.
Κατηγορία Skyteam
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 21:40

Test - Skyteam SkyBongo 125 2020 - Κίτρινο επετειακό γοριλάκι

Κείμενο: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτό: Τάκης Μανιάτης
Συνεργάστηκε: Κώστας Γκαζής

Έχοντας συμπληρώσει 20 χρόνια από την ίδρυσή της η κινεζική Skyteam παρουσίασε φέτος δύο νέα επετειακά μοντέλα, τα SkyMini και Skybongo, αρκετά πιστά αντίγραφα των θρυλικών Honda Monkey και Gorilla αντιστοίχως και αμφότερα βασισμένα στον ίδιο τετράχρονο μονοκύλινδρο κινητήρα 125 cc .

Και, όταν λέμε πιστά αντίγραφα, αυτό περιλαμβάνει και το μέγεθός τους, καθώς μιλάμε για δύο μικρά μοτοσυκλετάκια με τις διαστάσεις που είχε αρχικά το πρωτότυπο σχέδιο της Honda – σε αντίθεση με το σύγχρονο Monkey 125 που είναι πια σαφώς μεγαλύτερο σε κορμοστασιά.

IMG 4537 1

Συγκίνηση

Το SkyBongo 125 που δοκιμάζουμε σήμερα είναι το ανάλογο του Gorilla, δηλαδή πρόκειται εν πολλοίς για το ίδιο ακριβώς πακέτο με το SkyMini, αλλά με μεγαλύτερο ρεζερβουάρ 8.5 λίτρων, αντί των 4.5 που έχει ο κλώνος του Monkey. Κατά τα λοιπά το μοτοσυκλετάκι διαθέτει τον απολύτως βασικό εξοπλισμό, δηλαδή δισκόφρενα μπρος-πίσω με σύστημα συνδυασμένης πέδησης, τροχούς 10 ιντσών και φυσικά το σπαστό τιμόνι που κάποτε προτάθηκε ως μια απλή και πρακτική λύση για φόρτωμα και αποθήκευση της μηχανής.

Ο αερόψυκτος διβάλβιδος κινητήρας του, με τον κύλινδρο οριζόντιο στη λογική των παπιών, αποδίδει 7.8 hp μέσω τετρατάχυτου κιβωτίου, αρκετά κάτω από το νόμιμο ταβάνι της κατηγορίας Α1 (15 hp).

Σημειώνουμε ακόμη μια λιτή στρογγυλή οθονούλα LCD πάνω στο καβούκι του προβολέα που δείχνει ταχύτητα, τον ένα και μοναδικό χιλιομετρητή και σχέση στο κιβώτιο.

Το ταξίδι στο παρελθόν δεν περιορίζεται μόνο στη σχεδίαση, αφού δεν σας κρύβω πως συγκινήθηκα κάπως την πρώτη φορά που άρχισε ο “βήχας” του κινητήρα που μένει από καύσιμο, ζητώντας μου να γυρίσω το χειροκίνητο ρουμπινέτο κάτω αριστερά από το ντεπόζιτο. Χρόνια είχα να κάνω αυτήν την κίνηση... Και ακόμη δεν είχα χρησιμοποιήσει τη μανιβέλα.

Κάποια φτηνά περιφερειακά όπως οι μανέτες, οι καθρέπτες, οι διακόπτες του SkyBongo απλώς παύουν να σε απασχολούν από τη στιγμή που ακούς την τιμή του: €1,690.

IMG 4595 web

Γλέντια

Την προηγούμενη φορά που είχα ξανακαβαλήσει ένα μικροσκοπικό ρετρό αντίγραφο από τη Skyteam ήταν αρκετά χρόνια πίσω, γύρω στο 2014 για λογαριασμό άλλου περιοδικού. Τότε ήταν το Dax 125 και ομολογώ πως τη θυμάμαι χαρακτηριστικότατα εκείνη τη δοκιμή, όχι απαραιτήτως με τη γλυκειά θαλπωρή μιας μοτοσυκλέτας που τόσο μου έλειψε.

Έκτοτε άλλαξαν πολλά, πρωτίστως η αντιπροσώπευση της Skyteam που έχει πλέον περάσει στην ΤΕΟΜΟΤΟ – όπως λέμε Kawasaki – αλλά και η εταιρεία η ίδια, που φαίνεται πως έμαθε πολλά στα χρόνια που μεσολάβησαν.

Από τα πρώτα μέτρα ήταν σαφές πως οι περίπου αναρτήσεις και τα φτωχά φρένα του Dax (του τότε) ανήκουν στο παρελθόν, δίνοντας τη θέση τους σε ένα σύνολο που αν μη τι άλλο το αισθάνεσαι συμπαγές και συμπεριφέρεται αναλόγως.

Το πρώτο βέβαια που με απασχόλησε ήταν το πώς θα χωρέσω πάνω του, αλλά αυτό ίσχυε μόνο όσο ήμουν δίπλα του. Μόλις βολεύτηκα στη σέλα όλα έγιναν αρκετά πιο φυσιολογικά, περισσότερο απ’ όσο περίμενα για ένα τόσο μικρό μοτοσυκλετάκι. Το ύψος σέλας στα 770 mm είναι λογικότατο και συγκρίσιμο με κανονικού μεγέθους μοτοσυκλέτες. Το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα για το μεταξόνιο των 970 mm.

Η γεωμετρία του SkyBongo 125 καθορίζει και τον χαρακτήρα του, ο οποίος εν προκειμένω είναι άκρως παιχνιδιάρικος. Με τόσο μικρό μεταξόνιο και βάρος μόλις 81 κιλά, οι σκάρτοι 8 ίπποι του μοιάζουν υπεργυμνασμένοι και η επιτάχυνση πάνω στις 10άρες ρόδες με τα χοντρά λάστιχα φαντάζει πιο γρήγορη απ’ όσο πραγματικά είναι. Η όλη αυτή αίσθηση δένει άψογα με τον δυνατό, στακάτο ήχο από την κοντούλα εξάτμισή του για ένα αποτέλεσμα διεγερτικό.

Η τελική του ταχύτητα φτάνει στα 90 km/h μα θέλει υπομονή, τα 80 είναι πιο ευπρόσιτα και δεν αργούν τόσο να έρθουν στο κοντέρ. Ο υποτετράγωνος κινητήρας του προσφέρει ψωμωμένη επιτάχυνση στις ταχύτητες πόλης και το SkyBongo αποδεικνύεται μανούλα στο να επιτίθεται στην κίνηση και να περνά από μέρη που ελάχιστα οχήματα μπορούν.

Σε κάθε άνοιγμα του δρόμου η δύναμή του επαρκεί για καλές εκκινήσεις και φτάνει αρκετά γρήγορα ως τα 60-70 km/h. Χώρια που με αυτό το κίτρινο χρώμα είσαι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε κάθε φανάρι και κάθε στάση. Μάλιστα δέχτηκα και συγχαρητήρια για "την αναπαλαίωση που έκανα¨"... Στη φευγαλέα ματιά εύκολα σε ξεγελά.

IMG 4570 web

Άλματα

Αν το SkyBongo 125 έχει έναν εχθρό, όπως εύκολα φαντάζεται κανείς, αυτός είναι οι λακκούβες. Είναι μοιραίο επακόλουθο των τόσο μικρών τροχών, αλλά οφείλω να εξάρω τον τρόπο με τον οποίο το SkyBongo ανταπεξέρχεται. Ακόμη και σε κακοτεχνίες που χωρούν ολάκερο το μηχανάκι μέσα, αυτό περνά με συνέπεια και όλα λειτουργούν όπως πρέπει.

Το “σωστά” ας το φιλτράρουμε με κάποια εγγενή χαρακτηριστικά της γεωμετρίας του, όπως το μικρό μεταξόνιο και τις κοντές διαδρομές των αναρτήσεων – η Skyteam δεν δίνει νούμερα, αλλά το ποιόν τους είναι μάλλον εμφανές και η εμπειρία της λειτουργίας τους συνάδει.

Όταν τερματίσει απότομα το πιρούνι σε μια λακκούβα ή σαμαράκι, το SkyBongo τινάζεται στιγμιαία και για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου έχεις την ψευδαίσθηση πως κάνεις άλμα ΜΧ με το τιμόνι διπλωμένο στο πλάι. Πριν όμως αρχίσεις τα seat grab και heart attack, η επιστροφή στην πραγματικότητα σου προτείνει να προσπαθήσεις να αποφύγεις την επόμενη μεγάλη λακκούβα – ή τουλάχιστον να μην της ορμήξεις με καρυδωμένο γκάζι.

Τα χοντρά (βλέπε ψηλού προφίλ) λάστιχα συνεισφέρουν και στην ανάρτηση, προσφέροντας έναν επιπλέον βαθμό απορρόφησης των ανωμαλιών και συμμετέχοντας στη θετική εικόνα που βγάζει το μικρό μοτοσυκλετάκι σε ανωμαλίες του δρόμου που, βάσει μεζούρας, θα έπρεπε να το πανικοβάλουν.

Επιπλέον, με τις 10άρες ζάντες και το πολύ κοντό μεταξόνιο το SkyBongo κόβει ακαριαία με το τιμόνι και μπορείς να αποφύγεις εμπόδια μέσα σε ελάχιστη απόσταση. Τα φρένα του λειτουργούν επίσης εξαιρετικά και είναι άκρως αποτελεσματικά, ενώ και το συνδυασμένο σύστημα λειτούργησε σωστά όταν πιέστηκε στα όριά του, βγάζοντας μπλοκάρισμα πρώτα στον πίσω τροχό, χωρίς ποτέ να με ανησυχήσει.

DJI 0282

Γλυκειά θαλπωρή

Το σημείο αιχμής του νέου SkyBongo 125 είναι δίχως άλλο τη τιμή των €1,690. Σε αυτή αγοράζεις καινούργιο τον μοναδικό “μπόμπο” που προσφέρεται σήμερα στην αγορά στις αυθεντικές διαστάσεις – στην Ελλάδα τουλάχιστον. Η αξία του ως μοτοσυκλέτα είναι ξεκάθαρη, πρόκειται για ένα όχι πολύ γρήγορο 125άρι, συμβατό με διπλώματα Α1 και υπέροχα πρακτικό για τις ανάγκες της πόλης.

Δίχως την παραμικρή υπερβολή, τις μέρες που πέρασα μαζί του δεν θα τις ξεχάσω, γιατί απλά είχε τόση πολλή πλάκα σε κάθε διαδρομή που στο τέλος δημιουργούσα αφορμές για βόλτες.

Δεν καίει τίποτα, πάει παντού (185 mm απόσταση από έδαφος!), όλα δουλεύουν σωστά, ως προς την ενεργητική ασφάλεια στέκεται στο ύψος του και στο μάτι είναι απολαυστικό. Και, με την τιμή που το συνοδεύει, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μια ιδανική παλέτα για να το περιποιηθείς όπως θες, με μανετούλες, καθρεπτάκια, εξατμισάκια και ό,τι άλλο κάνεις κέφι, χωρίς να πρέπει να αποχωριστείς το ένα σου νεφρό ή να δεσμεύσεις πολλά χρήματα σε μια μηχανή που, κακά τα ψέματα, δεν μπορεί να σε πάει και πολύ μακριά από την πόλη.

Η δεύτερη συνάντησή μου με μια μοτοσυκλέτα της Skyteam πάντως άλλαξε την εικόνα που είχα. Την επόμενη φορά που θα διασταυρωθώ με ένα μοντέλο της η ανάμνηση αυτής της δοκιμής μάλλον θα φέρει γλυκειά θαλπωρή.

 

Προστασία αναβάτη: Κράνος MT District SV Summit, Jacket Nordcode Jackal Air, μποτάκια Forma Soul, από το ΜΟΤΟΜΑRΚΕΤ

IMG 4585 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής

Skyteam Corp

.Μοντέλο

SkyBongo 125

Αντιπρόσωπος

TEOMOTO AE

Τιμή (€)

1,690

Εγγύηση

2 χρόνια

   
Κινητήρας  
Τύπος

4T, 1K, αερόψυκτος, 1ΕΕΚ, 1 βαλβίδες

Κυβισμός (cc)

124

Συμπίεση

9.5:1

Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm)

52.4 x 57

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Σύστημα εκκίνησης

Μίζα και Μανιβέλα

Λίπανση

Υγρό κάρτερ

Συμπλέκτης

Υδραυλικός πολύδισκος

Κιβώτιο ταχυτήτων

4 σχέσεων

Μετάδοση

Αλυσίδα

   
Πλαίσιο  
Τύπος 

Ατσάλινο

Κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Πλάτος (mm)

660

Μεταξόνιο (mm)

970

Ύψος (mm)

900

Ύψος σέλας (mm)

770

Απόσταση εδάφους (mm)

185

Βάρος (kg)

81 (στεγνό)

Ρεζερβουάρ (l)

8.5

   
Αναρτήσεις  
Μπροστά

Τηλεσκοπικό πιρούνι

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων

   
Ελαστικά  
Mπροστά

100/90-10

Πίσω

100/90-10

   
Φρένα  
Μπροστά

Δίσκος, δαγκάνα 1 εμβόλου, συνδυασμένη πέδηση

Πίσω

Δίσκος, δαγκάνα 1 εμβόλου, συνδυασμένη πέδηση

   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)

7.8 / 7,300

Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm)

0.9 / 5,000

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon