.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 20:46

Test - KTM Duke 390 2017

 

Νέο, ασύλληπτο επίπεδο εξοπλισμού & τρελό VFM - παραμένει χούλιγκαν στην ψυχή

 

Του Κώστα Γκαζή
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η μικρή αλλά παντοδύναμη πολεμική γυμνή μοτοσυκλέτα των πορτοκαλί ωρίμασε, ανέβηκε πολλά επίπεδα σε εξοπλισμό, φιλικότητα, άνεση, design, τεχνολογία και αποτελεσματικότητα, ενώ διατίθεται στην ίδια τιμή με το μοντέλο που αντικαθιστά! Το 390 Duke του 2017 διαθέτει «καλούδια» που δεν συναντάς ούτε σε top of the range μοντέλο χιλίων και βάλε κυβικών, ενώ πρόκειται να δελεάσει πολλούς περισσότερους αναβάτες από το προηγούμενο μοντέλο.

Το πρώτο 390 Duke ήταν μια γεννήτρια αδρεναλίνης, πώρωσης και οδηγικής παράνοιας. ΔΕΝ γινόταν / ΔΕΝ γίνεται να πας αργά στη σέλα του. Άντε, πες γίνεται, αλλά θα υποφέρεις. Από την άλλη, αν ΑΚΟΥΣΕΙΣ τις προτροπές της μοτοσυκλέτας που σαν δαίμονας σου ψιθυρίζει στο αυτί «άνοιξε το γκάζι παιδί μου, και θα δεις», βλέπεις το φως το αληθινό!

Και τώρα; Άλλαξε κάτι στο νέο 390 Duke; Η απάντηση είναι... ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί για όλες τις λεπτομέρειες.

Η εμφάνιση

oldvsnew

Από εμφάνιση, το 390 Duke είναι φτυστό σχεδόν με τον μεγάλο αδελφό KTM 1290 Super Duke R του 2017. Πολύ πιο αιχμηρό και σύγχρονο από το προηγούμενο μοντέλο, φοράει τον νέο εκπληκτικού design προβολέα του KISKA, και φέρει περιφερειακά και εξοπλισμό που κάνουν hyper-exclusive πανάκριβο χιλιάρι μοντέλο να χλωμιάζει!

Νέο είναι και το πορτοκαλί χρώμα, πιο βαθύ από το προηγούμενο μοντέλο, χρώμα που «γράφει» φοβερά τόσο στη φωτογραφία, όσο και στο μάτι, από κοντά.

ktm 390 duke 2017 detail 7

Νέα τα γραφικά, με έμφαση στο DUKE που αναγράφεται μεγάλο στο ρεζερβουάρ, εκεί που στο προηγούμενο μοντέλο αναγραφόταν με μεγάλα γράμματα ο κυβισμός 390.

ktm 390 duke 2017 detail 8

Νέο και το κοστούμι, πολύ πιο αιχμηρή η μάσκα, πιο μινιμαλιστική και αιχμηρή η ανασηκωμένη ουρά, μεγαλύτερο το ρεζερβουάρ.

Μαύρες οι βάσεις, μαύρα και τα μαρσπιέ συνεπιβάτη, μαύρα και τα μαρσπιέ αναβάτη και τα προστατευτικά στις φτέρνες, αφαιρούν όγκο, και στέλνουν το μάτι αλλού, εκεί που πρέπει.

ktm 390 duke 2017 detail 2

Μεγάλη διαφορά στο υποπλαίσιο, που στο νέο μοντέλο είναι βιδωτό, αφαιρούμενο, και βαμμένο λευκό αντί για πορτοκαλί.

ktm 390 duke 2017 detail 6

Μεγάλη η διαφορά και στην εξάτμιση, καθώς αντί για το minimal τελικό που βρισκόταν κάτω από τον κινητήρα στο προηγούμενο μοντέλο, οι Euro 4 προδιαγραφές επιβάλλουν ένα καλαίσθητο τελικό στο πλάι της μοτοσυκλέτας. Λίγο πιο βαρύ από πριν; Όμως πιο αποδοτικό.

Ίδιες δείχνουν οι αναρτήσεις αλλά ίδιες ΔΕΝ είναι. Η διάσταση των 43mm παρέμεινε στο μπροστινό ανάποδο πιρούνι, όμως το τελευταίο είναι νέου τύπου (Open Cartridge), με 142mm διαδρομής, 8 λιγότερα από τα 150 του προηγούμενου μοντέλου. Η διαδρομή πίσω παραμένει ίδια στα 150mm.

ktm 390 duke 2017 detail 4

Αξίζει να τονίσουμε πως υπάρχουν διαφορές τόσο στη γεωμετρία, όσο και στην εργονομία του νέου με το προηγούμενο 390 Duke. Έτσι ΑΚΟΜΑ μικρότερο είναι το μεταξόνιο, στα 1.359mm αντί των 1.367 του προηγούμενου μοντέλου, ενώ διαφορές υπάρχουν τόσο σε γωνία κάστερ όσο και σε ίχνος. Ακόμα πιο γρήγορη η γεωμετρία του νέου μοντέλου, ενώ η στάση του αναβάτη είναι ελάχιστα πιο σκυφτή / σπορ από πριν.

ktm 390 duke 2017 detail 16

Διαφορετική είναι η καρίνα, πιο μικρή στο νέο μοντέλο, διαφορετικά τα προστατευτικά του ψυγείου, διαφορετικό το φτερό μπροστά, διαφορετική και η βάση πινακίδας πίσω.

ktm 390 duke 2017 detail 19

Φυσικά νέο είναι και το πίσω φωτιστικό σώμα, πιο σύγχρονο και πιο αιχμηρό.

ktm 390 duke 2017 detail 11

Ίδιες είναι οι ζάντες -με προσθήκη ενός καλαίσθητου μαύρου φιλέτου με λευκό πάνω του το logo της ΚΤΜ-, ελαφρώς διαφορετικό το πλαίσιο, εντελώς νέα τα απίθανα έγχρωμα και ψηφιακά όργανα που μοιάζουν λες και έχουν βγει από το μέλλον!

Ποιότητα κατασκευής & πλούτος περιφερειακών

ktm 390 duke 2017 detail 1

Η ποιότητα κατασκευής είναι εξίσου εκπληκτική με την εμφάνιση, κάτι που διαπιστώνεις με μια πιο προσεκτική ματιά. Άριστη συναρμογή, ποιοτική βαφή, τέλειες κολλήσεις σε πλαίσιο, επώνυμα περιφερειακά.

ktm 390 duke 2017 detail 17

Το σταντ, άλλαξε και πλέον στήνει το Duke σε πιο ασφαλή κλίση, ενώ πάνω στη μοτοσυκλέτα ξεχωρίζουν από το ψαγμένο μάτι τα ονόματα της WP στις αναρτήσεις και της Bybre -θυγατρικής της Brembo- στα φρένα, ενώ εμφανείς είναι και οι υψηλές προδιαγραφές των περιφερειακών - ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα μπροστά, δίσκος-ταψί 320mm (20mm μεγαλύτερος από πριν, με τον πίσω να παραμένει ίδιος στα 230mm), νέο πιρούνι με τεχνολογία ανοιχτού φυσιγγίου της WP, ABS της Bosch, TFT έγχρωμη οθόνη, κλπ.

Οι μανέτες είναι ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ρυθμιζόμενες -πριν λίγες ημέρες δοκιμάσαμε flagship εταιρείας, κόστους 19.000 ευρώ, με ΜΙΑ μόνο ρυθμιζόμενη μανέτα-, κάτι που δεν απαντάται ούτε στην κατηγορία, ούτε σε πολλές άλλες.

To ρεζερβουάρ μεγάλωσε κατά 2,4 λίτρα (13,4 πλέον από 11), και με μια μέση και ρεαλιστική (σβέλτα κινούμαστε) κατανάλωση 4,4 λίτρων στα 100χλμ/ώρα μιλάμε για αυτονομία 304 χιλιομέτρων, δηλαδή εκείνο το ταξίδι που λέγαμε, Αθήνα-Κυλλήνη, μπορείτε να το κάνετε και δίχως ανεφοδιασμό -στο ταξίδι με νόμιμες ταχύτητες η κατανάλωση πέφτει ακόμα και στα 3,6 - 3,8 λίτρα στα 100!

ktm 390 duke 2017 detail 15

Και πλέον μη σας νοιάζει. Δεν χρειάζεται να έχετε "σιδερένιο κώλο" για να διανύσετε 300 χιλιόμετρα μονοκοπανιά! Βλέπετε, το νέο KTM 390 Duke έχει μια υπέροχη σέλα, που καμία σχέση δεν έχει με εκείνη του προηγούμενου. Φαρδιά, με αρκετό αφρώδες υλικό, άνετη όσο και σωστή σε σχήμα και κράτημα, θα βολέψει τους πάντες, για πολλές ώρες παραμονής πάνω της.

ktm 390 duke 2017 detail 12

Εντυπωσιακή είναι η ψηφιακή TFT οθόνη των οργάνων, που πέρα από τις πολλές ενδείξεις που έχει -ακόμα περισσότερες από το προηγούμενο Duke που είχε πληθώρα- αλλάζει και χρώμα ανάλογα με τις στροφές. Μπλε χρώμα στις χαμηλές, κόκκινο στις ψηλές! Παράλληλα, με ένα ελάχιστο έξτρα κόστος (30 ευρώ αν θυμόμαστε καλά) ο αναβάτης μπορεί να συνδέσει ασύρματα μέσω Bluetooth και το κινητό του με το όργανο, στο οποίο φαίνονται οι εισερχόμενες κλήσεις αλλά και τα μουσικά κομμάτια τα οποία ο αναβάτης μπορεί να αλλάζει με τα κουμπιά του γκριπ. Η ΚΤΜ ονομάζει την πληροφόρηση αυτή KTM MY RIDE.

ktm 390 duke 2017 detail 9

Ένα ακόμη Unique Sales Point του 390 Duke σε αυτή την κατηγορία, είναι ο χειρισμός των οργάνων, καθώς δεν υπάρχουν κουμπιά πάνω στα όργανα, αλλά αντίθετα ο αναβάτης χειρίζεται τα πάντα από μια τετράδα κουμπιών στο αριστερό γκριπ, όπως και στα μεγαλύτερα ΚΤΜ!

Το νέο 390 Duke διαθέτει και Ride by Wire στο γκάζι για πρώτη φορά, αν και η ΚΤΜ σταμάτησε εκεί, και δεν πρόσθεσε και διαφορετικούς χάρτες -που για να λέμε την αλήθεια δεν είναι απαραίτητοι σε αυτά τα κυβικά.

Ο συμπλέκτης είναι πλέον περιορισμένης ολίσθησης, και η μανέτα του έχει πολύ ελαφρύτερο τράβηγμα!

Σημειώστε πως και ένα ακόμα "κουσούρι" του προηγούμενου μοντέλου, η ρύθμιση του θερμοστάτη που άνοιγε το βεντιλατέρ στις ψηλές στροφές, με τη θερμοκρασία να παραμένει στα κόκκινα, εξαλείφθηκε στο νέο Duke, όπου ο θερμοστάτης ανοίγει το βεντιλατέρ στις μεσαίες στροφές, κρατώντας εκεί τη θερμοκρασία.

Γλύκανε και εκπολιτίστηκε, αλλά ο χούλιγκαν περιμένει στη γωνία

ktm 390 duke 2017 action 2

Το 390 Duke του 2017 είναι ελαφρώς βαρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο καθώς πλέον το επίσημα ανακοινώσιμο βάρος φτάνει τα -και πάλι λίγα- 149 κιλά. Πούπουλο δηλαδή στους επιτόπιους ελιγμούς, ενώ η παχύτερη σέλα σημαίνει πως το ύψος της ανέβηκε ελαφρά στα 830mm από τα 800mm του προηγούμενου μοντέλου -και πάλι όμως είναι μια χαρά τουλάχιστον για αναβάτη με ύψος 1,70.

Πιέζοντας τη μίζα εντυπωσιαζόμαστε και πάλι, καθώς η συγκεκριμένη είναι δυνατότερη από την παλιά, φέρνει εύκολα το 390 Duke στη ζωή, πολύ ευκολότερα από πριν (όπου μερικές φορές εκνευριζόσουν από την άρνηση της να βάλει μπροστά τη μοτοσυκλέτα), ενώ δεν χρειάζεται συνεχές πάτημα από το δάχτυλο. Απλώς πιέζεις μία φορά, αφήνεις το κουμπί και η μίζα γυρίζει μέχρι να πάρει μπροστά το 390 Duke!

Το Ride by wire θέλει μια μικρή συνήθεια, ενώ όπως συνηθίζεται με τα συγκεκριμένα "ηλεκτρόγκαζα", υπάρχει μια νευρικότητα στο άνοιγμα του γκαζιού από την τέρμα κλειστή θέση. Επίσης, στις χαμηλές ταχύτητες, το νέο Duke είναι ίσως πιο νευρικό από το παλιό, και πάλι λόγω Ride by wire.

ktm 390 duke 2017 action 6

Οι μεγάλες αλλαγές που κατάλαβα ΑΜΕΣΩΣ στο νέο Duke, αφού κατέβηκα από το προηγούμενο μοντέλο, είναι οι εξής:

α) Το μπροστινό φρένο είναι ΠΟΛΥ πιο δυνατό, με δάγκωμα που θα γονατίσει τη μοτοσυκλέτα, αν το επιδιώξεις.

ktm 390 duke 2017 action 17

β) Οι αναρτήσεις είναι ΠΟΛΥ πιο άνετες και μαλακές στην αρχική τους διαδρομή, και όχι "ξερές" όπως στο προηγούμενο Duke. Κι όμως, όταν αρχίσετε να πιέζετε, εκείνες δεν συνεχίζουν να συμπεριφέρονται μαλακά, αλλά δείχνουν και πάλι σφιχτό πρόσωπο, όπως και στο προηγούμενο Duke, βοηθώντας σας να κινηθείτε "αέρα πατέρα"!

γ) Οι νέες ρυθμίσεις στον Euro 4 κινητήρα -με κιβώτιο που έχει το ίδιο γρανάζωμα με πριν και με ίδια γρανάζια στην τελική μετάδοση- του δίνουν νέο πρόσωπο. Ακόμα πιο ροπάτος χαμηλά και στις μεσαίες, ίσως χάνει ελαφρώς ψηλά, όπου εμφανίζει και μικρότερη τελική τουλάχιστον στα όργανα -είδαμε 169χλμ/ώρα αντί για τα 179χλμ/ώρα του προηγούμενου μοντέλου.
Τα επίσημα νούμερα μιλάνε για 44Hp / 9.000rpm και 3,77Kgm / 7.000rpm αντί των 44Hp / 9.500rpm και 3,6Kgm / 7.250rpm, κάτι που μεταφράζεται σε πιο γεμάτη απόδοση στις χαμηλές & μεσαίες στροφές.

ktm 390 duke 2017 action 11

Πόσο πιο γεμάτη απόδοση; Χαρακτηριστικά, στο προηγούμενο Duke δεν έκανες σούζα με 2α, καθώς ένιωθες πως "βιάζεις" τη μοτοσυκλέτα ΑΝ τα κατάφερνες να τη σηκώσεις. Πλέον, το 390 Duke του 2017 σηκώνεται άνετα ΚΑΙ με δευτέρα.

δ) Η ποιότητα των περιφερειακών και του εξοπλισμού είναι πλέον ΣΤΟΝ ΘΕΟ! Ρυθμιζόμενες μανέτες, παραμετροποιήσιμα TFT όργανα με άπειρες ενδείξεις και σύνδεση με κινητό, συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, φωτιζόμενοι διακόπτες, αλλαγή ενδείξεων από το γκριπ, προβολέας με άντε γεια εμφάνιση και άριστη απόδοση τη νύχτα, Ride by wire και ABS που μπορεί να ρυθμιστεί να λειτουργεί είτε στους 2 τροχούς, είτε στον μπροστινό μόνο (Supermoto) ή να απενεργοποιηθεί, δυνατότητα να σβήσετε τα DRL LED φώτα, μίζα που λειτουργεί με ένα άγγιγμα, κ.α.

ktm 390 duke 2017 action 18

ε) Όσο κι αν φανεί περίεργο, την αίσθηση βεντούζας που είχα και έχω με το προηγούμενο Duke σε γλιστερό οδόστρωμα δεν την βρήκα ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΒΑΘΜΟ στο νέο 390 Duke. Μπορεί επειδή η μοτοσυκλέτα δοκιμής μας είχε κάνει και πίστα, πάντως σε κακό οδόστρωμα γλίστραγε αρκετά πίσω, ενώ και μπροστά δεν ένιωθα την ίδια ακριβώς απαράμιλλη σιγουριά όπως με το προηγούμενο Duke. Έλεγξα πιέσεις, όλα οκ, και κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης, σε καλό οδόστρωμα, το 390 Duke με ενθουσίασε, οπότε μάλλον τα συγκεκριμένα ελαστικά είχαν... κουραστεί.

ktm 390 duke 2017 action 5

Μόλις ο αναβάτης ανοίξει το γκάζι, το 390 Duke βγάζει δόντια, και αρχίζει να παίρνει κεφάλια. Εκπληκτικό κράτημα, drift με κατεβάσματα που πλέον λόγω μονόδρομου συμπλέκτη απαιτούν μεγαλύτερη ταχύτητα και περισσότερη αποφασιστικότητα από τον αναβάτη για να μπλοκάρει τον πίσω τροχό, σούζες με 1η και 2α, και endo σε κάθε φανάρι.

Το νέο Duke θα αρέσει σε πολλούς περισσότερους από πριν, λόγω αυξημένων ανέσεων αλλά ο χούλιγκαν παραμένει στη γωνία, έτοιμος να ας κάνει συντροφιά για να σπάσετε κεφάλια, όποτε του το ζητήσετε.

Σε κάνει να παραμιλάς

ktm 390 duke 2017 action 20

Το 390 Duke του 2017 είναι πιθανώς η εντυπωσιακότερη street / naked μοτοσυκλέτα κάτω από 500 κυβικά που έχει βγει ΠΟΤΕ στην παραγωγή από οποιοδήποτε εργοστάσιο. Τα είπαμε πάνω στο άρθρο, ξανά και ξανά. Γιατί το 390 Duke σε κάνει να παραμιλάς! "Ρυθμιζόμενες μανέτες; Μονόδρομος συμπλέκτης; Supermoto ABS; ABS της Bosch που απενεργοποιείται; ΕΓΧΡΩΜΑ TFT όργανα;! Bluetooth σύνδεση; Μίζα touch and go; Πλαίσιο χωροδικτύωμα; Ελαστικά πρώτης τοποθέητησης της Metzeler; Αναρτήσεις WP; Φρένα Brembo; Ακτινική δαγκάνα; Δίσκος 320mm; Άνετη σέλα; 300+ χιλιόμετρα αυτονομίας; Κατανάλωση scooter; Εμφάνιση 1290; Σούζες με 2α; Drift μέχρι να βαρεθείς; Ταχύτερα Κινούμενο Αστικό Όχημα; Βολεύει και μεγαλύτερα αναστήματα πλέον; Ποιότητα κατασκευής στον Θεό;" Και παραμιλάς, και παραμιλάς...

ktm 390 duke 2017 action 7

Μια μικρή σε κυβισμό ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΡΑ, σε μια απίστευτα ώριμη έκδοση, που θα βολέψει το ίδιο αναστήματα και χαρακτήρες, είτε μιλάμε για vertically challenged, είτε για κρεμανταλάδες, και είτε απευθυνόμαστε σε καθημερινούς ή νέους αναβάτες, είτε σε hardcore μοτοσυκλετιστές - φαν των επιδόσεων. Game, set and match.

Μια προσωπική ιστορία

ktm 390 duke 2017 action 8

Όταν οδήγησα το πρώτο KTM 390 Duke, εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ, που το αγόρασα! Ήταν το ιδανικό, το ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟ μοντέλο για λάτρη της ασφάλτου, κάγκουρα, κοντό και «compact» σόλο αναβάτη, που δεν είχε μια περιουσία για ξόδεμα. Οικονομικός πόλεμος, με εγγυημένες νίκες στα urban πεδία των μαχών. Τρία χρόνια έχω ζήσει μέχρι στιγμή στη σέλα του, και κάθε φορά που το οδηγώ είναι σαν την πρώτη. Απίστευτο κράτημα στις ελληνικές συνθήκες, πόλεμος και ξύλο. Κάθε μέρα όλη μέρα. Σέλα σκληρή σαν σανίδι, ψεκασμός που δεν δουλεύει στρωτά στη βόλτα, αναρτήσεις σφιχτές, αίσθηση πολεμικής μηχανής. Αν ήθελες κάτι φιλικό, ας πρόσεχες. Αν ήθελες χαλαρή οδήγηση, το μαγαζί δεν πρόσφερε. Αν σου άρεσαν οι ανέσεις, είχες χάσει από χέρι. Δεύτερο άτομο; Μέχρι το περίπτερο, ναι. Έπρεπε να προσέχεις και που πάρκαρες τη μοτοσυκλέτα, γιατί το σταντ την έστηνε πολύ όρθια.

Ανοίγεις το γκάζι; Αποφασίζεις να κινηθείς γρήγορα; ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ! Η μοτοσυκλέτα μεταμορφώνεται στον ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΟΝΕΑ γιγάντων, τιτάνων, τεράτων και δαιμόνων! Μοτοσυκλέτες με τον διπλάσιο και βάλε κυβισμό δείχνουν λίγες μπροστά στο 390. Σε κάθε βόλτα-μάχη, όταν σταματάς στο φανάρι και σε προλάβουν οι επίδοξοι ανταγωνιστές / αντίπαλοι, ρωτάνε λαχανιασμένοι και τρομαγμένοι «φίλε, πόσα κυβικά είναι;!» Κι όταν τους λες 400, γουρλώνουν τα μάτια και λένε με τρεμάμενη φωνή «μόνο;!»

Το ονειρεμένο - συγκλονιστικό κράτημα και οι επιδόσεις μεγαλύτερης sport μοτοσυκλέτας οφείλονται στο τρομερό πλαίσιο, στις φοβερές αναρτήσεις, που μαζί με τα εκπληκτικά ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της Metzeler, και με την αρωγή του ανήκουστα χαμηλού βάρους και των πολύ καλών φρένων δίνουν ΦΤΕΡΑ στη μοτοσυκλέτα, και αλείφουν με ΚΟΛΛΑ τα ελαστικά της!

ktm 390 duke 2017 action 9

Σούζες με πρώτη, drift με κατεβάσματα αλλά και με άνοιγμα του γκαζιού και -ζορισμένα- endo περιλαμβάνονται στο καθημερινό μενού, όπως και τεράστιες κλίσεις σε άσφαλτο-γυαλί που ΚΑΜΙΑ άλλη μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να καταφέρει. Και όταν κυνηγάς την ταχύτητα σε αστικές συνθήκες, σχεδόν ΤΙΠΟΤΑ δεν σε προλαβαίνει.

Στην περίπτωση μου, όπου οδηγώ ότι μοντέλο κυκλοφορεί, ήταν άμεσα φανερό πως το 390 Duke ήταν SPECIAL, ενώ κατέστη επιτακτικό να αγοράσω εκείνο το πρώτο 390 Duke, ώστε να μπορώ να βιώνω τα παραπάνω σε καθημερινή βάση, και σε οποιαδήποτε διαδρομή. Πείτε πως βρήκα το δικό μου ελιξίριο νεότητας και χαράς, και ένα pocket-rocket stunt bike που έπαιξε επάξια τον ρόλο του ψυχολόγου, ανεβάζοντας μου τη διάθεση ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που βρισκόμουν στη σέλα του. Η διαδρομή και η προηγούμενη διάθεση δεν είχαν καμία σημασία. Οδήγηση KTM 390 Duke = ευδαιμονία / ευτυχία / νιρβάνα.

Κατέληξα ακόμα και να ταξιδεύω μαζί με το 390 Duke, έχοντας στο ενεργητικό μου τουλάχιστον 5-6 ταξίδια στη Ζάκυνθο, διανύοντας 300 χιλιόμετρα με μόνη στάση εκείνη για ανεφοδιασμό σε βενζινάδικο στη μέση της διαδρομής. Άνετο όχι, δεν το λες, αλλά το τίμημα είναι μικρό / απειροελάχιστο / αστείο / μη σε ξανακούσω να μιλάς για αυτό, σε σχέση με αυτά που προσφέρει η μοτοσυκλέτα.

Κοίτα να δεις που ξεκίνησα να γράφω τεστ για το 390 Duke του 2017, και κατέληξα σε φόρο τιμής στο 390 Duke του 2013.

Όμως η εισαγωγή είναι απαραίτητη, για να περάσουμε στη δοκιμή του απογόνου μιας τόσο μοναδικά εκπληκτικής μοτοσυκλέτας.

ktm 390 duke 2017 action 13

Περίμενα πώς και πώς να οδηγήσω το νέο μοντέλο, καθώς αναρωτιόμουν για τον δρόμο που θα επέλεγε να ακολουθήσει η ΚΤΜ όσον αφορά στη βελτίωση του.

Οι διαφορές με το προηγούμενο 390 Duke ΠΟΛΛΕΣ, και ΚΑΙΡΙΕΣ! Ως ιδιοκτήτης του προηγούμενου 390 Duke, πιστεύω πως η ΚΤΜ έκανε σωστότατη ανάλυση των αδυναμιών του πρώτου Duke, και κατάφερε να διορθώσει τα περισσότερα «ψεγάδια» της μοτοσυκλέτας!

Παράλληλα, κατάφερε να ανεβάσει το επίπεδο εξοπλισμού σε ασύλληπτα επίπεδα, να μπολιάσει με φιλικότητα και ευχρηστία τη νέα μοτοσυκλέτα, διατηρώντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα του hooligan… κι όλα αυτά στην ΙΔΙΑ τιμή με του προηγούμενου μοντέλου! Αυτό κι αν είναι άθλος.

Προσωπικά (ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ) μου αρέσει το παλιό για τον πιο ξερό / πολεμικό / απόλυτο / ινδιάνικο χαρακτήρα του, αλλά τρελαίνομαι για το νέο λόγω της εκπληκτικής του εμφάνισης, των κορυφαίων περιφερειακών, των "άντε γεια" οργάνων, την αίσθηση μεγαλύτερης και πιο ευρύχωρης μοτοσυκλέτας, και φυσικά το Supermoto ABS, τον μονόδρομο συμπλέκτη και τις σούζες με 2α. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής ΚΤΜ
Μοντέλο Duke 390 2017
Αντιπρόσωπος ΚΤΜ SEE
Τιμή 5.690 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή(mm x mm) 89 x 60 
Κυβισμός (cc) 373,2
Σχέση συμπίεσης (:1) 12,6:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch με σώμα διαμέτρου 46mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Μηχανικός, υγρός, πολύδισκος
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια -2,666
1η σχέση 2,833
2η σχέση 2,066
3η σχέση 1,555
4η σχέση 1,238
5η σχέση 1,045
6η σχέση 0,916
Τελική μετάδοση Γρανάζια-αλυσίδα - 3,300
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, χωροδικτύωμα
Μήκος Δ.Α.
Πλάτος Δ.Α.
Ύψος Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος 185mm
Ύψος σέλας:  830mm
Μεταξόνιο:  1.357mm
Ίχνος:  95mm
Γωνία κάστερ:  65
Ρεζερβουάρ 13,4 lt
Βάρος * 149 kg (κενή)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα της WP, διάμετρος 43mm, διαδρομή 142mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ PDS της WP, διαδρομή 150mm, προφόρτιση ελατηρίου σε έξι θέσεις
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 110/70-17", Metzeler Interact
Πίσω 150/60-17", Metzeler Interact
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320mm με ακτινική δαγκάνα Bybre 4 εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 230mm με δαγκάνα Bybre ενός εμβόλου και ABS
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς στον στρόφαλο 44Hp / 9.000rpm
Μέγιστη ροπή στον στρόφαλο 3,77Kgm / 7.000rpm

Βίντεο δυναμομέτρησης

Δείτε παρακάτω τη δυναμομέτρηση του KTM 390 Duke 2017, στο δυναμόμετρο του PowerHouse Engineering.

 

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020 11:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - KTM Duke 390 2017 - Αποστολή στην Ιταλία Test - ΚΤΜ 250 Duke »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon