.
Κατηγορία Husqvarna
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 13:49

Test – Husqvarna TR 650 Strada

Οδήγηση… “δύο ταχυτήτων”!

 

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Αλέξης Γλυνιαδάκης

Ελαφρύ σε αίσθηση, άνετο, βολικό για καθημερινή μετακίνηση, λειτουργικό στις χαμηλές στροφές. Εύκολο. Επιθετικό όταν ανοίξεις το γκάζι, εκρηκτικό όσο απαιτεί ο μέσος αναβάτης, διασκεδαστικό. Το Husqvarna TR 650 Strada!

Εξαιρετική λειτουργία


Οι μέρες περνούσαν άνετα στην σέλα του, με την εξαιρετική λειτουργία του μονοκύλινδρου κινητήρα να δουλεύει χαλαρά στις χαμηλές στροφές, με το στροφόμετρο να δείχνει 2.000σ.α.λ. και την μετάδοση να μην δείχνει σημεία κόπωσης στο άνοιγμα του γκαζιού. Χαλαρότητα. Ότι ακριβώς χρειάζεσαι για να κυκλοφορείς καθημερινά, όση δύναμη, ροπή και βάρος μπορεί να διαχειριστεί ένας μέσος αναβάτης. Όση μοτοσυκλέτα χρειάζεσαι για να πετάγεσαι στις δουλειές σου, να κυκλοφορείς με άνεση και ασφάλεια, όση μοτοσυκλέτα πρέπει να έχεις σε καθημερινές συνθήκες, χωρίς να σου δημιουργεί πρόβλημα το βάρος, η δύναμη, η αλλαγή κατεύθυνσης. Γιατί με το Strada, όλα γίνονται εύκολα. Αυτή είναι η πρώτη επιλογή “ταχύτητας”. Η άλλη, είναι αυτή που σου επιβάλλει η επιθετική οδήγηση, όταν ανοίξεις το γκάζι. Αρκετή δύναμη από τις μεσαίες στροφές και άνω, ένα ξέσπασμα για 1.000 στροφές στις “ψηλές”, λίγο πριν φτάσεις στην κόκκινη περιοχή του στροφομέτρου.

Ένα μοτέρ που δεν θα σε “τεντώσει”, ούτε θα σε κουράσει με υπερβολές, αλλά θα σου δώσει όση αδρεναλίνη χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου. Και ένα πλαίσιο και αναρτήσεις, με όση ακαμψία και άνεση χρειάζεσαι για να νιώσεις ασφαλής, ακόμη και στην τελική του ταχύτητα, που φτάνει τα 175 χιλιόμετρα ανά ώρα. Θες κι άλλο; Πάρε κι άλλο: Ποιότητα και προσεγμένη κατασκευή σε κάθε της σημείο, τέτοια που σε κάνει να αναρωτιέσαι για το σήμα Husqvarna που συναντάς σε ασφάλτινη μοτοσυκλέτα διπλής χρήσης. Γιατί, η συγκεκριμένη που παρήχθη όταν το εργοστάσιο αγοράστηκε από την BMW, είχε αυξημένα standards.

Οι αλλαγές


Μόνο γνωστό τμήμα πάνω στην Strada είναι ο κινητήρας, ο οποίος προέρχεται από το BMW G 650GS. Όχι όμως έτσι απλά, δεν έγινε μεταφορά του στην νέα μοτοσυκλέτα, με ένα απλό βάψιμο του καπακιού της κεφαλής, σε κόκκινο χρώμα. Ο ψεκασμός, είναι νέος, από την Magneti Marelli, και όχι από την BMW, το έμβολο σφυρήλατο, πιο ανθεκτικό και ελαφρύτερο κατά 132 γραμμάρια (432 από 544). Αλλά και η κεφαλή, είναι καινούρια, τελείως. Διαθέτει δύο μικρότερα μπουζί τα οποία επέτρεψαν στις βαλβίδες να αυξήσουν την διάμετρός τους στα 38,5mm από 36μμ και στα 34mm από 31mm (εισαγωγής +2,5mm – εξαγωγής +3mm). Η συμπίεση αυξήθηκε στο 12,3 από 11,5:1, και οι νέοι αγριότεροι εκκεντροφόροι, έδωσαν το τελικό χτύπημα: 10 ίπποι παραπάνω! Από τους 48 που έβγαζε το G 650GS, το Strada έφτασε στους 58, στις 7.250σ.α.λ. με την ροπή να διατηρείται στα ίδια επίπεδα, στα 6,1 χιλιόγραμμα, αλλά να έχει μεταφερθεί πλέον στις 5.750σ.α.λ., 750 στροφές πιο ψηλά.
Με διαφορετική εξάτμιση, διπλή με τριοδικό καταλύτη, ελαφρύτερο στρόφαλο και αντίβαρο, ο κινητήρας, μπορεί να καυχιέται για τις αλλαγές που φέρνει στην οδήγηση.

Η λειτουργία του είναι ξεκάθαρη, ήρεμη, από την πρώτη στιγμή που έρχεται στη ζωή, με ένα απλό πάτημα της μίζας. Ποτέ δεν θα χρειαστεί δεύτερη μιζιά για να ακούσεις τον ήρεμο ήχο που απορέει από τα δύο όμορφα τελικά με τον θυρεό σταμπαρισμένο επάνω τους. Στο άνοιγμα του γκαζιού, πάντα θα αποδίδει γραμμικά, χωρίς να σε προβληματίζει, ενώ η μετάβαση από τις ήρεμες χαμηλές στροφές που σε βοηθούν στην καθημερινότητα, στον άγριο χαρακτήρα του, στις ψηλές στροφές, γίνεται ομοιόμορφα. Και μόνο του ψεγάδι, μπορείς να θεωρήσεις το 5άρι κιβώτιο που θα τελειώσει “νωρίς” και ο κινητήρας θα βγάλει κραδασμούς μετά τα 120χ.α.ω. Και οι “νεκρές” ανάμεσα σε 1η και 2η σχέση κάποιες φορές, σημεία που δείχνουν την χρονολογία της αρχικής σχεδίασης του.

Άνετο και φιλικό


Όντας μαζεμένο σε διαστάσεις, σε παραπέμπει σε μοτοσυκλέτες Super Motard που έκαναν “καριέρα” την προηγούμενη δεκαετία – το KTM Duke 640 είναι αυτό που σου έρχεται στο μυαλό αμέσως. Η θέση οδήγησης είναι ψηλή – όλα τα SuperMotard προέρχονται από enduro μοτοσυκλέτες μεταποιημένες – στενή μπροστά, αλλά άνετη και φαρδιά ώστε να σε κρατήσει αρκετή ώρα πάνω της για να μην πιαστείς. Το ίδιο ισχύει και για το μερίδιο του συνεπιβάτη, το οποίο είναι άνετο, ενώ έχει και καλές λαβές για συγκράτηση, από την ποιοτική αλουμινένια σχάρα – το φόρτωμα για εκδρομές δεν θα σας δυσκολέψει.
Όντας ψηλή, μας θυμίζει ότι μοιράζεται το ίδιο πλαίσιο και αναρτήσεις με διαδρομές 190mm με την Enduro έκδοση που ονομάζεται Terra. Οι διαφορές τους εστιάζουν μόνο στους τροχούς 19 και 17 ιντσών που χρησιμοποιεί η έκδοση Strada, με προορισμό την ασφάλτινη χρήση.

Τα χειριστήρια είναι βολικά, τα φρένα ισχυρά, οι τροχοί διατηρούν την πρόσφυση σε υψηλά επίπεδα λόγω και των μαλακών αναρτήσεων της Sachs / Marzzochi. Το αμορτισέρ ρυθμίζει ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου και την απόσβεση επαναφοράς για να έρχεται στα μέτρα σας ανάλογα με το βάρος και την οδήγηση, το μπροστινό είναι πιο απλό. Το σύνολο όμως λειτουργεί εξαιρετικά, φιλικά, και χωρίς να σε προβληματίζει, κάνεις την δουλειά σου άνετα. Το ίδιο άνετα λειτουργεί και το σύστημα ABS στα δυνατά φρένα, το οποίο ναι μεν αυξάνει ελαφρώς την απόσταση φρεναρίσματος δείχνοντας πως δεν είναι από τα σύγχρονα της αγοράς, αλλά σε σώνει πάντα. Και όταν θέλεις, το απενεργοποιείς για να απολαύσεις τις δυνατότητες μίας Super Motard καθημερινής χρήσης.

Σε τιμή… scooter!


Η δοκιμή του Husqvarna TR 650 Strada θα μπορούσε να είχε τελειώσει νωρίς, απλά με την σημείωση του κόστους κτήσης: 5.490euro! Σε τιμή που κάποιος μπορεί να αποκτήσει ένα scooter ή ένα μικρό street / naked, έχει την δυνατότητα να βρεθεί στην σέλα μίας μοτοσυκλέτας που κάνει λίγο απ’ όλα, με δυνατό κινητήρα, επιδόσεις, και υψηλό fan factor στο menu. Δεν χτυπάει τον σύγχρονο ανταγωνισμό στις επιδόσεις, όπως είναι το KTM 690 Duke, του δίνει και καταλαβαίνει όμως σε τιμή και κατανάλωση (κοντά στα 4 με 4,5 λίτρα ανά 100χλμ). Και το πρώτο, όχι για πάντα, μιας και η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα οδεύει στο τελείωμα της καριέρας της και όσοι την προλάβουν, πρόλαβαν!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna 
Μοντέλο TR 650 Strada
Αντιπρόσωπος Hellinmoto A.E.
Τιμή euro € 5.490
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Υδρόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετράχρονος κινητήρας, τέσσερις βαλβίδες, δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής, ξηρό κάρτερ 
Διάμετρος x διαδρομή (mm x mm) 100x83
Κυβισμός 652 cc
Σχέση συμπίεσης ( : 1) 12.3
Τροφοδοσία καυσίμου Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός, ανάφλεξη με δύο μπουζί
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος συμπλέκτης, μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων 
Μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Πλαίσιο
Πλαίσιο Χαλύβδινο πλαίσιο τύπου γέφυρας με βιδωτό πίσω υποπλαίσιο
Μεταξόνιο (mm) 1.501
Γωνία κάστερ (°) 26
Ίχνος (mm) 101
Μήκος (mm) 2.248
Πλάτος (mm) 875
Ύψος (mm) 1.250
Ύψος σέλας (mm) 860
Βάρος (kg) 168kg (186Kg γεμάτο καύσιμο)
Ρεζερβουάρ (lt) 14
Ρεζέρβα 2,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41mm, διαδρομή τροχού 190mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ, με διαδρομή τροχού 190mm. Ρυθμίσεις: προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς, 
Ελαστικά
Εμπρός 110/80 - 19
Πίσω  140/80 - 17
Φρένα
Μπροστά Μονός δίσκος διαμέτρου 300 mm, πλευστή δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo με ABS
Πίσω  Μονός δίσκος διαμέτρου 240 mm, πλευστή δαγκάνα μονού εμβόλου της Brembo με ABS
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm 58 / 7.250 
Ροπή εργοστασίου (kg/rpm) 6.1 / 5.750

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 14:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Husqvarna TR 650 Strada – Terra Test - Husqvarna 701 SM 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon