.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 14:42

Έρευνα - Ποιος ευθύνεται για τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα;

 

…τα αυτοκίνητα!

 


Αυτό είναι το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε το τμήμα οδικών μεταφορών και ασφάλειας του πανεπιστημίου του Monash στην Αυστραλία.

Οι ερευνητές, συγκέντρωσαν στοιχεία για περισσότερα από 230 ατυχήματα κατά την περίοδο 2012-2014 και ενώ το στατιστικό δείγμα μπορεί να ακούγεται μικρό, η διαφορά είναι ότι κάθε περίπτωση εξετάστηκε σε βάθος, λαμβάνοντας υπόψη την γνώμη εμπειρογνωμόνων και τις μαρτυρίες όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Ποια είναι τα πορίσματα που προέκυψαν; Πρώτα απ΄ όλα, όπως αναφέραμε και εδώ, για τα ατυχήματα που δεν εμπλέκεται άλλο όχημα, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους οδηγούς των μοτοσυκλετών, δηλαδή κακή εκτίμηση ή λάθος χειρισμός.

Στις περιπτώσεις ατυχημάτων όμως που εμπλέκονται άλλα οχήματα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία τετράτροχα, την ευθύνη την έχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι οδηγοί των αυτοκινήτων, με κυριότερη αιτία το ότι δεν αντιλαμβάνονται τις μοτοσυκλέτες και δεν τους παραχωρούν τον χώρο που τους αναλογεί.

Αυτό ισχύει σαν κανόνας στα ατυχήματα που συμβαίνουν σε συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας, στην περίπτωση όμως των ατυχημάτων που συνέβησαν σε πυκνές συνθήκες κυκλοφορίας, την ευθύνη την είχαν οι οδηγοί των μοτοσυκλετών.

“Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει”, εξηγεί ο Trevor Allen από το πανεπιστήμιο Monash, καθώς “ο κίνδυνος για εμπλοκή σε ατύχημα με μοτοσυκλέτα, αυξάνεται κατά πολύ όταν οι συνθήκες κυκλοφορίας είναι πυκνές. Τα αυτοκίνητα έχουν πάνω – κάτω τα ίδια ποσοστά ατυχημάτων σε συνθήκες ήπιας και πυκνής κυκλοφορίας, για τις μοτοσυκλέτες όμως, τα ποσοστά στην δεύτερη περίπτωση πολλαπλασιάζονται.”   

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 14:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon