.
Κατηγορία Kawasaki
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 14:08

Test - Kawasaki Z 1000 - 2014

Κτηνωδία!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

Κτηνωδία! Αυτό σου έρχεται στο μυαλό καθώς αντικρύζεις το εντυπωσιακό Z1000 που μαγνητίζει το βλέμμα σου και σου υπόσχεται μία ''επιθετική'' σχέση!

Κολακευτικά σχόλια

Το νέο Z1000 είναι πολύ μικρό σε διαστάσεις, τόσο μικρό σε μήκος που ξεχνάς ξαφνικά πως πρόκειται για 1000 κυβικά μοτοσυκλέτα. Σε εντυπωσιάζει από την αρχή αυτό το νέο "κοστούμι Sugomi " που δείχνει βγαλμένο από κόμικ manga - σκέφτεσαι κιόλας μήπως μαζί έρχεται παρέα και μία ειδική στολή για να το κυκλοφορείς. Είναι όμως όμορφο, σε εντυπωσιάζει από την αρχή, τόσο η περίτεχνη μάσκα με τα δύο προβολάκια, όσο και η ''κομμένη'' ουρά με το πράσινο κάλυμμα της σέλας που θυμίζει έντονα μονόσελο.

Η επιτυχία και διαχρονικότητα του μοντέλου στην κατηγορία, έκανε την Kawasaki να αναζητήσει την ανανέωσει μόνο στα περιφερειακά του, επενδύοντας ουσιαστικά στην σχεδίαση νέων περιφερειακών, που μαζί με μικρές αλλαγές σε πλαίσιο και κινητήρα, έφεραν το νέο μοντέλο ξανά στην πρώτη γραμμή της αγοράς.

Οι Ιάπωνες σχεδιαστές ξέφυγαν από την πεπατημένη και διαφοροποίησαν αισθητικά το νέο Ζ1000. Και είναι αλήθεια πως έπρεπε να κατευθυνθούν προς κάποια κατεύθυνση προκειμένου να διαφέρουν από τις υπόλοιπες naked μοτοσυκλέτες, τόσο της ιταλικής σχολής, όσο και της γερμανικής και αυστριακής που τελευταία έχουν πέσει με τα μούτρα στην συγκεκριμένη κατηγορία των naked / streetfighter. Και σίγουρα, με το νέο "Sugomi" Z 1000, οι Ιάπωνες, κατάφεραν να δημιουργήσουν την δική τους σχολή. Γιατί όσο και περίεργο οπτικά και αν είναι το νέο Z, είναι παράλληλα εντυπωσιακό, προκλητικό και επαναστατικό, τόσο που θα το χαζέψουν όλοι όπου βρεθεί - και να είστε σίγουροι ότι τα περισσότερα σχόλια θα είναι κολακευτικά.

Απόδοση εμπιστοσύνης

Κοιτώντας το νέο "Sugomi" Z 1000 ταξιδεύεις στα όνειρα των σχεδιαστών και την φαντασία τους, προκειμένου να εφαρμόσουν πάνω του, όλες τους τις φιλοδοξίες. Με τα νέα περιφερειακά καταφέρνει να διαφοροποιηθεί από το προηγούμενο μοντέλο, διατηρώντας παράλληλα σημεία τα οποία δεν χρειάζονταν κάποια επέμβαση - ότι λειτουργεί, δεν το αλλάζουμε, αν και θα προτιμούσαμε περισσότερη φαντασία σε διακόπτες και μανέτες.

Η Kawasaki διατήρησε τον άριστο μηχανικό συμπλέκτη με την εξαιρετικά προοδευτική λειτουργία, ενώ προχώρησε σε επεμβάσεις στον κινητήρα, ο οποίος διαθέτει πλέον νέες πιο κάθετες εισαγωγές στο φιλτροκούτι, για αμεσότητα στην πλήρωση με αέρα. Ο χαρακτηριστικός δυνατός ήχος του, παραμένει απαράλλαχτος.

Ίδια και η λειτουργία του, γεμάτη και "βαριά" στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, θυμίζοντας μας ότι η λειτουργία του τετρακύλινδρου 1000άρη είναι μεστή μέχρι τις μεσαίες στροφές, για να ξεκινήσει την λύσσα μετά τις 7.000σ.α.λ. και να σου δείξει ξεκάθαρα τις διαθέσεις του. Χωρίς να είναι το ισχυρότερο 1000 αυτή τη στιγμή, έχοντας τις ρίζες του στα παλιά ZX, θα δείξει την αδυναμία του στις χαμηλές στροφές, όντας γνήσιο superbike σε λειτουργία.

Από την άλλη, η λειτουργία αυτή λειτουργεί θετικά στην καθημερινή μετακίνηση στην πόλη, αφού μπορείς να ανοίξεις άφοβα όλο το γκάζι, περιμένοντας ουσιαστικά την μετάβαση από τις χαμηλές, στις ψηλές στροφές, χωρίς να μεσολαβήσει κάποιο "σκαλοπάτι" που θα σε φοβήσει. Ίσως είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο η Kawasaki άφησε "ελεύθερο" το Z1000 από ηλεκτρονικά βοηθήματα, αφού η λειτουργία του κινητήρα σου δείχνει ότι δεν θα τα χρειαστείς και πως δύσκολα θα γλιστρήσει ο πίσω τροχός στο άνοιγμα του γκαζιού.

 Streetάδικη αίσθηση

Η κατηγορία streetfighter έχει δημιουργηθεί για να προσφέρει στον αναβάτη αδρεναλίνη, μέσω των "παιχνιδιών" που θα μπορούσε να κάνει. Για τέτοια παιχνίδια και σούζες έγινε γνωστό το Z 1000 στο παρελθόν, και έτσι συνεχίζει την πορεία του και σήμερα - πάντα δεδομένων των αναλογιών και της απόδοσης. Με την απόδοση του να έρχεται στις ψηλές στροφές περιστροφής, θυμίζει έντονα μοτοσυκλέτα street- απ' όπου και προέρχεται ο κινητήρας, ενώ το τσίμπημα του συμπλέκτη, είναι αρκτό για να στείλει τον μπροστινό τροχό στα ύψη - για τους πιο παιχνιδιάρηδες, η ''κοντύτερη'' τελική σχέση μετάδοσης θα αυξήσει σημαντικά την απόλαυση.

Άλλωστε, το Z1000 φτάνει στα 250χ.α.ω. , νούμερο που σε πολλούς αναβάτες πιθανότατα δεν θα χρειαστεί. Η όρθια θέση οδήγησης με τον αναβάτη ελαφά σκυφτό προς τα εμπρός, στο φαρδύ τιμόνι, σε προϊδεάζει για παιχνίδια πλαγιολίσθησης στα φρένα. Το μπροστινό φρένο είναι όσο δυνατό χρειάζεται, με τις ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες να προσφέρουν όσο δάγκωμα απαιτεί η κατηγορία, αλλά το εξαιρετικό ABS, δεν απενεργοποιείται ώστε να συνεχίσεις ντριφτάροντας - μία επέμβαση εδώ, θα αυξήσει σημαντικά τα παιχνίδια στους γλιστερούς δρόμους.

Τα φρένα του θα έλεγε κανείς ότι έχουν επιλεχθεί ειδικά για την streetfighter χρήση με το μπροστινό να είναι πολύ δυνατό και το πίσω αδύναμο, ώστε να μην μπλοκάρει - αλλά να ενεργεί απλά για έλεγχο του πίσω μέρους σε πλαγιολισθήσεις - όταν το ABS αργεί να ενεργοποιηθεί.

Το νέο Z1000 έχει δεχθεί αλλαγές με στόχο την ευχρηστία, με μικρότερο μεταξόνιο κατά 5 χιλιοστά, χαμηλότερες αναρτήσεις που επέφεραν και αντίστοιχο χαμήλωμα στην μοτοσυκλέτα κατά 15 χιλιοστά, - βρίσκει εύκολα κάτω στα.... πεζοδρόμια. Τώρα είναι περισσότερο εμφανής η superbike καταγωγή, με το νέο Z να παραμένει σταθερό ακόμη και στην τελική του που φτάνει στα 250χ.α.ω, κάτι που βέβαια λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα στην καθημερινότητα!

 Η καθημερινότητα

Οδηγώντας το με δεύτερο άτομο διαπιστώνεις σύντομα πως η πίσω σέλα του είναι σχεδιασμένη ώστε να φιλοξενεί επιβάτη για μικρό χρονικό διάστημα. Το πράσινο χρώμα στο πίσω τμήμα δεν είναι καπάκι της σέλας, είναι το ίδιο το μαξιλαράκι με το αρτικόλεξο Z παντού, που είναι βαμμένο ώστε να δημιουργεί τέτοια εντύπωση.

Είναι αρκετά μαλακό για μικρές αποστάσεις μιας και το μέγεθος του, αλλά και ο χαρακτήρας του Z1000, ούτως ή άλλως σε προδιαθέτουν για πιο επιθετικό στυλ οδήγησης. Οι απορίες σχετικά με τα μικρά φανάρια της νέας μάσκας, μας λυθηκαν σύντομα, αφού η δέσμη των φώτων είναι εξαιρετικά δυνατή, αν και περιορισμένη σε ύψος, προσφέροντας άριστο φωτισμό στα σημεία που καλύπτει - υπάρχουν και γωνίες που μένουν ακάλυπτες, ανάλογα την θέση της μοτοσυκλέτας.

Η Kawasaki τοποθέτησε νέο ηλεκτρονικό πολυόργανο με ευδιάκριτες ενδείξεις, αλλά άφησε μάλλον για επόμενη γενιά τα ηλεκτρονικά συστήματα KIRS, που συναντάμε στο ZX 10την διπλή χαρτογράφηση και το Traction Control που έχει το Versys 1000.

Γεγονός είναι ότι η ομοιογένεια του συνόλου αλλά και ο κινητήρας που αποδίδει τόσο γραμμικά, σε κάνουν να καταλήγεις ότι λειτουργικά, δείχνει να μην τα έχει ανάγκη, τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η αγορά είναι αυτή που μάλλον τα έχει ανάγκη, και εφόσον το Z1000 δείχνει οπτικά σαν μία πραγματικά νέα μοτοσυκλέτα, σε βάζει στην διαδικασία να ζητάς συνεχώς. Μία έκδοση full extra ίσως;

 Sugomi... ατελείωτο

Το νέο Kawasaki Z1000 ξεκίνησε καλά. Ξεκίνησε να προωθεί την σχεδίαση Sugomi από την πρώτη του παρουσίαση, στις αρχές της χρονιάς, το 2014. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, αφού η μοτοσυκλέτα είναι όμορφη σχεδιαστικά, στοχεύοντας ακριβώς στους αναβάτες που θα την επέλεγαν ώστε να μην κάθονται να μετατρέπουν οπτικά την δική τους μοτοσυκλέτα.

Είναι όμορφη, μικρή σε διαστάσεις, διαφορετική, και σε αρκετά καλή τιμή, στα 13.490euro. Προκαλεί στο πέρασμά της, προκαλλεί σταματημένη, προκαλλεί οδηγικά, δείχνοντας σου ότι το Sugomi, είναι... ατελείωτο!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Kawasaki Z 1000
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε.
Τιμή (euro) 12.400euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετρακύλινδρος εν σειρά, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής
Κυβισμός(κ.εκ.) 1043
Συμπίεση (:1) 11,8
Τροφοδοσία ψεκασμός της Keihin με σώματα ψεκασμού διαμέτρου 38mm
Σύστημα εξαγωγής 4 σε 1
Λίπανση  αντλία λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 1.627 (83/51)
1η σχέση 2.600 (39/15)
2η σχέση 1.950 (39/20)
3η σχέση 1.600 (24/15)
4η σχέση 1.389 (25/18)
5η σχέση 1.238 (26/21)
6η σχέση 1.136 (25/22)
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα - 2.867 (43/15)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Αλουμινένιο δύο δοκών 
Ίχνος (mm) 101
Γωνία κάστερ 24,5°
Μήκος (mm) 2045
Πλάτος (mm) 790
Ύψος (mm) 1055
Μεταξόνιο (mm) 1.435
Ύψος σέλας (mm) 815
Βάρος (kg)  203 (207 ABS)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 17
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Showa Big Piston, διάμετρος 41mm, διαδρομή 120mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού unitrak της Showa οριζόντια τοποθετημένο. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, Απόσβεση επαναφοράς, διαδρομή 122mm 
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 310mm με δαγκάνες monoblock της Tokico 4 εμβόλων, ακτινικής τοποθέτησης
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 250mm με δαγκάνα 1 εμβόλου
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/70-17 Dunlop Sportmax D214
Πίσω 190/50-17 Dunlop Sportmax D214
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό στροφόμετρο, δύο οθόνες υγρών κρυστάλλων με ενδείξεις για ταχύμετρο, θερμόμετρο, ολικό και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, ρολόϊ. Ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα, πίεση λαδιού, υψηλή θερμοκρασία και καλή λειτουργία μονάδας ECU. Ρυθμιζόμενη μανέτα συμπλέκτη, χώρος μικροπραγμάτων κάτω από τη σέλα
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 142/10.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  11,3/7.300

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Ίδια έιναι η ιπποδύναμη με το παλαιότερο μοντέλο, στους 131 ίππους, αλλά πιο γεμάτη σε όλη την καμπύλη, λόγω του νέου συστήματος εισαγωγής που έδωσε αμεσότητα στην τροφοδοσία του κινητήρα με καύσιμο

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 11:13

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon