.
Κατηγορία Aprilia
Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 12:33

TEST - Πρώτη Επαφή - Aprilia Tuono 660 2021, στη Ρώμη

Κείμενο, φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η νέα μοτοσυκλέτα της Aprilia αποτελεί ένα πραγματικό πασπαρτού, που ξεκλειδώνει πολλές περισσότερες πόρτες από όσες θα περίμενε κανείς, ειδικά αν κρίνει από την "πολεμική" εμφάνιση της, και μπορεί να προσελκύσει ένα μεγάλο αγοραστικό κοινό, που ενδιαφέρεται για ολοκληρωμένα δίκυκλα που πέρα από τα πάθη οδήγησης και εμφάνισης, καλύπτουν 100% και τις χρηστικές ανάγκες της καθημερινότητας.

Έχοντας ήδη οδηγήσει σε παγωμένες συνθήκες την προηγούμενη μέρα τα Moto Guzzi V7 του 2021, ήμασταν τυχεροί να έχουμε βελτιωμένο καιρό κατά την οδήγηση του Aprilia Tuono 660, αν και δεν παύαμε να ανησυχούμε για πιθανό πάγο στα σκιερά σημεία.

Οι δρόμοι ήταν κυριολεκτικά στρωμένοι με αλάτι, με τις προπορευόμενες μοτοσυκλέτες να σηκώνουν σύννεφα αλατιού μπροστά μας!

Ωστόσο, και παρά τον κρύο καιρό, η οδήγηση με το Tuono 660 φαινόταν πως θα ήταν απολαυστική από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στη σέλα της.

Μαζεμένη σε διαστάσεις, πολύ μικρή, στενή, με μαλακή θα λέγαμε σέλα για την κατηγορία, και αντίστοιχα όχι ακραία θέση οδήγησης, με τον αναβάτη να σκύβει ελαφρώς μπροστά για να πιάσει το τιμόνι.

Η θέση οδήγησης μπορεί να φαίνεται σκυφτή όταν βλέπεις τη μοτοσυκλέτα εν στάσει από το πλάι, όμως μόλις ανέβεις πάνω βλέπεις πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει -είναι μάλιστα πολύ βολική για καθημερινή χρήση.

Το τιμόνι που τοποθέτησαν οι μηχανικοί της Aprilia, έχει τέτοια σχεδίαση, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να κινείται άνετα στην πόλη πρώτα από όλα, και μετά να απολαμβάνει σπορ οδήγηση.

Και όντως. Το Tuono είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη και βολική μοτοσυκλέτα μέσα στην κίνηση, ελέγχεται πολύ εύκολα, με το βάρος να εξανεμίζεται μόλις ξεκινήσει να κυλά τους τροχούς της.

Μεγάλη είναι η συνεισφορά στην άνεση από τον εύστροφο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 660 κ.εκ. που ανεβάζει σβέλτα στροφές από το πρώτο κιόλας άνοιγμα του γκαζιού χαμηλά, χωρίς κομπιάσματα, χωρίς τρύπες, και ανεβάζει γραμμικά και δυνατά μέχρι τις 11.000 rpm.

Παράλληλα, εμφανής είναι με το καλημέρα η ελαστικότητα του συγκεκριμένου κινητήρα, καθώς τραβά θετικά ακόμα κι αν ξεχάσεις μεγαλύτερη σχέση από την ιδανική στο κιβώτιο, σε όλες τις συνθήκες.

Το γκριπ του γκαζιού έχει πολύ μαλακή λειτουργία, συμβάλλοντα κι αυτό στην άνεση του αναβάτη, ευεργετικό αν ο τελευταίος έχει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ή τενοντίτιδα -το γήρας ου γαρ έρχεται μόνο.

Αντίστοιχα θετικές είναι οι εντυπώσεις και από το κιβώτιο ταχυτήτων που έχει μαλακή και θετική λειτουργία, ενώ το Tuono διαθέτει και shifter με το οποίο ανεβάζεις και κατεβάζεις ταχύτητες εύκολα, δίχως να χρησιμοποιείς συμπλέκτη.

Καθώς αλλάξαμε μοτοσυκλέτα για να φωτογραφηθούμε και με διαφορετικό χρώμα, διαπιστώσαμε πως στο άλλο Tuuono το quickshifter δεν δούλευε τέλεια, καθώς ανέβαζε δύσκολα ενώ δεν δούλευε στα κατεβάσματα. Πιθανώς όμως να φταίει το γεγονός πως οι μοτοσυκλέτες της αποστολής ήταν προ-παραγωγής, ενώ στις περισσότερες το shifter δούλευε υποδειγματικά.

Μιλώντας για διαφορές μεταξύ των μοτοσυκλετών της αποστολής, στα 2 μοντέλα που αλλάξαμε, οι αναρτήσεις ήταν σεταρισμένες διαφορετικά, στη μια ρυθμισμένες μαλακές και στην άλλη σφιχτές.

Οι μαλακές ταίριαξαν καλύτερα στις διαδρομές που οδηγήσαμε, καθώς μπορεί σε κάποια σημεία ο δρόμος να ήταν υπέροχος, με φρεσκοστρωμένη άσφαλτο που κράταγε απίστευτα, όμως στο μεγαλύτερο μέρος το οδόστρωμα θύμιζε Ελλάδα, με πάρα πολλές λακκούβες και σαμάρια.

Το ηλεκτρονικό οπλοστάσιο είναι πραγματικά υπέρ-πλήρες, ενώ ρυθμίζεται εύκολα από τους διακόπτες στο τιμόνι. Από εκεί επιλέγεις τα 3 Riding Modes (Commute, Individual και Sport), με το Individual να σου επιτρέπει να ρυθμίσεις πολλές παραμέτρους στα μέτρα σου, όπως το επίπεδο των Traction Control, ABS, Wheelie Control, το φρένο του κινητήρα κλπ., ενώ αν θέλεις απενεργοποιείς όποιο ηλεκτρονικό σύστημα θέλεις, πλην του ABS.

Αν όμως μπεις στο Sport, και κατόπιν μεταβείς στα Race / Challenge, μπορείς να απενεργοποιήσεις το ABS, ενώ εκεί η μοτοσυκλέτα έχει ρυθμίσει τα πάντα για αγωνιστική οδήγηση. Εδώ αλλάζει και η οθόνη, με ξεχωριστό μοτίβο ενδείξεων ειδικά για πίστα και αγώνες, με το χρονόμετρο να παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Παρόλο τώρα που η μοτοσυκλέτα της Aprilia είναι ένα fun / sport μοντέλο, δεν λείπει το Cruise Control, που ανεβάζει ακόμα περισσότερο την άνεση του αναβάτη σε πολύωρη οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο.

Οι ανοιχτές ευθείες έδωσαν τη θέση τους σε ορεινό στροφιλίκι, που ένωνε τα χωριά στα πέριξ της Ρώμης, με κλειστές στροφές και μικρές ευθείες, σημεία που ανέδειξαν την ελαστικότητα του κινητήρα, αλλά και τις sport δυνατότητες του Tuono.

Μπορείς εύκολα να δεις το Tuono ως ένα υπέροχο... παιχνίδι για μεγάλα παιδιά, που σε βάζει σε αντίστοιχα παιχνιδιάρικη διάθεση από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Δεν προλάβαμε καλά-καλά να κάτσουμε στη σέλα και ξεκινήσαμε... τις σούζες! Η μοτοσυκλέτα κάνει υπέροχες σούζες, δίχως κόπο, με πρώτη, με δευτέρα, με τρίτη στο κιβώτιο. Στις πρώτες σχέσεις δεν χρειάζεται καν η χρήση του συμπλέκτη, ενώ από την τρίτη τσιμπάς λίγο τη μανέτα και... όρθιο το αλογάκι.

Είναι κάτι που το Tuono στο ζητά. Σου τραβάει το χέρι, σαν παιδάκι, απαιτώντας: "κάνε με σούζα"!

Είτε ξέρεις, είτε δεν ξέρεις σούζα, εδώ θα κάνεις σούζα και θα την ευχαριστηθείς. Το Tuono έχει πολύ ελαφριά αίσθηση και πολλή δύναμη εκεί που τη χρειάζεσαι.

Τα 95 άλογα έρχονται άμεσα, με τη μοτοσυκλέτα να ανεβάζει στροφές πολύ γρήγορα. Κινείσαι με 2-3.000 στροφές, ανοίγεις το γκάζι τέρμα, και το Tuono ορμά λυσσασμένα να φτάσει τις 11.000 rpm!

Το Tuono σου δίνει την αίσθηση της ασταμάτητης παροχής δύναμης, μια πραγματικά γρήγορη μοτοσυκλέτα, που είναι όμως και εξαιρετικά στημένη.

Το εκπληκτικό αλουμινένιο πλαίσιο της, αλλά και οι αλλαγές που έγιναν από την RS 660 στην οποία βασίζεται, έπιασαν τόπο.

Ουσιαστικά έχουν αλλάξει οι βάσεις του κινητήρα, οι οποίες είναι λιγότερες, για να μπορεί ο κινητήρας, ως ενεργό τμήμα του πλαισίου, να προσφέρει μεγαλύτερες υπολογισμένες ελαστικότητες στο σύνολο, που είναι όσο άκαμπτο χρειάζεται για sport χρήση, δίχως να είναι "τσιμέντο" και να κουράζει.

Την ίδια στιγμή έχει μειωθεί η διαδρομή του μπροστινού συστήματος, με το βάρος του συνόλου να πέφτει περισσότερο προς τα εμπρός, για μεγαλύτερη ευελιξία και πιο άμεση "βουτιά" στη στροφή.

Νέα είναι και η τιμονόπλακα, με μικρότερο ίχνος για πιο γρήγορες αντιδράσεις, ενώ διαφορετικό είναι και το μεταξόνιο.

Το πλαίσιο σε εντυπωσιάζει με τη σταθερότητα που παρέχει στη μοτοσυκλέτα στις στροφές, ακόμα κι αν το οδόστρωμα είναι σπαρμένο με λακκούβες και σαμάρια, με το Tuono να αδιαφορεί για την κατάσταση της ασφάλτου!

Ο αναβάτης μπορεί να χουφτώσει το γκάζι ακόμα και μέσα στη στροφή, καθώς έχει την ασπίδα των ηλεκτρονικών βοηθημάτων να σώζουν την κατάσταση, και η μοτοσυκλέτα θα παραμείνει σταθερή, βιδωμένη λες στην άσφαλτο, χαρίζοντας σου τεράστια εμπιστοσύνη για να οδηγήσεις γρήγορα.

Εκπληκτικά όμως είναι και τα φρένα, με τις δυο ακτινικές δαγκάνες της Brembo μπροστά, έχοντας τη δυνατότητα να καθυστερήσεις το φρενάρισμα μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ χρειάζονται μόνο ένα ή δύο δάχτυλα στη μανέτα για να καρφώσεις το Tuono εκεί ακριβώς που θέλεις.

Με το Tuono μπορείς να μετατρέψεις οποιαδήποτε διαδρομή σε παιδική χαρά, απολαμβάνοντας το κάθε σημείο της, και οδηγώντας μανιασμένα, είτε να κάνεις χαλαρή βόλτα, με την άνεση, τη φιλικότητα και την ελαστικότητα του συνόλου να σε κρατά φρέσκο ακόμα και στις πιο μεγάλες διαδρομές.

Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που θα ταιριάξει γάντι στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας, ενώ πιθανότατα θα ταιριάξει ακόμα και σε αναβάτες που δεν θα πίστευαν μέχρι σήμερα πως μια γυμνή streetfighter μοτοσυκλέτα θα μπορούσε να τους κάνει... όλα τα γούστα, και να τους καλύψει σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς!

Ιδανική για παιχνίδι, ιδανική όμως και για βόλτα, ιδανική ΚΑΙ για καθημερινή μετακίνηση, βάζει και δεύτερο άτομο για κάποιες μετακινήσεις, και αφήνει το Tuono 1100 να στοχεύει κυρίως την πίστα, με μεγαλυτερο κόστος και πιο απαιτητικό χαρακτήρα.

Προστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh ST501 Frost, Jacket Dane Reykholt 02 , παντελόνι Dane Nyborg Air 00, γάντια Nordcode Speed, μπότες Forma Neroαπό το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 13:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon