.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 15:43

Αφιέρωμα KTM Duke 620 – Το μοντέλο ορόσημο των Αυστριακών

 

Πως άλλαξε η φιλοσοφία της ΚΤΜ

Η KTM στις μέρες μας αποτελεί μια από την πιο σημαντικές κατασκευάστριες της Ευρώπης, έχοντας εδραιωθεί απόλυτα στον off-road χώρο ως Νo1 δύναμη, ενώ παράλληλα διαθέτει και αρκετά μοντέλα δρόμου, που διέπονται από την μοναδική “πορτοκαλί” φιλοσοφία που θέλει τις μοτοσυκλέτες δυναμικές, διασκεδαστικές και τεχνολογικά προηγμένες.

Πως έφτασε όμως μέχρι εδώ αυτή η εταιρεία που πριν από μερικές δεκαετίες είχε μέγεθος “βιοτεχνίας” και ένα απόλυτα racing χαρακτήρα; Σίγουρα η εξελικτική της πορεία  οφείλεται σε πολύ προσεκτικά βήματα προς τις σωστές κατευθύνσεις, ωστόσο η αρχή όλων αυτών, έγινε με μια μοτοσυκλέτα που συστήθηκε στην αγορά με ένα τίτλο ευγενείας: Duke… ο Δούκας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το έτος είναι 1992 και η KTM έχει μόλις διασωθεί από τον… γκρεμό, βρισκόμενη πλέον στα χέρια του Stefan Pierer. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της εταιρείας, πέρα από την συνέχιση του off-road τμήματος σε νέες βάσεις, περιλαμβάνει και το άνοιγμα σε ένα πιο ευρύ κοινό, με την παρουσίαση μοντέλων ασφάλτινου προσανατολισμού.

Οι πόροι, οικονομικοί και τεχνολογικοί ήταν περιορισμένοι την εποχή εκείνοι και έτσι αποφασίζεται να δημιουργηθεί κάτι με τα υπάρχοντα …υλικά, που αφορούσαν φυσικά το enduro και το MX...

Η ευτυχής συγκύρια της άνθησης των Supermoto την εποχή εκείνη αποτελεί “οδηγό” για τους ανθρώπους της KTM, αφού μπορούσαν άνετα να “παίξουν” σε αυτή την κατηγορία, της οποίας οι δεσμοί με τις off-road μοτοσυκλέτες ήταν άρρηκτοι.

afieroma ktm duke 620 1
Ένα από τα σχέδια του project Τerminator, που οδήγσησε τελικά στο Duke 620

Tο 1992 λοιπόν, με την συνδρομή του Gerald Kiska στην σχεδίαση, παρουσιάζεται στην έκθεση της Κολωνίας μια πρωτότυπη μοτοσυκλέτα. Βασίζεται στο EXC 600, έχει αλλαγές στο πλαίσιο, μεγαλύτερο κυβισμό (598 από 553) και φέρει 17άρες ζάντες με δισκόφρενο… “ταψί” στον μπροστινό τροχό, ενώ η brembo και η WP το προικίζουν με εξαιρετικής ποιότητας περιφερειακά.

Το κυριότερο, είναι road legal, δηλαδή φέρει εξοπλισμό δρόμου αποτελώντας ένα “έτοιμο” SM μοντέλο, απευθυνόμενο στους αναβάτες που είχαν ενθουσιαστεί με αυτή τη νέα κατηγορία μοτοσυκλετών.

Και το όνομα αυτού; Duke! Κάτι το οποίο αποφασίστηκε δύο μόλις εβδομάδες πριν την παρουσίαση του μοντέλου στην Κολωνία. Ο επικεφαλής του project, το οποίο ανεπίσημα ονομαζόταν “Terminator”,  Wolfgang Felber, έχει προτείνει επίσης το “Quasar”, ενώ στην λίστα προστέθηκε και το “Duke”, ως φόρος τιμής στον θρυλικό βρετανό αναβάτη Geoff Duke.  Το Duke επιλέχθηκε… στο πόδι, όταν ο Felber συναντήθηκε στα σκαλιά που οδηγούσαν στο γραφείο των συσκέψεων με τον υπεύθυνο του marketing, Kalman Cseh. O Felber υπενθύμισε στον Cseh, ότι εκκρεμεί το όνομα του μοντέλου και του παρουσίασε την λίστα με τα τρία ονόματα, με τον δεύτερο να επιλέγει άμεσα το “Duke”, το οποίο θεώρησε απλά ότι παραπέμπει στον τίτλο ευγενείας και όχι στον Geoff Duke.

afieroma ktm duke 620 3
Το "τρελό" λογότυπο του Duke που σχεδιάστηκε γρήγορα, μόλις αποφασίστηκε το όνομα της μοτοσυκλέτας.

Η μοτοσυκλέτα άρεσε λοιπόν στο κοινό, με την KTM να ενθαρρύνεται για την παραγωγή της. Ωστόσο δεν αρκέστηκαν απλά σε αυτό το μεταποιημένο για χρήση δρόμου endurο αλλά το προχώρησαν ακόμα πιο πέρα. Προσέδωσαν ακόμη πιο πολύ πρακτικό χαρακτήρα (εντάξει, σε σχέση με το πρωτότυπο), αύξησαν τον κυβισμό ακόμη περισσότερο (στα 609 κ.έκ.) και προσέθεσαν την χαρακτηριστική μάσκα με τους διπλούς προβολείς.

afieroma ktm duke 620 2
Δεν το μπέρδευες, ούτε το μπερδεύεις, με οτιδήποτε άλλο! 

Το πρώτο Duke 620 είχε μόλις γεννηθεί και παρουσιάστηκε επισήμως το 1994. Ο ειδικός τύπος το εκθειάζει με διθυραμβικά σχόλια! Σε μια εποχή όπου οι κατηγορίες μοτοσυκλετών ήταν διακριτά χωρισμένες και τα μονοκύλινδρα έρεπαν προς την “ψηλόφτερη” / Dakar φιλοσοφία, το Duke 620 τάραξε τα νερά! Απίστευτη οδηγική συμπεριφορά, "εκρηκτική" απόδοση 55 ίππων από τον κινητήρα, πανάλαφρη αίσθηση, κράτημα από άλλο πλανήτη! 

afieroma ktm duke 620 4
Κορυφαία περιφερειακά, σε μια εποχή που φρένα και αναρτήσεις ήταν... κάπως... 

Μια μοτοσυκλέτα “φονέας γιγάντων” στα στροφιλίκια, που έμαθε στον κόσμο ότι το στρίβειν, δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένο με superbike, supersport και γενικά street κατασκευές.

Aν και χρονολογικά (για να τα λέμε όλα) είχε προηγηθεί η Gilera με το Nordwest το 1991, ο Δούκας της KTM ήταν η μοτοσυκλέτα στην οποία οφείλεται όλη η απήχηση της SM κατηγορίας στην αγορά.

afieroma ktm duke 620 5
"Tρελή" και τολημηρή για την δεκατεία του 90 η σχεδιάση παντού. 

Σε ότι αφορά στην KTM, το Duke φρόντισε να εδραιώσει την εταιρεία στην συνείδηση του κόσμου ως κατασκευάστρια διασκεδαστικότατων και διαφορετικών μοτοσυκλετών, με απίστευτη για την εποχή εκείνη απόδοση σε όλους τους τομείς.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους.  Οι αυστριακοί οφείλουν στον Δούκα πολλά! Όμως και ο κόσμος της μοτοσυκλέτας, οφείλει να αναγνωρίσει ότι χωρίς το Duke, τα πράγματα σίγουρα δεν είχαν εξελιχθεί όπως έπρεπε.

Μια από τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες της νεότερης ιστορίας!  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 15:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon