.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 16:31

TEST – ΚΤΜ 690 SMC R 2019 – Αποστολή στο Portimao (Πορτογαλία)

Το καλύτερο μονοκύλινδρο

Του Thierry Sarasyn

Φωτό: Francesco Montero

Όσοι δεν έχουν το γλέντι στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους καλύτερα να μη σκέφτονται το SMC R. Η διασκέδαση με δόσεις χουλιγκανισμού είναι ένα από τα προσόντα του 690 supermoto της και η ΚΤΜ έχει οδηγήσει αυτήν την πλευρά σε τέτοια επίπεδα που πραγματικά δε μπορείς να κάνεις και πολλά περισσότερα με αυτόν τον κινητήρα απ’ το να γλεντήσεις.

Τα παλικάρια εκεί στο Mattighofen δε φημίζονται ακριβώς για μισές δουλειές κι έτσι κι εδώ προχώρησαν δίχως συμβιβασμούς για να βρουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο παιχνιδιού.

ktm 690 smc r sarasyn 02

Στην καρδιά της ρουκέτας συναντάμε τον κινητήρα LC4. Στον ασύγκριτο αυτόν μονοκύλινδρο η ΚΤΜ έχει ανεβάσει τον πήχη στους 74 ίππους και τα 7.5 κιλά ροπής, όχι κι άσχημα. Μα, ακόμη πιο σημαντικά από τους ίδιους τους αριθμούς, ο τρόπος που αποδίδεται αυτή η δύναμη και ροπή είναι πολύ σημαντικός.

Οι Αυστριακοί χάρισαν ένα μαγικό άγγιγμα στον κινητήρα τους. Ένας επιπλέον αντικραδασμικός άξονας και ο συνδυασμός μεγαλύτερης διαμέτρου και μικρότερης διαδρομής εμβόλου άλλαξαν ριζικά τον μονοκύλινδρο. Τώρα είναι σχεδόν καθαρός από κραδασμούς και στροφάρει ψηλότερα.

ktm 690 smc r sarasyn 14

Το αποτέλεσμα είναι μια μονάδα παραγωγής δύναμης που διατηρεί μεν τα δυνατά σημεία του μονοκύλινδρου, αλλά συχνά θυμίζει δικύλινδρο με τον τρόπο που διευρύνει το εύρος απόδοσής του. Στο SMC τα περιθώρια για παιχνίδι είναι πολύ μεγάλα.

Αυτά δεν οφείλονται μόνο στον βελτιωμένο κύλινδρο, αλλά ακόμη και στις υχηλού επιπέδου αναρτήσεις της WP μπροστά και πίσω, το τροποποιημένο πλαίσιο και τα υπέροχα λάστιχα Bridgestone S21 που τα κατάφεραν εξίσου καλά στο κρύο πρωινό, όσο και στο ζεστό μεσημέρι στην πίστα.

Γελοιωδώς γρήγορα

 

Ποτέ δεν περιμένεις μια βαρετή παρουσίαση από την ΚΤΜ και φυσικά εδώ ένας τύπος δοκιμής δε θα ήταν αρκετός. Μετά τη βόλτα στον δρόμο, μας επετράπη να μπούμε στη μήκους 1.6 χιλιομέτρων πίστα Καρτ του Portimao.

Δεν είμαι απολύτως βέβαιος πως πιέσαμε το SMC R περισσότερο στην πίστα παρά στον δρόμο. Η πρωινή διαδρομή μας με τον πλοηγό της ΚΤΜ ήταν γελοιωδώς γρήγορη – και στις άκρες του δρόμου τα γρασίδια είχαν ακόμη λίγο πάγο… Αυτό μας έδειξε ξεκάθαρα το εύρος θερμοκρασιών στο οποίο δουλεύουν τα λάστιχα S21 της Bridgestone, αλλά και τη Ready to Race νοοτροπία όλων αυτών που φορούν πορτοκαλιά. Μου φαίνεται πολύ πιθανό να σου ζητούν τα γυρολόγιά σου όταν κάνεις αίτηση για δουλειά στην ΚΤΜ.

ktm 690 smc r sarasyn 13

Να τονίσουμε πάντως πως κανένα παράπονο δεν προέκυψε εδώ καθώς υπήρχε και μοτοσυκλέτα-σκούπα πίσω μας, οπότε όποιος δεν ήθελε να κρεμιέται από το γκάζι σαν ημίτρελος δεν ήταν αναγκασμένος να το κάνει. Πάντως ο τόνος της βόλτας ήταν ξεκάθαρος.

Αν αυτός ο αναβάτης κάνει σούζες εκατοντάδων μέτρων κάθε λίγο και λιγάκι, τότε ξέρεις πως η πολιτική ορθότητα έχει μείνει στον κάδο των σκουπιδιών για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Άψογα!

Αξιοσημείωτο: όλα τα κακά πράγματα συμβαίνουν όταν έχεις τα ηλεκτρονικά ενεργοποιημένα. Traction control που σε αφήνει να κάνεις σούζες και ABS που σου δίνει την επιλογή να ντριφτάρεις μέσα στο στροφή. Εξαιρετικά!

foto

Η διασκέδαση ήταν προφανώς εντεταγμένη και στον σχεδιασμό των ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Για ποιον λόγο άλλωστε να φτιάξεις ένα τόσο γλετζέδικο μοτέρ και μετά να προσπαθείς να το σιδερώσεις με ηλεκτρονικά; Καλό είναι να ξέρεις πως, αν η κατάσταση πάει να ξεφύγει υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά μέχρι να έρθει η ώρα του μπορείς να το τραβήξεις πολύ μακριά. Τόσο πολύ που ουδέποτε αισθανθήκαμε το traction ή το ABS να επεμβαίνουν στον χάρτη 2 (ο χάρτης 1 είναι πιο ευαίσθητος και οι επεμβάσεις έρχονται νωρίτερα). Φυσικά μπορείς και να απενεργοποιήσεις εντελώς όλα αυτά τα συστήματα. Αλλά γιατί να το κάνεις όταν τα δικά σου όρια είναι πολύ πιο κοντά από αυτά των ηλεκτρονικών;

Η ΚΤΜ δεν επικεντρώνεται μόνο σε συγκεκριμένα πακέτα ηλεκτρονικών για αυτόν τον κινητήρα, αλλά επίσης και σε υψηλής ποιότητας εξαρτήματα. Δείτε τον μονόδρομο συμπλέκτη, τις ακτινικές δαγκάνες, τις αναρτήσεις της WP, τα Bridgestone S21, πολλά περισσότερα απ’ όσα συνήθως περιμένει κανείς από ένα μονοκύλινδρο.

Μονάδα παραγωγής διασκέδασης

Το SMC R σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Η στενή σιλουέτα του, με το ρεζερβουάρ να διατηρείται εξίσου στενό συνεισφέροντας στον καλό έλεγχο. Το μισό βρίσκεται κάτω από τη σέλα και το υπόλοιπο στο πίσω μέρος, λειτουργώντας και ως δομικό μέρος του πλαισίου.

Η οδήγησή του είναι τόσο εύκολη, μα ταυτόχρονα απαιτεί και σιδερένια θέληση. Τα πάντα γύρω από αυτή τη μοτοσυκλέτα σε προτρέπουν να απελευθερώσεις τον χούλιγκαν που κρύβεις μέσα σου και η ίδια έχει άφθονα περιθώρια. Σε καμιά περίπτωση δεν αισθανθήκαμε πως φτάσαμε στα όρια του κινητήρα, ούτε στρίβοντας, ούτε στην ευθεία, πουθενά.

foto 1

Είναι πάντως τιμητικό το γεγονός πως η ΚΤΜ κατάφερε να διατηρήσει αυτόν τον χουλιγκάνο σε τέτοια επίπεδα ευχρηστίας και φιλικότητας. Αν και δεν το δοκιμάσαμε, ξέρουμε πως αυτός ο κινητήρας μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετήσει καθημερινά στην πόλη – συνθήκες στις οποίες η έκδοση Α2 μπαίνει πιο δυναμικά στο κάδρο και οι νέοι αναβάτες θα πρέπει να το σημειώσουν αυτό.

Χάρη στον χαρακτήρα και την προσέγγισή της, η νέα ΚΤΜ δεν εστιάζει ακριβώς σε αναβάτες άνω των 60 ετών, αλλά ελπίζουμε πως θα υπάρχουν ακόμη μερικοί ενθουσιώδεις συνταξιούχοι με την πνευματική και σωματική φρεσκάδα να απολαύσουν αυτό το αφιλτράριστο μοτέρ. Η τέχνη είναι να πεθάνεις νέος, όσο πιο αργά μπορείς. Τώρα πλέον γνωρίζουμε πως το 690 SMC R μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

foto 2

Τα δωράκια του 690 SMC R είναι ταυτόχρονα και τα αδύνατα σημεία του. Η εστίαση στο παιχνίδι σημαίνει πως ο κινητήρας δεν είναι ακριβώς ευπροσάρμοστος, αλλά αυτό ισχύει και για όλες τις γυμνές μοτοσυκλέτες. Να είστε πάντως σίγουροι πως η μέση γυμνή μοτοσυκλέτα έχει σαφώς λιγότερο δείκτη διασκέδασης από αυτό το τρελό αγόρι.

Μας φαίνεται πολύ δύσκολο να φτιάξει κανείς έναν καλύτερο μονοκύλινδρο κινητήρα από αυτόν εδώ. Για όσους θέλουν περισσότερους κυλίνδρους και μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, υπάρχουν άφθονες εναλλακτικές, ακόμη και εντός της γκάμας της ΚΤΜ. Ωστόσο, αν ψάχνεις για καθαρή διασκέδαση με αθλητικές βλέψεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβεις υπόψη σου το 2019 KTM 690 SMC R.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

KTM 690 SMC R

Αντιπρόσωπος / Εισαγωγέας

ΚΤΜ South East Europe

Τιμή (€)

11290

Εγγύηση

2 χρόνια

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος

4Τ, 1Κ, 2ΕΕΚ, 4Β

Χωρητικότητα (cc)

693

Ισχύς (hp/rpm)

74

Ροπή (kg.m/rpm)

7.5

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υδραυλικός πολύδισκος με PASC (μονόδρομος)

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος

Σωληνωτό από χρωμιομολυβδαινιούχο ατσάλι

Μεταξόνιο (mm)

1403

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Γωνία κάστερ (ο)

26.4

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μήκος (mm)

Δ.Α.

Πλάτος (mm)

Δ.Α.

Ύψος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

890

Βάρος (kg)

147 (κενό)

Ρεζερβουάρ (l)

13.5

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι WP Apex 48 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Διαδρομή (mm)

215

Πίσω

Ένα αμορτισέρ WP Apex με μοχλικό Pro Lever, πλήρως ρυθμιζόμενο

Διαδρομή (mm)

240

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός

Δίσκος 320 mm, ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων, ABS Bosch 9.1 MP

Πίσω

Δίσκος 240, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS Bosch 9.1 MP

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

120/70-17” Bridgestone S21 Battlax

Πίσω

160/60-17Bridgestone S21 Battlax

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 16:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST- ΚΤΜ 790 Duke - Η δοκιμή στον δρόμο TEST - KTM 790 Duke S 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon