Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 14:17

Οι μεσήλικες μοτοσυκλετιστές εμπλέκονται πιο συχνά σε ατυχήματα!

 

Ραγδαία αύξηση στα ποσοστά τραυματισμών και θανάτων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας

 

Η αμερικανική AAA (American Automobile Association) το αντίστοιχο της δικής μας ΕΛΠΑ δηλαδή, διεξήγαγε μια μεγάλη έρευνα σχετικά με τα ατυχήματα στις ΗΠΑ, εξετάζοντας σε βάθος χρόνου, το αρχείο της Διεύθυνσης Ασφάλειας των Εθνικών Αυτοκινητόδρομών (NHTSA).

Προς έκπληξη τους, διαπίστωσαν ότι οι μοτοσυκλετιστές κάποιας ηλικίας (50 ετών και πάνω) έχουν τετραπλασιάσει τον αριθμό σοβαρών τραυματισμών και θανάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, μέσα στην τελευταία εικοσαετία!

Θα περίμενε κανείς, με βάση την στερεοτυπική αντίληψη ότι οι νέοι είναι πιο ριψοκίνδυνοι και απερίσκεπτοι, ενώ οι μεγαλύτεροι πιο μετρημένοι και πιο έμπειροι, ότι την θλιβερή πρωτιά σε αυτό τον τομέα θα την είχαν οι νεαροί αναβάτες, όμως τα αποτελέσματα της έρευνας ανέτρεψαν την παγιωμένη θεώρηση που έχουν οι περισσότεροι.

Η αιτία; Σε γενικότερα πλαίσια η κατηγορία των “BABs” αναβατών (Born Again Bikers), δηλαδή των ανθρώπων εκείνων που είχαν μοτοσυκλέτα σε νεαρή ηλικία αλλά μετά κάνοντας οικογένεια την άφησαν, για να την ξαναπιάσουν  στα 50+ τους χρόνια, ωθούμενοι πολλές φορές από την κρίση μέσης ηλικίας.

Όπως εξηγεί ένας αμερικάνος μοτοσικλετιστής 64 χρόνων, που  οδηγεί επισταμένα και συνεχόμενα για 40 και πλέον έτη, “βλέπω πολλούς συνομήλικους μου, να αγοράζουν ξανά μοτοσυκλέτα και να λένε «οδηγούσα είκοσι χρόνια ξέρεις…», ενώ στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι ότι πριν από είκοσι χρόνια είχαν μια ευκαιριακή και βραχεία εμπειρία με μια μοτοσυκλέτα”.

“Αυτοί οι νεόκοποι αναβάτες, δεν είχαν ποτέ αποκτήσει εμπειρία στην οδήγηση, δεν είχαν λάβει ποτέ τους την δέουσα εκπαίδευση και μοτοσυκλετιστική αγωγή. Τα πρότυπα της γενιάς μας ήταν ο «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης» (Easy Rider) και ο «Ατίθασος» (Τhe Wild One) και νομίζουν ότι αγοράζοντας ξανά μοτοσυκλέτα, αγοράζουν κατά κάποιο τρόπο και κάτι από την χαμένη τους νιότη. Δεν είναι όμως έτσι απλά τα πράγματα!’’

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 15:19

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube