.
Κατηγορία Kawasaki
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 13:38

Kawasaki ZX-10R 2016

 

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια βελτιώθηκε παντού!

 

 

Παρουσιάστηκε στις 8/10/2015 το νέο Ninja ZX-10R της Kawasaki, με δεκάδες αλλαγές και βελτιώσεις -ιδίως σε ηλεκτρονικά, ευστροφία, απόδοση στις μεσαίες στροφές και αναρτήσεις, ενώ καλύπτει και τις Euro 4.

Πρώτες Εντυπώσεις

Η παρουσίαση έγινε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, σπίτι της αγωνιστικής ομάδας (KRT) της φίρμας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, ώστε να τονιστεί η συμβολή της νικηφόρας SBK ομάδας στην εξέλιξη του νέου ZX-10R, που βελτιώνει τη συνταγή της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας του 2015. Σε εμφάνιση το ZX-10R του 2016 δεν δείχνει πολύ διαφορετικό από το μοντέλο που αντικαθιστά, αν και το φέρινγκ έχει επανασχεδιαστεί για καλύτερη κάλυψη του αναβάτη, ενώ και η σέλα είναι πιο φαρδιά και άνετη και τα όργανα έχουν δεχθεί πινελιές αναβάθμισης λόγω και των νέων ηλεκτρονικών.

Κινητήρας


Το μεγάλο νέο εδώ είναι ο νέος, ελαφρύτερος στρόφαλος, που προσφέρει 20% λιγότερη αδράνεια (καταλαβαίνετε για τι αύξηση ευστροφίας μιλάμε), από το προηγούμενο μοντέλο, συν αρκετές ακόμη αλλαγές με ίδιο στόχο, δηλαδή τη μείωση του βάρους, και την αύξηση της ευστροφίας, των επιταχύνσεων αλλά και της επιβράδυνσης. Νέα είναι η κυλινδροκεφαλή, διαφορετικοί και πιο ίσιοι οι αυλοί εισαγωγής, παχύτερα τα τοιχώματα των κυλίνδρων, βελτιωμένο είναι το σύστημα ψύξης, ενώ νέο είναι το προφίλ των εκκεντροφόρων, που συνεχίζουν να κινούν βαλβίδες από τιτάνιο. Νέα είναι τα κοντύτερα πιστόνια, με διαφορετική κορώνα, με την Kawasaki να ισχυρίζεται πως έκοψε... 5 κιλά βάρους από την τετράδα! Βελτιωμένος είναι ο θάλαμος καύσης, ενώ και το φίλτρο αέρα των 10 λίτρων μεγάλωσε κατά 2 λίτρα. Η Kawasaki αναφέρει πως παρά το γεγονός πως το μοντέλο του 2016 καλύπτει τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές Euro 4 (τρεις καταλύτες έχει), είναι σημαντικά δυνατότερο στις μεσαίες στροφές, σε σχέση με το μοντέλο του 2015, ενώ διατηρεί την ίδια ονομαστική μέγιστη ιπποδύναμη των 200 PS (197,3 HP), και φτάνει τους 207 PS με τη χρήση Ram-Air. Νέα είναι η εξάτμιση, λαιμοί και τελικό από τιτάνιο πλέον. Παρά την ελάφρυνση του κινητήρα τώρα, το βάρος ολόκληρης της μοτοσυκλέτας γεμάτης με υγρά, επίσημα δίνεται στα 206 κιλά, τα οποία είναι κατά 5 περισσότερα από ότι στο προηγούμενο μοντέλο.

Πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα


Λιγότερες οι αλλαγές στο πλαίσιο, με τον άξονα του λαιμού να έχει μετακινηθεί 7,5 χλστ. Κοντύτερα στον αναβάτη, ώστε να φορτίζεται περισσότερο το μπροστινό, ενώ νέο είναι το ψαλίδι, που σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις είναι μακρύτερο κατά 15,8 χλστ. από το προηγούμενο, ενώ είναι και πιο άκαμπτο. Με την βοήθεια εξαρτημάτων του Kawasaki Race Kit, ο αναβάτης θα μπορεί να ρυθμίσει την άξονα του λαιμού (+/-4 χλστ.) αλλά και το ύψος του πίσω αμορτισέρ (+/-2 χλστ.). Το Kawasaki ZX-10R του 2016 είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής που φοράει το νέο, κορυφαίο Balance Free πιρούνι της Showa, ένα επαναστατικό πιρούνι που αναπτύχθηκε μέσα από την αγωνιστική συνεργασία Kawasaki και Showa στο Παγκόσμιο SBK και που παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά στην EICMA του 2014.. Αυτό διαθέτει ένα θάλαμο για τις δυνάμεις απόσβεσης εκτός των κύριων θαλάμων στα καλάμια, μαζί με ένα εξωτερικό θάλαμο συμπίεσης γεμάτο με άζωτο υπό πίεση, ενώ απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς ρυθμίζονται σε διαφορετικά καλάμια η μία από την άλλη. Η Kawasaki αναφέρει πως το νέο πιρούνι της Showa παρέχει εξαιρετική πρόσφυση και απόδοση απόσβεσης. Η Showa έχει βάλει το χεράκι της και πίσω, με το αμορτισέρ BFRC (Balance Free Rear Cushion) lite, μια πιο compact έκδοση του προηγούμενου BFRC -και αυτό είχε παρουσιαστεί στην EICMA του 2014. Όπως και το πιρούνι, έτσι και αυτό έχει ένα εξωτερικό θάλαμο απόσβεσης. Στα φρένα, το ZX-10R του 2016 εξοπλίζεται με το κορυφαίο σύστημα παραγωγής της Brembo, με ακτινικές τετραπίστονες μονομπλόκ δαγκάνες Brembo M50, που δαγκώνουν δίσκους 330 χλστ. Πίσω βρίσκουμε ένα δίσκο 220 χλστ. με μονή δαγκάνα, ενώ φυσικά μπρος-πίσω έχουμε μεταλλικά σωληνάκια.

Εξελιγμένο ηλεκτρονικό πακέτο


Νέα είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης του αναβάτη, με μεγαλύτερη αλλαγή την προσθήκη της γνωστής IMU (Inertial Measurement Unit) της Bosch, η οποία αναλύει την κίνηση της μοτοσικλέτας σε πέντε άξονες, ενώ με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα της Kawasaki, αποθηκευμένο στην ECU του το ZX-10R μετράει κίνηση και σε ένα έκτο άξονα. Εδώ θα βρείτε ένα εξελιγμένο Traction Control (S-KTRC ή Sport-Kawasaki TRaction Control) πέντε επιπέδων, αντί για τα τρία του προηγούμενου μοντέλου, που εκτός των άλλων είναι αρκετά έξυπνο ώστε να αναγνωρίζει τις power wheelies, και να τις αφήνει να εξελιχθούν ομαλά κατά την επιτάχυνση, ενώ την ίδια στιγμή κόβει τις απότομες σούζες που πιθανότατα θα εξελιχθούν σε καπάκι. Το νέο Ninja διαθέτει και Launch Control, για αγωνιστικές εκκινήσεις, ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα, και Kawasaki ABS με τη δυνατότητα απενεργοποίησης με την προμήθεια ενός έξτρα καλωδίου από την Kawasaki. Ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει και το φρένο κινητήρα, ενώ η μοτοσυκλέτα θα διαθέτει quick shifter στο στάνταρ εξοπλισμό, που θα μπορεί να λειτουργεί ακόμα και στα κατεβάσματα με το race kit. Τέλος, το ZX-10R έρχεται εξοπλισμένο και με ηλεκτρονικό σταμπιλιζατέρ της Ohlins.

Φωτογραφίες

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 15:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon