.
Κατηγορία Triumph
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 17:10

TEST - Triumph Speed Triple 1050 RS 2018 - Αποστολή στην Ισπανία

 

Eντελώς διαφορετικό και όμως τόσο ίδιο!

Του Thierry Sarasyn 
Φωτογραφίες: Triumph 

Ο τίτλος συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο το τι ακριβώς είναι το νέο Triumph Speed Triple 1050 RS. Oι Βρετανοί βελτίωσαν παντού τον γυμνό holligan τους αλλά κατάφεραν επίσης να διατηρήσουν τον χαρακτήρα του απαράλλαχτο, ενσωματώνοντας τον ως μέρος αυτή της εξέλιξης.

Διατηρώντας την ίδια φιλοσοφία

 

Η συγκεκριμένη street fighter φιλοσοφία, αναπτύχτηκε στο Hinckley (την έδρα της Triumph) το 1994, εντυπωσιάζοντας τους πάντες όταν και παρουσιάστηκε το πρώτο μοντέλο της σειράς. Βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της φιλοσοφίας ήταν ο τρικύλινδρος κινητήρας και δεν αποτελεί έκπληξη το ότι εξακολουθεί και σήμερα να βασίζεται σε αυτόν.

triumph speed triple 1050rs statika 2

Με βελτιώσεις σε στρόφαλο, πιστόνια, κεφαλή εκκεντροφόρους και κιβώτιο, το μηχανικό σύνολο παράγει πλέον 7% περισσότερη ισχύ σε σχέση με τον προκάτοχο του (150 ίπποι) αλλά έχει και κάτά 19% μικρότερη επίδραση αδρανειακών δυνάμεων από τα κινούμενα στο εσωτερικό του τμήματα. Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο να επιτευχθεί και οι μηχανικοί της Triumph αξίζουν τα εύσημα! Το αντίκτυπο αυτών των αλλαγών είναι σίγουρα θετικό και το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή που θα περιστρέψεις το γκριπ του γκαζιού… πρόκειται –με διαφορά- για το πιο εύστροφο Speed Triple όλων των εποχών και σίγουρα για το πιο ισχυρό.

 Ολιστική προσέγγιση

Η πρόσθετη ισχύς και ευστροφία όμως, δεν είχαν αρνητικό αντίκτυπο στον χειρισμό, αφού συν τοις άλλοις, το Sped Triple RS του 2018, είναι επίσης  πιο “υπάκουο” και συνεργάσιμο, εκτελώντας εύκολα και με ακρίβεια ότι του ζητήσεις. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, αυτό οφείλεται στα πολύ εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα της μοτοσυκλέτας, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μην εκθειάσει και τον προσεκτικό και μελετημένο τρόπο με τον οποίο έχουν συνδυαστεί τα δομικά και περιφερειακά τμήματα που διαμορφώνουν το σύνολο. 


triumph speed triple 1050rs statika 3

Είναι πραγματική εντυπωσιακή η λίστα με τα επί μέρους τμήματα που απαρτίζουν την μοτοσυκλέτα τα οποία σίγουρα κάνουν την διαφορά ως μονάδες αλλά πολύ περισσότερο εντυπωσιάζει ό τρόπος με τον οποίο η Triumph έχει καταφέρει να τα “δέσει” όλα μαζί σε ένα ενιαίο σύνολο όπου τα πάντα συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους. Αυτή η ομοιογένεια, είναι ένα χαρακτηριστικό που συνόδευε όλα τα Speed Triple και στην τελευταία αυτή έκδοση, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εφαρμογής και αποτελεσματικότητας. Φυσικά, ένα άλλο χαρακτηριστικό  των Speed Triple, ήταν η μοναδική τους εμφάνιση, που δεν την μπέρδευες με οτιδήποτε άλλο. Παρούσα και αυτή λοιπόν. Εκσυγχρονισμένη, αλλά αδιαμφισβήτητα παρούσα.

 Ιδανικές συνθήκες

Οδηγήσαμε την μοτοσυκλέτα στην Ισπανία τόσο σε δημόσιους δρόμους όσο στην πίστα της Almeria και όσο και αν σας ακουστεί περίεργο, ήταν ίσως η μοναδική φορά στην ζωή μου που ευχαριστήκα μια μοτοσυκλέτα περισσότερο, στο εκτός πίστας περιβάλλον! Όχι επειδή η πίστα της Almeria είναι βαρετή ή κακή, κάθε άλλο, απλά οι δρόμοι στην Ανδαλουσία είναι υπέροχοι, ο καιρός ήταν άψογος και η διαδρομή που είχαν σχεδιάσει οι άνθρωποι της Triumph, ονειρική!

triumph speed triple 1050rs kinisi 8

Όλα “κούμπωσαν” ιδανικά, όπως και η μοτοσυκλέτα φυσικά, που ταίριαζε απόλυτα σε τέτοιες συνθήκες. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν νομίζω ότι έχει ξαναϋπάρξει τόσο γρήγορη δοκιμή σε δημόσιο δρόμο! Σας ακούγετε υπερβολικό και “τραβηγμένο από τα μαλλιά;”. O οδηγός τοu group μας μετρούσε αρκετές συμμετοχές στο Isle of Man και αν αυτό δεν σας αρκεί ως πειστήριο του ισχυρισμού μου περί απίστευτα γρήγορης δοκιμής σε δημόσιο δρόμο, διαβάστε και αυτό: η “σκούπα” o ουραγός του group, δεν ήταν άλλος, από τον… Carl Fogarty!

 Πολύ γρήγορο. Εύκολα

Στα τρία μέτρα από τον τροχό μου, ο συνάδελφος που προηγείται ακουμπάει το γόνατο σε μια καμπή που την διαγράφουμε με 160 χιλιόμετρα στο κοντέρ. Στην έξοδο ανοίγουμε το γκάζι και “εκτοξευόμαστε”στα 200+. Όχι η σκηνή που περιγράφω δεν εκτυλίχθηκε  στην πίστα αλλά στον A349 δρόμο της Ανδαλουσίας που διασχίζει την κοιλάδα της Almanzora.

triumph speed triple 1050rs kinisi 4

Αυτή η μοτοσυκλέτα είναι hooligan αλλά απίστευτα φιλική και εύκολη! Σταθερή; Απόλυτα! Φρένα; Κορυφαία! Αναρτήσεις; Δια χειρός Ohlins και μάλιστα από το πάνω ράφι! Προσθέστε σε αυτά και έναν φανταστικό κινητήρα με αρκετή  ισχύ σε όλο το εύρος των στροφών, άμεσα διαθέσιμη όποτε του την ζητήσεις! Απλά, ότι καλύτερο έχει παραχθεί στο Hinckley, σε ότι αφορά σε κινητήριες μονάδες.

 Πολύ-ρυθμιζόμενο

Ο κινητήρας πέρα από ισχυρός είναι και… προσαρμόσιμος. To ride-by-wire γκάζι εκτός από την εξαιρετική δουλειά που κάνει σε ότι αφορά στην απόκριση συναρτήσει του ανοίγματος του γκαζιού, προσφέρει και την δυνατότητα διαφορετικών ρυθμίσεων της απόδοσης του κινητήρα: Rain, Road, Sport και Track είναι τα τέσσερα modes που μπορεί να επιλέξει ο αναβάτης αναλόγως των οδηγικών περιστάσεων, με τις όποιες αλλαγές να επιδρούν, πέραν από τον κινητήρα, και στον τρόπο που λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα της μοτοσυκλέτας. Υπάρχει και άλλη μια πέμπτη επιλογή, όπου οι παράμετροι λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων ρυθμίζονται από τον οδηγό, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο.

triumph speed triple 1050rs kinisi 7

Γιατί αυτός ο κινητήρας λατρεύει τις σούζες και απλά είναι… αμαρτία να έχεις ενεργοποιημένο το wheelie control (μέρος του traction control), κόβοντας του αυτή την διαολεμένη του όρεξη για ανορθώσεις του μπροστινού τροχού! Με πρώτη ταχύτητα απλά συμβαίνει παντού και πάντα (αν ο θελήσεις φυσικά) με δευτέρα κάνεις τα πιο ωραίας powerwheelies, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν όσο θες αλλάζοντας τις σχέσεις και “φορτώνοντας” χιλιόμετρα. Με το εξαιρετικό quickshifter, δεν διακόπτεται η παροχή ισχύος ούτε κατ ελάχιστον και πας… “όρτσα πανιά” σουζαριστός, για όσο θες.

 Στην πίστα

Πολύ καλά μπορεί να σταθεί το Speed Triple 1050 RS στην πίστα. Σε αυτό το “κλινικό” περιβάλλον όπου η επανάληψη της διαδρομής επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σε ότι αφορά στα όρια, μπορεί κανείς να διαπιστώσει την εξαιρετική λειτουργία των αναρτήσεων της Ohlins και των ηλεκτρονικών συστημάτων, με δυνατότητες απόλυτης προσαρμογής αυτών (κυρίως του ABS και του Traction Control) αναλόγως της επιθυμίας του οδηγού.

triumph speed triple 1050rs kinisi 13

Η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας είναι προβλέψιμη και ουδέτερη, αυτό που εντυπωσιάζει είναι η απόλυτη ακρίβεια με την οποία εκτελεί τις εντολές του οδηγού αλλά και το πόσο εύκολα κάνει τα πάντα. Χωρίς να το πολυκαταλάβεις, σας να είναι το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου, βρίσκεσαι να διαγράφεις στροφές με τα γόνατα κάτω. Δεν απαιτείται “περίοδος γνωριμίας” και αναγνωριστικοί γύροι με το Speed Triple στην πίστα, σου εμπνέει εμπιστοσύνη άμεσα και αρχίζεις από την πρώτη στιγμή να κινείσαι ταχύτατα. Στις ευθείες, απλά δεν έχεις που να κρυφτείς!

triumph speed triple 1050rs kinisi 1

Κανένα Speed Triple δεν προσέφερε ποτέ προστασία από τον αέρα και σε αυτό εδώ, όσο και αν το κοντό μασκάκι προσπαθεί να σώσει την κατάσταση, μάλλον δεν τα καταφέρνει καλά. Αυτό όμως είναι το Speed Triple! Naked όσο δεν πάει και με μια χαρακτηριστική εμφάνιση η οποία δεν σηκώνει πρακτικούς συμβιβασμούς: Είτε το λατρεύεις, είτε το μισείς!

 Value for Money

Μπορεί λοιπόν να πρόκειται για έναν hooligan o οποίος δεν σηκώνει “μύγα στο σπαθί του”, ωστόσο δεν μπορεί κανείς παρά να του προσδώσει έναν συμβατικό  χαρακτηρισμό που συνήθως χρησιμοποιείται σε μοτοσυκλέτες άλλων κατηγοριών, πρακτικού χαρακτήρα. Ναι, το Speed Triple 1050 RS, είναι Value for Money μοντέλο. Το καλύτερο Speed Triple που έχει παραχθεί ποτέ, “φορτωμένο” με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και περιφερειακά που από μόνα τους κοστίζουν μια μικρή περιουσία. Σε αυτή την τιμή, αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν θα τα βρείτε πουθενά αλλού!

Φωτογραφίες Κίνησης / Στατικά

Φωτογραφίες Λετομερειών

Τεχνικά χαρακτηριστικά



Κατασκευαστής Triumph Motorcycles 
Μοντέλο Speed Triple 1050RS 
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε. 
Τιμή 15.890 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, τρικύλινδρος, 12β, 2ΕΕΚ 
Συμπλέκτης Μηχανικός, υγρός πολύδισκος 
Κιβώτιο Μηχανικό, έξι σχέσων 
Πλαίσιο  
Τύπος Αλουμινίου, δύο δοκών 
Μήκος  (mm) Δ.Α.
Πλάτος  (mm) 775
Ύψος (mm) 1.070
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 825
Μεταξόνιο (mm) 1.445
Βάρος (kg) 189
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό ανεστραμένο πιρούνι διαμέτρου 43 χλστ., Ohlins ΝΙΧ30, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 120 χλστ.  
Πίσω Μονό αμορτισέρ, Ohlins TTX36, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 130 χλστ.
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 120/70-17"
Πίσω 190/55-17"
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320 χλστ. με τετραπίστονες monobloc ακτινικές δαγκάνες της brembo 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 255 χλστ. 
Ισχύς   
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 150/10.500
Ροπή εργοστασίου (kg / σ.α.λ.) 11,9/7.150

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 09:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Triumph Street Triple RS 2017 TEST - Triumph Street Triple S 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon