάψουν μοτοσυκλετιστές και πεζούς, δημιουργώντας στο αστικό περιβάλλον αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο, ένα πολύ πυκνό δίκτυο μικροκυμάτων / ακτινοβολιών.

“Οι αισθητήρες των αυτόνομων οχημάτων εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, της οποίας το φορτίο για ένα μόνο αυτοκίνητο, δεν είναι μεγάλο”, αναφέρει ο Steele, για να συνεχίσει όμως αμέσως μετά: “Όσο η παρουσία των αυτοκινήτων με αυτόνομα συστήματα ασφαλείας ή με πλήρη αυτόνομο έλεγχο αυξάνεται, το φορτίο αυτό θα μπορεί εύκολα να ξεπεράσει κάποιες συγκεκριμένες τιμές και να γίνει βλαβερό.

 Εντός των πόλεων, οι εκπομπές από τους αισθητήρες θα ανακλώνται στα κτήρια και θα δημιουργούν έναν ιστό με εκατοντάδες δέσμες. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα είναι σίγουρα περισσότερο προστατευμένοι μέσα στον μεταλλικό κλωβό των οχημάτων τους, ωστόσο ο μοτοσυκλετιστές και οι πεζοί θα είναι έκθετοι σε όλη αυτή την ακτινοβολία η οποία με καθημερινή πολύωρη έκθεση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις, με κυριότερη αυτή της πρόκλησης καρκίνου.”

Πολύ σημαντικές οι δηλώσεις του Steele, για μια τεχνολογία ή οποία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, έχει ήδη μια μικρής έκτασης εφαρμογή στους δρόμους αλλά αναμένεται σύντομα να αποτελεί την πραγματικότητα μας.

Φυσικά αυτός είναι απλά ένας ισχυρισμός, ο οποίος θα πρέπει να διερευνηθεί από ανεξάρτητες επιστημονικές αρχές για να εξακριβωθεί το κατά πόσο ευσταθεί. Αντίστοιχο θέμα είχε δημιουργηθεί και με τα κινητά τηλέφωνα, για το οποίο υπάρχουν εκατοντάδες έρευνες και πορίσματα, τα οποία είναι σε πολλές περιπτώσεις, αντικρουόμενα.  

Το σίγουρο είναι πάντως ότι έχουν θεσπιστεί κάποια standards σε ότι αφορά στις εκπομπές ακτινοβολίας από ένα κινητό. Ο Steele, αναφέρει σχετικά με αυτό:

“H ακτινοβολία που εκπέμπει ένα κινητό, είναι πολύ μικρή συγκρινόμενη με αυτή που εκπέμπουν οι αισθητήρες ενός συστήματος αυτόνομης οδήγησης. Περισσότερος θα είναι ο κίνδυνος για όσους φέρουν μεταλλικά εμφυτεύματα αλλά και για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν βηματοδότη στην καρδιά.

 Έξω από την πόλη δε, όπου οι ταχύτητες και οι αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων είναι μεγαλύτερες, οι αισθητήρες αυξάνουν την ισχύ του σήματος τους, οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργείται ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο από ακτινοβολία περιβάλλον.

Πέραν από τις συνέπειες που θα προκαλούνται από την μακροχρόνια έκθεση, η ακτινοβολία αυτή είναι ικανή και για πιο άμεσα συμπτώματα, νευρολογικής φύσεως, όπως  ναυτία, ζαλάδες και αποπροσανατολισμό.”

O Steele στη συνέχεια, με βάση τους ισχυρισμού του, προχωρά την σκέψη του και κάνει λόγο για ένα δυστοπικό μέλλον για την μοτοσυκλέτα, που γρήγορα θα οδηγήσει στον αφανισμό της!

“Μέσα σε ένα τόσο επιβαρυμένο από ακτινοβολία περιβάλλον, το να οδηγά κανείς μοτοσυκλέτα, θα σημαίνει καθημερινή έκθεση, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Ίσως αυτό να είναι και το τέλος της μοτοσυκλέτας, μπορεί ήδη να έχει αποφασιστεί, οι δύο τροχοί να μην συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο των προσωπικών μετακινήσεων του μέλλοντος,”

Επαναλαμβάνουμε ότι όλα τα ανωτέρω αποτελούν μια τοποθέτηση του Steele, η οποία σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί σε επιστημονική βάση. Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα πρέπει όλες οι νέες τεχνολογίες και πολύ περισσότερο η εφαρμογή αυτών στην καθημερινότητα μας, να εξετάζονται διεξοδικά και λεπτομερώς.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 16:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon