.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 14:02

Test - Yamaha MT-09 2024 – Αποστολή στο Lanzarote

Ο καλύτερος εθισμός από όλους

Του Gjis Gilis

Κάπνισμα, ποτό, τζόγος,... Ο εθισμός δεν είναι μικρή υπόθεση. Είναι ανθυγιεινός, κοστίζει πολλά χρήματα και δεν εξαφανίζει τα προβλήματά σας. Τα επιθέματα νικοτίνης, η μη αλκοολούχα μπύρα και το όριο στη χρεωστική σας κάρτα μπορούν να προσφέρουν μια λύση, αλλά για όσους δεν ικανοποιούνται με αυτό, υπάρχει μια άλλη επιλογή: η οδήγηση μοτοσυκλέτας! Στην περίπτωση του νέου Yamaha MT-09, αυτό συνοδεύεται από εκρήξεις αδρεναλίνης που δεν λαμβάνετε ούτε από τις καλύτερες ουσίες.

Από Κύκλωπας σε Iron Man

Όταν κοιτάς το νέο MT-09, αρχικά δεν βλέπεις μεγάλη διαφορά από την προηγούμενη έκδοση. Ένα νέο εμπρός φωτιστικό σώμα και μερικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες, ωστόσο υπάρχει μια ολόκληρη λίστα αλλαγών και βελτιώσεων που κάνουν αυτό το μοντέλο του 2024 μια νέα γενιά MT-09. Την τέταρτη, για την ακρίβεια. Το επιτυχημένο τρικύλινδρο μοντέλο είναι ήδη 10 ετών. Για αυτή την επέτειο, το MT-09 αποκτά τώρα μια μάσκα σαν του Iron Man, με δύο LED DRL που μπορούν να φανούν ως τα μάτια του υπερήρωα. Φαινέται καλό. Λιγότερο ελκυστικοί είναι οι προβολείς LED για τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα, οι οποίοι είναι κάπως αδέξια κρυμμένοι στο ίδιο φωτιστικό σώμα κάνοντας την όλη εμφάνιση μάλλον ημιτελή. Αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερο από τον «κύκλωπα» του προηγούμενου MT-09. Η κεφαλή είναι επίσης τοποθετημένη χαμηλότερα από πριν, κάνοντας το MT-09 να δείχνει αμέσως πιο σπορ. Το πίσω φως ανανεώνεται επίσης.

Διαφορετική θέση οδήγησης

Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό είναι η σέλα δύο τμημάτων. Παλαιότερα αποτελούταν πάντα από ένα κομμάτι, αλλά τώρα έχει χωριστεί σε δύο. Αυτό σημαίνει ότι κάθεσαι με μεγαλύτερη ασφάλεια στη σέλα και έχεις περισσότερη στήριξη στους γλουτούς/κάτω πλάτη. Στη συνέχεια, η θέση οδήγησης άλλαξε επίσης ελαφρώς, με τα πόδια σας τώρα να τοποθετούνται λίγο ψηλότερα και πιο πίσω, και το τιμόνι να είναι χαμηλότερα και λίγο πιο προς το μέρος σας. Το ρεζερβουάρ καυσίμου έχει γίνει 6 εκατοστά φαρδύτερο και 3 εκατοστά χαμηλότερο, γεγονός που προσφέρει επίσης χαμηλότερη, φαρδύτερη, πιο σπορ εμφάνιση.

Quickshifter νέας γενιάς

Η Yamaha έμεινε μακριά από τον κινητήρα και αυτό είναι καλό, γιατί ο τρικύλινδρος ήταν ήδη καλός από μόνος του. Ωστόσο, το κιβώτιο ταχυτήτων έχει περισσότερα δόντια στις υψηλότερες ταχύτητες για να κάνει πιο ομαλές τις αλλαγές. Το quickshifter, με τη σειρά του, προέρχεται από μια εντελώς νέα γενιά. Εάν μπορούσατε να κάνετε αλλαγές ταχύτητας πάνω-κάτω χωρίς προβλήματα στο προηγούμενο MT-09 με το quickshifter του, μπορείτε τώρα να το κάνετε και ανάποδα! Με άλλα λόγια είναι πλέον δυνατό να ανεβάζετε ταχύτητα κατά το φρενάρισμα και να κατεβάζετε όταν επιταχύνετε. Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται ως κάτι υπέροχο όταν θέλετε να προσπεράσετε ένα αυτοκίνητο και προτιμάτε να το κάνετε με χαμηλότερη ταχύτητα. Επομένως, δεν χρειάζεται να βγάλετε το γκάζι για αυτό, αλλά μπορείτε - ενώ προσπερνάτε - να πατήσετε μια ταχύτητα για να το προσπεράσετε πιο γρήγορα. Η αλλαγή ταχύτητας κατά το φρενάρισμα είναι λιγότερο συχνή στην πράξη. Το quickshifter λειτουργεί από τα 15 km/h.

Επιπλέον, το MT-09 έχει εμπλουτιστεί στον τομέα των ηλεκτρονικών. Το πακέτο ηλεκτρονικών με IMU 6 αξόνων είχε ήδη επεκταθεί και τώρα συνοδεύεται από ρυθμιστή ολίσθησης πίσω τροχού. Αυτό εμποδίζει τον πίσω τροχό να κλειδώσει ή να ξεκολλήσει κατά την επιθετική αλλαγή ταχύτητας.

Στο πιλοτήριο 

Πιστεύετε ότι αυτό είναι όλο με τις ανανεώσεις στο μοντέλο του 2024; Ξανασκεφτείτε το, γιατί δεν φτάσαμε ακόμα στο τέλος. Υπάρχουν επίσης πολλές διαφορές στο «κόκπιτ», ξεκινώντας από την έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών. Έχει μεγαλώσει λίγο και τώρα μπορείτε να επιλέξετε από 4 μοντέρνες διατάξεις. Μερικές από αυτές είναι διαδραστικές, οπότε μπορείτε να δείτε, για παράδειγμα, πόσο γκάζι δίνετε με ποια ταχύτητα. Ωραίο κόλπο. Πιο σημαντικό είναι το νέο joystick για να ελέγχετε τα πάντα. Λειτουργεί φανταστικά και εξαιρετικά εύκολα. Βέλος προς τις τέσσερις κατευθύνσεις, ένα κουμπί επιβεβαίωσης και ένα κουμπί αρχικής οθόνης. Η KTM το χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια και η Yamaha έχει πλέον βρει τον τρόπο να αποσπά την προσοχή κατά την οδήγηση κατά το λιγότερο δυνατόν.

Αχρείαστα δύσκολα τα φλας

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη λειτουργία των δεικτών κατεύθυνσης. Δεν λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο με ένα ουδέτερο κουμπί για να τα απενεργοποιήσετε, αλλά με δύο μεγάλα κουμπιά που είναι το ένα δίπλα στο άλλο και μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν με τον αριστερό αντίχειρα. Ένα σύντομο πάτημα σημαίνει 3 ανάμματα, ένα δυνατό πάτημα σημαίνει συνεχές αναβοσβήσιμο για 15 δευτερόλεπτα το πολύ. Μπορείτε να σβήσετε το φλας που αναβοσβήνει πατώντας το ίδιο κουμπί με την κατεύθυνση που θέλετε να πάτε. Για παράδειγμα, όταν στρίβετε αριστερά, πρέπει να πατήσετε ξανά το αριστερό κουμπί για να σταματήσει το φλας. Αλλά μερικές φορές το φλας λειτούργησε για περισσότερα από 15 δευτερόλεπτα και, χωρίς να το καταλάβετε, ανάβετε ξανά το φλας αντί να το σβήσετε. Δημιουργεί επιπλέον αναταραχή και έλεγχο που είναι περιττός, γιατί συνεχώς κοιτάς αν έχει ανάψει το φλας ή όχι. Χρησιμοποιήστε λοιπόν ένα κανονικό φλας με ένα ουδέτερο κουμπί, λειτουργεί πολύ καλύτερα και πιο διαισθητικά.

Ο ήχος της εισαγωγής απευθείας στο κράνος σας

Όσον αφορά τα περιφερειακά, το νέο MT-09 διαθέτει νέα τρόμπα εμπρός φρένου Brembo, ρυθμιζόμενο μοχλό συμπλέκτη και ελαφρώς μετατοπισμένες βάσεις κινητήρα για καλύτερη ανατροφοδότηση κατά την οδήγηση. Οι αναρτήσεις παραμένουν ίδιες όπως στο απερχόμενο MT-09, αλλά είναι ρυθμισμένες λίγο πιο σκληρά μπροστά και λίγο πιο μαλακά πίσω, περισσότερα για αυτό αργότερα. Δύο αξιοσημείωτες καινοτομίες είναι οι γρίλιες ακουστικού ενισχυτή στο ρεζερβουάρ καυσίμου. Αυτά υπήρχαν ήδη στο προηγούμενο MT-09, αλλά τώρα λειτουργούν με 2 κανάλια εισαγωγής αντί για 3. Ο σκοπός αυτών των γρίλιων ενισχυτών είναι να μεταφέρουν τον ήχο εισαγωγής του τρικύλινδρου στα αυτιά σας. Λόγω των ολοένα και πιο αυστηρών προτύπων θορύβου, οι κινητήρες πρέπει να γίνονται όλο και πιο αθόρυβοι, αλλά με αυτόν τον τρόπο η Yamaha ελπίζει να τονίσει περισσότερο την αίσθηση λειτουργίας. Είναι δύσκολο να πει κανείς αν λειτουργεί σωστά, γιατί δεν ξέρεις αν ο ήχος που ακούς προέρχεται από το μπλοκ του κινητήρα ή από τις γρίλιες του ενισχυτή. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ακούσετε τον τρικύλινδρο να λειτουργεί ευχάριστα, οπότε είναι υπέροχο.

Ειδικά ελαστικά

Ένα δεύτερο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι τα ελαστικά Bridgestone Battlax Hypersport S23. Για αρχή, αυτά είναι φανταστικά ελαστικά που ταιριάζουν απόλυτα με τον χαρακτήρα ροπής του MT-09. Αλλά η Yamaha παίρνει μια συγκεκριμένη προδιαγραφή M αυτών των S23, με διαφορετική σύνθεση. Εάν το αρχικό ελαστικό έχει διαφορετικές σύνθετες ζώνες, το M-spec παίρνει απλώς 1 σύνθετο. Θα πρέπει να τα οδηγήσετε το ένα μετά το άλλο για να νιώσετε τη διαφορά, αλλά είναι σίγουρα εκεί.

Περιήγηση στο Λανζαρότε

Για τη δοκιμή του νέου MT-09 βρισκόμαστε στο φωτογενές νησί Lanzarote. Όσον αφορά την οδήγηση μόνο, θα ήταν καλύτερα στην ισπανική ηπειρωτική χώρα, επειδή οι δρόμοι δεν είναι ιδιαίτερα συναρπαστικοί και σε πολλά σημεία έχουν ένα μεγάλο στρώμα άμμου από τον ηφαιστειακό βράχο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο δρόμο. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ψηλά βουνά, οπότε μια απότομη ανάβαση με ρυθμό τελειώνει σε ελάχιστο χρόνο. Παρ 'όλα αυτά, μερικές φορές αξίζει τον κόπο να περάσετε μια μέρα οδηγώντας μια μοτοσικλέτα στο Lanzarote. Ειδικά με μια παιχνιδομηχανή όπως το MT-09. Δεν οδηγείται σημαντικά διαφορετικά από τον προκάτοχό του, αλλά λόγω των διαφορετικών ρυθμίσεων της ανάρτησης αισθάνεσαι ότι κατευθύνεται λίγο πιο σφιχτά. Επιπλέον, δεν χάνει το παιχνιδιάρικο του χαρακτήρα και σηκώνει τον μπροστινό του τροχό στον αέρα με κάθε ευκαιρία. Το MT-09 ήταν πάντα μια μηχανή σούζας και ευτυχώς εξακολουθεί να είναι. Ο τρικύλινδρος είναι εθιστικός διασκεδαστικός και λειτουργεί ακόμα καλύτερα σε συνδυασμό με το νέο quickshifter. Όσον αφορά το φρενάρισμα, είναι μια τυπική ιαπωνική ιστορία. Τα περιφερειακά προέρχονται –σε αυτή την περίπτωση– από την Brembo, αλλά η ρύθμιση θα μπορούσε να είναι λίγο λιγότερο ήπια. Υπάρχει επαρκής δύναμη πέδησης, αλλά πιστεύουμε ότι το αρχικό δάγκωμα θα μπορούσε να είναι λίγο πιο δυνατό. Είναι σημείο που χαλά την συνολική εικόνα του MT-09; Σε καμία περίπτωση. Αυτή είναι πραγματική κριτική στη λεπτομέρεια.

Συμπέρασμα

Η τέταρτη γενιά του MT-09 είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη. Η «πρόχειρη» ιδέα του 2014, με την πολύ μαλακή ανάρτηση και την πολύ επιθετική απόκριση στο γκάζι, έχει γυαλιστεί και βελτιωθεί με τα χρόνια. Η MT-09 είναι πλέον μια πολύ καλύτερα ρυθμισμένη μοτοσυκλέτα, τόσο από πλευράς ηλεκτρονικών όσο και οδηγικών χαρακτηριστικών. Λάβετε υπόψη και την απόκριση του quick shifter, της ανάρτησης και του γκαζιού. Σίγουρα δεν είναι ακόμα τέλειο, γιατί τα νέα φλας δεν λειτουργούν καλά και ο σχεδιασμός είναι ακόμα αρκετά ακραίος. Ο λόγος για τον οποίο αγοράζετε ένα MT-09 είναι και παραμένει ο έξυπνος τρικύλινδρος. Είναι μια εθιστική μηχανή που θα μπορούσε ενδεχομένως να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον εθισμό σας. Βάζετε στοίχημα;

Υπέρ: Σωστές αναβαθμίσεις, κινητήρας, quickshifter

Κατά: Διακόπτης φλας, το εμπρός φρένο θα μπορούσε να δαγκώνει πιο δυνατά, πρέπει να συνηθίσεις την σχεδίαση του

 

Τεχνικά δεδομένα

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: υγρόψυκτος 3κύλινδρος σε σειρά

Χωρητικότητα κινητήρα: 890cc

Διάμετρος x διαδρομή: 78 x 62,1 mm

Αναλογία συμπίεσης: 11,5:1

Συμπλέκτης: υγρός πολύδισκος, συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης

Μετάδοση: 6 σχέσεων

Τελική κίνηση: αλυσίδα

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Μέγιστη ισχύς: 119 ίπποι @ 10.000 σ.α.λ

Μέγιστη ροπή: 93 Nm @ 7.000 σ.α.λ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Κινητήρας: τρόποι οδήγησης, cruise control, quickshifter

Πλαίσιο-περιφερειακά: έλεγχος πρόσφυσης, έλεγχος ολίσθησης, έλεγχος ανύψωσης, έλεγχος φρένων, ρυθμιστής οπίσθιας ολίσθησης

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ

Σκελετός: Τύπου διαμαντιού από αλουμίνιο

Μπροστινή ανάρτηση: UPSD 41mm

Επιλογές ρύθμισης: πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω ανάρτηση: Monoshock

Επιλογές ρύθμισης: προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς

Διαδρομή ανάρτησης Ε/Π: 130/117 mm

Μπροστινό φρένο: διπλός δίσκος 298 mm με δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων

Πίσω φρένο: μονός δίσκος 245 mm με δαγκάνα μονού εμβόλου

Ελαστικά Ε/Π: 120/70-R17, 180/55-R17

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Βάρος γεμάτο: 193 κιλά

Χωρητικότητα δεξαμενής: 14 λίτρα

Μεταξόνιο: 1.430 χλστ

Ύψος σέλας: 825 mm

Γωνία κάστερ: 24,4°

Διαδρομή: 108 χλστ

ΤΙΜΗ

Στην Ελλάδα: Αναμένεται

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 14:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Yamaha MT 03 Video Short term - Yamaha MT 07 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon