.
Κατηγορία Aprilia
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 13:13

Test - Aprilia Tuono 660 Factory (2022)

Η “εργοστασιακή” εκδοχή του Tuono 660 είναι δυνατότερη, πλουσιότερη και αθλητικότερη, προσθέτοντας αξία σε ένα πακέτο που ήδη ξεχώριζε για τις ικανότητές του. 

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Έχοντας ήδη γνωρίσει σε όλες της τις εκφάνσεις τη νέα δικύλινδρη γενιά της Aprilia – RS660, Tuono, Tuareg – η ετυμηγορία είναι ήδη γνωστή και επιβεβαιωμένη: οι Ιταλοί έφτιαξαν μια σειρά μοντέλων που αναζωογονεί την κατηγορία, φέρνει νέα δεδομένα στους μεσαίους κυβισμούς σε όλα τα επίπεδα, από τη δύναμη ως τις ικανότητες.

Το Tuono 660 ήταν ένα από τα πρώτα μοντέλα αυτής της νέας σειράς που πέρασε από τα χέρια μας πέρυσι και προσωπικά είχα εκπλαγεί από το πόσο αποτελεσματικά απολαυστικό είναι. Το μυστικό βέβαια δεν είναι καθόλου ανεξήγητο, ούτε μαγικό. Απλά ξεκινάς με ένα δυνατό μοτέρ, ας πούμε μια 100αριά άλογα σε μια κλάση κυβισμού που ο κοντινότερος δεν ξεπερνά τα 80, προσθέτεις άρτια περιφερειακά και ολοκληρώνεις με την ηλεκτρονική υποστήριξη που χρειάζεσαι. Για τη δε εμφάνιση σπάνια πέφτει κανείς έξω όταν μιλάμε για Ιταλούς.

Κάπως έτσι η τέταρτη γενιά Tuono απλώνει τις χάρες της στη μεσαία κατηγορία κυβισμού, σαφώς πιο προσιτή από τις πρότερες με τα V2 και V4 των 1000 και βάλε κυβικών. Διατηρεί ωστόσο τον οικογενειακό χαρακτήρα αναλλοίωτο. Ανέκαθεν το Tuono ήταν η σπορ μοτοσυκλέτα της Aprilia δίχως κουστούμια. Παραδοσιακά είναι φασαριόζικο, από το ρελαντί σηκώνει τη γειτονιά στο πόδι. Από την πρώτη γενιά ως και σήμερα, Tuono σημαίνει αθλητικό χαρακτήρα και ικανότητα στο στρίψιμο. Τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει αλλάξει με τα νέα 660.

DSC 6006

Η Factory εκδοχή του Tuono φέρνει αναβαθμίσεις σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, καθώς η Aprilia της προσέφερε το κάτι παραπάνω στον κινητήρα, στα ηλεκτρονικά και στις αναρτήσεις.

Από πλευράς δύναμης, στο Factory ο δικύλινδρος σε σειρά έρχεται με το κούρδισμα του RS660, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 5 επιπλέον άλογα στο μέγιστο της ισχύος, που φτάνει στους 100 hp, αλλά και λίγο διαφορετικό προφίλ απόδοσης με ελαφρώς κοντύτερη τελική μετάδοση – ένα δόντι λιγότερο στο πρωτεύον γρανάζι της.

Στις αναρτήσεις έχουμε επίσης αναβάθμιση, καθώς το ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm της ΚΥΒ και το αμορτισέρ της Sachs διαθέτουν σε αυτή την εφαρμογή τους πλήρεις ρυθμίσεις, δηλαδή και με απόσβεση συμπίεσης που δεν έχει το βασικό Tuono 660.

Στα ηλεκτρονικά του Factory συναντάμε μια από τις σημαντικότερες αλλαγές, καθώς εδώ η Aprilia χρησιμοποιεί τη σουίτα APRC σε συνδυασμό με την αδρανειακή μονάδα έξι αξόνων που προσδίδει χαρακτηριστικά cornering – δηλαδή λαμβάνει υπόψη και την κλίση της μοτοσυκλέτας στην ενορχήστρωση των επεμβάσεων των συστημάτων ασφαλείας όπως τα ABS, traction control, wheelie control.

Αυτό επιτρέπει μερικά επιπλέον καλούδια στην έκδοση Factory, όπως φώτα που φωτίζουν στο εσωτερικό της στροφής όταν η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει, αλλά και το quick shifter δύο δρόμων (ανέβασμα και κατέβασμα) που φορά το RS660.

Διαφοροποίηση συναντάμε και στη ζυγαριά, όπου το υγρό βάρος του Factory, στα 181 kg, είναι δύο κιλά μικρότερο από αυτό του βασικού μοντέλου. Το κέρδος εν πολλοίς προέρχεται από τη μπαταρία λιθίου που φορά στην περίπτωση αυτή η Aprilia.

Τέλος, στον εμφανισιακό τομέα το Tuono 660 Factory ξεχωρίζει από τη σκούρα βαφή Factory Dark και το κάλυμμα ουράς που πρακτικά καταργεί τη σέλα συνεπιβάτη – η οποία πάντως συνοδεύει την αγορά της μοτοσυκλέτας στο στάνταρ πακέτο εξοπλισμού ώστε να μην πλήττεται η ευχρηστία της, άλλωστε μαρσπιέ συνεπιβάτη υπάρχουν.

DSC 5988

Όλες αυτές οι αλλαγές δεν αλλάζουν σε τίποτε τον χαρακτήρα που γνωρίσαμε στο Tuono 660, απλώς κάνουν την όλη οδηγική εμπειρία ακόμη πιο απολαυστική, πιο αποτελεσματική.

Η επιπλέον δύναμη δεν είναι τόση που να κάνει μεγάλη διαφορά, σε συνδυασμό όμως με το κοντύτερο γρανάζι στην τελική μετάδοση γεννά ακόμη πιο μυώδεις επιταχύνσεις, ενώ η τελική του ταχύτητα δεν αλλάζει ιδιαίτερα: εύκολα βλέπει τα 230 km/h, με υπομονή σκαρφαλώνει ως τις παρυφές των 240.

Με δεδομένη τη γρήγορη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας και το εξαιρετικό της στήσιμο, το Tuono 660 Factory παραμένει ένα όπλο για στριφτερές διαδρομές και πίστα, προσθέτοντας στην εξίσωση τώρα και αποσβέσεις συμπίεσης τις αναρτήσεις του μπροστά και πίσω, δηλαδή έναν ακόμη βαθμό προσαρμοστικότητας στις οδηγικές ανάγκες του ιδιοκτήτη του.

Συνολικά η παραμετροποίηση που επιτρέπει η μοτοσυκλέτα είναι μεγάλη, ξεκινώντας από τα πλούσια ηλεκτρονικά, όπου ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του επιλογές για τη δύναμη του κινητήρα, το φρένο του κινητήρα αλλά και για όλα τα συστήματα ασφαλείας. Μπορεί να επιλέξει μεταξύ προρυθμισμένων προγραμμάτων, και έχει την πολυτέλεια να διαθέτει ξεχωριστές ρυθμίσεις για τον δρόμο και άλλες για την πίστα, ενώ σε κάθε περίπτωση υπάρχει από μια επιλογή για να την κουρδίσει κατά το προσωπικό του γούστο, να την αποθηκεύσει και να την έχει στη διάθεσή του από ένα κουμπί στο τιμόνι, χωρίς καν να χρειαστεί να μπει σε μενού στην οθόνη.

Αυτή η τόσο εκτενής και συνάμα τόσο απλή προσαρμοστικότητα είναι ένα τεράστιο εφόδιο για τα δύο Tuono και τους χαρίζει ένα σημείο διαφοροποίησης από τα συνήθη δεδομένα της μεσαίας κατηγορίας κυβισμού, όπου εν γένει η ηλεκτρονική υποστήριξη είναι πιο απλοϊκή. Εδώ η Aprilia δεν τσιγκουνεύτηκε και έφερε το πακέτο APRC όπως εξελίχθηκε στην superbike της, RSV4.

Είπαμε, Tuono σημαίνει γδυμένη superbike, και στη περίπτωση αυτή η παράδοση ικανοποιείται πλήρως: Tuono 660 σημαίνει γυμνό RS660.

DSC 6014

Χάρη στο μαγικά ουδέτερο ζύγισμά του και τα άριστα περιφερειακά, το Tuono 660 Factory αισθάνεται πανάλαφρο, στρίβει με εντυπωσιακή ακρίβεια και βγάζει ένα έντονο αίσθημα ασφάλειας χάρη στις αναρτήσεις του που διαβάζουν λεπτομερώς τον δρόμο και μεταφέρουν άφθονη πληροφορία στα αισθητήρια του αναβάτη.

Με τον κινητήρα του ξέχειλο από ροπή παντού, η επιθετική οδήγηση ανταμείβεται με χαμόγελα και άπλετη διασκέδαση, υποστηριζόμενη από ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα φρένων που δεν ιδρώνει από τη διαθέσιμη δύναμη.

Η βελτίωση που έφερε η αδρανειακή μονάδα ελέγχου στα ηλεκτρονικά του είναι ίσως η πιο αφανής, μιας και το Tuono 660 είναι τόσο καλό που δύσκολα θα βρεις λόγο για να παραπονεθείς για τα συστήματα ασφαλείας του ακόμη και στο βασικό μοντέλο με τα “συμβατικά” ηλεκτρονικά. Στην περσινή δοκιμή δε θυμάμαι να επενέβη ποτέ το ABS ή το TC χωρίς λόγο και φυσικά αυτό δεν αλλάζει τώρα που όλα έγιναν cornering. Απλώς έχεις τη γνώση πως τα όρια μόλις πήγαν λίγο πιο μακριά, κι ας μην τα φτάσεις ποτέ. Μια φορά να σου χρειαστεί αυτό το κάτι παραπάνω, τα λεφτά του τα έβγαλε.

Το πιο ευχάριστο στοιχείο που είναι κοινό και στα δύο Tuono 660 είναι η προσαρμοστικότητά τους. Όσο εύκολα το ξεζουμίζεις σε μια διαδρομή γεμάτη στροφές, άλλο τόσο το απολαμβάνεις και σε κάθε διαδικαστική εξόρμηση, όπως λ.χ. στην καθημερινή κίνηση της πόλης. Το μικρό βάρος είναι πολύτιμος σύμμαχος σε κάθε οδηγική συνθήκη και ο ροπάτος, ελαστικός δικύλινδρος δεν αγκομαχεί κινούμενος σε χαμηλές στροφές ή με μια πάνω στο κιβώτιο.

Όπως όμως διαγνώσαμε και στη δοκιμή του απλού Tuono 660, έτσι και στο Factory ξέρεις πως αυτή η μοτοσυκλέτα έχει φτιαχτεί για λύσσα όταν συνειδητοποιείς πόσο πιο οικονομικά δουλεύει ο κινητήρας όταν του πίνεις το αίμα, συγκριτικά με το νωθρό σύρσιμο της πόλης. Η κατανάλωσή του εν γένει δύσκολα θα περάσει τα 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα σε μέση τιμή, ενώ δουλεύοντάς το σε πιο απαιτητικό ρυθμό, με τον κινητήρα να γυρνά περισσότερη ώρα στα χωράφια της μέγιστης ροπής, η ένδειξη αυτή πέφτει αισθητά φτάνοντας ως και κάτω από τα 5 l/100 km. Σπουδαία δουλειά εδώ από τους μηχανικούς της Aprilia: και τα περισσότερα άλογα της κατηγορίας, και οικονομία που θα ζήλευαν πολλές μικρότερες μοτοσυκλέτες.

DSC 6010

Εκ πρώτης όψεως το Tuono 660 Factory χαρακτηρίζεται από μια τιμή στο άνω άκρο της κατηγορίας κυβισμού του, χωρίς όμως να ξεφεύγει τόσο μακριά που να το χαρακτηρίζεις αβίαστα ως “ακριβό”. Όταν υπάρχουν μοτοσυκλέτες ανάλογου κυβισμού που φλερτάρουν με το 10χίλιαρο χωρίς να πλησιάζουν καν τις αθλητικές ικανότητες και το επίπεδο εξοπλισμού του Tuono, τα €11,290 που κοστίζει δε φαντάζουν πια και τόσο υπερβολικά.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι λιγοστές μοτοσυκλέτες που μπορούν να το κάνουν να δείχνει ακριβούτσικο, όπως για παράδειγμα το Yamaha MT-09 – μα αυτή είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας.

Επιπλέον, το Factory αρχίζει να νοστιμεύει ιδιαίτερα όταν συνειδητοποιήσεις πως ζητά μόλις 4 κατοστάρικα παραπάνω από το απλό Tuono 660. Αυτά τα χρήματα είναι ψίχουλα μπροστά στα όσα παραπάνω πράγματα παίρνεις στην ακριβότερη έκδοση, κάνοντας τώρα το βασικό μοντέλο να φαντάζει ακριβό και το Factory με ευκαιρία.

Αγοράζοντάς το παίρνεις μια σπορ μοτοσυκλέτα δρόμου, καλοστημένη, πλούσια εξοπλισμένη και πολύ απολαυστική στον δρόμο χωρίς πολλούς συμβιβασμούς στη χρήση της, ακόμη κι αν αυτή συμπεριλαμβάνει το καθημερινό πήγαινε-έλα στη δουλειά. Παίρνεις όλα τα υπέροχα στοιχεία που μας γοήτευσαν τόσο στο Tuono 660, εμπλουτισμένα με τις επιπλέον ευκολίες και ασφάλεια που προσφέρει ο αναβαθμισμένος εξοπλισμός του Factory.

DSC 6004

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Airoh

Μπουφάν: Spidi

Γάντια: Spidi

Μποτάκια: Forma

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Aprilia Tuono 660 Factory (2022)

Τιμή:

€11,290

Εγγύηση:

4 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 2K εν σειρά, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

659

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

81 x 63.9

Συμπίεση

13.5: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος περιορισμένης ολίσθησης

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Αλουμινένιο δύο δοκών, αλουμινένιο ψαλίδι

Μήκος (mm)

1,995

Πλάτος (mm)

805

Ύψος (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,370

Γωνία κάστερ (°)

24.1

Ίχνος (mm)

104.7

Ύψος σέλας (mm)

820

Απόσταση από έδαφος (mm)

Δ.Α.

Βάρος (kg)

181 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

15 (4 ρεζέρβα)

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ 41 mm, διαδρομή 110 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 130 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

   

Ελαστικά / Τροχοί

Pirelli Diablo Rosso Corsa II

Μπροστά

120/70-17 (3.5 x 17)

Πίσω

180/55-17 (5.5 x 17)

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo, Cornering ABS

Πίσω

Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Brembo, Cornering ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

100 / 10,500

Ροπή (kgm / rpm)

6.8 / 8,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 14:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Aprilia Tuono V4 1100 (2022) Video Test Ride - Aprilia Tuono V4 1100 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon