.
Κατηγορία Voge
Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 17:09

Test - Voge 500R 2020 - Γενναίος νέος κόσμος

Γενναίος, νέος κόσμος

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το 500R είναι η γυμνή πρόταση της VOGE, δια χειρός Loncin, με αντιπροσώπευση στην Ελλάδα της γνωστής μας Moto Trend. Πρόκειται για μια γυμνή μοτοσυκλέτα με streetfighter σχεδίαση, δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα και επώνυμα εξαρτήματα, που εκπλήσσει ευχάριστα με τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα και την ποιοτική της κατασκευή.

Το έτος 2020 η VOGE (προφέρεται «βογκ») αφίχθη στην Ελλάδα, διαθέτοντας για την ώρα μονοκύλινδρα μοντέλα 300 κ.εκ. και δικύλινδρα εν σειρά 500 κ.εκ., ενώ έχει παρουσία και στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης. Το VOGE 500R είναι το μεγάλο γυμνό μοντέλο της εταιρείας.

Ποια είναι η VOGE;voge 500r bikeitgr 2020 00004

Θα ξεκινήσουμε το τεστ με μερικές διευκρινιστικές απαντήσεις, καθώς αυτό είναι το πρώτο τεστ VOGE από το BIKEIT, και η εταιρεία είναι άρτι αφιχθείσα στην Ελλάδα. Πρόκειται για φίρμα που δημιούργησε η Loncin, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητήρων στην Κίνα, με ετήσια παραγωγή 2,5 εκατομμύρια μοτοσυκλέτες, 3 εκατομμύρια κινητήρες και 150.000 ATV. Παράλληλα, είναι και η Νο1 εταιρεία της χώρας στις εξαγωγές, τόσο σε μονάδες όσο και σε τζίρο. Η Loncin συνεργάζεται με τη BMW από το 2005, ενώ έχει προχωρήσει και σε στρατηγική συνεργασία με την MV Agusta, αναλαμβάνοντας να κατασκευάσει για λογαριασμό της κορυφαίας ιταλικής εταιρείας, μια νέα σειρά μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού.

Η VOGE Motorcycles δημιουργήθηκε από τη Loncin Industries Ltd, με στόχο την κυριαρχία στην κατηγορία των πολυτελών μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού όχι μόνο στην Ασία (όπου μπορεί κανείς να τη βγάλει καθαρή με χαμηλότερα ποιοτικά στάνταρ), αλλά και στην Ευρώπη. Και για αυτό τον λόγο η VOGE έπρεπε να πιάσει κορυφαία στάνταρ ποιότητας με το καλημέρα -όπερ και εγένετο-, ώστε να χτυπήσει στα ίσα τον ιαπωνικό και ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, δίχως δικαιολογίες.

Στη γκάμα της VOGE στην Ελλάδα είναι άμεσα διαθέσιμες μοτοσυκλέτες Street, Classic και Adventure με μονοκύλινδρους και δικύλινδρους σε σειρά κινητήρες 300 και 500 κυβικών, και σύντομα θα εμπλουτιστεί και με μοντέλα μεγαλύτερου κυβισμού.

Την αντιπροσώπευση της VOGE Motorcycles στην Ελλάδα έχει αναλάβει η MOTO TREND SA, εταιρεία με πολυετή παρουσία και εμπειρία στην αγορά μοτοσυκλετών.

Η MOTO TREND Δημιουργήθηκε το 1997 από ανθρώπους που ήδη δραστηριοποιούνταν στο χώρο για περισσότερα από 20 χρόνια.

Με ένα εκτενές δίκτυο αντιπροσώπων σε όλη την Ελλάδα, η MOTO TREND SA διανέμει κάθε χρόνο χιλιάδες οχήματα, αντιπροσωπεύοντας τις μάρκες KYMCO, VOGE και GEMINI MOTORS καθώς και πλήθος επώνυμων προϊόντων συντήρησης μοτοσυκλετών.

Όπως καταλαβαίνετε, τα πρώτα στοιχεία είναι άκρως ενθαρρυντικά για τη VOGE, καθώς τόσο ο στόχος ίδρυσης της είναι να αποτελέσει κορυφαία ποιοτικά εταιρεία, δίχως να φοβάται συγκρίσεις με τις καλύτερες προτάσεις Ιαπώνων και Ευρωπαίων, και από την άλλη, έχει στη χώρα μας μια στιβαρή αντιπροσωπεία από πίσω.

Εντυπωσιασμός από την πρώτη επαφή

voge 500r bikeitgr 2020 00027

Η μοτοσυκλέτα κάνει «μπαμ» από μακριά λόγω design, έχοντας σύγχρονο, αιχμηρό, μυώδη και επιθετικό σχεδιασμό, στα πρότυπα της Streetfighter κατηγορίας. Παρόλα αυτά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πως το 500R δεν είναι μοτοσυκλέτα που απευθύνεται μόνο σε θερμόαιμους, απλώς ακολουθεί την πρόσφατη τάση των all-round μοτοσυκλετών που θέλουν να ξεχωρίζουν σχεδιαστικά, έχοντας όμως έναν ολοκληρωμένο καθημερινό χαρακτήρα.

Ο πανέμορφος προβολέας του θυμίζει αρκετά τον προβολέα που βρίσκουμε στα KTM Duke / SuperDuke, τόσο σε σχήμα, όσο και στα LED DRL φώτα εκατέρωθεν του. Πολύ όμορφο και εξίσου επιθετικό με το μπροστινό είναι και το πίσω φωτιστικό σώμα, με τους LED λαμπτήρες.

Η ουρά του 500R είναι ανασηκωμένη και κοντή, ενώ σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη ακολουθούν sport πρότυπα, και είναι ξεχωριστές, σε 2 επίπεδα. Ο συνεπιβάτης έχει στη διάθεση του ανοιχτές χειρολαβές, που θέλουν λίγη προσοχή όταν καβαλάς, για να μην πιαστεί το παντελόνι σου.

Η VOGE έχει κάνει έξυπνη δουλειά στα πλαϊνά πλαστικά του 500R, ώστε να πιστεύει κανείς πως η μοτοσυκλέτα διαθέτει κτηνώδες αλουμινένιο πλαίσιο δυο δοκών, όμως στην πραγματικότητα το πλαίσιο είναι κλασικό περιμετρικό ατσάλινο.

Το στιβαρό ψαλίδι σε πείθει για την ακαμψία του, ενώ η μοτοσυκλέτα βρίθει από επώνυμα εξαρτήματα: Ανάποδο πιρούνι 41mm της KYB (χωρίς ρυθμίσεις), φρένα της NISSIN, ψεκασμός και δικάναλο ABS της BOSCH, ελαστικά πρώτης τοποθέτησης τα PIRELLI ANGEL!

voge 500r bikeitgr 2020 00039

Παράλληλα, το 500R διαθέτει πολλές ακόμα ποιοτικές πινελιές, όπως τα Full LED φώτα, η θύρα φόρτισης USB στο τιμόνι, το fatbar τιμόνι, οι ρυθμιζόμενες μανέτες σε 4 θέσεις, οι σύγχρονοι και εργονομικοί διακόπτες, το ανάγλυφο logo στο ρεζερβουάρ, οι δίσκοι «μαργαρίτα» στα φρένα, η στιλάτη καρίνα, το κοντό τελικό εξάτμισης με τις 2 μπούκες που θυμίζει Kawasaki Z1000, το καλοσχεδιασμένο κλειδί, η ψηφιακή οθόνη με πληθώρα ενδείξεων, κ.α.

Οι ενδείξεις της LCD οθόνης είναι οι εξής: Ταχύμετρο, στροφόμετρο με κόκκινο στις 8.500 rpm, ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου, μερικό και ολικό χιλιομετρητή, και μέση κατανάλωση καυσίμου. Κάτω από τα όργανα βρίσκουμε 2 κουμπιά. Με το αριστερό αλλάζεις τις ενδείξεις, ενώ με το δεξί αλλάζεις τον φωτισμό των οργάνων! Έτσι μπορείς να επιλέξεις γαλάζιο, λευκό, μπλε, και πορτοκαλί φωτισμό.

Όσον αφορά στην ποιότητα και στη συναρμογή των πλαστικών, το 500R αφήνει επίσης πολύ καλή εντύπωση, πλησιάζοντας στην τρίχα τον ανταγωνισμό.

Η κόρνα του 500R είναι δυνατή, στους διακόπτες υπάρχει και αλάρμ, ενώ πολύ όμορφα είναι τα γκριπ, και υπάρχουν και αντίβαρα στο τιμόνι.

Απολαυστικό στην οδήγηση!

voge 500r bikeitgr 2020 00017

Η σέλα του αναβάτη είναι άνετη και χαμηλή (με ύψος 1.70 έβγαζα ελαφρά το σώμα στο πλάι και πατούσα ολόκληρο το πέλμα του ενός ποδιού κάτω), ενώ ο αναβάτης θα κουραστεί πάνω της μόνο σε μεγάλες διαδρομές, πάνω από ώρα. Η σέλα του συνεπιβάτη δείχνει sport, έχει όμως αρκετό υλικό και σωστό σχήμα, και είναι πιο άνετη από ότι δείχνει.

Η θέση οδήγησης είναι άνετη και σχετικά όρθια με φυσικές γωνίες σε χέρια και πόδια, με το τιμόνι να παρέχει καλούς μοχλούς και άριστο έλεγχο.

Μαλακός στο τράβηγμα είναι ο συμπλέκτης, αθόρυβο και θετικό το κιβώτιο.

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας έβγαλε 40,35 Hp στο δυναμόμετρο του PowerHouse Engineering, εκεί που η αντίστοιχη μοτοσυκλέτα της Honda στα 500 κ.εκ. έβγαλε 42,42 Hp, οπότε καταλαβαίνετε πως μιλάμε για αξιόλογη απόδοση στα επίπεδα των κορυφαίων μοτοσυκλετών της κατηγορίας. Παράλληλα, η καμπύλη της δύναμης του VOGE 500R είναι εξαιρετική, γραμμική και δίχως καμία «τρύπα» ή κόμπιασμα σε κανένα σημείο της.

voge 500r bikeitgr 2020 00002

Σε χαμηλές και μεσαίες στροφές, ο κινητήρας αποδεικνύεται πραγματικά απολαυστικός τόσο για cruising όσο και σβέλτες βόλτες, με ροπή και φοβερή ελαστικότητα (κινείσαι με 3η και 4η με ελάχιστα χλμ. στο κοντέρ, ανοίγεις το γκάζι και το 500R επιταχύνει δυνατά). Σε συνδυασμό με το κοντό γρανάζωμα μιλάμε για εξαιρετικές επιδόσεις, ενώ για bonus έχεις τον μπάσο και μεστό ήχο από τον κινητήρα.

Προσωπικά, αν αγόραζα το 500R θα θυσίαζα ελάχιστο από το νεύρο του κινητήρα, αλλάζοντας γρανάζι πίσω, ώστε να απλωθεί η δύναμη, που έτσι κι αλλιώς δεν λείπει. Αυτό καθώς έπιασα τον εαυτό μου να ψάχνει πολλές φορές μια… έβδομη σχέση, ακόμα και από τα 100 χλμ/ώρα! Στο κοντέρ είδαμε μέχρι και 174 χλμ/ώρα, ενώ αμέσως μετά μπαίνει ο κόφτης.

Μέχρι τα 120 χλμ/ώρα η μοτοσυκλέτα ρολάρει γλυκά, με ποιότητα κύλισης σε όλες τις συνθήκες δίχως τον παραμικρό κραδασμό, ενώ από εκεί και πάνω κάνουν την εμφάνιση τους κάποιοι κραδασμοί στα μαρσπιέ, κραδασμοί που εντείνονται μετά τα 130-140 χλμ/ώρα, και πλέον τους νιώθεις και σε γκριπ / ρεζερβουάρ, ενώ θολώνουν και οι καθρέπτες.

Για τον παραπάνω λόγο, πιστεύω πως ένα μακρύτερο γρανάζωμα θα ανέβαζε κι άλλο την περιοχή που εμφανίζονται οι κραδασμοί, ώστε να μπορείς να κρατάς τα 140 χλμ/ώρα δίχως να κουράζεσαι μετά από κάποια ώρα.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας η μέση κατανάλωση του 500R ήταν 4,4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, πολύ καλή επίδοση, ειδικά αν λάβεις υπόψη πως το οδηγούσα σχεδόν συνέχεια τέρμα γκάζι.

voge 500r bikeitgr 2020 00019

Το πλαίσιο τα ελαστικά και το πιρούνι λειτουργούν υποδειγματικά, χαρίζοντας στο VOGE 500R πολύ καλό sport κράτημα, με τα όρια να έρχονται από το πίσω αμορτισέρ, που δεν στέκεται στο κορυφαίο επίπεδο του πιρουνιού, και σε sport οδήγηση αποδεικνύεται υπέρ του δέοντος μαλακό.

Σε διαδρομή με στροφές, χρειάστηκε να περάσουν 1-2 μέρες για να συνηθίσω και να εμπιστευτώ την αίσθηση από το μπροστινό, που αρχικά μου έδινε μια μικρή ασάφεια και δεν μου έδινε την πληροφόρηση που ήθελα. Βέβαια αυτό μπορεί να οφείλεται στο μαλακό πίσω αμορτισέρ.

Μόλις κατάλαβα πως το μπροστινό δεν θα με προδώσει, ξεκίνησα να πιέζω το 500R, και να αντιλαμβάνομαι πως η sport συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας ανταποκρίνεται με ακρίβεια στην επιθετική της σχεδίαση! Υπέροχο κράτημα, που ειδικά σε καλή άσφαλτο (εκεί που το μαλακό πίσω αμορτισέρ δεν ταράζεται από σαμάρια και λακκούβες) θα κάνει τη μοτοσυκλέτα να πάρει μεγάλες κλίσεις, ενθουσιάζοντας τον αναβάτη. Πιστεύω πως αν εφοδιάσεις το 500R με ένα πιο σκληρό ελατήριο πίσω, η μοτοσυκλέτα θα ανέβει όχι ένα, αλλά πολλά επίπεδα, χτυπώντας κορυφή στη sport οδήγηση.

Και μπορεί να μην είναι ακτινικές οι δαγκάνες μπροστά, αλλά το φρενάρισμα που παρέχουν είναι άριστο σε όλες τις συνθήκες, πλην της ακραίας sport οδήγησης, όπου θα θέλαμε περισσότερη δύναμη. Όμως μιλάμε για extreme καταστάσεις που λίγοι θα βιώσουν με το 500R. Πολύ θετική είναι η εικόνα του ABS της BOSCH, καθώς επεμβαίνει μόνο όταν χρειάζεται, δεν ενοχλεί και αποδεικνύεται σωτήριο όταν πρέπει.

Στις «καγκουριές» ο αναβάτης θα μπορέσει να διώξει με το γκάζι ελαφρώς το πίσω μέρος σε γλιστερή άσφαλτο, ενώ η σούζα θέλει καταπίεση των μηχανικών συμπαθειών σου, ώστε να ζορίσεις συμπλέκτη και κινητήρα, για να σηκωθεί το 500R με πρώτη στο κιβώτιο.

Ευχάριστη έκπληξη

voge 500r bikeitgr 2020 00012

To VOGE 500R είναι μια πραγματικά πολύ ευχάριστη έκπληξη. Για πρώτο μοντέλο από νεοεμφανιζόμενη εταιρεία, είναι πραγματικός θρίαμβος, κάτι που γίνεται ακόμα πιο αξιοθαύμαστο αν αναλογιστεί κανείς πως η VOGE μόλις τώρα ιδρύθηκε, με το 500R να αποτελεί μέλος της αρχικής γενιάς μοτοσυκλετών της!

Πανέμορφο σε εμφάνιση, ολοκληρωμένο σε όλους τους τομείς (βόλτα, καθημερινή αλλά και sport οδήγηση), τίμιο, οικονομικό σε κατανάλωση, ποιοτικό, με υψηλό επίπεδο εξοπλισμού, και με μια γνωστή και αξιόπιστη αντιπροσωπεία να βρίσκεται από πίσω του, ώστε να μην λείψει καμία φροντίδα στους αγοραστές του.

Στα 5.895 ευρώ παίρνεις πολλή μοτοσυκλέτα για τα χρήματα σου, ενώ αξίζει να το κάνετε Test-Ride, για να δείτε και μόνοι σας πως εδώ δεν έχουμε ένα υποκατάστατο ευρωπαϊκής / ιαπωνικής μοτοσυκλέτας, αλλά ένα μοντέλο που με το καλημέρα διεκδικεί με το σπαθί του μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες προτάσεις της κατηγορίας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής

Voge
Μοντέλο 500R 2020
Αντιπρόσωπος MOTO TREND S.A.
Τιμή (€) 5.895
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K, υγρόψυκτος, 4Β/Κ, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (cc) 471
Συμπίεση 10.6:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 67 x 66.8
Τροφοδοσία Ψεκασμός BOSCH
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο περιμετρικό
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2.100 x 770 x 1.090
Μεταξόνιο (mm) 1.450
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους (mm) 160
Βάρος (kg) 181 (κενό), 195 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ (l) 10
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 mm KYB, διαδρομή 127 mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με μοχλικό
   
Ελαστικά Pirelli Angel
Mπροστά 120/70-17
Πίσω 160/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά 2 Δίσκοι διαμέτρου 298 mm, δαγκάνες 2 εμβόλων NISSIN, BOSCH ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240 mm / δαγκάνα 1 εμβόλου NISSIN, BOSCH ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 46 / 8.500
Ροπή εργοστασίου (kgm / rpm) 4,33 / 7.000 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: TEST - Voge 300AC »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon