.
Κατηγορία SWM
Τετάρτη, 03 Μαϊος 2023 19:30

Test - SWM Varez 125

Ιταλική φινέτσα σε μικρό μέγεθος

Η SWM βάπτισε με ένα σημαδιακό όνομα το νέο της ''γυμνό'': Varez 125. Προερχόμενο από την Ιταλία, το τελείως νέο μοτοσυκλετάκι έρχεται να προσφέρει ευχρηστία στην καθημερινότητα.

Του Τάκη Μανιάτη

Από την Ιταλία με αγάπη

Απαλές γραμμές, εμφάνιση που κυμαίνεται μεταξύ Aprilia Tuono και Ducati Monster, κλασική ιταλική φινέτσα και ποιότητα, έρχονται να προσθέσουν χρώμα στο λευκό - κόκκινο Varez 125 της SWM. Η ιταλική εταιρία που εξαγόρασε τα καλούπια της Husqvarna όταν αυτή πουλήθηκε στο Pierrer Group (KTM, Husqvarna, GASGAS, κ.α.), απέκτησε μαζί και το ανανεωμένο - από την BMW που κατείχε την Husqvarna τότε- εργοστάσιο στο Vareze, εξ ού και το όνομα.

Τα καλούπια που αγοράστηκαν τότε αφορούσαν τις enduro και motocross μοτοσυκλέτες, αλλά και μία μικρή γκάμα on/off που διέθετε τότε η φίρμα, ανάμεσά τους και δύο 125, Enduro και Supermotard, για πολιτική χρήση. Το Varez 125 είναι τελείως νέο και ανήκει στην κατηγορία Α1, έως 125 κυβικά εκατοστά και 15 ίππους, που έρχονται από τον μονοκύλινδρο, τετραβάλβιδο με δύο εκκεντροφόρους κινητήρα που είδαμε στις προαναφερθείσες εκδόσεις. Είναι μία μικρή naked μοτοσυκλέτα, με sport χαρακτήρα και απαράμιλλο στυλ.

swm_varez_125__29.jpgΘα λέγαμε μάλιστα ότι αυτή η νέα μοτοσυκλέτα που είναι τόσο προσεγμένη στην σχεδίαση, με πλαίσιο χωροδικτύωμα σε κόκκινο χρώμα, όμορφα πλαστικά καλύμματα σε γκρι για το υποπλαίσιο, πλαστικά κόκκινα πλαϊνά για το ρεζερβουάρ, χυτούς 3 σε 3 αλουμινένιους τροχούς, στρογγυλό προβολέα, αλουμινένιο ψαλίδι με σχεδίαση τύπου ''μπανάνα'', μας δείχνει ξεκάθαρα την ιταλική της προέλευση και τιμά το όνομα της.

swm_varez_125__27.jpgΠοιότητα και αίσθηση

Είναι τόσο καλοφτιαγμένη, με άνετη θέση οδήγησης στην κάπως σκληρή sport σέλα που παραπέμπει σε μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτα, αλλά και εύκολο πάτημα στο έδαφος για αναβάτες μετρίου ύψους, με το ύψος της να βρίσκεται στα 820mm. Διαστάσεις που επίσης θυμίζουν μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτα, με ποιοτικό εξοπλισμό και ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41mm και δίσκο διαμέτρου 300mm μπροστά με συνδυασμένο σύστημα πέδησης CBS, το οποίο σε συνδυασμό με τον δίσκο 220mm πίσω, διαθέτουν αρκετή δύναμη για να σταματήσουν εκεί που πρέπει το Varez 125.

Τα χρώματα, οι συνδυασμοί τους, η ποιότητα στα πλαστικά και μεταλλικά μέρη, τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της Michelin Pilot Street, το στρογγυλό πολυόργανο με οθόνη LCD, το τιμόνι μεταβλητής διατομής, καρίνα κινητήρα που συμπληρώνει την επιθετικότητά της Varez 125, δείχνουν σοβαρότητα από μία εταιρία που μέχρι πρότινος συνέχιζε την παραγωγή ουσιαστικά ίδιων μοντέλων με αυτά που παρέλαβε.

swm_varez_125__29.jpgΤώρα όμως, υπάρχει κάτι πραγματικά καινούριο, που θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος για μία νέα σειρά μοντέλων από την SWM.

Το Varez 125 έχει τις βάσεις για να στηθεί πάνω του ακόμη και μία μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτα, και άλλωστε, η εταιρία διαθέτει ήδη μονοκύλινδρους 300, 500 και 650 κυβικών εκατοστών, οπότε δεν θα μας φαινόταν καθόλου παράξενο να επεκτεινόταν η γκάμα προς τα πάνω.

LED στρογγυλός προβολέας και φωτιστικό σώμα πίσω, με την υπερυψωμένη σέλα συνεπιβάτη η οποία είναι όμως άνετη, με καλές χειρολαβές, το οποίο αποκαλύπτει ένα μικρό χώρο για αποθήκευση των χαρτιών της μοτοσυκλέτας, ή ενός ζεύγους γαντιών. Και ένα τελικό εξαγωγής που μάλλον προέρχεται από enduro μοτοσυκλέτες της εταιρίας, καλοσχεδιασμένο, και τοποθετημένο υπό γωνία, προσθέτοντας μπόνους στο στυλ.

swm_varez_125__7.jpgΙταλική σχεδίαση και φινέτσα

Αυτό το μικρό μοτοσυκλετάκι δεν παραμένει στην ομορφιά, την ποιότητα και το στυλ, αλλά έρχεται να προσφέρει κέφι και κορυφαία κύλιση στην καθημερινή μετακίνηση, στοχεύοντας νέους αναβάτες.

Το πρώτο που σου κάνει το Varez 125 είναι να σε εντυπωσιάσει στο μάτι μιας και είναι πανέμορφο και καλοσχεδιασμένο, και σίγουρα, φαίνεται για μεγαλύτερο. Το σημαντικότερο κομμάτι όμως είναι ο εντυπωσιασμός στην οδήγηση, αφού οδηγείται πανεύκολα, αλλάζει θέση στο δρόμο με την σκέψη με τα 136 κιλά του να ζυγίζονται εύκολα, αλλά παραμένει ακλόνητο όσο και αν το πιέσεις. swm_varez_125__9.jpgΜε στιβαρό πλαίσιο, λειτουργικές αναρτήσεις, καλά ελαστικά, διατηρεί την πορεία του όσο και αν το πιέσεις, και σε αφήνει να παίξεις μαζί του σε κάθε είδους στροφή. Ούτως ή άλλως, η ιπποδύναμή του δείχνει μικρή μπροστά στο σύνολο πλαισίου - αναρτήσεων, οπότε θα σου κάνει όλα τα κέφια με άνεση και ασφάλεια.

Μπορείς να κινηθείς άνετα μαζί του μέσα στην πόλη, επιλέγοντας ακόμη και την τελευταία 6η σχέση, από τα 40χ.α.ω. Η ελαστικότητα του κινητήρα στο άνοιγμα του γκαζιού είναι δεδομένη, η μοτοσυκλέτα επιταχύνει ομαλά όσο της επιτρέπουν τα κυβικά, και δεν επηρεάζεται αρνητικά από έναν ή δύο επιβαίνοντες, μιας και η σωστή κλιμάκωση του κιβωτίου βοηθάει στην επιτάχυνση.

swm_varez_125__2.jpgΜπορείς να πας χαλαρές βόλτες, να κυκλοφορήσεις με άνεση, και να κινηθείς με ταχύτητες κοντά στα 100χ.α.ω. οδεύοντας προς την τελική των 110χ.α.ω. στο κοντέρ, εκμεταλλευόμενος την ασφάλεια που προσφέρει το σύνολο αλλά και την ποιότητα κύλισης. Όντας ένα μικρό μοτοσυκλετάκι απολαυστικό, με τεχνολογία, ποιότητα και στυλ που ενδεχομένως θα βρεις σε μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες, οικονομικότατο σε κατανάλωση, έρχεται με 3.290euro να προσφέρει ιταλική σχεδίαση και φινέτσα, στην κατηγορία Α1.

 

Εξοπλισμός αναβάτη:

Κράνος: KYT TT Course Design 05 Grand Prix (Arai Hellas)

Μπουφάν: Nordcode Citizen Pro (Motomarket)

Γάντια: Nordcode Glenn II (Motomarket)

Μποτάκια: Eleveit Town WP (Motomarket)

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
Κατασκευαστής SWM
Μοντέλο Varez 125
Αντιπρόσωπος SWM Motorcycles Greece
Τιμή (€) 3290
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, 4Β/Κ, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (cc) 124,7
Σχέση συμπίεσης 12.8:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 58 x 47.2
Τροφοδοσία Ψεκασμός 32mm
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Συμπλέκτης Μηχανικός, πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Τελική σχέση Γρανάζια 14:53 (3.786)
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα
Κάστερ (°) Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,030 x 933 x 1,165
Μεταξόνιο (mm) 1355
Ύψος σέλας (mm) 820
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg) 130 χωρίς βενζίνη
Ρεζερβουάρ (l) 13.5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανάποδο πιρούνι 41 mm
Διαδρομή τροχού (mm) Δ/Α
Πίσω Ένα αμορτισέρ, Π.Ε.
Διαδρομή τροχού (mm) Δ/Α
   
Ελαστικά Michelin Pilot Street
Mπροστά 110/70-17
Πίσω 140/70-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και σύστημα CBS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και σύστημα CBS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 11 kw (14,75hp)
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 6.5 / 6,700 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Μαϊος 2023 20:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – SWM SM 500 R Video Test Ride - SWM Varez 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon