.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 18:42

Test - BMW R 12 nineT 2024 - Αποστολή στην Ισπανία

Οι café racer είναι εδώ

Η ανανέωση ενός κινητήρα με ρετρό εμφάνιση είναι πάντα δύσκολη. Δεν πρέπει να γίνει πολύ μοντέρνος γιατί τότε θα αποθαρρύνει τους λάτρεις των κλασικών, μα ούτε και να παγώσει στον χρόνο γιατί δε θα γοητεύσει νέους μοτοσυκλετιστές. Η BMW θεώρησε ότι ήρθε η ώρα να αντικαταστήσει το R nineT με το νέο R 12 nineT, όπου ο κινητήρας είναι πιο εξελιγμένος από όσο δείχνει η πρώτη ματιά.

Δοκιμή: Gijs Gilis
Φωτογραφίες: BMW Motorrad

Το πρώτο R nineT βγήκε στην αγορά το 2013 και ήταν ένα όμορφο μοντέλο με κλασική εμφάνιση, αερόψυκτο κινητήρα boxer και μοντέρνα χαρακτηριστικά οδήγησης. Το νέο R 12 nineT είναι το ίδιο, αλλά μια δεκαετία νεότερο και επομένως βελτιωμένο από πολλές απόψεις. Ξεκινώντας από την εμφάνιση.

Έχει βελτιωθεί με το... να μην το αλλάζει πολύ. Ο βασικός σχεδιασμός παραμένει οικείος με τον στρογγυλό προβολέα, τη στρογγυλεμένη ουρά, το τυπικά ρετρό ρεζερβουάρ καυσίμου και τον εξαιρετικό boxer. Η ίδια γενική περιγραφή χαρακτηρίζει και το νέο μοντέλο, αλλά οι αναλογίες και οι λεπτομέρειες έχουν μπερδευτεί.

BMW R 12NineT 07.02.24 scenic mj 05

Για παράδειγμα το R 12 nineT έχει νέο πλαίσιο με αφαιρούμενο βιδωτό υποπλαίσιο, το οποίο είναι ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του στο R nineT, ενώ παρέχει και περισσότερη άνεση. Αυτό αλλάζει τη σιλουέτα του R 12 nineT και του δίνει μια πιο "οριζόντια" εμφάνιση. Επίσης επιτρέπει στο monoshock αμορτισέρ να τοποθετείται πιο επίπεδα συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, γεγονός που σημαίνει ότι ο αναβάτης μπορεί πλέον να κάθεται σε μια πλουσιότερη και σαφώς πιο άνετη σέλα.

Η θέση οδήγησης έχει επίσης αλλάξει ελαφρώς, φέρνοντας το σώμα λίγο πιο κοντά στο τιμόνι. Κάτω από τη σέλα υπάρχει πλέον περισσότερος χώρος που φιλοξενεί το νέο φιλτροκούτι, που πριν βρισκόταν μπροστά από το αμορτισέρ.

P90539394 highRes the bmw r 12 ninet d

Ο αερόψυκτος boxer έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της έγκρισης EU5+, εν μέρει χάρη σε ένα τροποποιημένο σύστημα εξάτμισης, αποδίδοντας 109 ίππους και 11.7 χιλιογραμμόμετρα στο R 12 nineT.

Εκτός από πολλές μικρές αλλαγές, νέα χρώματα και αξεσουάρ, υπάρχουν δύο έξτρα που θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε. Τα κλασικά αναλογικά ρολόγια στα όργανα μπορούν να αντικατασταθούν από μια προαιρετική μικρή ψηφιακή οθόνη που έχει ορθογώνιο σχήμα και δείχνει μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες όπως ταχύτητα, στροφές ανά λεπτό, επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο και riding mode.

Αρχικά θεωρούσα πως δε θα ήταν ποτέ καλή ιδέα μια ψηφιακή οθόνη σε κλασική μοτοσυκλέτα, αλλά επειδή είναι τόσο μικρή και διακριτική τελικώς δε μ' ενοχλεί καθόλου.

Επιπλέον, οι πελάτες μπορούν επίσης να επιλέξουν ένα πακέτο Race Bike '80 με κοντό φέρινγκ, εξάτμιση Akrapovic και βάση πινακίδας κυκλοφορίας στον πίσω τροχό. Πολύ ωραίο!

BMW R12 NineT 14.02.24 Gilis mj 17

Για την οδηγική γνωριμία με το νέο R 12 nineT βρεθήκαμε στη Μάλαγα της νότιας Ισπανίας και η επιλογή δεν ήταν τυχαία τυχαία. Πρώτον, η πιθανότητα καλού καιρού εδώ είναι πολύ υψηλή, κάτι που ευτυχώς ίσχυσε και κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας. Επιπλέον, τους χειμερινούς μήνες δεν υπάρχει πολύς τουρισμός, υπάρχουν όμως όμορφοι ορεινοί δρόμοι που είναι τέλειοι για το R 12 nineT.

Ναι, σωστά διάβασες. Αυτή η BMW θέλει να οδηγηθεί και όχι μόνο να κάνει βόλτες στην παραλία. Με τη γοητευτική του εμφάνιση κάνει πολύ καλά και το δεύτερο, αλλά στο R 12 nineT αρέσει ακόμη περισσότερο να ορμά στις στροφές. Μπορείς μάλιστα να το κάνεις με αρκετά επιθετικό τρόπο γιατί όσο κι αν πιέσεις η μοτοσυκλέτα παραμένει συνεπέστατα σταθερή.

Η είσοδος στη στροφή χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη γεωμετρία και ζύγισμα του boxer και, αν έχεις μάθει σε κινητήρα διαφορετικής αρχιτεκτονικής, χρειάζεται λίγο χρόνο να το συνηθίσεις. Αλλά αυτή είναι και η δύναμη του R 12 nineT. Πλαγιάζεις μπαίνοντας στη στροφή και μένεις κάτω, μπορεί να περάσει τυφώνας ή να σε χτυπήσει αρκούδα αλλά δε θα παρεκκλίνεις από τη γραμμή σου.

Μπορείς επίσης να κάνεις εύκολα διορθώσεις μέσα στη στροφή, καθώς το χαμηλό κέντρο βάρους που δημιουργεί ο boxer κάνει παιχνιδάκι τις εναλλαγές κλίσης από τη μια στην άλλη πλευρά έτσι κάθε φιδίσια ορεινή διαδρομή μετατρέπεται σε πίστα για το R 12 nineT.

P90539401 highRes the bmw r 12 ninet d

Πέρα από τη σταθερή συμπεριφορά στις στροφές το R 12 nineT κουνιέται αρκετά, κυρίως όταν αλλάζει ταχύτητα, φρενάρει και στρίβει. Αυτό μπορεί ν' ακούγεται αντιφατικό προς τις προηγούμενες παραγράφους, οπότε ας το εξηγήσουμε. Η στιγμή που πλαγιάζεις για να μπεις στη στροφή είναι αρκετά... παιχνιδιάρικη και αυτό είναι καλό νέο, γιατί δίνει μια ζωντάνια στη διαδικασία. Η μοτοσυκλέτα τολμά επίσης να κουνήσει τον πισινό της στο φρενάρισμα, κάτι που εν μέρει οφείλεται στο επιθετικό δάγκωμα του μπροστινού φρένου. Και εδώ η διαδικασία εμπνέει περισσότερο διασκέδαση παρά κίνδυνο ή ανασφάλεια.

Αυτό που προκαλεί την "αναστάτωση" είναι το προαιρετικό Shift Assist Pro, δηλαδή το quickshifter. Όπως σε κάθε boxer της BMW, λειτουργεί επιθετικά στις τρεις πρώτες σχέσεις, ενώ οι υπόλοιπες αλλαγές είναι πολύ πιο ομαλές.

Επιταχύνοντας στην έξοδο της στροφής με δευτέρα, κατά το ανέβασμα σε τρίτη ο πίσω τροχός γλιστρά εύκολα προς την εξωτερική, τόσο που το traction control επεμβαίνει ακόμη και σε στεγνό δρόμο. Έτσι ξέρεις πως έχεις πίσω σου ένα καλά ρυθμισμένο ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας, αλλά την επόμενη φορά είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσεις τον συμπλέκτη ώστε το ανέβασμα να γίνει πιο ομαλά.

detail 2 4

Μιλώντας για επιθετικότητα, η Dynamic mode συνεισφέρει αρκετά σε αυτήν. Ο boxer ανταποκρίνεται αρκετά έντονα στο άνοιγμα του γκαζιού, αλλά στη λειτουργία αυτή το φαινόμενο ενισχύεται αισθητά. Η Road είναι πολύ πιο ευχάριστη χωρίς να γίνεται βαρετή.

Ο δικύλινδρος κινητήρας ήταν ήδη και παραμένει συγκλονιστικός, κάτι που δεν οφείλεται τόσο στην καθαρή του δύναμη, όσο στον χαρακτήρα του. Έχεις ένα βουνό ροπής στις χαμηλές στροφές που συνοδεύεται από πολλούς κραδασμούς, νιώθεις ότι κάτι ζει από κάτω σου, ότι κάτι προσπαθεί να σε ενθουσιάσει. Συνοδεύεται από έναν ευχάριστο ήχο γιατί, παρ όλους τους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με τα πρότυπα θορύβου, εξακολουθεί να βγαίνει ένα άγριο γρύλισμα από την εξάτμιση.

Ανεξάρτητα από τη σχεδίασή του, το R 12 nineT βασίζεται στο τυπικό σύστημα τελικής μετάδοσης με άξονα, κάτι που δίνει στη μηχανή τον δικό της μοναδικό οδηγικό χαρακτήρα, ειδικά σε σύγκριση με άλλες café racer κατασκευές που μπορεί να προτιμούν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα.

P90539408 highRes the bmw r 12 ninet d

Ακόμα πάντως κι αν δεν είστε λάτρης της ρετρό σχολής, δε μπορείτε ν' αρνηθείτε ότι το R 12 nineT είναι όμορφα φινιρισμένο και γεμάτο με όμορφες λεπτομέρειες. Η ομορφιά όμως έχει ενίοτε και το κόστος της. Η θέση οδήγησης είναι αρκετά ευχάριστη, αλλά όχι για ολοήμερη χρήση. Είναι ανεκτή για την πλάτη και τα πόδια, μα η σέλα - παρότι πιο χοντρή από την προηγούμενη του R nineT - είναι πολύ σκληρή. Το νιώσαμε αυτό ακόμα και μετά από μόλις μισή μέρα οδήγησης σε δρόμους με στροφές και επομένως με αρκετή κίνηση του σώματος πάνω στη σέλα.

Επομένως το R 12 nineT δεν είναι ιδανικό για καθημερινές μετακινήσεις, αλλά φυσικά δεν έχει σχεδιαστεί γι' αυτό - εκτός αν αρχίσετε να επενδύετε σε ανεμοθώρακα και άλλη σέλα. Με το R 12 nineT καλύτερα να μείνετε μακριά από τον αυτοκινητόδρομο και να ψάξετε στριφτερές εναλλακτικές, εκεί που προτιμά να παρελαύνει με τον δικό του τρόπο.

BMW R12 NineT 14.02.24 Gilis mj 04

Η διαδοχή του R nineT είναι εξασφαλισμένη και αποδεικνύει πως η BMW συνεχίζει να πιστεύει στα café racers. Με το νέο R 12 nineT δεν έχουν αλλάξει πολλά σχεδιαστικώς εκτός από μερικές λεπτομέρειες και χαιρόμαστε γι' αυτό. Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι στο νέο πλαίσιο και το σχετικά χαμηλότερο σουλούπι. Δεν απέχει πολύ από τον προκάτοχό του, είναι λίγο πιο σφιχτό από πλευράς οδηγικής συμπεριφοράς, λίγο πιο άνετο ως προς τη θέση οδήγησης και προσφέρει περισσότερες επιλογές εξοπλισμού.

Δε θα έλεγα πάντως πως το R 12 nineT ωρίμασε, καθώς παραμένει μια παιχνιδιάρικη μοτοσυκλέτα που προτιμά ξεκάθαρα τις στροφές απ' τις ευθείες. Αναρωτιέμαι αν αυτή η γενιά θα αντέξει επίσης 11 χρόνια στις εκθέσεις της BMW όπως αυτή που αντικαθιστά...

BMW R 12NineT 07.02.24 scenic mj 64

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο BMW R 12 nineT (2024)
Αντιπρόσωπος BMW Motorrad Hellas
Τιμή από €18,900
Εγγύηση 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ boxer, Α/Ψ, DOHC, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 1,170
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 101 x 73
Συμπίεση 12:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Μονόδισκος, υδραυλικός
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, άξονας
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο χωροδικτύωμα, αλουμινένιο ψαλίδι Paralever
Κάστερ (°)  27.7
Ίχνος (mm) 110.7
Μεταξόνιο (mm) 1,511
Ύψος σέλας (mm) 795
Μήκος (mm) 2,130
Πλάτος (mm) 870
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   220 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (lt)  16
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 45 mm / διαδρομή 120 mm / πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω  Ένα αμορτισέρ / διαδρομή 120 mm / προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-17
Πίσω  180/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 310 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo / BMW Motorrad ABS Pro
Φρένα Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων / BMW Motorrad ABS Pro
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  109 / 7,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 11.7 / 6,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – BMW M1000R 2023 – Αποστολή στην Ισπανία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon