.
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 16:11

TEST - KTM 1290 Super Duke R 2020 - Αποστολή στην Πορτογαλία

Του Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: ΚΤΜ 

To να αποκαλέσεις κάποιον “κτήνος”, είναι σίγουρα υποτιμητικό! Στην περίπτωση των μοτοσυκλετών όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όταν σε αυτές απονέμεται ο τίτλος “κτήνος”,  το ενδιαφέρον μας πολλαπλασιάζεται για αυτές, άλλωστε ποιος δεν θα ήθελε να βιώσει την πρόκληση εξημέρωσης ενός “κτήνους”;

Όπως και στο μοντέλο του 2014 έτσι και τώρα η KTM, αποκαλεί την νέα αυτή έκδοση του 1290 Super Duke R, “κτήνος”. Για το 2014, ο χαρακτηρισμός αυτός ήταν απόλυτα ακριβής! Μια γυμνή μοτοσυκλέτα απόδοσης 180 ίππων η οποία όχι μόνο ήταν υπερβολικά ισχυρή  έναντι του naked ανταγωνισμού αλλά έμπαινε και στα “χωράφια” των superbikes! Το άνοιγμα του γκαζιού σε αυτή την μοτοσυκλέτα χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μια άκρως εθιστική, αλλά απολύτως νόμιμη εμπειρία. Ήταν απλά τρελό!

Ωστόσο οποιαδήποτε σύγκριση με τον “χειρουργικό” τρόπο που διαχειρίζονταν αντίστοιχες αποδόσεις τα superbike της εποχής εκείνης, ήταν απλά ατυχής.  Ο καταιγιστικός και κτηνώδης (για να μην ξεχνιόμαστε…) τρόπος με τον οποίο το 1290 Super Duke R έβγαζε την δύναμη του, δυσκόλευε το πίσω αμορτισέρ. Όσο και αν προσπάθησαν πολλοί να διορθώσουν  την κατάσταση με ρυθμίσεις ή ακόμα και με αντικατάσταση του αμορτισέρ, το αποτέλεσμα ήταν ελάχιστη, στην καλύτερη των περιπτώσεων βελτίωση.

Το ζήτημα είχε να κάνει με το …DNA της μοτοσυκλέτας. Το ζύγισμα, το πλαίσιο, η χωροταξική τοποθέτηση του μοτέρ, όλα αυτά ήταν “οk” αλλά όχι τόσο… “ok”, για να διαχειριστούν 180 ίππους. Αυτό δεν ήταν ένα “κτήνος” που μπορούσε να δαμάσει εύκολα ο καθένας και παρά το ότι το πακέτο των ηλεκτρονικών βοηθημάτων με το οποίο εξοπλιζόταν η μοτοσυκλέτα έκανε ότι μπορούσε για αυτό, το αποτέλεσμα ήταν αναπόφευκτο: θα έπρεπε να “παλέψεις”!

Όποιος γνωρίζει την φιλοσοφία της KTM, θα ξέρει ότι η θέση της εταιρείας σήμερα, οφείλεται πρωτίστως στην σκληρή δουλειά, στην αφοσίωση και στην συνεχή προσπάθεια για βελτίωση. Ακούνε, σημειώνουν και προσπαθούν να φτιάξουν τα πράγματα. Αμέσως μετά την παρουσίαση του 1290 Super Duke R του 2014, ξεκίνησε η εξέλιξη της νέας έκδοσης, με το πρώτο στάδιο αυτής να αποτελεί τα μηνύματα που λάμβαναν απ όσους το οδηγούσαν.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με την νέα έκδοση της μοτοσυκλέτας, να μας περιμένει να την οδηγήσουμε στους δρόμους που διατρέχουν τα νότια παράλια της Πορτογαλίας αλλά και σε έξι εικοσάλεπτους γύρους, στην πίστα του Portimao. To βράδυ πριν την ημέρα της οδηγικής επαφής, το bar του ξενοδοχείου που είχαμε καταλύσει οι δημοσιογράφοι, άδειασε από νωρίς, καθώς όλοι μας νοιώθαμε, ότι μας περιμένει ένα δύσκολο πρόγραμμα. Ο καλός ύπνος, ήταν επιβεβλημένος λοιπόν.

ktm super duke 1290 r 17

Το να βρίσκεσαι στην σέλα ενός naked 180 ίππων, είναι σίγουρα μια απαιτητική σωματικά διαδικασία αλλά μέσα στα πρώτα μέτρα, το νέο Super Duke σου δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα... ευκολίας, σε σχέση με τον προκάτοχο του. Η θέση οδήγησης είναι παρόμοια αλλά αισθάνεσαι άμεσα μικρές εργονομικές αλλαγές προς το καλύτερο, που τελικά στο σύνολο τους, κάνουν διαφορά. Ωστόσο οι αναρτήσεις είναι αυτές στις οποίες οφείλεται η μεγαλύτερη βελτίωση της μοτοσυκλέτας. Η KTM τοποθέτησε στο νέο Super Duke R, αναρτήσεις της σειράς Apex από την WP και αυτές είναι αδιαμφισβήτητα πολύ καλές μονάδες! Επιπρόσθετα, το πιο σημαντικό στοιχείο, είναι η προσθήκη μοχλικού συστήματος στην έδραση του πίσω αμορτισέρ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μια πιο “ομοιογενή”  συμπεριφορά των αναρτήσεων, ως σύνολο. Η προσθήκη του μοχλικού συστήματος, επέτρεψε και την χρήση αμορτισέρ μεγαλύτερης διαδρομής και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην άνεση, κάτι που διαπίστωσα περνώντας διαδοχικά σαμαράκια στους δρόμους της Πορτογαλίας.    

ktm super duke 1290 r 16

Βέβαια, η μοτοσυκλέτα παραμένει αρκούντως sport σε φιλοσοφία και σε στήσιμο, δεν γίνεται αλλιώς με αυτό τον κινητήρα να βρίσκεται στο πλαίσιο της. Ο χαρακτηρισμός “κτήνος” εξακολουθεί να αποδίδεται δικαιωματικά και πάει όλος σε αυτόν! Τα νούμερα είναι εξαιρετικά, όπως τα 140 Nm ροπής αλλά είναι πολύ περισσότερο η αίσθηση στο άνοιγμα του γκαζιού που δημιουργεί τις εντυπώσεις. Απίστευτες μεσαίες και ένα τσουνάμι ισχύος να σε χτυπά όπου και όπως αν ανοίξεις το γκάζι. Η επιτάχυνση είναι σοκαριστική και βάζει σε σοβαρή δοκιμασία χέρια και λαιμό.

Ο κινητήρας δεν έχει σε καμία περίπτωση “εκπολιτιστεί” παραμένει το ίδιο και ίσως ακόμα περισσότερο ακραίος!

ktm super duke 1290 r 10

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το προηγούμενο Superduke δεν ήταν μια μοτοσυκλέτα δίχως ελαττώματα.. Το κλειδί για βελτίωση ήταν πρωτσίτως οι αλλαγές στις αναφερθείσα ανάρτησεις, η τοποθέτηση του κινητήρα σε νέα θέση στο πλαίσιο (38 mm υψηλότερη) και η βελτίωση της ακαμψία του ίδιου του πλαισίου. Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, τα  carters της LC8 μονάδας, έχουν επανασχεδιαστεί πλήρως. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους μηχανικούς να χρησιμοποιούν τον κινητήρα ως φέρον μέρος του πλαισίου. Το σημείο άρθρωσης του ψαλιδιού, βρίσκεται επίσης σε νέα θέση. Ευτυχώς, το Superduke διατηρεί την πανέμορφή μονόμπρατση διάταξη, με την ενισχυτική γέφυρα να βρίσκεται πλέον στην κάτω πλευρά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μια εντυπωσιακή αύξηση της ακαμψίας κατά 50%! Τέλος, η KTM εξόπλισε την μοτοσυκλέτα με νέους τροχούς, οι οποίοι είναι ελαφρύτεροι αλλά και πιο στιβαροί.

Μπορεί κάποιος να αντιληφθεί όλες αυτές τις βελτιώσεις κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής σε δημόσιους δρόμους; Ναί. Το Superduke είναι  πιο ώριμο και παρά τον ακραίο χαρακτήρα του, δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα στο να κινηθεί με χαλαρό ρυθμό. Βέβαια έχει και την ιδιότητα να κρύβει τα πραγματικά χιλιόμετρα με τα οποία κινείται,  αν κοιτάξετε τον καινούργιο πίνακα οργάνων (TFT), οι ταχύτητες είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που είχατε εκτιμήσει.

ktm super duke 1290 r 19Με την διαπίστωση ότι έχουμε και πάλι να κάνουμε με ένα κτήνος, αλλά κατά πολύ πιο φιλικό, βρεθήκαμε στην πίστα του Portimao, Tεχνικές, προκλητικές, και πολλές τυφλές στροφές,  ένα άριστο πεδίο για την δοκιμή μιας τέτοιας μοτοσυκλέτας. Επίσης, μια μεγάλη ευκαιρία για να δοκιμαστεί το πλήρες  πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Περιλαμβάνει ότι θα περίμενε κανείς να βρει σε μια σύγχρονη superbike.

Μια σημαντική καινοτομία είναι ότι ο αισθητήρας κλίσεων, μπορεί πλέον να μετρήσει και τις πλάγιες μετατοπίσεις της μοτοσυκλέτας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να φρενάρει πλαγιολισθαίνοντας  ακόμα και στην πιο “αυστηρή”  ρύθμιση του ABS. Ωστόσο, η απλότητα εξακολουθεί να υπάρχει. Εάν θέσετε το ABS στην επιλογή Supermoto, αυτό απενεργοποιείται στον πίσω τροχό και πλέον εξαρτάται από το δεξί σας πόδι το πότε και πόσο θα πλασάρεται η μοτοσυκλέτα στις στροφές. Όμορφα! Εξίσου όμορφος είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα ηλεκτρονικά. Οι νέοι διακόπτες στην αριστερή πλευρά του τιμονιού κάνουν διαχείριση των menu ξκαι των ρυθμίσεων, πολύ ξεκάθαρη και φιλική προς το χρήστη. Επιπλέον,  οι επιλεγμένες ρυθμίσεις, αποθηκεύονται όταν σταματάτε, ενώ αλλαγές γίνονται ακόμα και εν κινήσει, χωρίς να χρειάζεται στάση ή επανεκκίνηση της μοτοσυκλέτας.

ktm super duke 1290 r 4

Ως συνήθως, η KTM είχε μερικούς… έμπειρους αγωνιζόμενους για να μας δείξουν την πίστα και να μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους.  Όπως ας πούμε τον  Jeremy Mc Williams και τον  Chris Fillmore. Η εμπειρία της οδήγησης σε πίστα, ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτική και έντονη ως προς τα συμπεράσματα της. Το Superduke έχει πλέον κάνει ένα κβαντικό άλμα προς τα εμπρός σε σχέση με τον προκάτοχό του, παραμένοντας το ίδιο διασκεδαστικό, αλλά συνάμα πιο φιλικό και συνεργάσιμο. Η τερατώδης ροπή σε συνδυασμό με το εξαιρετικό πλαίσιο και  την πληθώρα των  ηλεκτρονικών, έχει ως αποτέλεσμα μια συναπραστική μοτοσυκλέτα που μπορεί όμως να οδηγηθεί από όλους. Αξίζει επίσης μια αναφορά στα Battlax S22 ελαστικά, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την μοτοσυκλέτα. Άριστά σε όλες τος συνθήκες, τόσο στο δρόμο όσο και στην πίστα. Αν μας έλλειψε κάτι; Ναι, θα θέλαμε το quickshifter να ανήκει στο standard εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας, ακριβώς γιατί μέσα στην πίστα, προσθέτει πολλούς πόντους στην ευχαρίστηση της οδήγησης.

Αυτό πάντως που δεν μας έλειψε, ήταν η ισχύς, αφού τα 180 άλογα εξακολουθούν να αποτελούν μια χορταστική ποσότητα δύναμης που δεν εξαντλείται εύκολα, ακόμα και μέσα στην πίστα.  Στην ευθεία του Portimao, φτάσαμε σε ταχύτητες άνω των 260 χλμ./ώρα (Mc Williams… 272 ...) και παρά την γυμνή φύση της μοτοσυκλέτας και την πολύ γρήγορη γεωμετρία, δεν υπήρξε κανένα θέμα ανησυχίας. Ο σχεδιασμός του προβολέα και τα πλαϊνά πλαστικά είναι αεροδυναμικά μελετημένα και συμβάλουν αρκετά στην στεθερότητα του συνόλου σε αυτές τις ταχύτητες.

ktm super duke 1290 r 7

Είναι λοιπόν το νέο Superduke άξιος διάδοχος του θρυλικού προκατόχου του; Σίγουρα! Οι βελτιώσεις είναι διάχυτες και άμεσα αντιληπτές, σχεδόν σε κάθε τομέα. Παραμένει ακραίο αλλά με έναν τρόπο φιλικό, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό. Επιπλέον, έχει ένα πιο ευρύ πεδίο χρήσης από τα superbike και δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ακόμα και αν χρησιμοποιείται σε καθημερινή χρήση. Στα 19.800 ευρώ (τιμή στην ελληνική αγορά) σίγουρα δεν είναι φθηνό, αλλά με τα χρήματα αυτά αποκτά  κανείς τα καλύτερα και πιο διασκεδαστικά, χωρίς να απαιτούνται ειδικές συνθήκες, 180 άλογα της αγοράς!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας

Τύπος: υγρόψυκτος, 75 ° V2, με τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο
Χωρητικότητα: 1301 cc
Μέγιστη ισχύς: 180 hp στις 9500 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή: 140 Nm στις 8000 σ.α.λ.
Μετάδοση: 6 ταχυτήτων
Τελική μετάδοση: αλυσίδα

Πλαίσιο

Τύπος: Ατσάλινο χωροσδικτύωμα
Πιρούνι: WP Apex 48 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Αμορτισέρ: WP Apex, πλήρως ρυθμιζόμενο
Μπροστινά φρένα: Διπλοί δίσκοι 320 mm με ακτινικές δαγκάνες Brembo Stylema τεσσάρων εμβόλων
Πίσω φρένα: δίσκος 240 mm με δαγκάνα διπλού εμβόλου

Διαστάσεις

Μεταξόνιο: 1497 mm
Ύψος σέλας: 835 mm
Βάρος (κενό): 189 kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 16 λίτρα

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 12:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - KTM 790 Duke S 2019 TEST - KTM 1290 Super Duke R 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon