.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 11:23

Test - BMW S 1000 R 2021-22

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η νέα S 1000R είναι η πιο τρανή απόδειξη πως ουκ εν το πολλώ το ευ, καθώς για το 2021 η BMW αναβάθμισε επιτυχημένα τη μεγάλη Streetfighter της σε καίρια σημεία, όπως το κράτημα, την ευελιξία, την εμφάνιση και τον εξοπλισμό, αφήνοντας τον κινητήρα στους 165 ίππους και αγνοώντας τις προκλήσεις του ανταγωνισμού που φτάνει και ξεπερνά τους 200.

Ποιος είναι ο στόχος των μεγάλων Streetfighter μοτοσυκλετών; Να χαρίσουν Superbike επιδόσεις σε μια γυμνή μοτοσυκλέτα, επιδόσεις που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εκτός πίστας, σε καθημερινή οδήγηση, χαρίζοντας υπερβολή και διασκέδαση.

Εκεί που η BMW διαφωνεί με τους ανταγωνιστές της είναι στο ΠΟΣΟ υπερβολική θα πρέπει να είναι μια Streetfighter μοτοσυκλέτα, και εμείς τείνουμε να συμφωνήσουμε μαζί της. Βλέπετε, τα όρια κάνουν καλό ακόμα και στην υπερβολή.

Γιατί καλοί οι 200 και 250 ίπποι, όμως οι δημόσιοι δρόμοι και ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχουν τα όρια τους, και η κούρσα των ιπποδυνάμεων στις Streetfighter μοτοσυκλέτες έχει δημιουργήσει παρανοϊκές μοτοσυκλέτες που σε κάνουν να αισθάνεσαι είτε “κουλός”, είτε έτοιμος για “στουκάρισμα” κάθε φορά που ανοίγεις το γκάζι.

Εν τέλει, μιλάμε για γυμνές μοτοσυκλέτες. ΓΥΜΝΕΣ! Τι να τα κάνει ο αναβάτης τα 300 χλμ/ώρα σε μια γυμνή μοτοσυκλέτα; Πόση ώρα μπορεί να κρατήσει ανοιχτό το γκάζι στα 250; Και αν χρειάζεσαι πίστα τύπου Mugello για να ευχαριστηθείς τη γυμνή μοτοσυκλέτα σου, ε νισάφι, πάρε μια Superbike, να έχεις και προστασία από τον αέρα, και να μη θέλεις μασέρ ή χειροπράκτη μετά από κάθε βόλτα.

Σημειώστε τέλος πως οι Βαυαροί δεν αποκαλούν Streetfighter την S 1000 R αλλά Dynamic Roadster, αν και δεν θα τα χαλάσουμε για τον πιο “ευπρεπή” προσδιορισμό τους.

Ας δούμε τα σημεία στα οποία βελτιώθηκε η S 1000 R για το 2021.

Ελαφρύτερος κινητήρας

bmw s1000 r 2021 test bikeit 00008

Ελαφρύτερος κατά 5 kg είναι ο κινητήρας, βασισμένος στο κινητήριο σύνολο της S 1000 RR (χωρίς μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων), με νέες μακρύτερες τις 3 τελευταίες σχέσεις μετάδοσης και βελτιστοποιημένη ισχύ στις μεσαίες στροφές.

Ο εν σειρά τετρακύλινδρος κινητήρας αποδίδει 165 hp στις 11.000 rpm., ενώ η μέγιστη ροπή των 11,6 Kgm αποδίδεται στις 9.250 rpm.

Η BMW κάνει λόγο για έναν εξαιρετικά ροπάτο κινητήρα, με την S 1000 R να διαθέτει τουλάχιστον 9,2 Kgm ροπής μεταξύ 5.500 και 12.000 rpm, ενώ πάνω από 8,1 Kgm είναι ήδη διαθέσιμα από τις 3.000 σαλ..

Διαφορετική είναι η κλιμάκωση του κιβωτίου με μακρύτερη σχέση σε 4η, 5η και 6η ταχύτητα, για μείωση του θορύβου, της κατανάλωσης και των στροφών του κινητήρα, κυρίως σε ταχύτητες ταξιδιού και σε επαρχιακούς δρόμους.

Εκτός από έναν πιο μαλακό, αυτορυθμιζόμενο μονόδρομο συμπλέκτη, η νέα S 1000 R αποκτά σύστημα engine drag torque control (MSR) για πρώτη φορά, προαιρετικά. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα εμποδίζει το μπλοκάρισμα του πίσω τροχού εάν ο αναβάτης κλείσει απότομα το γκάζι ή κατεβάσει ταχύτητα σε ολισθηρό οδόστρωμα.

Το Shift Assistant Pro για γρήγορα ανεβάσματα και κατεβάσματα χωρίς χρήση συμπλέκτη, διατίθεται από το εργοστάσιο, ενώ νέο και ελαφρύτερο είναι το σύστημα εξάτμισης, που συμμορφώνεται με τις EU-5 προδιαγραφές ρύπων και θορύβου.

Νεο, ελαφρύτερο πλαίσιο, υποπλαίσιο και ελαφρύτεροι τροχοί

A15A8743 web

Το πλαίσιο, το υποπλαίσιο-χωροδικτύωμα και το ψαλίδι βασίζονται στα αντίστοιχα της S 1000 RR και είναι αισθητά ελαφρύτερα από αυτά της προκατόχου της. Συγκεκριμένα το πλαίσιο είναι ελαφρύτερο κατά 11,5%, δηλαδή κατά 1.31 κιλά βάρους σε σχέση με πριν. Παράλληλα, ο κινητήρας, που αποτελεί φέρων τμήμα του Flex Frame πλαισίου, φέρει μεγαλύτερα φορτία συγκριτικά με πριν. Λόγω στενής σχεδίασης στη μέση το νέο πλαίσιο μειώνει σημαντικά το πλάτος της μοτοσικλέτας στην περιοχή επαφής των γονάτων, προσφέροντας πιο ξεκούραστη θέση οδήγησης και ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Οι ρυθμιζόμενες βάσεις τιμονιού επιτρέπουν στον αναβάτη να κάνει εργονομικές προσαρμογές. Δύο θέσεις ήδη διατίθενται: 0 mm / +10 mm προς τα εμπρός. Επιπλέον, βάσεις ανύψωσης τιμονιού κατά 10 mm προσφέρονται προαιρετικά, που μπορούν να στρέφονται και προς τα εμπρός κατά 0 mm / +10 mm.

A15A8736 web

Το τριγωνικό ψαλίδι διαθέτει τη γέφυρα στο κάτω μέρος του (‘underslung’) για ακόμα πιο χαμηλό κέντρο βάρους -το προηγούμενο μοντέλο την είχε από πάνω. Το συγκεκριμένο ψαλίδι προέρχεται από την S 1000 RR και το γόνατο ελατηρίου με κινηματική Full Floater Pro τοποθετείται τώρα πολύ πιο μακριά από τον άξονα περιστροφής και τον κινητήρα. Αυτό εμποδίζει την υπερθέρμανση του κινητήρα λόγω απόβλητης θερμότητας και διασφαλίζει σταθερότερη θερμοκρασία και απόκριση απόσβεσης, ενώ σε συνδυασμό με ένα αγωνιστικής φιλοσοφίας ψαλίδι, συνεισφέρει στη βελτιωμένη πρόσφυση και τη μικρότερη φθορά των ελαστικών.

Νέα είναι η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας, με νέα γωνία κάστερ 24 αντί για 24,8 μοιρών, και νέο ίχνος 96.3 mm αντί για 98.5 mm. Παράλληλα νέο είναι και το μεταξόνιο των 1.450 mm από 1.439 προηγουμένως, λόγω του μακρύτερου ψαλιδιού. Η γωνία στρέψης του τιμονιού έχει αυξηθεί κατά 5 μοίρες και βρίσκεται στις 33 μοίρες πλέον, για μεγαλύτερη χρηστικότητα στην πόλη.

Αξίζει να αναφέρουμε τη μείωση του πάχους των καλαμιών στο πιρούνι, στη γενικότερη προσπάθεια να πέσει το βάρος της μοτοσυκλέτας, με το νέο πιρούνι να έχει διάμετρο 45 αντί για 46 mm!

Οι αναρτήσεις είναι πλήρως ρυθμιζόμενες, ενώ στον έξτρα εξοπλισμό η BMW παρέχει και ημιενεργητικές αναρτήσεις DDC για την S 1000 R, με τις οποίες ήταν εξοπλισμένη η μοτοσυκλέτας δοκιμής μας.

Οι νέοι τροχοί είναι ελαφρύτεροι κατά 17% (1,8 κιλά) σε σχέση με τους προηγούμενους, με την αλλαγή αυτή να προικίζει την S 1000 R με σαφώς καλύτερη ευελιξία και πιο εύκολη αλλαγή κατεύθυνσης.

Η BMW υποστηρίζει πως η S 1000 R είναι η ελαφρύτερη “δυναμική roadster” μοτοσυκλέτα στην κατηγορία της, με μείωση βάρους κατά 6,5 kg από το μοντέλο του 2020, στα 199 kg DIN (κενή), 202 kg συμπεριλαμβανομένων των πακέτων άνεσης και επιδόσεων. Σημειώστε πως το πακέτο M μειώνει το βάρος της μοτοσικλέτας ακόμα περισσότερο, κατά 4,8 kg (2 kg με σφυρήλατες ζάντες / 3,7 kg με ζάντες από ανθρακονήματα).

Από ηλεκτρονικά είμεθα κομπλέ

Μια IMU μονάδα μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων σε 6 άξονες κίνησης ανιχνεύει όλες τις κλίσεις της μοτοσικλέτας, υποστηρίζει τη λειτουργία Anti-wheelie (έλεγχος σούζας) και παρέχει cornering χαρακτηριστικά σε ABS και Traction Control.

Η νέα S 1000 R διαθέτει στον βασικό της εξοπλισμό Dynamic Traction Control DTC, ABS Pro με βελτιστοποίηση διαχείρισης κλίσεων και τρία riding modes: "Rain", "Road" και "Dynamic". Το πλήρως προγραμματιζόμενο "Dynamic Pro" mode διατίθεται με μία ευρεία γκάμα ρυθμίσεων ως επιλογή του προαιρετικού "Riding Modes Pro". Με το "Riding Modes Pro", η νέα S 1000 R περιλαμβάνει επίσης λειτουργία φρένου κινητήρα ("Engine Brake") σε συνδυασμό με engine drag torque control (MSR), σύστημα Hillstart Control, και σύστημα ελέγχου σούζας "Power Wheelie". Ως λειτουργία του προαιρετικού "Riding Modes Pro", το Dynamic Brake Control (DBC) υποστηρίζει επιπρόσθετα τον αναβάτη στα φρεναρίσματα έκτακτης ανάγκης.

Στις εργοστασιακές προαιρετικές επιλογές πέρα από τα Riding Modes Pro περιλαμβάνονται και Launch Control, Pitlane Limiter και Hillstart Control Pro.

Νέα TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων 6,5 ιντσών

A15A8751 web

Ο πίνακας οργάνων της νέας S 1000 R προέρχεται επίσης από την S 1000 RR. Οι σχεδιαστές έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναγνωσιμότητα της οθόνης, πέρα από την απεικόνιση ποικίλων λειτουργιών και πληροφοριών. Η οθόνη είναι μεγάλη ώστε να περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό πληροφοριών, ενώ παραμένει ευανάγνωστη ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού. Ο αναβάτης μπορεί να επιλέγει μεταξύ εξατομικευμένων απεικονίσεων ανάλογα με τις συνθήκες. Το Pure Ride Screen, για παράδειγμα, προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για νορμάλ συνθήκες οδήγησης στο δρόμο, ενώ μία ακόμα Core Screen (Sport) προβάλλει ενδείξεις για την κλίση (δεξιά και αριστερά), την επιβράδυνση και τον έλεγχο πρόσφυσης.

Η S 1000 R διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό σύστημα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη, που επιτρέπει μέσω bluetooth Turn by Turn πλοήγηση μέσω εφαρμογής. Η οθόνη TFT ελέγχεται από το τιμόνι χρησιμοποιώντας το πολυχειριστήριο. Το προαιρετικό πακέτο M περιλαμβάνει μία τρίτη Core Screen με απεικόνιση σε μπάρες και χρονόμετρο γύρων.

Νέος, πιο εύπεπτος σε design και πιο ισχυρός προβολέας

bmw s1000 r 2021 test bikeit 00007

Η S 1000 R αποχαιρετά τους ασύμμετρους διπλούς προβολείς του 2020 για χάρη ενός πολύ πιο εύπεπτου, αλλά και πιο ισχυρού προβολέα LED με βελτιστοποιημένο φωτισμό μεσαίας και μεγάλης σκάλας. Τα νέας σχεδίασης φλας και τα πίσω φώτα υιοθετούν επίσης τεχνολογία LED. Τα πίσω φλας είναι ίδια με της S 1000 RR και περιλαμβάνουν ενιαία λειτουργία πίσω φώτων/φώτων φρένων -μην ψάχνετε για “κωλοφάναρο” δεν θα βρείτε! Τα εμπρός φλας είναι κρυμμένα στην περιοχή του πιρουνιού.

Τη νύχτα, η ασφάλεια είναι αναβαθμισμένη με προσαρμοζόμενο φωτισμό στροφών (Adaptive Headlight) που αποτελεί στοιχείο του Headlight Pro, ως εργοστασιακή προαιρετική επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση, προστίθενται και άλλες μονάδες LED. Ο αναβάτης επωφελείται από το βελτιωμένο φωτισμό του δρόμου όταν στρίβει, με αποτέλεσμα να ταξιδεύει με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια τη νύχτα.

Νέo design και νέα χρώματα

bmw s1000 r 2021 test bikeit 00005

Η εμφάνιση με χαμηλά τοποθετημένο προβολέα και ψηλή ουρά είναι εντονότερη από πριν, για πιο επιθετικό και σπορ design, ενώ νέα είναι τα χρώματα, καθώς πέρα από τον βασικό χρωματισμό Racing red non-metallic, διατίθενται το Style Sport και το M πακέτο με πρόσθετο εξοπλισμό.

Έξτρα εξοπλισμός

bmw s1000 r 2021 test bikeit 00006

Όπως συμβαίνει παραδοσιακά με όλες τις μοτοσυκλέτες της BMW, η βασική έκδοση του S 1000 R μπορεί να γίνει πολύ πιο special (και πολύ πιο ακριβή) αν την προικίσεις με τον έξτρα εξοπλισμό που παρέχουν για αυτήν οι Βαυαροί. Εξοπλισμό όπως καλύτερα αλλά και μοναδικά ηλεκτρονικά βοηθήματα (Riding Modes Pro (Riding Mode Dynamic Pro, MSR, DBC, HSC Pro, Launch Control, Pitlane Limiter), Shift Assistant Pro, DDC), Keyless σύστημα εκκίνησης, σφυρήλατους ή carbon τροχούς, θερμαινόμενα γκριπ, M endurance αλυσίδα, M ελαφριά μπαταρία, M τελικό εξάτμισης τιτανίου, M μπροστινό φτερό, M carbon ζελατίνα, M μαρσπιέ, M μανέτες, καρίνα, Adaptive προβολέα, ένδειξη πίεσης ελαστικών, E-Call σύστημα, 3 διαφορετικές σέλες, ζελατίνα, tank bag, τσάντα που μπαίνει στη σέλα συνεπιβάτη, πλαϊνές τσάντες, κ.α.

Η δοκιμή του ΒΙΚΕΙΤ - Η πρώτη ματιά

A15A8759 web

Το 2013 εμφανίστηκε η πρώτη BMW S 1000 R, το 2016 είχαμε την Euro 4 ανανέωση του μοντέλου, και το 2021 οι Βαυαροί δημιούργησαν την Euro 5 τρίτη γενιά της γυμνής χιλιάρας μοτοσυκλέτας τους, γενιά που παραμένει αναλλοίωτη και το 2022, όταν την πήραμε για δοκιμή από την επίσημη αντιπροσωπεία.

Έχω πάει να παραλάβω που λέτε την S 1000 R από την BMW Motorrad Hellas, και αντί να καβαλήσω και να φύγω, έχω κάτσει και τη χαζεύω.

Προσωπικά προτιμούσα τους προηγούμενους δυο προβολείς διαφορετικών σχημάτων μπροστά, καθώς της έδιναν μοναδικό χαρακτήρα, όμως η BMW είπε “φτάνει ευχαριστώ” στους ασύμμετρους προβολείς της S 1000 R, προικίζοντας την με έναν πιο εύπεπτο και πιο κοινότυπο προβολέα. Είναι και δυνατότερος όμως, αλλά και πιο μαζεμένος και με μικρότερο μήκος, οπότε πάμε πάσο. Δεύτερο σημείο που σκαλώνει το μάτι είναι στο πολύ όμορφο νέο υποπλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα, και τρίτο και φαρμακερό, στο υπέροχο ψαλίδι με την γέφυρα από κάτω που προέρχεται από το S 1000 RR. Τώρα μάλιστα! Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Σημειώστε πως το πίσω αμορτισέρ στο νέο μοντέλο είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμο για ρυθμίσεις από ότι πριν.

A15A8734 web

Το πλαίσιο έχει εμφανέστατη διαφορά, με “σπάσιμο” στις πάνω δοκούς του, και μικρότερες διαστάσεις, καθώς ο κινητήρας φέρει πλέον μεγαλύτερα φορτία από πριν.

Η μοτοσυκλέτα δείχνει πολύ πιο μαζεμένη από πριν, πιο κοντή σε μήκος, και το τιμόνι βρίσκεται τοποθετημένο σαφώς πιο μπροστά.

Οι δαγκάνες των φρένων μπροστά ενώ είχαν το λογότυπο της Brembo στο προηγούμενο μοντέλο, τώρα έχουν εκείνο της BMW.

Διαφορετικά είναι τα πλαστικά, διαφορετικός σε εμφάνιση ο κινητήρας, πιο καθαρός από σωληνώσεις, διαφορετικές οι ζάντες, και η εξάτμιση.

Τα νέα όργανα προεξέχουν πιο πολύ προς τα πάνω, σε σχέση με τα παλιά, κάτι αναμενόμενο για την TFT οθόνη των 6,5 ιντσών μήκος και το αντίστοιχα μεγάλο ύψος.

Στον δρόμο

A15A8855 web

Χαράς ευαγγέλια το γεγονός πως μπορεί κανείς (με τον έξτρα εξοπλισμό που φορούσε η μοτοσυκλέτα) να απενεργοποιήσεις Traction Control, με τη μοτοσυκλέτα να θυμάται και να κρατά την προτίμηση σου στις επόμενες βόλτες.

Το Keyless σύστημα, κι αυτό στα έξτρα, σου λύνει τα χέρια, καθώς η μοτοσυκλέτα σε αναγνωρίζει και απλώς πιέζεις το κουμπί του κεντρικού διακόπτη για να την “ξυπνήσεις”. Το ρεζερβουάρ δεν κατάφερα να το ανοίξω χωρίς τη χρήση κλειδιού, αλλά μπορεί να μην χρησιμοποίησα τον σωστό τρόπο. Τέλος πάντων, το keyless κλειδί έχει και πτυσσόμενο παραδοσιακό κλειδί με το οποίο ξεκλείδωσα το ρεζερβουάρ.

Ο ήχος από την εξάτμιση τώρα είναι ιδιαίτερα μεστός και αγριεμένος, ενώ στην εκκίνηση οι στροφές ανεβαίνουν αυτόματα και στιγμιαία ψηλά, τρομάζοντας τους ανυποψίαστους.

Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης με τα οποία παραλάβαμε τη μοτοσυκλέτα μας δεν ήταν της Bridgestone όπως στο προηγούμενο μοντέλο, αλλά τα Dunlop Sportmax, τα οποία όμως και πάλι μας κατέπληξαν με την υπέροχη πρόσφυση τους στο κακό ελληνικό οδόστρωμα.

bmw s1000 r 2021 test bikeit 00005

Φανταστείτε πως τη μέρα της φωτογράφησης, στην Πεντέλη παρακαλώ, το κλισιόμετρο έδειξε 47 μοίρες κλίσης από την αριστερή πλευρά και… 50 από τη δεξιά, κι όλα αυτά με μια πρωτόγνωρη αίσθηση ασφάλειας και άνεσης από την S 1000 R!

Η διαφορά μεταξύ του νέου και του παλιότερου μοντέλου είναι άμεση και πρωτοφανής, από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα, όπου το νέο πλαίσιο, το νέο ψαλίδι, η νέα γεωμετρία, και το μικρότερο μη-αναρτώμενο βάρος χαρίζουν άλλου είδους κράτημα, με ακόμα καλύτερη πληροφόρηση, και σου επιτρέπουν να ανοίξεις το γκάζι νωρίτερα, δίχως να φοβάσαι.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη διαφορά στον δρόμο της νέας S 1000 R, που είναι πλέον πολύ πιο ευέλικτη, πιο φιλική, με βελτιωμένη συμπεριφορά από τις αναρτήσεις, που ακολουθούν καλύτερα τις ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Μια μοτοσυκλέτα χιλίων κυβικών και 158 ίππων στον τροχό που την αισθάνεσαι σαν 600άρι στον δρόμο είναι σίγουρα μια απίστευτη εμπειρία, καθώς μπορείς να πιέσεις περισσότερο, με τις νέες ελαστικότητες να σε πληροφορούν με μεγαλύτερη ακρίβεια για τα όρια -που βρίσκονται ΠΟΛΥ μακριά!

A15A8807 2 web

Αυτοί εδώ είναι οι πιο χρησιμοποιήσιμοι 158 ίπποι που έχω κληθεί να ελέγξω ποτέ, πλήρως αξιοποιήσιμοι, πλήρως ελεγχόμενοι, δίχως να γίνονται ποτέ απειλητικοί ή ενοχλητικοί, κόβοντας σου ρυθμό.

Θέλεις να ανεβάσεις ρυθμό; Η λύση δεν είναι πάντα η αύξηση της ιπποδύναμης. Αντίθετα, η ολοκλήρωση του πακέτου, όπως στην περίπτωση της BMW με βελτιώσεις σε πλαίσιο και γεωμετρία, που δημιουργούν τις ιδανικές προϋποθέσεις για να ανοίγεις το γκάζι παντού περισσότερο, με τη μοτοσυκλέτα να σε μπολιάζει με πρωτόγνωρη αυτοπεποίθηση.

Στο δυναμόμετρο, η καμπύλη του νέου μοντέλου απεδείχθη ακόμα πιο υποδειγματική από το προηγούμενο, στρωτή, δίχως τρύπες και λόξυγκες, κάτι που φαίνεται και στην καθημερινή οδήγηση, όπου ψεκασμός και Ride by Wire παίρνουν 10 στα 10.

A15A8729 web

Τα φρένα τώρα είναι άγκυρες, μην με παρεξηγήσετε, όμως και εδώ το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει είναι ο ΕΛΕΓΧΟΣ που προσφέρουν και τα τεράστια ποσά πληροφόρησης, κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι συνεχώς… “μήπως θα μπορούσα να ελέγξω ακόμα μεγαλύτερη δύναμη;” ή “μήπως θα μπορούσα να φρενάρω αργότερα;” Αυτή η ολοκλήρωση στον χαρακτήρα, στη φιλικότητα και στην πληροφόρηση που χαρακτηρίζει τη νέα S 1000 R παντού, είναι παρούσα και εδώ.

Στην προσπάθεια για βελτίωση της χρηστικότητας, το 2022 το τιμόνι κόβει περισσότερο από πριν, κι έτσι οι επιτόπιες στροφές στον δρόμο είναι πιο εύκολες, βοηθώντας τα μάλα στην καθημερινή μετακίνηση. Το κιβώτιο αποδείχτηκε θετικότατο, ενώ ο συμπλέκτης είναι σχετικά σκληρός, αλλά καλύτερος από πριν, και με τη βοήθεια και του -επίσης σχετικά σκληρού- shifter ξεχνιέται γρήγορα.

Η μοτοσυκλέτα είναι πλέον πιο δυνατή στις μεσαίες στροφές, κάτι που φάνηκε και στο δυναμόμετρο με την πιο γεμάτη καμπύλη, ενώ μόλις ξεκολλήσεις από τις μηδενικές στροφές, ο τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας έχει φανταστική απόδοση, γραμμική και γεμάτη παντού σε βαθμό που να είναι απόλυτα ελεγχόμενος, καθώς δεν υπάρχουν κενά ή απότομα ξεσπάσματα που θα μπορούσαν να σε στείλουν αδιάβαστο.

Οι ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών είναι άπειρες, όπως έχουμε συνηθίσει στις σύγχρονες υπέρ-μοτοσυκλέτες, όμως γίνονται εύκολα και διαισθητικά από τους εργονομικούς διακόπτες στα γκριπ. Προσωπικά έβγαλα Traction Control off, και ξεκίνησα τις σούζες και τα drift, τομείς στους οποίους η S 1000 R αριστεύει, λόγω της γραμμικότητας κινητήρα και άψογης απόκρισης ψεκασμού και ride-by-wire.

A15A8800 web

Θα σηκωθεί άνετα με πρώτη μόνο με το γκάζι, και με δευτέρα και τρίτη με συμπλέκτη, ενώ όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, ο συμπλέκτης μυρίζει εύκολα, δίχως καν να τον κακομεταχειριστείς, δίχως όμως να παρατηρήσουμε κάποια πτώση απόδοσης.

Εκεί που εκστασιαστήκαμε όμως ήταν σε διαδρομές με στροφές, όπου η S 1000 R είναι εύκολα μια από τις κορυφαίες μοτοσυκλέτες που έχουμε ποτέ δοκιμάσει. Και να ήταν η διαδρομή με τέλεια άσφαλτο, πάει κι έρχεται. Όμως ακόμα και σε μέτρια άσφαλτο, νιώθεις λες και είσαι βιδωμένος στον δρόμο, με τα ποσά πληροφόρησης που έρχονται από μπροστά να είναι απίστευτα, και με τη μοτοσυκλέτα να σε αφήνει να… εκτροχιαστείς, δίχως συνέπειες, δίχως το παραμικρό κιχ, και δίνοντας σου την αίσθηση πως μπορείς να μπεις με ταχύτητα… διπλάσια από ότι συνήθως!

Less is more

A15A8776 web

Στο λεξικό, δίπλα στη φράση “Ουκ εν το πολλώ το ευ” θα πρέπει να τοποθετηθεί η φωτογραφία της S 1000 R, με τη νέα έκδοση της μοτοσυκλέτας να αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ανωτερότητα της ισορροπίας από την υπεροχή σε απόλυτα νούμερα επιδόσεων.

Λιγότερο βάρος στους τροχούς, λιγότερο βάρος στο πλαίσιο, μικρότερης διαμέτρου πιρούνι, πιο γεμάτος κινητήρας, χαμηλότερο κέντρο βάρους, απουσία συμβατικού οπίσθιου φωτιστικού σώματος, βελτιωμένες αναρτήσεις και νέα γεωμετρία δημιουργούν μια ελαφρύτερη και ταχύτερη παντού μοτοσυκλέτα-όνειρο για λάτρεις της σπορ οδήγησης, όπου κανείς τομέας δεν υπερέχει αταίριαστα από τους άλλους, αφήνοντας τον αναβάτη ελεύθερο να οδηγήσει όπως θέλει, όπου θέλει, γεμίζοντας τον εμπιστοσύνη και όρεξη να παρεκτραπεί από τα συνηθισμένα.

Μια εξαιρετική ισορροπία επιδόσεων κινητήρα, απόδοσης πλαισίου, αναρτήσεων και φρένων, και μια απαράμιλλη πληροφόρηση της μοτοσυκλέτας για το τι συμβαίνει κάθε στιγμή, δημιουργούν έναν ιδανικό δάσκαλο πολεμικών τεχνών αλλά και έναν συναρπαστικό καθημερινό σύντροφο για όσους αναζητούν δυνατές συγκινήσεις και εμπειρίες.

Συγχαρητήρια στην BMW για μια από τις πιο πετυχημένες και ουσιαστικές αναβαθμίσεις μοτοσυκλέτας που έχουμε συναντήσει. Χωρίς κραυγές και νούμερα ρεκόρ, αλλά με απτά ουσιαστικά αποτελέσματα που κάνουν τη διαφορά.

Τιμές S 1000 R και τιμές εξοπλισμού μοτοσυκλέτας δοκιμής

bmw s1000 r 2021 test bikeit 00003

Η τιμή βασικής έκδοσης της S 1000 R είναι στα 16.290€, ενώ η τιμή της μοτοσυκλέτας δοκιμής μας ήταν στα 19.720€.

Η μοτοσυκλέτα δοκιμής μας είχε τα εξής επίσημα αξεσουάρ / options:

Πακέτο comfort – 800€
Πακέτο Dynamic – 1340€
Style Sport – 380€
Adaptive headlight - 240€
LED daylights (περιλαμβάνεται στο option headlight pro)
Headlight Pro – 220€
Κιτ συνεπιβάτη – χωρίς χρέωση
Ένδειξη πίεσης ελαστικών – 280€
Ζελατίνα sport – 170€

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

A15A8772 web

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
Μοντέλο S 1000R 2021-2022
Αντιπρόσωπος BMW MOTORRAD HELLAS
Τιμή Από 16.290 ευρώ
Εγγύηση 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 4Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 999
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 80 x 49,7
Συμπίεση (:1)  12,5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός με 3 χάρτες στο βασικό εξοπλισμό (Road, Rain, Dynamic)
Σύστημα εξαγωγής  4 σε  1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση
Μετάδοση  6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια  / 1.652
1η σχέση 2647
2η σχέση 2091
3η σχέση 1727
4η σχέση 1476
5η σχέση 1304
6η σχέση 1167
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα / 17/45
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο δύο δοκών 
Κάστερ (°)  24
Ίχνος (mm)  96,3
Μεταξόνιο (mm) 1450
Ύψος σέλας (mm) 830
Μήκος (mm) 2090
Πλάτος (mm) 812
Ύψος (mm) 1115
Βάρος (kg)   199 γεμάτη
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  16,5l
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά (mm) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 45mm, ρυθμίσεις: Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή τροχού 120mm, προφόρτιση ελατηρίων, DDC (προαιρετικά)
Πίσω (mm) Αλουμινένιο ψαλίδι, μονό αμορτισέρ μοχλισμού, διαδρομή τροχού 120mm. Ρυθμίσεις: Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή τροχού 117mm, προφόρτιση ελατηρίου, DDC (προαιρετικά)
   
Ελαστικά  
Μπροστά Dunlop Sportsmart 120/70-17
Πίσω  Dunlop Sportsmart 190/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και Race ABS - partly integral
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Race ABS - partly integral
   
Εξοπλισμός  
  Έγχρωμη TFT ψηφιακή οθόνη οργάνων 6,5 ιντσών. Δυο απεικονίσεις οθόνης στον βασικό εξοπλισμό: Pure Ride & Sport - Ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ταχύμτερο, στροφόμετρο, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσης κιβωτίου, μέγιστης κλίσης, μέγιστη πέδηση, Trip Computer, θερμοκρασία κινητήρα & περιβάλλοντος, ένδειξη καυσίμου, ενδείξεις ηλεκτρονικών, συνδεσιμότητα, λυχνίες
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/σαλ)  165/11000 
Ροπή εργοστασίου (Kgm/σαλ)  11,6/9.250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 23:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - BMW F900R 2020 - '21 Video Test Ride - BMW S 1000 R 2021-22 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon