.
Κατηγορία Husqvarna
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 18:20

TEST – Husqvarna Vitpilen 701 – Αποστολή Βαρκελώνη

 

Φτιαγμένο για να εντυπωσιάζει!

Toυ Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες Husqvarna  

Από το 2015 όπου και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, έχει περάσει αρκετός καιρός, σημασία έχει όμως πλέον ότι το Vitpilen 701 της Husqvarna είναι πλέον γεγονός! Το χτυποκάρδι που ρίξαμε όταν το αντικρίσαμε για πρώτη φορά επαναλαμβάνεται, λίγο πριν ανεβούμε στην σέλα του για να το οδηγήσουμε, στα περίχωρα της Βαρκελώνης.

Διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο


“Μα πως είναι δυνατόν;” θα αναρωτηθεί όποιος έχει ενημερωθεί καλά για το Vitpilen 701, αφού κινητήρας και πλαίσιο είναι ακριβώς οι ίδιες μονάδες που τοποθετούνται και στο Duke 690 της KTM… Οι Αυστριακοί, δεν έκαναν καμία προσπάθεια να κρύψουν ή να αποσιωπήσουν το γεγονός, κάτι που δεν θα ήταν εύκολο άλλωστε, μιας που οι δεσμοί της Husqvarna με την KTM είναι γνωστοί.

husqvarna vitpilen 7013

Προφανώς η αιτία για αυτό είναι το κόστος, το να εξελίξει κανείς έναν νέο κινητήρα και να επανασχεδιάσει ένα πλαίσιο, αυτόματα θα σήμαινε πως το Vitpilen θα συνοδευόταν και από μια απαγορευτική τιμή. Η διαφορετικότητα του Vitpilen 701, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα μονοκύλινδρα (συμπεριλαμβανομένου και του 690 Duke) αλλά και με το σύνολο των υπόλοιπων μοτοσυκλετών παραγωγής, έχει να κάνει με την εμφάνιση του. Ας μην γελιόμαστε όταν όλοι μας αντικρίσαμε για πρώτη φορά το Vitpilen, αυτό που μας τράβηξε την προσοχή ήταν η σχεδίαση του και όχι το τι κινητήρα και πλαίσιο φέρει.

 Τι είναι το Vitpilen;

Η Husqvarna του προσδίδει τον χαρακτηρισμό “αστική” μοτοσυκλέτα αλλά αυτό θεωρούμε ότι είναι κάπως γενικό και όχι και τόσο ακριβές. Φυσικά το Vitpilen μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κίνηση μέσα στις πόλεις αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική του δυνατότητα, καθώς στην μοτοσυκλέτα υπάρχει έντονο και στο sport στοιχείο. Αν θα έπρεπε να της αποδώσουμε ένα χαρακτηρισμό αυτός θα ήταν σύγχρονο café racer ευρείας παραγωγής. Κάτι τέτοιο.

husqvarna vitpilen 7015

Το σίγουρο είναι πάντως ότι στη Husqvarna δεν “πάτησαν” πάνω σε κλασσικές φόρμες για να δημιουργήσουν το Vitpilen αλλά επέλεξαν ένα άλλον δρόμο, αυτόν που θέλει τις διαχρονικές αξίες (και όχι την εμφάνιση) του μοτοσυκλετισμού, εκφρασμένες στο σήμερα: Απλότητα, σαφήνεια, “καθαρό” μήνυμα. Όπως και οι γραμμές του Vitpilen. Σίγουρα αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην Husqvarna για την τόλμη της να επιχειρήσει κάτι τέτοιο, αφού το Vitpilen μοιάζει σαν μοντέλο που προέκυψε από το γκαράζ βελτιωτή και όχι σαν μοτοσυκλέτα παραγωγής. Αυτή είναι και η γοητεία του μάλλον.

 Στα πιο τεχνικά

 Όπως ήδη αναφέρθηκε,  “δότης” του ατσάλινου χωροδικτυώματος και του κινητήρα, είναι το 690 Duke.
Ως εκ τούτων, ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας των 692,7 κ.εκ., παράγει 75 ίππους και 7,3 kg-m ροπής, ενώ για να μην μπλοκάρει ο πίσω τροχός στα κατεβάσματα ταχυτήτων, έχει τοποθετηθεί και ένας συμπλέκτης ολίσθησης. Οι αναρτήσεις προέρχονται από την WP, με USD πιρούνι διαμέτρου 43 χλστ. και τα φρένα από την brembo, με τις τετραπίστονες ακτινικές να κλέβουν τις εντυπώσεις.

husqvarna vitpilen 7014

Στα ηλεκτρονικά τώρα, η φύση της μοτοσυκλέτας δεν επιτρέπει και πολλά όπως αντιλαμβάνεστε, ωστόσο έχουν γίνει τα “στραβά μάτια” στο δικάναλο ABS της Bosch (9Μ), το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί, καθώς και στο ride-by-wire γκάζι. Το βάρος είναι χαμηλό, στα 157 κιλά (κενό), το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 12 λίτρων και το ύψος της σέλας βρίσκεται στα 830 χλστ.

 Δεν είναι μόνο εμφάνιση

Αν υπήρχε ένας ενδοιασμός από πλευράς μας σχετικά με το Vitpilen 701 αυτός ήταν μήπως είχαν γίνει παραχωρήσεις σε θέματα εργονομίας και άνεσης στο βωμό της σχεδίασης. Ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στη σέλα του, με ανακούφιση διαπιστώσαμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σίγουρα, η θέση οδήγησης είναι sport, απέχει όμως πολύ από ακραίες καταστάσεις, θα λέγαμε ότι θυμίζει αρκετά το 690 Duke με ένα κλάσμα μόνο πιο επιθετική στάση σώματος. Σε κάθε περίπτωση αυτή θέση οδήγησης προσφέρει πολύ καλό έλεγχο μέσα στην πόλη αλλά και εκτός αυτής, χωρίς να σε… εξοντώνει, σε μέση, χέρια και καρπούς. 


husqvarna vitpilen 7019

Γνώριμος ο κινητήρας, είναι ο καλύτερος μονοκύλινδρος παραγωγής που έχει υπάρξει ποτέ, ένα τεχνολογικό θαύμα της KTM, που συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές Euro 4, αλλά παρ΄όλα αυτά, δεν έχει πρόβλημα να βγάλει 75 ίππους, με μια γεμάτη, χωρός κραδασμούς απόδοση σε όλο τα φάσμα των στροφών. Το μόνο σημείο που θέλει λίγο προσοχή, είναι η περιοχή κάτω των 3.000 σ.ά.λ. όπου μπορεί να υπάρξουν σκορτσαρίσματα. Όχι πάντως κάτι που δεν διορθώνεται εύκολα με καλή χρήση γκαζιού και συμπλέκτη. Όλη αυτή η δύναμη κάπως πρέπει να βγει στον δρόμο όμως και αυτό το αναλαμβάνει το πλαίσιο χωροδικτύωμα, τα διαπιστευτήρια του οποίου είναι γνωστά από το 690 Duke. Απλά άψογο. Αλλά δεν είναι μόνο το πλαίσιο, οι αναρτήσεις της WP και τα φρένα της brembo, αποτελούν ένα δίδυμο πάνω στο οποίο μπορείς να βασιστείς.

husqvarna vitpilen 70116

Το Vitpilen 701, χωρίς να χαρακτηρίζεται νευρικό, αλλάζει κατεύθυνση πολύ εύκολα και είναι ιδιαίτερα δεκτικό να πλαγιάσει στις εισόδους των στροφών. Τα 157 κιλά του, δεν θα τα νοιώσει κανείς πουθενά ως τροχοπέδη, δεν είναι και πολλά άλλωστε. Οπότε έχουμε ένα 690 Duke με άλλο σχήμα; Ναι, θα μπορούσε να το πει κανείς αυτό, η συμπεριφορά των δυο μοτοσυκλετών είναι αρκετά κοντά. Εκεί που το Vitpilen κάνει την διαφορά, είναι στο πως σε προδιαθέτει η εμφάνιση του. Κακά τα ψέματα, το πώς δείχνει μια μηχανή μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και για την χρήση της.

husqvarna vitpilen 70115

Ποιος θα πήγαινε στα χώματα με τα Adventure των 260 κιλών αν δεν μας έπειθαν εμφανισιακά για τον off-road χαρακτήρα τους;
Το Vitpilen λοιπόν, δεν σου γεννά αυτή την streetfighter διάθεση που σε πιάνει όταν κοιτάς το 690 Duke. Έχει ένα πιο σοφιστικέ χαρακτήρα, είναι μοτοσυκλέτα που αρέσκεσαι να την δείχνεις (και να είστε σίγουροι ότι την κοιτάνε πολύ!) σαν να αποτελεί Installation μοντέρνας τέχνης, ομορφαίνει κάθε γωνιά της πόλης από όπου περνά και παρκάρει. Πέραν αυτού όμως είναι και αρκετά ικανή για sport οδήγηση. Πότε άλλοτε η διασκέδαση στην οδήγηση δεν ήταν τόσο… “designάτη”!

 Καλώς ήρθες!

Προφανώς και θα έχετε καταλάβει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση υπέρβασης της λειτουργικής πλευράς της μοτοσυκλέτας προς χάρη της εμφάνισης. Η Husqvarna δεν μένει αμέτοχη σε αυτό αλλά με τόλμη χαράζει τον δικό της δρόμο. Το Vitpilen 701 είναι πανέμορφο, χωρίς να πέφτει στην παγίδα τις επανάληψης ρετρό φορμών και παράλληλα είναι ικανότατο στον δρόμο. Μας αρέσει αυτή η διαφορετική σε όλα της προσέγγιση και είμαστε σίγουροι ότι θα αρέσει και σε πολλούς από εσάς!

Φωτογραφίες

 
 

 
 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 12:11

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Husqvarna 701 SM 2016 TEST - Husqvarna Svartpilen 401 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon