.
Κατηγορία SWM
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 08:08

TEST – SWM SM 500 R

 

Άργησε αλλά ήταν για καλό!

 

Του Thierry Sarasyn

Η αλήθεια είναι πως η χρυσή περίοδος των Supermotard, έχει πια περάσει. Οι εποχές, πριν λίγα χρόνια, που τα SΜ μοντέλα και οι αγώνες αυτού του είδους συγκέντρωναν το ενδιαφέρον ενός μεγάλου αριθμού ατόμων, είναι πλέον παρελθόν. Ωστόσο η SWM φαίνεται να μην συμφωνεί με αυτό και βάλθηκε να “αναζωπυρώσει” το ενδιαφέρον για την κατηγορία! Πως; Προσφέροντας το SM 500 R, μια αρκετά προσιτή αλλά πολύ υψηλού επιπέδου SM μοτοσυκλέτα!

 Σε προϊδεάζει



Δεν είναι κρυφό ότι τα SWM βασίζονται στην τελευταία “φουρνιά” των μοντέλων της Husqvarna, πριν  αυτή περιέλθει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της KTM.  Οι Ιταλοί ουσιαστικά χρησιμοποιούν κινητήρες και πλαίσια, προσθέτοντας τα δικής τους επιλογής περιφερειακά. Στην προκειμένη περίπτωση οι αναρτήσεις προέρχονται από την KYB και τα φρένα από την brembo, δύο ονόματα που εγγυώνται αν μη τι άλλο το αποτέλεσμα. Για τις ανάγκες τις δοκιμής βρεθήκαμε στο Varese και ένα μεγάλο ποσοστό της οδήγησης έγινε μέσα σε πίστα, ένα πεδίο, για το οποίο… “ζει και αναπνέει” το SM 500 R.

 Προετοιμαστείτε για εκπλήξεις!



Το θέμα με το SM 500 R, είναι ότι περιμένεις δεδομένα πράγματα από αυτό. Έχοντας οδηγήσει τα παλιότερα μοντέλα SM της Husqvarna με αυτό το μοτέρ και αυτό το πλαίσιο, πάνω –  κάτω ξέρεις τι θα συναντήσεις. Εκεί είναι λοιπόν που κάνει την έκπληξη η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, αφού προφέρει μια διαφορετική αίσθηση! Πρώτα απ όλα η είναι πανάλαφρη, οι αλλαγές κατεύθυνσης γίνονται πανεύκολες, ωστόσο το “πάτημα” στο δρόμο, είναι πολύ σίγουρο και ακριβές.  Ο κινητήρας εντυπωσιάζει με την ελαστικότητα του και την απρόσκοπτη παροχή ισχύος σε όλο το φάσμα των στροφών. Αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο ψεκασμό της Mikuni, o οποίος προσδίδει επίσης εκπληκτική, άμεση απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού. Με αυτά τα δεδομένα, έχεις πολύ και άμεσο γκάζι στις εξόδους των στροφών, χωρίς να χρειαστεί να παίζεις… κλακέτες με το κιβώτιο ταχυτήτων και έτσι η οδήγηση του SM 500 R στη πίστα (και όχι μόνο), είναι μια άκρως απολαυστική διαδικασία.  Άριστή επιλογή τα Michelin Pilot Power, ταιριάζουν άψογα στον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτα, ζεσταίνονται πολύ γρήγορα και προσφέρουν εξαιρετική πρόσφυση στο όριο, καθιστώντας εφικτό το… λιμάρισμα των μαρσπιέ ακόμα και σε ένα ψηλό μοντέλο, όπως το συγκεκριμένο. Οι αναρτήσεις λειτουργούν υποδειγματικά, θα σταθούμε όμως ειδικά στο αμορτισέρ πίσω, για την πολύ καλή του συμπεριφορά κατά την πλαγιολίσθηση, όπου και κρατά των πίσω τροχό “καρφωμένο” στην άσφαλτο, χωρίς την παρουσία ενοχλητικών αναπηδήσεων.  Όταν πιέσεις πολύ, μια μικρή βοήθεια από τον συμπλέκτη, εξομαλύνει την όλη κατάσταση και επαναφέρει  την ισορροπία και την τάξη.

 Εντυπωσιακό!



Ομολογούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε από το SM 500 R! Μας θύμισε ξανά την διασκέδαση και την αδρεναλίνη που προσφέρουν αυτής της κατηγορίας οι μοτοσυκλέτες και ενώ περιμέναμε πριν από την δοκιμή του να αποτελεί “δεδομένη” και γνωστή ποσότητα και ποιότητα, μας ξάφνιασε με την ξεχωριστή του προσωπικότητα, αυτή που κατάφεραν με μαεστρία να του προσδώσουν οι άνθρωποι της SWM. Με τον κινητήρα του να μην είναι πουσαρισμένος στα όρια (ξέρουμε από το παρελθόν ότι μπορεί να βγάλει περισσότερη ισχύ), αποτελεί μια πρώτης τάξεως βάση για να “χτίσει” κανείς πάνω του την μοτοσυκλέτα – όπλο των ονείρων του. Αλλά και ως έχει, είναι  μια εκπληκτική μοτοσυκλέτα για όσους θέλουν κάτι απίστευτα διασκεδαστικό και αποτελεσματικό είτε πρόκειται για πίστα, είτε για δημόσιο δρόμο (υπό συνθήκες…). Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η… μόδα των SM να φθίνει αλλά ποτέ άλλοτε δεν είχε κανείς την δυνατότητα να αποκτήσει μια τόσο καλή μοτοσυκλέτα με μόλις 6.790 ευρώ! Αυτό το λες άνετα ευκαιρία!

Φωτογραφίες

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκος, μονοκύλινδρος
Χωρητικότητα: 501 κ.εκ.
Μέγιστη ισχύς: 27 ίπποι στην έκδοση δρόμου, 60 ίπποι ανοικτό
Κιβώτιο: 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση: Αλυσίδα
Πλαίσιο: Ατσάλινο σωληνωτό
Ανάρτηση εμπρός : Πιρούνι USD Kayaba, 43 χλστ., πλήρως ρυθμιζόμενο
Ανάρτηση πίσω: Αμορτισέρ Kayaba, πλήρως ρυθμιζόμενο
Φρένο μπροστά: Δίσκος 320 χλστ., τετραπίστονη δαγκάνα
Φρένο πίσω: Δίσκος 220 χλστ. διπίστονη δαγκάνα
Βάρος (κενό): 120 κιλά
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 17 λίτρα

Τιμή: 6.790 ευρώ (κατόπιν παραγγελίας)
Αντιπρόσωπος: Δέλτα Μοτοσυκλέτες Ε.Ε.



 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 12:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - SWM Varez 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon