.
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 14:00

TEST - KTM 1290 Super Duke R 2021

The King of Braap!

Κείμενο: Κώστας Γκαζής

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Citius, Altius, Dukeus. Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά. Το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων ταιριάζει γάντι στον γαλαζοαίματο Αυστριακό πολεμιστή, που για το 2020-2021 κερδίζει άλογα, χάνει κιλά, και επιδεικνύει ακόμα πιο ραφιναρισμένη συμπεριφορά, βάζοντας υποψηφιότητα για μια ακόμη φορά για τον τίτλο της πιο ολοκληρωμένης Streetfighter μοτοσυκλέτας του κόσμου.

Η KTM αναφέρεται στο 1290 Super Duke R του 2020, ως την υπέρτατη γυμνή μοτοσυκλέτα. Και για τους Αυστριακούς, ο χαρακτηρισμός «υπέρτατη» αποδίδεται για τον συνδυασμό του ισχυρότερου V2 της αγοράς, των επιδόσεων, της χρηστικότητας και του στιλ.

Ατελείωτη ροπή, και αδυναμία από τον αναβάτη να ανοίξει τέρμα το γκάζι σε καθημερινές συνθήκες, καθώς υπάρχει πάντα η περίπτωση στην επιτάχυνση να ξεφύγει από τη βαρύτητα και να τον βρουν στο Άλφα του Κενταύρου.

A brief history of time

ktm 1290 superduke r 2015

Ο θρύλος των Super Duke ξεκίνησε με το 990 πριν από 15 και πλέον χρόνια, ενώ το μεγάλο σοκ ήρθε το 2014, με το ντεμπούτο του 1290 Super Duke R, που βασιζόταν στο πρωτότυπο με την κωδική ονομασία… «ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ»! THE BEAST.

Με το χέρι στην καρδιά πρέπει να ομολογήσω, πως από το 2014, και κάθε χρονιά από τότε, το Super Duke R αποτελεί σταθερά για μένα την καλύτερη μοτοσυκλέτα κάθε χρονιάς, είτε βελτιώνεται, είτε όχι, ανεξαρτήτως κατηγορίας και ανταγωνισμού.

Γιατί; Για πολλούς λόγους, που μπορούν να αποδοθούν με μια φράση. The King of Braap.

Η δεύτερη γενιά του 1290 SDR (THE BEAST 2.0) ήρθε το 2017, με ένα γενικό redesign σε εμφάνιση, ηλεκτρονικά και κινητήρα, διατηρώντας όμως απείραχτη την παιχνιδιάρα γροθιά του.

Η τρίτη γενιά μας ήρθε το 2020-2021, με την ΚΤΜ να ακονίζει ακόμα περισσότερο το δρεπάνι του θεριστή Δούκα, που παρά τις Euro 5 προδιαγραφές, κέρδισε άλογα, έχασε βάρος (και 3 λίτρα από το ρεζερβουάρ καυσίμου), ομόρφυνε και ολοκληρώθηκε ακόμα περισσότερο.

Ευτυχώς, και σε αυτό το μοντέλο, ο γοητευτικά τρομακτικός χαρακτήρας του παρέμεινε ως είχε, μόνο που τώρα ο Γολιάθ είναι ακόμα πιο ευέλικτος, ακόμα πιο άνετος, και γεμάτος ηλεκτρονικά βοηθήματα τελευταίας γενιάς με τη συνδρομή μονάδας μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων (IMU) σε 6 άξονες, νέα TFT οθόνη οργάνων, αλλά και next level παραμετροποίηση σε όλους τους τομείς -ρυθμίζεται ακόμα και η ένταση στον οπίσθιο φωτισμό στους διακόπτες του τιμονιού!

Στόχος: Εξολόθρευση περιττών κιλών

ktm 1290 superduke r 2021 test bikeitgr 00002

Μιλώντας για την τελευταία γενιά Superduke R, η ΚΤΜ αναφέρει πως για το 2020-21 η εταιρεία δούλεψε πάνω στη φιλοσοφία less is more, αφαιρώντας οτιδήποτε περιττό από τη μοτοσυκλέτα που αποκαλεί «track machine for the road», ήτοι «μοτοσυκλέτα πίστας για τον δρόμο».

Κάπως έτσι αφαιρέθηκαν 6 κιλά από το Superduke, ενώ η ιπποδύναμη ανέβηκε κατά 3 hp, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΚΤΜ, αλλά κατά 9,5 hp+ σύμφωνα με τη δυναμομέτρηση μας (που γίνονται ακόμα περισσότεροι αν αναλογιστείτε πως το προηγούμενο Duke του 2017 που είχαμε μετρήσει φόραγε ολόσωμη εξάτμιση Akrapovic), για να φτάσει από τους 160 τους 169,5 hp στον τροχό!

Παράλληλα βελτιώθηκαν τα περιφερειακά, οι αναρτήσεις (όπου προστέθηκε αμορτισέρ με μοχλικό) και τα φρένα (Brembo Stylema αντί των Μ50), κάνοντας ακόμα ικανότερο το σύνολο.

Ένας από τους στόχους της νέας μοτοσυκλέτας ήταν και η βελτίωση της εργονομίας αλλά και της στάσης του αναβάτη. Νέο είναι υβριδικό υποπλαίσιο, από αλουμίνιο και συνθετικά υλικά, ενώ το πλαίσιο χρησιμοποιεί σωλήνες μεγαλύτερης διαμέτρου, χρησιμοποιώντας τον LC8 κινητήρα ως φέρον τμήμα του.

Το κτηνώδες όσο και γλυπτό μονόμπρατσο ψαλίδι παραμένει και στην τελευταία γενιά Super Duke R, οι τροχοί είναι ελαφρού κράματος, νέα είναι τα ελαστικά (από Metzeler Sportec M7 RR σε Bridgestone Battlax S22), νέο το κοστούμι, νέα και τα χρώματα.

Νέο είναι το 16λιτρο ρεζερβουάρ, που αντικαθιστά το προηγούμενο των 19 λίτρων, με λεπτότερα τοιχώματα, ενώ η ΚΤΜ έχει κόψει γραμμάρια από πολλά ακόμα μέρη της μοτοσυκλέτας.

Αμφότερες οι σέλες για αναβάτη και συνεπιβάτη είναι πιο μαλακές, και προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στον δρόμο.

Το νέο 1290 Super Duke R κυκλοφορεί σε 2 χρώματα, πορτοκαλί και μαύρο, ενώ μαύροι είναι οι τροχοί.

Επέμβαση ανοιχτής καρδιάς

ktm 1290 superduke r 2021 test bikeitgr press 00012

Ο… ωκεανός της ροπής διατηρήθηκε και το 2020-21, με το επίσημο νούμερο να κάνει λόγο για 14,3 κιλά στις 8.000 στροφές ανά λεπτό, αντί των 14,4 κιλών στις 7.000 rpm του προηγούμενου μοντέλου.

Τα κάρτερ είναι πιο λεπτά από πριν κόβοντας 800 γραμμάρια από το συνολικό βάρος του SDR, στον ψεκασμό έχουμε νέα 56άρια μπεκ της Keihin για βελτιωμένο μείγμα σε όλες τις στροφές, ενώ νέα και πιο ισχυρά είναι τα πηνία για το 2020.

Τα διαστήματα service είναι κάθε 15.000 χιλιόμετρα (λάδι-φίλτρο), ενώ η μοτοσυκλέτα θέλει ρύθμισμα βαλβίδων κάθε 30.000 χιλιόμετρα.

Πέρα από νέους θαλάμους αντήχησης που συμβάλλουν στη γραμμική απόκριση του γκαζιού κάτω από τις 5.000 rpm, νέοι είναι και οι αυλοί εισαγωγής, ενώ το φιλτροκούτι είναι μεγαλύτερο και πιο εύκολα προσβάσιμο.

Νέοι είναι οι δίσκοι του συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, για καλύτερη απεμπλοκή, ενώ η διαδρομή του λιπαντικού στον κινητήρα έχει βελτιωθεί για να μειωθεί η απώλεια από τις τριβές, και νέα είναι η, ακόμα πιο ελαφριά, αντλία ψυκτικού.

Οι ανοχές πιστονιών, ελατηρίων πιστονιών και κυλίνδρων είναι μειωμένες για το 2020, ενώ ως αποτέλεσμα βελτιστοποιήθηκαν οι χάρτες του κινητήρα.

Το κιβώτιο της PANKL είναι βελτιωμένο, για πιο γρήγορες και εύκολες αλλαγές.

Στην 2 σε 1 εξάτμιση οι σωλήνες είναι μεγαλύτερης διαμέτρου (μπροστά 54 mm και πίσω 60 mm), ενώ έχουμε 2 καταλύτες για τις Euro προδιαγραφές. Παρόλα αυτά, το σύστημα έχασε 1 ολόκληρο κιλό, ζυγίζοντας πλέον 10,2 κιλά.

Ευπρόσδεκτες οι βελτιώσεις σε κινητήρα και περιφερειακά, αλλά αν το 2020 δεν έχουμε βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά, μάλλον κάποιος φούρνος θα γκρεμίστηκε. Και όχι, εδώ ο φούρνος παραμένει όρθιος, και το 1290 SDR έχει βοηθήματα νέου επιπέδου.

Ηλεκτρονική πανδαισία

ktm 1290 superduke r 2021 test bikeitgr press 00014

Με τα νέα ηλεκτρονικά η ΚΤΜ στόχευσε σε βελτιωμένη συμπεριφορά του κινητήρα, αλλά και σε ακόμα πιο εκλεπτυσμένη λειτουργία και μειωμένη παρεμβατικότητα των Traction Control & Wheelie Control.

Νέοι είναι και οι εργονομικοί διακόπτες, με τον αριστερό να θυμίζει… μαχητικό αεροσκάφος με την πληθώρα κουμπιών του. Εκεί θα βρείτε και τα νέα κουμπιά ρύθμισης του Cruise Control, συστήματος που λειτουργεί από 3η έως 6η σχέση κιβωτίου, και από τα 40 έως τα 200 χλμ/ώρα.

Τα Ride Modes του βασικού εξοπλισμού είναι 3, ενώ κατόπιν έχουμε ακόμα 2:

  • Rain - περιορισμένη ιπποδύναμη στα 130 άλογα, ήρεμη και γραμμική καμπύλη και μέγιστο επίπεδο παρέμβασης στο Traction Control
  • Street - full απόδοση, Traction Control και Wheelie Control μεσαίου επιπέδου
  • Sport - full απόδοση, άμεση απόκριση γκαζιού, ελάχιστη παρέμβαση από TC και Wheelie Control
  • Track - Εδώ ο αναβάτης μπορεί να επέμβει στις ρυθμίσεις των βοηθημάτων (TC και απόκριση γκαζιού), ενώ μπορεί να απενεργοποιήσει TC, Wheelie-Control και Motor Slip Regulation (MSR) αλλά και να χρησιμοποιήσει το launch control για εκρηκτικές εκκινήσεις.
  • Performance - Στον προαιρετικό εξοπλισμό. Ο αναβάτης μπορεί να επέμβει σε όλα τα βοηθήματα, όπως στο Track, αλλά καθώς η έμφαση δίνεται στον δρόμο, μπορεί παράλληλα να χρησιμοποιεί και το σύστημα συνδεσιμότητας KTM MY RIDE.

Το Cornering Traction Control στη μοτοσυκλέτα του 2020 είναι νέας γενιάς, με 2 ελεγκτές τόσο για το χάσιμο της πρόσφυσης, όσο και για την γωνία κλίσης.

To MTC μπορεί να απενεργοποιηθεί (δυστυχώς συνεχίζει να ενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που σβήνεις τον κεντρικό διακόπτη), ενώ δεν κόβει απότομα την παροχή ισχύος στο σπινάρισμα, αλλά «φλατάρει» την καμπύλη, γλυκαίνοντας τις αντιδράσεις της μοτοσυκλέτας.

Το σύστημα Motor Slip Regulation ανήκει στον έξτρα εξοπλισμό, και απενεργοποιείται στα Track και Supermoto ABS modes. Το MSR εξισορροπεί την ροπή του κινητήρα με κλειστό γκάζι, ώστε να μην μπλοκάρει ο πίσω τροχός, ενώ τώρα λειτουργεί με νέα δεδομένα, με τον αισθητήρα κλίσης, για ακόμα πιο στοχευμένη επέμβαση.

Χάρη στην μονάδα IMU της Bosch η λειτουργία των ABS και Traction Control μεταβάλλεται βέλτιστα ανάλογα με την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας.

Αν τώρα ο οδηγός θέλει (ω, ναι, θέλει!) να απενεργοποιήσει το ABS στον πίσω τροχό, αυτό γίνεται εύκολα με το Supermoto ABS, ώστε να μπορεί να γίνει μάστερ της πλαγιολίσθησης.

Στον προαιρετικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας βρίσκεται και το σύστημα αλλαγής ταχυτήτων χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη, Quickshifter +, σύστημα που μπορεί και να απενεργοποιηθεί. Με αυτό ο αναβάτης ανεβάζει και κατεβάζει σχέσεις δίχως συμπλέκτη, για ξεκούραστες και ακαριαίες αλλαγές. Στην έκδοση THE BEAST 3.0, το συγκεκριμένο σύστημα έχει βελτιωμένη συμπεριφορά σε μια πλειάδα από σενάρια.

Fine-tuning σε πλαίσιο, αναρτήσεις και εργονομία

ktm 1290 superduke r 2021 test bikeitgr press 00015

Περνώντας σε πλαίσιο και αναρτήσεις, το 1290 Super Duke R του 2020-21 συνεχίζει να φέρει το πλαίσιο χωροδικτύωμα του προκατόχου του, βελτιωμένο στα σημεία, ελαφρύτερο κατά 2 κιλά και με ελαφρώς διαφορετική γεωμετρία.

Η συνεργασία πλαισίου, τιμονόπλακας, ψαλιδιού και πιρουνιού βελτιώθηκε στα σημεία, με ακόμα καλύτερη αίσθηση από το μπροστινό, που γεμίζει εμπιστοσύνη τον αναβάτη να πιέσει παντού.

Με τη χρήση του LC8 κινητήρα, το μοντέλο του 2020-21 εμφανίζεται να έχει 3 φορές μεγαλύτερη ακαμψία και χαμηλότερο κέντρο βάρους. Το offset είναι μεγαλύτερο κατά 3 mm, και το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη ακρίβεια και σταθερότητα κατά την είσοδο της στροφής και πιο ακραίες γωνίες κλίσης.

Το ογκώδες μονόμπρατσο ψαλίδι είναι κατά 15% πιο άκαμπτο από πριν, ενώ ως αποτέλεσμα έχουμε καλύτερη πληροφόρηση από τον πίσω τροχό. Ακόμα κι αν η μονάδα παραμένει ίδια σε μήκος, η βάση στήριξης του βρίσκεται πλέον ψηλότερα κατά 5 mm, για καλύτερη anti-squat συμπεριφορά (συμπεριφορά στη συμπίεση δηλαδή), και βελτιωμένη ισορροπία κατά την επιτάχυνση. Τέλος, η νέα χύτευση μεταφράζεται σε μικρότερο βάρος από πριν.

Νέα είναι η τιμονόπλακα, από σφυρήλατο αλουμίνιο, 200 γραμμάρια ελαφρύτερη από πριν, ελαφρύτερος ο νέος λαιμός, ενώ το υβριδικό υποπλαίσιο μας γλίτωσε από 1,5 κιλό σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Στις αναρτήσεις μπροστά βρίσκουμε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι WP APEX με χωριστές ρυθμίσεις, συμπίεσης και επαναφοράς σε διαφορετικά καλάμια. Σημειώστε πως μεγαλύτερο είναι το φυσίγγιο σε κάθε καλάμι για βελτιωμένες αποσβέσεις.

Πίσω έχουμε νέο πλήρως ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ WP APEX με ξεχωριστά δοχεία αερίου λαδιού σε piggyback διάταξη, που κόβει 200 γραμμάρια σε σχέση με πριν. Για μεγαλύτερη ευκολία, η προφόρτιση διαθέτει ρύθμιση που δεν χρειάζεται εργαλείο. Η διαδρομή είναι μικρότερη από το προηγούμενο μοντέλο (140 αντί για 156 mm) ενώ το μοχλικό κάνει πολύ πιο άνετη τη διαβίωση στους ελληνικούς δρόμους, ενώ η ανάρτηση ακολουθεί καλύτερα το ανάγλυφο του οδοστρώματος.

Μεγαλύτερο είναι το μεταξόνιο στο νέο μοντέλο, στα 1.497 mm από 1.482, ίδια η γωνία κάστερ στις 25 μοίρες.

Στη βελτιωμένη εργονομία περιλαμβάνεται το σχήμα του νέου ρεζερβουάρ, που στηρίζει καλύτερα τον αναβάτη, ενώ το τιμόνι ρυθμίζεται σε 4 θέσεις.

Οι μανέτες ρυθμίζονται μικρομετρικά, ενώ ρυθμιζόμενα είναι και τα μαρσπιέ σε 2 θέσεις. Ταυτόχρονα, η διάταξη του λεβιέ ταχυτήτων μπορεί να αντιστραφεί για «ανάποδο» αγωνιστικό κιβώτιο.

Εξέλιξη σε πέδηση, τροχούς και ελαστικά

ktm 1290 superduke r 2021 test bikeitgr press 00020

Η μετάβαση από τις Μ50 στις δαγκάνες Stylema της Brembo μεταφράστηκε σε κέρδος 90 γραμμαρίων από την κάθε μία, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για μη αναρτώμενο βάρος.

Σημειώστε πως στην αναζήτηση γραμμαρίων να κόψει από παντού, η KTM μείωσε και τη διάμετρο της πίσω δισκόπλακας, από τα 267 στα 240 mm!

Νέοι είναι οι πεντάμπρατσοι τροχοί, εξελιγμένοι με τη βοήθεια CAD (Computer Aided Design), για την απαραίτητη ακαμψία με το ελάχιστον δυνατό βάρος. Αποτέλεσμα; Είναι ελαφρύτεροι κατά 300 γραμμάρια στο σύνολο.

Οι τροχοί των 3,5 μπροστά και 6 ιντσών πίσω, διαθέτουν νέα μαλακά (η ΚΤΜ υποστηρίζει πως έχουν απόδοση που πλησιάζει εκείνη των slick) ελαστικά Bridgestone S22, ειδικά σχεδιασμένα για το Super Duke R, για βελτιωμένη σταθερότητα και κράτημα, ενώ το πίσω ελαστικό είναι μεγαλύτερο από πριν στα 200, αντί των 190 mm.

Νέα οθόνη οργάνων, νέο λογισμικό και διακόπτες

ktm 1290 superduke r 2021 test bikeitgr 00038

Νέα είναι η ψηφιακή έγχρωμη TFT οθόνη οργάνων, στις 5 ίντσες, οθόνη που μπορεί να αλλάξει κλίση (όχι με το χέρι) για καλύτερη θέαση. Η επίστρωση του γυαλιού είναι τόσο αντιχαρακτική όσο και αντιθαμβωτική.

Οι βελτιώσεις στα όργανα δεν περιορίστηκαν στη νέα οθόνη, αλλά επεκτάθηκαν και στο λογισμικό, με νέο μενού για ταχύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στις ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας, στα ride modes και στη συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth.

Με το κατέβασμα της εφαρμογής KTM MY RIDE στο smartphone του, ο αναβάτης μπορεί να ελέγχει μέσω της οθόνης οργάνων την Turn-by-turn πλοήγηση (με χρήση GPS από το smartphone), να επιλέγει τη μουσική που θα ακούει, αλλά και να δέχεται τηλεφωνήματα.

Μια USB έξοδος ρεύματος βρίσκεται κάτω από την οθόνη οργάνων, με οδηγό καλωδίου, ώστε να μπορεί να φορτίσει μικροσυσκευές που θα τοποθετήσετε στο tankbag.

Εδώ έρχεται να προστεθεί και το νέο «joystick» στον αριστερό διακόπτη για πανεύκολη πλοήγηση, αν και δεν καταλάβαμε γιατί το κουμπί «back» βρίσκεται εκτός του joystick.

Σημειώστε πως στο δεξί γκριπ θα βρείτε ένα λεβιεδάκι με 2 θέσεις (C1 και C2), στις οποίες ο αναβάτης μπορεί να προγραμματίσει τις λειτουργίες που εκείνος θέλει να έχει για γρήγορη πρόσβαση!

Νέα για το 2020 είναι κα η μονή καλωδίωση CAN bus στον αριστερό διακόπτη.

ktm 1290 superduke r 2021 test bikeitgr press 00018

Στη σειρά των επίσημων aftermarket αξεσουάρ της ΚΤΜ για το 1290 Super Duke R του 2020-21 περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Ολόσωμη εξάτμιση τιτανίου Akrapovic-kit «Evolution Line»
  • Τελικό τιτανίου Akrapovic «Slip-on line»
  • Ελαφρύτερη και πιο άκαμπτη πορτοκαλί CNC τιμονόπλακα
  • Σταμπιλιζατέρ Apex Pro 7117, ρυθμιζόμενο σε 30 θέσεις
  • Αγωνιστικά μαρσπιέ ρυθμιζόμενα σε 12 θέσεις
  • Κάλυμμα θέσης συνεπιβάτη
  • Quick Lock για το ρεζερβουάρ
  • Σπαστές πορτοκαλί μανέτες
  • Καθρέπτες που βιδώνουν στα άκρα του τιμονιού
  • Carbon μπροστινό φτερό

Τέλος, η ΚΤΜ διαθέτει και εξοπλισμό αναβάτη PowerWear, ώστε να είστε ασορτί με τη μοτοσυκλέτα σας, με ανάλογο κράνος, γάντια, μπότες, φόρμα, κ.α.

Δούκας ταχείας ωρίμανσης

ktm 1290 superduke r 2021 test bikeitgr 00015

Την φέτα αργής ωρίμανσης την ξέρετε; Είναι καλύτερη γιατί παίρνει τον καιρό της να ωριμάσει, και διαθέτει… «πολύπλοκη γεύση, πικάντικη, καθόλου αλμυρή, με δυνατή επίγευση που διαρκεί για ώρα. Ένα απίθανο, ισορροπημένο, όχι επιθετικό τυρί»… όχι, όχι, ξεχάστε την καταραμένη τη φέτα! Εδώ δεν ήρθαμε να μιλήσουμε για τυριά μη επιθετικά! Εδώ είμαστε για να μιλήσουμε για τον Δούκα του 2020-21, που μετά από ταχεία ωρίμανση 6 μόλις ετών έκανε το καλό ΠΟΛΥ καλύτερο, κατόρθωμα αρκετά δύσκολο καθώς ακόμα και η πρώτη βάση του 2014 ήταν κορυφαία και εξαιρετικά ολοκληρωμένη.

Βέβαια, τη σήμερον ημέρα, το marketing αλλά και οι αγοραστές θεωρούν την ολοκλήρωση μιας μοτοσυκλέτας απόλυτη, όταν περιλαμβάνει και κορυφαία ηλεκτρονικά βοηθήματα, gadget, μπλιμπλίκια και κουμπάκια, και αν έτσι πιστεύετε κι εσείς, ο νέος Υπέρ-Δούκας δεν θα σας απογοητεύσει.

Και Smart Key διαθέτει που ανοίγει και το ρεζερβουάρ, και πληθώρα από προγραμματιζόμενα Ride Modes, και IMU 6 αξόνων, Cornering ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης του στον πίσω τροχό (Supermoto ABS), Traction Control, Wheelie Control, Launch Control, Cruise Control, ρύθμισης απόκρισης γκαζιού, σύστημα MSR, ηλεκτρονικό Shifter ως εξτρά, που απενεργοποιείται αν θέλετε, σύστημα συνδεσιμότητας ΚΤΜ MY RIDE (GPS, μουσική, διαδίκτυο και τηλεφωνία), μεγάλη TFT έγχρωμη οθόνη, διακόπτες τελευταίας γενιάς με… ρυθμιζόμενο επίπεδο φωτισμού, μίζα που την πιέζεις άπαξ και γυρίζει μέχρι να βάλει μπροστά τον κινητήρα, και, και, και… φτάνει! Τα έχει όλα! Ότι έχουν τα κορυφαία μοντέλα, οι ναυαρχίδες και τα ακριβά κοσμήματα των εταιρειών, ο νέος Υπέρ-Δούκας τα έχει. End of story.

Μικρή παρένθεση για να δούμε το πού στέκεται στην κατηγορία το Super Duke το σωτήριο έτος 2021, ή αλλιώς το έτος 1, πρώτο έτος μετά την έναρξη της μεγάλης πανδημίας της Covid-19.

Συγκριτικό επί οθόνης

ktm 1290 superduke r 2021 test bikeitgr press 00025

Μέχρι πρότινος, το 1290 Super Duke R της ΚΤΜ ήταν απλά ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ, ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ, ΤΟ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ γυμνό μοντέλο πασών των χωρών, πασών των εταιρειών.

Όμως αρκετοί ήταν εκείνοι που ζήλεψαν το status quo του τρισμέγιστου Δούκα, και ξεκίνησαν να κυκλοφορούν μοντέλα που το 2021 χτυπάνε ευθέως το τέρας της KTM.

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2020, οδηγήσαμε δυο μοτοσυκλέτες που έχουν δημιουργηθεί κι αυτές με στόχο την απόλυτη υπερβολή όσον αφορά στα μεγάλα γυμνά Streetfighter μοντέλα. Το Ducati Streetfighter V4 και το Kawasaki Z H2. Το πρώτο αποτελεί ένα γυμνό Panigale V4, στοχεύοντας πρωτίστως στην πίστα, και λιγότερο στον δρόμο, και το δεύτερο βάζει τον υπερσυμπιεστή στην συνταγή όσον αφορά στην κατηγορία.

Όσον αφορά στην απόδοση, ω τι έκπληξη, το μέχρι πρότινος βασιλικότερο του βασιλέως Super Duke έρχεται… τρίτο!

naked 1000 dyno

Στα χαρτιά, το KTM αποδίδει 180 hp / 9.500 rpm και 14,3 kgm / 8.000 rpm, το Kawasaki 197,3 hp / 11.000 rpm και 14 kgm / 8.500 rpm, και το Ducati… 208 hp / 12.750 rpm και 12,5 kgm / 11.500 rpm.

Στο ίδιο δυναμόμετρο, του συνεργάτη μας PowerHouse.gr, μετρήσαμε στον τροχό 169,5 hp για το Super Duke R, 171,41 hp για το Z H2 και… 188,98 hp για το Streeftighter V4.

Σημειώστε τέλος πως στην ίδια κατηγορία παίζει και το νέο MV Agusta Brutale 1000 Serie Oro με ανακοινώσιμα 212 άλογα!

Όσον αφορά στο ανακοινώσιμο βάρος, το KTM ζυγίζει 198 κιλά γεμάτο, το Kawasaki… 239 κιλά, και το Ducati 201 κιλά. Μικρή παρένθεση για τον τρόπο που μετράνε οι εταιρείες το βάρος, πιθανώς τα KTM και Ducati να μην έχουν μετρηθεί με γεμάτο ρεζερβουάρ, κάτι που θα έσπρωχνε τα βάρη στα 217 κιλά για το ΚΤΜ και στα 216 για το Ducati.

Ωραία λοιπόν. Τα ηλεκτρονικά αναβαθμίστηκαν, ο μπαλτάς (κατά το νυστέρι) ακονίστηκε με πολλές μικρές αλλαγές, χάνοντας μέσα στα άλλα 6 κιλά από το βάρος του, αλλά η ΚΤΜ έμεινε πίσω όσον αφορά στα απόλυτα νούμερα μέγιστης ιπποδύναμης.

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά μην ξεχνάμε πως μιλάμε και αναλύουμε… νούμερα στο χαρτί. Ειδικά σε αυτή την υπερβολική, «άχρηστη» και θεότρελη κατηγορία, στην οποία οι μοτοσυκλέτες διαθέτουν δύναμη που δεν θα χρησιμοποιήσεις ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα, τα έξτρα άλογα δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια.

Έχοντας οδηγήσει και τις 3 μοτοσυκλέτες (KTM, Ducati, Kawasaki), πρέπει να πω πως το Super Duke συνεχίζει να είναι η πιο διασκεδαστική, αυθεντικά Street Fighter συνταγή της αγοράς.

«Φίλε, μάλλον ήσουν με το Rain mode, γιατί δεν εκτοξεύτηκες μπροστά όσα πίστευα πως θα εκτοξευόσουν», μου είπε στο επόμενο φανάρι ένας «γνώστης» αναβάτης με V-Strom. Κι όμως, μέσα στην «τα ξέρω όλα» νιρβάνα του, δεν είχε μεγάλο άδικο. Όχι, δεν ήμουν στο Rain, αλλά παράλληλα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ να χρησιμοποιήσω ούτε το 1/10 του γκαζιού του Super Duke από φανάρι σε φανάρι. Αγωνιζόμουν να μην κάνω διπλή περιστροφή στον άξονα μου σε κάθε επιτάχυνση, και ανησυχούσα για το πόσο λαμπάδα θα σηκωνόταν ο τροχός, και για το πόσα χρόνια θα μου έπαιρνε η αστυνομία το δίπλωμα.

Τα 14 κιλά ροπής στις 8 χιλιάδες στροφές του δικύλινδρου κινητήρα ΔΕΝ έχουν αντίπαλο στη γροθιά που τρως σε χαμηλομεσαίες, με το Duke να σπινάρει και να σηκώνεται σούζα στις πρώτες 2-3 ταχύτητες, δίχως συμπλέκτη. Απόλαυση τρελή, αλλά και δυσκολία εκτόξευσης πέρα από τα όρια που επιτρέπει η πρόσφυση και η επιτυχημένη ισορροπία μεταξύ σπιναρίσματος και σούζας. Το ίδιο χαμηλά αποδίδονται και οι ίπποι, αρκετά χαμηλότερα από Ducati και Kawasaki, χαρίζοντας ευχρηστία και γεμάτη αίσθηση παντού, εκεί που τη θες… στους δρόμους.

Γιατί ΑΥΤΟ σημαίνει Street Fighter.

Ναι, το Ducati θα εκτοξευτεί σαν μοτοσυκλέτα dragster, και δεν θα σηκωθεί σούζα παρά ΜΟΝΟ αν θέλεις, αλλά σε χαμηλές και μεσαίες στροφές δυσκολεύεται, στην πόλη πνίγεται, σε δυσκολεύει και θέλει ανοιχτή πίστα, ή αντίστοιχα ανοιχτό δρόμο για να ξεδιπλώσει τις αρετές του.

Από την πλευρά της Kawasaki, το Ζ H2 είναι εθιστικό χάρη στον υπερσυμπιεστή του, όμως σε χαρακτήρα είναι περισσότερο γρήγορης βόλτας, παρά sport, όπως ο Δούκας, και μέσα στην πίστα μάλλον θα τα βρει σκούρα.

Εν τέλει το Super Duke R είναι η χρυσή τομή για όσους θέλουν να κάνουν περιστασιακά track-day ντροπιάζοντας αρκετούς χρήστες Superbike μοτοσυκλετών, αλλά παράλληλα αποζητούν μια μοτοσυκλέτα πραγματική βόμβα αδρεναλίνης σε καθημερινή αστική χρήση, με άφθαστη φιλικότητα και με τιμόνι που κόβει πολύ, και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους ακόμα και στο πιο hardcore commuting / μποτιλιάρισμα. Μεταξύ μας, οι 170 ίπποι στον τροχό είναι ήδη τρελή «τουματσίλα» για χρήση δρόμου, και φτάνουν και περισσεύουν για να μην χρειαστεί να πατήσετε ποτέ ξανά στο γυμναστήριο, και για να μην ψάχνετε έξτρα αδρεναλίνη από ακραία σπορ.

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

ktm 1290 superduke r 2021 test bikeitgr 00023

Η προσωπική επαφή μου με το Super Duke R είναι πάντα η καλύτερη δοκιμή της χρονιάς, και ο απόλυτος λόγος που ακόμα και μετά από 20+ χρόνια σε αυτή τη δουλειά θέλω να συνεχίσω να την κάνω. Μέχρι να σταματήσει η ΚΤΜ να βγάζει Super Duke για τεστ, πιστεύω πως ακόμα εδώ θα είμαι.

Από εμφάνιση, ο νέος μεγάλος Δούκας σκίζει. Αν ήταν να σας ρωτήσουν «τι σημαίνει επιθετικό design», θα μπορούσατε να τους δείξετε αυτή τη μοτοσυκλέτα. Χαμηλά τοποθετημένος αιχμηρός προβολέας, μοναδικά σχεδιασμένος, με διάφανο «κρύσταλλο» μέσα από το οποίο φαίνεται το φτερό και με τρύπα στη μέση του, για τον αεραγωγό εισαγωγής αλλά και για την ψύξη των λαμπτήρων, αντίστοιχα αιχμηρά πλαϊνά πλαστικά, «χωστή» σέλα πίσω από το ογκώδες ρεζερβουάρ, σέλα συνεπιβάτη σε Superbike στιλ, μονόμπρατσο και κοντό τελικό εξάτμισης, και κορυφαία περιφερειακά, προσφέρονται για πολύωρο χάζι.

Οι διακόπτες είναι «άντε γεια», προχωρημένοι σε αισθητική και με άριστη εργονομία, ενώ η θέση οδήγησης θα βολέψει όλα τα αναστήματα, από το 1.70 έως και τα 2 μέτρα, δίχως να σε στριμώξει, ούτε να σε τεντώσει. Όρθιος μεν, ελαφρά σκυμμένος δε, έτοιμος τόσο για βόλτα, όσο και για επίθεση.

Οι αναρτήσεις ρυθμίζονται εύκολα, ειδικά το πιρούνι αλλά και η προφόρτιση πίσω ρυθμίζονται δίχως εργαλεία, απλώς στρίβοντας διακόπτες. Εύκολα βάζεις αέρα και στα ελαστικά, με τις στραβές βαλβίδες, εύκολη είναι και η ζωή σου με το keyless σύστημα, που δεν χρειάζεται να εισάγεις κλειδί ούτε σε διακόπτη, ούτε σε ρεζερβουάρ.

Η οθόνη των οργάνων είναι ευδιάκριτη σε όλες τις συνθήκες, με φόντο (έχει και πορτοκαλί για το 2020!) που αλλάζει αυτόματα ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό, έχει αμέτρητες ρυθμίσεις και ενδείξεις, δυνατότητες παραμετροποίησης και «αγαπημένων ενδείξεων» που προγραμματίζεις εσύ, trip computer, ένδειξη πίεσης ελαστικών, κ.α., ενώ ρυθμίζεται όπως σχεδόν οτιδήποτε άλλο πάνω στη μοτοσυκλέτα (ηλεκτρονικά βοηθήματα, shifter, drl φώτα, shift light, αναρτήσεις, μανέτες, κ.α.). Τι δεν ρυθμίζει; Το σταμπιλιζατέρ. Τι δεν απενεργοποιείται; Το ABS στον μπροστινό τροχό.

Μικρή συνήθεια θέλει ο προβολέας, καθώς όταν σκύβεις στη μοτοσυκλέτα βλέπεις το φως του με την περιφερειακή σου όραση, και νομίζεις πως έχεις ξεχάσει αναμμένο κάποιο φλας.

Η ποιότητα κατασκευής είναι καταπληκτική, με άψογη συναρμογή, ακριβά υλικά, λαχταριστά περιφερειακά, άριστη κατεργασία, βερνικωμένα αυτοκόλλητα. Παράπονο κανένα.

Η κόρνα συνεχίζει να κάνει αστείο ήχο, αλλά δεν την χρειάζεστε καθώς το μπουμπουνητό του κινητήρα είναι αρκετό για να σας κάνουν χώρο όλοι, ενώ οι καθρέπτες έχουν καλό οπτικό πεδίο και δεν θολώνουν.

Ο συμπλέκτης είναι μέτρια βαρύς, αν και με το quickshifter θα τον χρειαστείτε μόνο στην εκκίνηση από στάση.

Η ψηλή σέλα σημαίνει πως αναβάτης με ύψος 1.70 πατάει τη μύτη του ενός ποδιού κάτω στο φανάρι, ενώ αν βγάλει τον πισινό του λίγο έξω από τη σέλα, θα πατήσει όλο το πέλμα.

Στον δρόμο, δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις. Τη λειτουργικότητα από το κάθε «υποσύστημα» ή την πετυχημένη συνταγή που αναδεικνύει τα περιφερειακά σε ένα μοναδικό σύνολο;!

Ο ονειρικός V2 σε συγκλονίζει κάθε στιγμή που οδηγείς, από τις μηδενικές στροφές μέχρι τα πενταψήφια νούμερα, με σούζες ισχύος όπου και όποτε θέλεις, τα Battlax ελαστικά είναι πραγματικές βεντούζες στην ελληνική άσφαλτο προσφέροντας μέγιστη εμπιστοσύνη, η ευελιξία και το παιχνίδι έχουν ανέβει σε άλλα επίπεδα, ενώ τα φρένα και τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί σήμερα.

Στο μοντέλο του 2020, η άνεση από τις αναρτήσεις είναι επιπέδου… Adventure! Χωνόμουν επίτηδες από τη μια λακκούβα στην άλλη για να πιστέψω πως δεν με κοπανούσαν, ακόμα και σε λάκκους που κατάπιναν τη μοτοσυκλέτα αμάσητη! Μόνο ο συνεπιβάτης θα νιώσει τις λακκούβες, αν και είναι ιεροσυλία να «μολύνετε» το Super Duke R με… συνεπιβάτη. Βάλτε το κάλυμμα που κάνει μονόσελο το μηχανάκι, και τέλος.

Η απόκριση του γκαζιού και η λειτουργία του ψεκασμού; Άφθαστες. Γραμμική αίσθηση ώστε να κρατάτε σούζα φρενάτη όσο θέλετε, ανυπαρξία απότομης επαναφοράς από τέρμα κλειστό γκάζι, γενικά δουλεμένο σύστημα που δείχνει το πώς πρέπει να λειτουργεί υποδειγματικά το γκάζι σε μοτοσυκλέτα με τέτοια ροπή και δύναμη.

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η διαφορά της συμπεριφοράς του Super Duke R σε σβέλτη οδήγηση, όπου δείχνει πιο ευέλικτο, πιο παιχνιδιάρικο, πιο ικανό και ταυτόχρονα πιο σταθερό από το προηγούμενο μοντέλο, χαρίζοντας σου αδρεναλίνη και ευτυχία σε τεράστια ποσά.

Προσπαθώντας να πιάσω την τελική του, είδα μέχρι και 270+ χλμ/ώρα στο κοντέρ, ενώ σε αυτή την ταχύτητα η κατάσταση ήταν σουρεαλιστική, καθώς από τη μια η μοτοσυκλέτα ήταν σταθερή σαν βράχος, από την άλλη εγώ πάλευα να κρατηθώ πάνω της, το κράνος είχε κολλήσει στο πρόσωπο μου, τα γυαλιά μου να έχουν στραβώσει από μέσα, το οπτικό νεύρο μου να νιώθει τέτοια πίεση που να σκέφτομαι πως μάλλον βρίσκομαι στα πρόθυρα blackout, και γενικά να νιώθω τέτοια δυσφορία, που να αναρωτιέμαι για ποιον λόγο κάνω αυτό που κάνω;!

Ναι, το Super Duke R μπορεί να το κάνει κι αυτό, το θέμα είναι πως όπως με όλα τα γυμνά μοντέλα, τα όρια τα θέτει ο άνθρωπος και οι αντοχές του, πάνω σε μια μοτοσυκλέτα δίχως την παραμικρή προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Η ελλιπής προστασία θα γίνει αισθητή και στο βρεγμένο / στην βροχή, καθώς οι τροχοί της μοτοσυκλέτας πετούν όλα τα νερά στους επιβαίνοντες, τόσο από μπροστά όσο και από πίσω.

Αν σας αρέσουν τώρα οι σούζες, το KTM 1290 Super Duke R συνεχίζει να είναι το απόλυτο σουζομηχάνημα σε παγκόσμια κλίμακα, και θα κάνει ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, στέλνοντας σε στον σουζοπαράδεισο.

Ο καλύτερος δίτροχος διασκεδαστής του κόσμου

ktm 1290 superduke r 2021 test bikeitgr 00026

Ναι, ξέρουμε, μια ακόμα «άχρηστη» μοτοσυκλέτα, «υπερβολές», «έλλειψη προστασίας από αέρα και νερό», «πολύ ακριβή», κλπ. Ουστ από εδώ, παλιό-τρολ, γερόντια, φαφούτηδες, συντηρητικοί!

Αυτό που παίρνεις με το Super Duke της KTM δεν μπορείς να το πάρεις ούτε με 20 χρόνια ψυχοθεραπείας. Τα ποσά της διασκέδασης, της αδρεναλίνης, των εμπειριών, των συγκινήσεων και των συναισθημάτων υπερβαίνουν κάθε μέτρο και κάθε λογική, χρήζοντας τη μοτοσυκλέτα ως τον απόλυτο δίτροχο διασκεδαστή του κόσμου.

Μια μοτοσυκλέτα-όνειρο για τους λάτρεις της οδήγησης σε δρόμο και πίστα, δημιουργημένη από ανθρώπους παθιασμένους με τους 2 τροχούς, με βενζίνη αντί για αίμα, και με το «Braap» στο DNA τους.

Pound for pound, το 1290 Super Duke R είναι το καλύτερο Street Fighter του κόσμου, απηχώντας το πλήρες νόημα των 2 αυτών λέξεων που χαρακτηρίζουν την κατηγορία.

Τόνοι υπερβολής, που μπορείς όμως να φέρεις στα ΑΠΟΛΥΤΑ μέτρα σου. Κατόρθωμα, ποίημα, γλύκισμα, έργο τέχνης.

Τα σέβη μας κύριε Δούκα. Τόσα χρόνια μας κακομαθαίνετε με τα πάρτι που οργανώνετε, και σας λατρεύουμε για αυτό.

Τιμή και εξοπλισμός μοτοσυκλέτας δοκιμής

ktm 1290 superduke r 2021 test bikeitgr 00001

Η τιμή του KTM 1290 Super Duke R βρίσκεται στα 20.890 ευρώ, ενώ τα ηλεκτρονικά πακέτα που φοράει είναι:

Το Tech Pack που έχει τα πάντα με τιμή 964,60€

Το οποίο περιλαμβάνει:

-Track Pack:

Traction control spin adjuster (9 επιπέδων)

Ρύθμιση απόκρισης γκαζιού

"Track" ride mode

Anti-wheelie mode off

Launch control

-QuickShifter+

-MSR

-Adaptive Brake Light

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μοντέλο ΚΤΜ 1290 Super Duke R
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή (euro) 20.890
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, V 75°, 8βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(cc.) 1301
Διάμετρος χ διαδρομή 108 x 71
Συμπίεση (:1) 13,6
Τροφοδοσία ψεκασμός της Keihin EMS με σώματα ψεκασμού 56Mm και σύστημα Ride by Wire με τρεις χάρτες ηλεκτρονικής ανάφλεξης
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  Τρεις αντλίες λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος, υδραυλικός, με σύστημα anti hopping (PASC)
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 40:76
Τελική μετάδοση 17:38
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου χωροδικτύωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.104
Πλάτος (mm) 793
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.497 +-15mm
Γωνία κάστερ (°) 25
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 835
Απόσταση εδάφους (mm) 160
Βάρος στεγνό (kg)  189 (198 με υγρά αλλά χωρίς καύσιμο)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 16 / 3,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα WP Apex, διάμετρος 48mm, διαδρομή 125mm, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Μονό αμορτισέρ με μοχλικό WP APEX, προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή 140mm
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες Brembo Stylema 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης και δικάναλο συνδυασμένο σύστημα πέδησης και ABS (Cornering & Supermoto) της Bosch 9.1 ΜP 2.0
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και δικάναλο συνδυασμένο σύστημα πέδησης και ABS (Cornering & Supermoto) της Bosch 9.1 MP 2.0
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-17 Bridgestone Battlax S22
Πίσω 200/55-17 Bridgestone Battlax S22
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 180 / 9.500
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  14,3 / 8.000
Ισχύς πραγματική (hp/rpm) 160 (με ολόσωμη εξάτμιση Akrapovic)
Ροπή πραγματική (kg/rpm)  Δ.Α.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 19:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon