.
Κατηγορία Husqvarna
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 13:01

Test – Husqvarna TR 650 Strada – Terra

 

 

Ευέλικτα και διασκεδαστικά!

 




Του Kevin Ash
Φωτογραφίες: Daniel Kraus, Max Kirchbauer, Bernhard Limberger, Alberto Martinez

Με τις δύο νέες μοτοσυκλέτες Husqvarna που παρουσιάστηκαν, θα περιμέναμε να δούμε προς τα πού θέλει να στοχεύσει η “μαμά” BMW με την ιταλική θυγατρική εταιρεία της. Αντ΄ αυτού όμως, το νέο TR650 μας μπέρδεψε περισσότερο.

Η απόκτηση της Husqvarna


Η ίδια η BMW, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 προσπαθούσε να εισέλθει στον χώρο της off-road οδήγησης - χώρο στον οποίο μέχρι τότε κυριαρχούσε η ΚΤΜ - της έλειπε όμως η εμπειρία και η αξιοπιστία. Έτσι, το 2007, που η Husqvarna κατέστη διαθέσιμη, καθώς το MV Agusta Group στο οποίο ανήκε μέχρι τότε άρχισε τους κλυδωνισμούς, ήρθε και η τέλεια ευκαιρία για τη BMW, να επενδύσει σε μια αξιόπιστη μάρκα.
Έκτοτε, η Husqvarna κράτησε χαμηλούς τόνους, ειδικά σε σύγκριση με τη BMW και τους φρενήρεις ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσει τα μοντέλα της. Μέχρι τελικά να παρουσιάσει το Nuda 900, με τον βελτιωμένο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της BMW. Στην όψη έμοιαζε με supermoto και η ίδια η Husqvarna υποστήριζε ότι πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα “all-rounder” με δυνατότητες τουρισμού. Τελικά μάλλον δεν κατάφερε να φανεί απολύτως αντάξια αυτών των χαρακτηρισμών, ούτε να ανταγωνιστεί το ΚΤΜ SM-T, παρά τον εξαιρετικό κινητήρα του.

Βελτίωση στη δύναμη

Τώρα στο TR650 έχουμε περισσότερη βελτιωμένη δύναμη από τη BMW, καθώς οι νέες μοτοσυκλέτες της Husqvarna, το supermoto Strada και το trail bike Terra, φοράνε τον μονοκύλινδρο κινητήρα του G650GS. Οι μηχανικοί κατάφεραν να βγάλουν 10bhp επιπλέον από τον κινητήρα, κυρίως αλλάζοντας την κεφαλή με άλλη που φέρει 2.5mm μεγαλύτερες βαλβίδες εισαγωγής και 3mm μεγαλύτερες βαλβίδες εξαγωγής. Για επιτευχθεί αυτό, τοποθέτησε μικρότερα μπουζί (διαθέτει δύο), ενώ άλλαξε το σχήμα των εισαγωγών και εξαγωγών ενώ άλλαξε και το προφίλ των εκκεντροφόρων. Υπάρχει επίσης νέο σφυρήλατο έμβολο που αυξάνει την συμπίεση ενώ είναι και ελαφρύτερο, ενώ έγιναν αλλαγές και στον στρόφαλο όπως και στο αντίβαρό του, για ηπιότερη λειτουργία.
Περαιτέρω αλλαγές αφορούν στην εξ’ ολοκλήρου ανοξείδωτη, μονή εξάτμιση, το  χαρακτηριστικό κόκκινο καπάκι της κεφαλής και το νέο φιλτροκούτι. Παρά ταύτα, η Husqvarna υποστηρίζει ότι η εξαιρετική οικονομία του G650 δεν έχει επηρεαστεί παρά ελάχιστα και ότι η μοτοσυκλέτα ακόμη κι έτσι με ταχύτητα 100χ.α.ω. η αυτονομία της ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα

Ευέλικτο και διασκεδαστικό

Όλα τα υπόλοιπα είναι κατασκευασμένα ή σχεδιασμένα από τη Husqvarna, συμπεριλαμβανομένων του ατσάλινου πλαισίου και το ψαλίδι, τις αναρτήσεις και τα πλαστικά περιφερειακά. Το βάρος της μοτοσυκλέτας πλησιάζει αυτό του BMW, στα 186 κιλά, με γεμάτο ντεπόζιτο. Υπάρχει όμως ένα σημείο στο οποίο υστερεί: To KTM Duke 690 είναι κατά 26 κιλά ελαφρύτερο και με περισσότερα άλογα, επομένως το TR δεν ενδείκνυται για τους πιο sport αναβάτες. Και η τιμή του το επιβεβαιώνει, καθώς οι 6.200euro που κοστίζει (στην Αγγλία) χωρίς το ABS είναι χαμηλότερη από του G650, το οποίο όμως διατίθεται πλέον αποκλειστικά με ABS. Και με το σύστημα anti-lock όμως, παρά το γεγονός ότι η τιμή του ανεβαίνει στα 7.070euro, είναι και πάλι φθηνότερο τόσο από το BMW, όσο και από το ΚΤΜ, του οποίου η τιμή φτάνει στα 8.200euro.
Η οδηγική εμπειρία είναι αντάξια των προσδοκιών, είναι ευχάριστο στην οδήγηση, χωρίς να σε ξεσηκώνει. Η μόνη αξιόλογη διαφορά μεταξύ του Terra και του Strada είναι οι τροχοί. Το Terra φοράει 21 ίντσες μπροστά και 17 πίσω, ενώ το Strada 19 και 18 ίντσες αντίστοιχα και τα ανάλογα ελαστικά. Ακόμη και οι διαφοροποιήσεις στη γεωμετρία κάθε μοτοσυκλέτας αφορούν στη θέση οδήγησης και μόνο, και λόγω της διαφοράς στη διάμετρο των τροχών, αν και παραδόξως, προσωπικά μου άρεσε περισσότερο το Terra στην οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές. Η απόκριση είναι κάπως πιο ασαφής, είναι όμως πιο σταθερό, αν και το Strada είναι κι αυτό διασκεδαστικό στη σκληρή οδήγηση, ίσως το ίδιο αιχμηρό και ευέλικτο όσο το Duke 690.

Άριστος κινητήρας

Οι αναρτήσεις είναι κάπως μαλακές και όταν πιεστούν δυνατά μπορεί να αναπηδήσουν, η ποιότητα οδήγησης όμως είναι εντυπωσιακή και πολυτελής, ειδικά για τέτοιου είδους μοτοσυκλέτα. Ο κινητήρας λειτουργεί πολύ καλά, πέρα από το κόμπιασμα του μονοκύλινδρου κατά την εκκίνηση. Στην πορεία όμως το μαθαίνεις, και αφήνοντας τις στροφές να ανέβουν λίγο, το αποφεύγεις. Το GS όμως δεν το κάνει αυτό και καλό θα ήταν να μην το έκανε ούτε το Husqy. Κατά τ’ άλλα είναι ένας άριστος κινητήρας, πολύ ομαλός και ιδιαίτερα δυνατός στις μεσαίες στροφές, που κορυφώνει πολύ δυναμικά, με ένα δυνατό ξέσπασμα στις 1.000 τελευταίες στροφές πριν τα κόκκινα,  λίγο πιο πάνω από τις 8.000 στροφές. Όπως και στο GS, μπορείς να οδηγήσεις στις 2.000 στροφές χωρίς να διαμαρτυρηθεί ο κινητήρας ή το σύστημα μετάδοσης, σημείο πολύ χαμηλό για οποιονδήποτε άλλο μονοκύλινδρο κινητήρα νέας γενιάς, γεγονός που αυξάνει την ευχρηστία του TR για καθημερινή χρήση.

Μικρές διαφορές

Όπως θα περιμέναμε, η σέλα είναι ψηλή και στο Terra ακόμη ψηλότερη, είναι όμως αρκετά άνετη, όσο και του G650GS θα λέγαμε και θα παραμείνει άνετη καθ’ όλα τα 320 χιλιόμετρα της αυτονομίας του. Χωρίς αέρα για να τεστάρεις τους μυς στο σβέρκο σου, η μοτοσυκλέτα θα κινηθεί άνετα με 120 χ.α.ω. στις περισσότερες περιπτώσεις. Ανοίγοντας τέρμα το γκάζι θα δεις την ταχύτητα να ανεβαίνει στα 110mph (175kph) περίπου, στο σημείο αυτό όμως, το πλαίσιο θα αρχίσει να ταλαντεύεται – δεν είναι ασταθές, απλώς δονείται διαμαρτυρόμενο στην παραμικρή πρόκληση.
Φαινομενικά δεν υπάρχει κάτι λάθος με τον τρόπο που έχει κατασκευαστεί αυτή η μοτοσυκλέτα, αν και σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία βάζουμε ένα ερωτηματικό, από τη στιγμή που η BMW βρίσκεται από πίσω και το G650GS της δεν τα πάει και τόσο καλά σ’ αυτόν τον τομέα. Οι καθρέφτες χάνουν λίγο τη γωνία τους κατά την οδήγηση και χρειάζεται να τους ρυθμίζεις ξανά, και το πλαϊνό σταντ θέλει λίγη προσοχή για να ανοίξει καλά. Άλλα «περίεργα» δεν υπάρχουν όμως.

Ενδοεταιρική κόντρα

Το μεγάλο ερώτημα τελικά είναι σε ποιους απευθύνεται το TR και στις δύο μορφές του. Με αυτό το βάρος (και την κατανομή του μπροστινού βάρους), ακόμα και το Terra προορίζεται για πολύ ελαφριά off road οδήγηση, ενώ το Strada είναι αμιγώς ασφάλτινο. Και οι δύο μοτοσυκλέτες απευθύνονται κυρίως στους λιγότερο έμπειρους και γενικότερα λιγότερο απαιτητικούς αναβάτες, και με βάση αυτό, το TR650 είναι πολύ καλό, αρκεί να σου ταιριάζει στο ύψος.
Στην πράξη, φαίνεται ότι βασικός αντίπαλος του TR είναι το ίδιο το G650GS, κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι για το πού στοχεύει η Husqvarna, αφού το σοφό θα ήταν να τα βάλει με την ΚΤΜ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο TR 650 Strada / Terra
Τιμή euro Terra €6.490 / Terra   ABS €6.990 / Strada ABS €6.990
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Υδρόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετράχρονος κινητήρας, τέσσερις βαλβίδες, δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής, ξηρό κάρτερ
Διάμετρος x διαδρομή 100 mm x 83 mm
Κυβισμός 652 cc
Ισχύς 58hp / 7.250 σ.α.λ.
Μέγ. ροπή 6.1kg / 5.750σ.α.λ.
Σχέση συμπίεσης 12.3 : 1
Τροφοδοσία καυσίμου / διαχείριση κινητήρα Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός, ανάφλεξη με δύο μπουζί
Διαχείριση καυσαερίων Τριοδικός καταλυτικός μετατροπέας κλειστού βρόχου, προδιαγραφές εκπομπής καυσαερίων EU-3
Μετάδοση ισχύος
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος συμπλέκτης, μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων
Μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Ηλεκτρικό Σύστημα
Εναλλάκτης Τριφασικός εναλλάκτης 400 W
Μπαταρία 12 V / 12 Ah
Πλαίσιο / φρένα
Πλαίσιο Χαλύβδινο πλαίσιο τύπου γέφυρας με βιδωτό πίσω υποπλαίσιο
Μεταξόνιο 1,501mm
Γωνία κάστερ 26° / Terra: 27°
Ίχνος 101mm / Terra: 112mm
Μήκος 2.248mm Terra: 2.267mm
Πλάτος 875mm
Ύψος 1.250mm / Terra: 1.220mm
Ύψος σέλας, χωρίς φορτίο 860mm / Terra: 875mm
Βάρος (γεμάτο) 192 kg
Βάρος (άδειο) 168kg (186Kg γεμάτο καύσιμο) / Terra: 166kg (183kg γεμάτο καύσιμο)
Ωφέλιμη χωρητικότητα ρεζερβουάρ 14.0 l
Ρεζέρβα 2,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι, διαμέτρου 41 mm, διαδρομή τροχού 190mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με δυνατότητα ρύθμισης προφόρτισης ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς, διαδρομή τροχού 190mm
Τροχοί Χυτό αλουμίνιο
Εμπρός 2,50 x 19"
Πίσω 3,50 x 17"
Ελαστικά
Εμπρός 110/80 R19 59V / Terra: 90 / 90 21 M/C 54 H TL
Πίσω 140/80 R 17 M/C 59 V / Terra: 140 / 80 18 M/C 70 S
Φρένα
Μπροστά Μονός δίσκος διαμέτρου 300 mm, πλευστή δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Μονός δίσκος διαμέτρου 240 mm, πλευστή δαγκάνα μονού εμβόλου της Brembo
ABS Προαιρετικός εξοπλισμός: ABS (μπορεί να απενεργοποιηθεί) / Terra: Standard ABS στην έκδοση με 17'' πίσω τροχό

Οδηγικές φωτογραφίες

Στατικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 15:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Husqvarna Nuda 900 R Test – Husqvarna TR 650 Strada »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon