.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Πέμπτη, 04 Μαϊος 2023 19:53

Αφιέρωμα – Οικογένεια Suzuki V-Strom

Όταν η Suzuki πήγε ταμείο

Ανατρέχουμε στην εικοσαετή ιστορία μιας οικογένειας μοντέλων με επίκεντρο το V-Strom 650, το οποίο φτιάχτηκε για να εκθρονίσει το Transalp και εξελίχθηκε διαχρονικά σε ατμομηχανή των πωλήσεων της Suzuki.

Το 1998 η Suzuki παρουσίασε μια μοτοσυκλέτα που έμελλε να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική για την ιαπωνική εταιρεία, την SV650. Χτισμένη γύρω από ένα αλουμινένιο πλαίσιο που φιλοξενούσε έναν κινητήρα υγρόψυκτο V2 645 cc με περιεχόμενη γωνία κυλίνδρων 90 μοιρών και απόδοση 66 ίππων, άνοιξε μια μεγάλη σελίδα για τη Suzuki με ένα μοντέλο που βρίσκεται ακόμη στη γκάμα της εν έτει 2023.

vstrom engine

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το γυμνό SV650 προορισμένο για τη γκάμα του 1999, άνοιξε αυτομάτως μια συζήτηση για το αν, ή μάλλον πότε αυτός ο κινητήρας θα τροφοδοτούσε μια ανάλογη on-off μοτοσυκλέτα (ο όρος adventure δεν ήταν ακόμη στη μόδα τότε) που θα τα έβαζε με το Honda Transalp, ένα αρχέτυπο της κατηγορίας που έπαιζε μπάλα μόνο του στους μεσαίους κυβισμούς μοσχοπουλώντας ανεμπόδιστα από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Η Suzuki, για λόγους που μόνον η ίδια γνωρίζει, χρειάστηκε τρία χρόνια μέχρι να παρουσιάσει τη δική της συμμετοχή στην κατηγορία των ψηλών δικύλινδρων που τότε έστρωνε το έδαφος για τη σημερινή σαρωτική επικράτηση των πάσης φύσεως adventure στις αγορές του κόσμου. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι επιλογές ήταν μετρημένες στα δάκτυλα ενός χεριού: BMW GS, Cagiva Navigator, Honda Varadero / Transalp και Yamaha TDM ήταν πάνω-κάτω όλη η κατηγορία.

v strom 2002 1000

Όταν το έκανε δε, δεν ήταν με τον δικύλινδρο των 645 cc που όλοι περίμεναν, καθώς το 2002 παρουσίασε στο παγκόσμιο κοινό πρώτα το DL1000 V-Strom με τον χιλιάρη δικύλινδρο των superbikes TL1000R και TL1000S τροποποιημένο για αυτή την πολύ διαφορετική εφαρμογή και κουρδισμένο στους 98 ίππους. Έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε το SV1000 με τη σχεδίαση του 650 και τον μεγάλο κινητήρα.

Το δεύτερο συνθετικό στο V-Strom είναι μια γερμανική λέξη που σημαίνει ρεύμα, ποτάμι, ροή, ενώ το V θεωρήθηκε εξαρχής πως αναφερόταν στη διάταξη του κινητήρα του – κάτι που όπως θα δούμε στη συνέχεια ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι.

vstrom logo

Το μεγάλο V-Strom παρέμεινε στην αγορά σε αυτή τη μορφή για μια ολόκληρη δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας δέχτηκε λιγοστές αναβαθμίσεις: πεταλούδες ρύθμισης προφόρτισης στο πιρούνι το 2003, ανασχεδιασμένα όργανα το 2004, μαύρο πλαίσιο από το 2005 και πρακτικά τίποτε άλλο ως το 2013.

Μάλιστα στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και για λίγα μόλις χρόνια μια πρόσκαιρη συνεργασία της Suzuki έφερε στις αγορές το Kawasaki KLV1000, δηλαδή ένα V-Strom 1000 που διέφερε μόνο στο έντονο πορτοκαλί χρώμα και στα λογότυπα.

Στο μεταξύ, το πιο προφανές και αναμενόμενο μοντέλο των 650 cc παραδόξως δεν είχε αφιχθεί ακόμη για να τα βάλει με το Transalp, κάτι που εν τέλει συνέβη το σωτήριον έτος 2004 με την εμφάνιση του DL650 V-Strom.

vstrom 1 gen

Με τους 66 ίππους του, φρέσκια εμφάνιση κλωνοποιημένη από το μεγαλύτερο αδελφάκι V-Strom 1000 και όντας πιο δυνατό και πιο επίκαιρο τεχνολογικά από το τέκνο των ‘80ς Transalp, το V-Strom 650 με τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω έγινε αυτομάτως σπουδαία εμπορική επιτυχία σε όλον τον κόσμο, κερδίζοντας βραβεία σε μεγάλες και δύσκολες αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ και Γερμανίας, ενώ κατέστη best seller σε πολλές αγορές πολύ σύντομα μετά την κυκλοφορία του.

Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς το μεσαίο V-Strom αγαπήθηκε πολύ, πούλησε ως ζεστό ψωμάκι και συνεχίζει να κρατά τη σημαία της Suzuki στην ελληνική αγορά έως και σήμερα.

Η Suzuki διατήρησε το V-Strom 650 απαράλλαχτο για επτά χρόνια, ως και το 2011, με απειροελάχιστες επεμβάσεις, όπως την προσθήκη ABS το 2007 – κατά αυτήν την πρώτη δεκαετία των προδιαγραφών Euro, που εισήχθησαν το 2000.

vstrom 2 gen 1

Το 2012 παρουσιάζεται μια νέα γενιά V-Strom 650, στην οποία η σχεδίαση έχει αλλάξει πολύ, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί από το βασικό μοτίβο, δηλαδή το γενικό σουλούπι και τους δίδυμους προβολείς.

Κάτω από τα νέα κοστούμια δε, η Suzuki έκρυβε το ίδιο ακριβώς σύνολο που χρησιμοποιούσε από το 2004, με απειροελάχιστες αλλαγές: εισαγωγή του συστήματος SDTV (Suzuki Dual Throttle Valve) στον ψεκασμό με διπλές πεταλούδες για ομαλότερη απόκριση, δύο λίτρα μικρότερο ρεζερβουάρ καυσίμου (τώρα στα 20), 15 χιλιοστά ψηλότερη σέλα και 10 χιλιοστά επιπλέον στις διαδρομές των αναρτήσεων.

Στην ουσία λοιπόν είχαμε ένα facelift του μοντέλου, ενώ πίσω από την εμφάνιση η Suzuki διατήρησε μέχρι και τις ίδιες ζάντες.

vstrom 2gen xt

Με βάση το “νέο” αυτό V-Strom 650, η Suzuki λάνσαρε το 2015 την πρώτη έκδοση ΧΤ, η οποία διαφοροποιείτο μόνο σε δύο σημεία, το πλαστικό ρύγχος (αλά DR Big) κάτω από το φανάρι και ακτινωτές ζάντες αντί των στάνταρ χυτών, ενώ στα τεχνικά τους στοιχεία οι δύο εκδόσεις δεν είχαν καμιά ουσιώδη διαφορά μεταξύ τους.

Η δεύτερη αυτή γενιά του 650 παρέμεινε στην παραγωγή ως και το 2016, αλλά στο μεταξύ το 2013 οι Ιάπωνες είχαν εμφανίσει την επόμενη μέρα του μεγάλου μοντέλου, V-Strom 1000, λανσάροντας νέα σχεδίαση με μονό προβολέα μπροστά και ενσωματωμένο πλέον το ρύγχος στη βασική έκδοση.

vstrom 2014 1000

Το 2017 ο οίκος V-Strom είχε τριπλά γεννητούρια. Η νέα γενιά του 650 υιοθέτησε, ως αναμενόταν, την εμφάνιση με τον μονό προβολέα που είχε εισαγάγει το χιλιάρι το 2013, και παρουσιάστηκε ταυτόχρονα με την ΧΤ εναλλακτική που ξανά πόνταρε σε επιπλέον εξοπλισμό (χούφτες, ποδιά) και τις ακτινωτές ζάντες για να ξεχωρίσει.

vstrom 3 gen 1

Το V-Strom 650 έχει αισίως συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές Euro 4 και στη διαδικασία αυτή δέχτηκε τις πρώτες σημαντικές αλλαγές στα μηχανικά του μέρη. Ο δικύλινδρος V έρχεται γυμνασμένος στους 71 ονομαστικούς ίππους για βάρος που διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη γενιά (213 υγρά κιλά) και εμπλουτίστηκε με νέα ηλεκτρονικά συστήματα: Traction Control, Low RPM Assist και Suzuki Easy Start System.

vstrom 2017 1000xt

Την ίδια χρονιά εμφανίζεται για πρώτη φορά έκδοση XT και για το μεγάλο DL1000 V-Strom, στην ίδια ακριβώς λογική που εφάρμοζε η Suzuki στα ανάλογα 650.

Τέλος, το τρίτο χτύπημα του 2017 αφορούσε στην παρουσίαση του μικρού V-Strom 250 με δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 248 cc και 25 hp, κατασκευασμένο στην Κίνα με τον ίδιο κινητήρα που φορούσε και το γυμνό GW250 Inazuma, ξεστρατίζοντας από την οικογενειακή σχεδίαση με έναν ολοστρόγγυλο προβολέα μπροστά.

vstrom 250

Το 250άρι V-Strom παραμένει ως σήμερα σε παραγωγή στις ασιατικές αγορές, ωστόσο έχει σταματήσει να έρχεται στην Ελλάδα, πιθανότατα ελέω προδιαγραφών.

Για το V-Strom 650 δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτε στην πενταετία που μεσολάβησε από την παρουσίαση της τρίτης γενιάς το 2017 ως σήμερα, καθώς συνεχίζει να διαπρέπει στις αγορές προσαρμοσμένο πια στις Euro 5 και με εν πολλοίς μόνο χρώματα και γραφικά να αλλάζουν από χρονιά σε χρονιά.

vstrom 3 gen 2

Στην πορεία αυτών των ετών οι μεγάλες αλλαγές αφορούσαν την πτέρυγα των τετραψήφιων κυβικών, εκεί όπου το 2020 η Suzuki λάνσαρε μια εντελώς νέα γενιά με διαφορετική σχεδίαση που εμπνέεται ευθέως από το αξέχαστο μεγάλο μονοκύλινδρο DR800 Big – πατέρα του ρύγχους που σήμερα φορούν περήφανα πολλές adventure μοτοσυκλέτες – με τον χαρακτηριστικό παραλληλόγραμμο προβολέα.

vstrom 2020 1050xt

Η νέα αυτή γενιά ονομάστηκε 1050 παρότι ο κινητήρας δεν άλλαξε κυβισμό και αρχικά εμφανίστηκε σε δύο εκδόσεις, τη βασική V-Strom 1050 και την 1050ΧΤ, μόνο που εδώ οι διαφορές ήταν πολλές. Η έκδοση ΧΤ δεν ήταν απλώς μια πιο χωματερής όψης παραλλαγή με ακτινωτές ζάντες, καθώς μεταξύ άλλων φορούσε ανώτερα ηλεκτρονικά με αδρανειακή κεντρική μονάδα και cornering συστήματα, σε αντιδιαστολή με το βασικό μοντέλο των πιο παραδοσιακών ηλεκτρονικών.

Η τελευταία μεγάλη είδηση για τη φαμίλια των V-Strom αφορά στη γκάμα του 2023 και το νέο V-Strom 800DE.

vstrom 800de

Η Suzuki παρουσίασε τον πρώτο της νέο μοτοσυκλετιστικό κινητήρα εδώ και αρκετά χρόνια – συγκεκριμένα από το 2016 και το GSX-R1000 με το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων – και για το ντεμπούτο του επιλέχθηκαν δύο μοτοσυκλέτες, μια V-Strom και μια νέα γυμνή GSX-S.

Το νέο μοτέρ παραμένει δικύλινδρο μα αλλάζει αρχιτεκτονική και από V γίνεται εν σειρά, μετρά 776 κυβικά εκατοστά και αποδίδει 83 ίππους, γαρνιρισμένο με πολύ πλούσιο πακέτο εξοπλισμού και ηλεκτρονικών, χορταστικές διαδρομές αναρτήσεων και, πρωτίστως, μπροστινό τροχό 21 ιντσών για πρώτη φορά στην οικογένεια, ενώ καταργεί επίσης το αλουμινένιο πλαίσιο για ένα ατσάλινο.

vstrom 800 engine

Η χρήση αυτού του κινητήρα θεωρητικά κάνει το V να φαντάζει καταχρηστικό στο όνομα, ωστόσο πλέον η Suzuki σιγοψυθιρίζει πως σημαίνει Versatile, δηλαδή ευέλικτο, ευπροσάρμοστο. Λίγη σημασία έχει αυτή η σημειολογία, άλλωστε υπάρχει ήδη προηγούμενο από το 2017 όταν εμφανίστηκε το V-Strom 250 με δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα.

Παράλληλα με αυτό, είχαμε ανανέωση και στην πτέρυγα των 1050, καθώς εμφανίστηκε και εδώ μια έκδοση 1050DE με μεγάλο μπροστινό τροχό 21”, ενώ το βασικό μοντέλο αναβαθμίστηκε με τα πλήρη αδρανειακά ηλεκτρονικά σε ένα υβρίδιο των δύο εκδόσεων 2020-2022. Με λίγα λόγια, το V-Strom 1050 του 2023 είναι εν πολλοίς το περσινό ΧΤ με χυτές ζάντες.

vstrom 2023 10501

Η σχεδίαση του νέου 800DE τραβά τον δικό της δρόμο, αφήνοντας πίσω τη γνώριμη σιλουέτα του 650 αλλά και το ιστορικό σχέδιο του 1050, δημιουργώντας ένα νέο μοτίβο που μοιάζει να δανείζεται από τα μοντέλα δρόμου της Suzuki με τα κάθετα στοιχημένα LED φωτιστικά σώματα.

Με βάση αυτές τις κινήσεις, φαίνεται πως η Suzuki δημιουργεί μια νέα στρωμάτωση στην οικογένεια. Αν θεωρήσουμε πως η νέα τάξη πραγμάτων θα ακολουθήσει το παράδειγμα 1050-1050DE και στο μικρότερο κυβισμό, θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα ένα νέο V-Strom 800 με 19άρη μπροστινό.

Στο μεταξύ, το αειθαλές DL650 V-Strom συνεχίζει να κοσμεί τη γκάμα της Suzuki ως είχε από το 2017 και ένθεν και λογικά θα παραμείνει εκεί όσο το επιτρέπουν οι προδιαγραφές.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Μαϊος 2023 20:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon