.
Κατηγορία Husqvarna
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 14:48

Test - Husqvarna 701 SM 2016

 

Supermoto πόλεμος, στιλ & πολιτικές δυνατότητες

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η βάση του Husqvarna 701 SM είναι το γνωστό αγαπημένο SM της ΚΤΜ στα 690 κ.εκ., το πλέον δυνατό μονοκύλινδρο SM παραγωγής στον κόσμο. Το στιλ όμως είναι νέο -και υπέροχο-, με τη μοτοσυκλέτα να διαθέτει επιπλέον αρκετές βελτιώσεις και αισθητικές αλλαγές που την κάνουν πραγματικά μοναδική!

Έρωτας με την πρώτη ματιά


Λευκό. Μπλε. Κίτρινο. Και πανέμορφο. Σε μια κατηγορία (Supermotard) που έχει ελάχιστους ανταγωνιστές παραγωγής, καθώς συνήθως οι fan του είδους μετατρέπουν MX ή Enduro μοντέλα, το 701 SM της Husqvarna είναι κάτι το διαφορετικό. Και φυσικά, κάτι που δεν χρειάζεται επεμβάσεις σε αναρτήσεις, κινητήρα, γρανάζωμα για να έρθει στα μέτρα σας, ενώ βγάζει κανονικά αριθμό κυκλοφορίας, και σας λύνει τα χέρια.
Σχετικοί και άσχετοι με τη μοτοσυκλέτα, δεν έχει σημασία. Η αντίδραση όλων είναι ταυτόσημη. «Τι ωραία μοτοσυκλέτα», «Κούκλα είναι», «Husqvarna είπες;» Δεν περνάει απαρατήρητη ούτε στην παρέα, ούτε στην οικογένεια, ούτε στα παιδιά. Όλοι θα σταματήσουν ότι κάνουν και θα αρχίζουν το χάζι. Και όχι άδικα. Τα πλαστικά περιφερειακά του δείχνουν και είναι αρκετά ποιοτικά και η Husqvarna εχει καταφέρει να δημιουργήσει το πιο όμορφο supermoto. Δεν χρειάζεται μάλιστα και αρκετή φαντασία για να πειστείς ότι οπτικά μοιάζει με μία αγωνιστική supermoto μοτοσυκλέτα. Η Husqvarna έβαλε όλη της την φαντασία και δημιούργησε μία ποιοτική μοτοσυκλέτα που θέλωντας να στηρίξει την αγωνιστική της πλευρά, δεν θα μπορούσε να μην έχει ελλείψεις στον εξοπλισμό της βέβαια.

Σπαρτιάτικος εξοπλισμός


Τα όργανα του 701 SM αποτελούνται από μια μικρή οριζόντια ψηφιακή οθόνη που διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα. Ενδείξεις κοντέρ, 2 μερικοί και ολικός χιλιομετρητής, ένδειξη μέσης ωριαίας ταχύτητας και ρολόι. Η λιτότητα δικαιολογείται από τον προσανατολισμό Supermoto που είναι πάντα σπαρτιάτικος, και πολεμικός, αλλά δεν θα λέγαμε όχι σε ένα στροφόμετρο - κάθε αναβάτης που οδηγά γρήγορα το χρειάζεται. Σημειώστε πως κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας, οι 3 λυχνίες φλας, λαδιού και νεκράς… βγήκαν από τη βάση τους, και ανασηκώθηκαν πάνω από τα όργανα -αδικαιολόγητη κακοτεχνία που θυμίζει μηχανάκια αρκετά χαμηλότερου κόστους. Το τεράστιο τελικό εξαγωγής είναι αρκούντως κλειστό και ήσυχο, άριστο για πολιτική χρήση, αν και σίγουρα κόβει κάποια αλογάκια και μερικά όμορφα ντεσιμπελάκια. Η αντικατάσταση του με κάποιο πιο ελεύθερο θα τονίσει σίγουρα τον sport χαρακτήρα του. "Πισταδόρικη" είναι η πανέμορφη σέλα του 701 SM, η οποία βγαίνει με το χέρι και αφαιρείται από τον καθένα μέσα σε 3 δευτερόλεπτα, με το τράβηγμα ενός συρματόσκοινου, και το ξεκούμπωμα 2 κλιπ! Οπότε προσοχή που αφήνετε το 701! H τάπα του ρεζερβουάρ βρίσκεται στο πίσω φτερό, και είναι πλαστική, ενώ πλαστικός είναι και ο μεντεσές -τουλάχιστον η τάπα κλειδώνει. Να θυμίσουμε ότι το ρεζερβουάρ βρίσκεται κάτω από την σέλα, συμβάλλοντας έτσι στην μεταφορά του βάρους κοντά στο κέντρο μάζας. Οι ζάντες που αναγράφουν πάνω τους: «Tubeless by KTM» είναι η μοναδική παραφωνία πάνω σε μια θάλασσα από logo της Husqvarna. Τα ελαστικά της Continental είναι μέτρια σε απόδοση. Είναι καλά σε καλή άσφαλτο, μέτρια σε μέτρια, και κακά σε κακή αλλά και στα νερά –γλιστράνε πολύ. Καμία σχέση με τα Metzeler του αντίστοιχου ΚΤΜ, κάτι που δείχνει ΠΟΣΟ θα μεταμορφωθεί το κράτημα του 701 με ένα ζευγάρι σωστά για την Ελλάδα ελαστικά. Τέλος, δεν μας εντυπωσίασαν τα κίτρινα αυτοκόλλητα στις ζάντες που ενώ από μακριά τονίζουν την διαφορετικότητα και ποιότητα των στεφανιών, τελικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και κάπου εδώ τελειώνουν τα αρνητικά, αφού αυτό που έχει σειρά, είναι η οδήγηση.

Πάμε για σούζες κι έντο

Η σέλα σε τοποθετεί σωστά για επιθετική οδήγηση, με τον αναβάτη να φορτίζει με βάρος το τιμόνι της Neken, και να διαθέτει την ακτινικής τοποθέτησης μανέτα φρένου της Brembo (και συμπλέκτη της Brembo) για σύμμαχο στα φρεναρίσματα τελευταίας στιγμής. Το μπροστινό φρένο είναι άγκυρα πραγματική, με άριστη αίσθηση και δυνατό δάγκωμα. Οι αρχάριοι θα ευχαριστήσουν το ABS, ενώ οι προχωρημένοι θα κάνουν endo ακόμα και καθιστοί! Σημειώστε πως το ABS απενεργοποιείται άμεσα και εύκολα με ένα κουμπί στο τιμόνι. Ο συμπλέκτης είναι μαλακός στο τράβηγμα, και το κιβώτιο θετικό στις αλλαγές - το εκπαιδευμένο πόδι του γρήγορου αναβάτη θα διαπιστώσει ότι στις γρήγορες αλλαγές, το κιβώτιο θα συναντήσει "νεκρές", συνήθως σε 4η-5η σχέση. Αν κινείστε χαλαρά ή αν δεν χρησιμοποιείτε μπότα / μποτάκι, τα πράγματα είναι απλά και ουσιώδη.

Μέχρι τα όργανα να ολοκληρώσουν τον διαγνωστικό έλεγχο δεν λειτουργεί η μίζα, ενώ κατόπιν το τελικό βγάζει έναν χαμηλής στάθμης ήχο. Το Ride by Wire γκάζι είναι άριστο, όπως άριστος είναι και ο ψεκασμός. Παρουσιάζει γραμμική αίσθηση, και νιώθεις πως ότι δίνεις, αυτό παίρνεις, γεγονός που βοηθάει στον άριστο έλεγχο της μοτοσυκλέτας σε όλες τις συνθήκες. Η ποιότητα κύλισης είναι πολύ καλή, ενώ αν ανοίξετε το γκάζι στο τέρμα το 701 SM θα σηκωθεί σούζα με 1η στο κιβώτιο, και με τη βοήθεια του συμπλέκτη και με 2α. Θα σηκωθεί και με 3η, αλλά θέλει προσπάθεια και λίγο ζόρι. Και αν θέλεις να κάνεις σούζες διαρκείας, αρκεί να βεις το ρυθμό σου και το 701 με την γκαζούκλα του θα σε κρατήσει στην μία ρόδα για όσο χρειαστεί.

Διακόσια χιλιόμετρα τελικής σε Supermoto;!


Η σέλα είναι ψηλή, και αναβάτης με ύψος 1.70 πατάει κάτω με την μύτη του ενός ποδιού. Αυτό όμως δεν αποτελεί μειονέκτημα για την κίνηση στην πόλη, αφού η ευελιξία του 701 SM είναι απίστευτη. Το μπροστινό σύστημα διαθέτει ρυθμίσεις απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς που δεν χρειάζονται εργαλεία. Από το ένα καλάμι γίνεται η ρύθμιση για την επαναφορά, από το άλλο για τη συμπίεση, με 30-35 κλικ έκαστη, οπότε κάθε αναβάτης θα βρει τις δικές του. Η διαφορά από το ένα άκρο στο άλλο των ρυθμίσεων είναι μεν αισθητή, δίχως όμως να αλλάζει εντυπωσιακά το στήσιμο και τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Το αμορτισέρ χρειάζεται κατσαβίδι για τις ρυθμίσεις και σε συνδυασμό με την μπροστινή ανάρτηση, ο αναβάτης μπορεί να δημιουργήσει την 701 SM που επιθυμεί για την καθημερινότητα, ή την πίστα. Οι… ραβδώσεις της σέλας, καθώς και το γεγονός πως εκείνη προεκτείνεται μέχρι ψηλά μπροστά χαρίζουν άριστο γκριπ, ενώ ο αναβάτης θα αισθανθεί κάποιες ενοχλήσεις από τα νεύρα της μετά τα 45 λεπτά οδήγησης. Σίγουρα έχει sport προσανατολισμό.

Το γρανάζωμα του 701 είναι πάρα πολύ μακρύ, με τα 190+ χλμ/ώρα να έρχονται εύκολα ανεξαρτήτως κλίσης και αέρα, χωρίς την συμβολή κατηφόρας. Με λίγη υπομονή και ευνοϊκές συνθήκες είδαμε ακόμα και 203 χλμ/ώρα, όπου και επεμβαίνει ο κόφτης. Τι να τα κάνεις όμως τόσα χιλιόμετρα, με ένα γυμνό SM; Σίγουρα μια διαφορετική, πιο κοντή, τελική μετάδοση θα ζωντανέψει κι άλλο τον κινητήρα, ενώ λίγο ενδιαφέρει το αν θα χαθούν 10-15 (ή και περισσότερα) χιλιόμετρα τελικής. Αξίζει να σημειωθεί πως το πίσω στάνταρ γρανάζι έχει 45 δόντια, ενώ η Husqvarna διαθέτει στα έξτρα αξεσουάρ 5 ακόμα νούμερα, στα 47, 48, 49, 59 και 52 δόντια. Ε ναι, πολύ καλύτερα!

Το κορυφαίο SM παραγωγής σήμερα

Τα όρια τώρα στη γρήγορη οδήγηση θα έρθουν πρώτα λόγω των ελαστικών της Continental. Δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη, ενώ γλιστράνε πολύ και απότομα στα γλιστερά εδάφη, στο χαλίκι και στα νερά, και δείχνουν να έχουν φτιαχτεί με γνώμονα τα ευρωπαϊκά καλά οδοστρώματα, και τη μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που μπορούν να διανύσουν πριν χρειαστούν αντικατάσταση. Φυσικά, πλαίσιο και αναρτήσεις είναι κορυφαία, υπεράνω κριτικής, και φωνάζουν για καλά… «πατούμενα», για να αποδώσουν όπως τους αξίζει.

Το τιμόνι προσφέρει άριστες λαβές, ενώ κόβει πολύ και περνάει πάνω από τους καθρέπτες των αυτοκινήτων. Ο κινητήρας είναι ελαστικός και ροπάτος, ελαχιστοποιώντας τις αλλαγές ταχυτήτων. Οι σούζες είναι ένα κεφάλαιο από μόνες τους, καθώς το 701 SM αποτελεί μια από τις πιο ικανές μοτοσυκλέτες για εκμάθηση, τελειοποίηση και βελτίωση σούζας, με άψογο ψεκασμό, άριστο ζύγισμα, και δύναμη κινητήρα που θα κρατήσει ψηλά τον τροχό για αδιανόητα χρονικά διαστήματα και χιλιομετρικές αποστάσεις.

Το 701 SM είναι πραγματικά ένα νέο κεφάλαιο στην μακριά ιστορία της Husqvarna, υπό τη νέα διοίκηση της ΚΤΜ. Ένα premium μοντέλο, με διαφορετικό χαρακτήρα και σχεδιαστικές πινελιές (logo παντού, προεξέχων κρύσταλλο στον προβολέα, μοναδικό κλειδί με άσπρο-μπλε κεφάλι και το logo της Husqvarna, σχεδίαση με vintage χαρακτηριστικά, αγωνιστικές, σπαρτιάτικες πινελιές, κλπ), αλλά και με κορυφαία χαρακτηριστικά ουσίας (υψηλού επιπέδου ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, κορυφαίο πλαίσιο χωροδικτύωμα, φρένα άγκυρες, κινητήρας με δύναμη αρκούδας, κορυφαία για μονοκύλινδρο σε παγκόσμια κλίμακα).

Supermoto, design και πινακίδα

Αν πετάτε την σκούφια σας για design, ενώ παράλληλα είστε λάτρης των Supermoto μοτοσυκλετών, αν είστε φαν της Husqvarna, αν θέλετε μια μοτοσυκλέτα που πιθανώς να αποκτήσει συλλεκτικό χαρακτήρα στο μέλλον, κι αν βάζετε τον… πόλεμο πάνω από τη χλιδή, το 701 SM αποτελεί αυτή τη στιγμή το κορυφαίο «πολιτικό» (πινακιδάτο) Supermotard του κόσμου, βελτιωμένο παντού σε σχέση με το προηγούμενο 690 SM της KTM. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια εκπληκτική βάση για εύκολο «πουσάρισμα» (ελαστικά, εξάτμιση, γρανάζωμα…) το οποίο θα το κάνει ακόμα πιο ξυραφένιο, ακόμα πιο πολεμικό, ακόμα πιο αποτελεσματικό το μονοκύλινδρο υπέρ-όπλο της φίρμας. Τέλος, μια ιδιαίτερα σημαντική… λεπτομέρεια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως το 701 SM αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μοντέλα μοτοσυκλέτας του κόσμου. Και ίσως, από τα ομορφότερα μοντέλα μοτοσυκλέτας στην ιστορία, ανεξαρτήτως εταιρείας και κατηγορίας.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο 701 SM
Αντιπρόσωπος ΚΤΜ SEE
Τιμή 9.890 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 690
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 102 x 84,5
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Keihin - Ride By Wire
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός APTC - Anti hopping
Μετάδοση Aλυσίδα
Σχέσεις 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 36:79
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα - 15:45
   
Πλαίσιο  
Τύπος Aτσάλινο χωροδικτύωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1504
Γωνία κάστερ 27
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 890
Απόσταση εδάφους  (mm) 270
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 13
Βάρος (kg) 139,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα WP 48mm, 4860, διαδρομή τροχού, 215mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Mονό αμορτισέρ WP, 4618, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή τροχού 250mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός Continental ContiAttack Supermoto  120/70-17
Πίσω Continental ContiAttack Supermoto  160/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320mm με ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων της Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (ίπποι/σ.αλ.) 67/7.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/σ.α.λ.) 6,7/6.500
Ιπποδύναμη πραγματική (ίπποι/σ.αλ.) Δ.Α.
Ροπή πραγματική (kgm/σ.α.λ.) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 17:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon