.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 00:06

Αφιέρωμα – Η ιστορία της θρυλικής GS - 3ο μέρος

 

Ιστορικός θρίαμβος στην έρημο

 



Έπειτα από την δημιουργία μίας νέας κατηγορίας και την αντιγραφή από πολλές εταιρίες, η GS είχε φτάσει αισίως τα 1100 κυβικά στις πολιτικές της εκδόσεις. Τα αγωνιστικά γονίδια όμως βρίσκονταν ακόμη στο αίμα της βαυαρικής εταιρίας BMW η οποία το 1998 επέστρεψε ξανά στους αγώνες cross country. Μετά από απουσία 13 ετών, μία εργοστασιακή ομάδα θα συμμετείχε και πάλι στο ράλι Paris - Dakar.

Αυτή τη φορά, η τετραμελής ομάδα δεν θα οδηγούσε μεγάλες μοτοσικλέτες με κινητήρα boxer αλλά τις μονοκύλινδρες εκδόσεις που βασίζονταν στην F 650 GS. Σκόπιμα δεν είχαν τεθεί υψηλές προσδοκίες και ο κύριος στόχος ήταν ο τερματισμός στον αγώνα. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά με μία μέτρια 35η θέση και τρεις εγκαταλείψεις.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται


Ο βασικός ανταγωνισμός της επόμενης χρονιάς ήρθε από την Αυστρία: 75 αναβάτες, εννιά από τους οποίους ανήκαν στην εργοστασιακή ομάδα, οδηγούσαν μοτοσικλέτες KTM και 12 φορτηγά αποτελούσαν τους σταθμούς συντήρησης. Ωστόσο, η μικρή ομάδα της BMW έδωσε το δικό της αγώνα απέναντι σ' αυτές τις μεγαλύτερες δυνάμεις. Ο Richard Sainct, που προσχώρησε στην ομάδα μόλις το 1999, κέρδισε στην κατηγορία των μοτοσικλετών επαναλαμβάνοντας την επιτυχία των Auriol και Rahier του 1980 και χαρίζοντας στην BMW την πέμπτη νίκη σ' αυτό το θεσμό. Το γεγονός ότι και οι τέσσερις συμμετοχές της BMW κατάφεραν να τερματίσουν τον αγώνα ήταν η αδιάσειστη απόδειξη της αξιοπιστίας αυτής της μονοκύλινδρης enduro μοτοσικλέτας, αλλά και της υπεροχής των αναβατών.

Το 2000 η BMW συμμετείχε με έξι μοτοσικλέτες. Εκτός από τα τέσσερα μονοκύλινδρα μοντέλα στήθηκαν στη γραμμή εκκίνησης και πάλι δύο μοντέλα με κινητήρα boxer. Οι δύο R 900 RR προετοιμάστηκαν από την HPN και ο πολύστροφος κινητήρας των 900cc απέδιδε 90 ίππους στις 8.200 σ.α.λ. Για άλλη μία φορά η BMW γιόρτασε έναν ιστορικό θρίαμβο στο Dakar όταν ο Richard Sainct επανέλαβε την επιτυχία του με την BMW να καταλαμβάνει τη 2η, την 3η και την 4η θέση. Ανάμεσα στα τρία μονοκύλινδρα μοντέλα ο Jimmy Lewis κατάφερε να πλασάρει στην τρίτη θέση και τη δική του μοτοσικλέτα με κινητήρα boxer.

Η F 650 GS


Όταν η BMW παρουσίασε την F 650 GS τον Ιανουάριο του 2000 κάτω από το φέρινγκ κρυβόταν μία πλήρως ανασχεδιασμένη F 650 Funduro. Για πρώτη φορά η BMW τοποθετούσε σε έναν μονοκύλινδρο κινητήρα ψηφιακά ηλεκτρονικά για τον έλεγχο της ανάφλεξης και του ψεκασμού του καυσίμου. Ακόμα, η F 650 GS ήταν η πρώτη μονοκύλινδρη μοτοσικλέτα που διέθετε στο βασικό της εξοπλισμό έναν τριοδικό καταλύτη. Για άλλη μία φορά η BMW ήταν πρωτοπόρος στην προστασία του περιβάλλοντος. Το 2000 ήταν ο μόνος κατασκευαστής που είχε υιοθετήσει τα πλέον αποδοτικά συστήματα διαχείρισης καυσαερίων σε όλη τη γκάμα μοντέλων.

Η F 650 GS παρουσιάστηκε σε δύο εκδόσεις, μία εκ των οποίων ήταν η F 650 Dakar που προοριζόταν για πιο εντατική χρήση εκτός δρόμου. Το σχέδιο του "μικρού" enduro έγινε πολύ γρήγορα αποδεκτό και στα τέλη του 2000 η BMW είχε κατασκευάσει πάνω από 18.000 F 650 GS.

Εξέλιξη των μοντέλων GS με κινητήρα boxer


Μετά από έξι χρόνια και πάνω από 40.000 πωλήσεις, η R 1100 GS αντικαταστάθηκε από την R 1150 GS. Η ισχύς αυξήθηκε κατά 5 ίππους μεταξύ των 3.000 και 6.500 σ.α.λ. ενώ η άφθονη διαθέσιμη ροπή των 90Nm χάριζαν στην R 1150 GS αξιοζήλευτες επιδόσεις σε όλες τις συνθήκες οδήγησης. Το πλαίσιο και οι αναρτήσεις δέχθηκαν αρκετές βελτιώσεις στα σημεία, αρχής γενομένης από το βελτιωμένο πιρούνι Telelever και τον κοντύτερο βραχίονα Paralever, μέχρι το βελτιωμένο πίσω υποπλαίσιο. Επιπλέον, τροποποιήθηκε και η σχεδίαση διαφοροποιώντας την R 1150 GS εμφανισιακά από τους προκατόχους της. Με την R 1150 GS η BMW διεκδίκησε την πρωτιά στην κατηγορία των μεγάλων enduro τουρισμού και κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τους ανταγωνιστές της σ' αυτό το κερδοφόρο τμήμα της αγοράς. Η GS ήταν η απόλυτη μοτοσυκλέτα για περιπέτεια και τουρισμό σε όλο τον κόσμο.

Την άνοιξη του 2002, η BMW παρουσίασε ένα νέο μοντέλο για τους ταξιδευτές του κόσμου, την R 1150 GS Adventure. Μ' αυτή την κίνηση, η BMW όχι μόνο προσέφερε ένα ολοκληρωμένο πακέτο ειδικού εξοπλισμού και αξεσουάρ, αλλά τροποποίησε και τα βασικά χαρακτηριστικά της GS. Η διαδρομή της ανάρτησης αυξήθηκε κατά 20mm σε κάθε τροχό φτάνοντας πλέον τα 210mm μπροστά και τα 220mm πίσω. Στον πίσω τροχό τοποθετήθηκε ένα γόνατο ανάρτησης της Showa με χαρακτηριστικά απόσβεσης που προσαρμόζονται ανάλογα με τη διαδρομή του ελατηρίου. Στον μπροστινό τροχό τοποθετήθηκε ένα φρένο με σύστημα EVO, ενώ προαιρετικά η BMW προσέφερε και το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος Integral ABS.

Άλλες τροποποιήσεις είχαν ως σκοπό τη βελτίωση της άνεσης για τον αναβάτη, π.χ. αύξηση των διαστάσεων της ζελατίνας και του μπροστινού λασπωτήρα. Έτσι εξασφαλίστηκε η καλύτερη προστασία από τον αέρα, τη βροχή, τα νερά και τη λάσπη. Τα προστατευτικά των χεριών και η προστασία των λαβών του τιμονιού αποτελούσαν βασικά χαρακτηριστικά, ενώ ενισχύθηκε και η ποδιά προστασίας κάτω από τον κινητήρα. Αντί του ρεζερβουάρ των 22 λίτρων οι πελάτες μπορούσαν τώρα να επιλέξουν το ρεζερβουάρ των 30 λίτρων. Ικανοποιητικό χώρο αποθήκευσης προσέφεραν οι αλουμινένιες μπαγκαζιέρες που σχεδιάστηκαν ειδικά για την έκδοση Adventure. Οι δύο πλαϊνές μπαγκαζιέρες και το top box προσέφεραν μία συνολική χωρητικότητα 105 λίτρων. Ακόμα ήταν διαθέσιμο ένα μεγάλο προστατευτικό για τους κυλίνδρους, μία σχάρα προστασίας για τον προβολέα και ένας προβολέας ομίχλης με σχάρα προστασίας.

Μ' αυτά τα ειδικά αξεσουάρ η BMW μπορούσε για άλλη μία φορά να καυχηθεί ότι ήταν ο προμηθευτής συστημάτων, προσφέροντας στους ταξιδιώτες του κόσμου τη δυνατότητα να επιλέξουν μία ολοκληρωμένη λύση "από πρώτο χέρι".

Ένα νέο σημείο αναφοράς – η R 1200 GS


Το καλοκαίρι του 2004 η BMW παρουσίασε τη νέα γενιά του κλασικού της μοντέλου enduro. Αντί ενός facelift της υπάρχουσας R 1150 GS, η εταιρία αποφάσισε να δημιουργήσει μία νέα μοτοσικλέτα, την R 1200 GS, που θα προσέφερε όλα τα πλεονεκτήματα των προκατόχων της, σε μία όμως πιο δυναμική μορφή.

Το νέο μοντέλο ήταν μία έκπληξη αφού ζύγιζε 199kg με άδεια δοχεία. Επιτεύχθηκε λοιπόν μία μείωση 30kg σε σχέση με την R 1150 GS. Ωστόσο το χαμηλό βάρος δεν επιτεύχθηκε με συμβιβασμούς. Αντίθετα, η R 1200 GS ξεπέρασε τους θρυλικούς προκατόχους της από κάθε άποψη και έθεσε νέα πρότυπα ευελιξίας, ευχρηστίας και αξιοπιστίας.
Με κυβισμό 1200cc, ο κινητήρας boxer ήταν ο μεγαλύτερος κινητήρας που τοποθετήθηκε ποτέ σε μία enduro μοτοσικλέτα. Με ισχύ 100 ίππων (74kW) και μέγιστη ροπή 115Nm, η GS παρουσίαζε μία εξαιρετική καμπύλη ισχύος και απέδιδε σε όλο το φάσμα στροφών μία επαρκή δύναμη ώσης, τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου. Η χρήση ενός εξισορροπημένου στροφαλοφόρου άξονα σε έναν κινητήρα boxer για πρώτη φορά, μείωσε τους κραδασμούς σε σχέση με τους προκατόχους του και παρά τον μεγαλύτερο κυβισμό.

Ένας ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό για τους ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων ήταν ότι ο κινητήρας μπορούσε να λειτουργήσει με απλή βενζίνη χωρίς την ανάγκη χειροκίνητων ρυθμίσεων, παρόλο που είχε ρυθμιστεί για τη λειτουργία με σούπερ αμόλυβδη βενζίνη. Η κατανάλωση καυσίμου βελτιώθηκε κατά 8% σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα ενώ η ισχύς και η ροπή αυξήθηκε σχεδόν κατά 18%.

Η R 1200 GS είχε αναμφισβήτητα μία ξεχωριστή παρουσία. Κάθε λεπτομέρεια της νέας μοτοσικλέτας δέχθηκε τροποποιήσεις για περαιτέρω μείωση του βάρους. Όλες αυτές οι βελτιώσεις εφαρμόστηκαν ένα χρόνο αργότερα και στην BMW R 1200 GS Adventure, η οποία αντικαθιστούσε την BMW R 1150 Adventure. Μ' όλα αυτά η R 1200 GS δεν θα μπορούσε να αποτύχει και μετά από τρία χρόνια οι πωλήσεις των δύο αυτών μεγάλων enduro της BMW ξεπέρασαν τις 100.000 μονάδες.

HP2 Enduro


Για πολλούς λάτρεις των κινητήρων boxer γινόταν πραγματικότητα ένα όνειρο. Ποτέ πριν ένα μοντέλο boxer δεν ήταν τόσο αθλητικό και δεν διέθετε τόσο ριζοσπαστικές ικανότητες off road. Τα σχέδια για ένα ριζοσπαστικό μοντέλο off road με κινητήρα boxer προϋπήρχαν για αρκετά χρόνια, αλλά δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν πριν η R 1200 GS γινόταν η κατάλληλη τεχνολογική βάση για την εξέλιξη μίας τέτοιας μοτοσικλέτας.

Οι μηχανικοί είχαν ήδη συλλέξει εμπειρίες στην κατασκευή σωληνωτών πλαισίων από την εξέλιξη της R 900 RR, ενώ για τον κινητήρα και τη μετάδοση μπορούσαν να στραφούν στην R 1200 GS. Το αμορτισέρ αερίου και το τηλεσκοπικό πιρούνι TDD έκαναν την μοτοσικλέτα ανταγωνιστική όσον αφορά την ταχύτητα μέσα στις δυσκολότερες διαδρομές off road. Εδώ η HP2 διαφοροποιήθηκε αρκετά από όλα τα προηγούμενα μοντέλα GS. Ο έλεγχος, επηρεασμένος σημαντικά από τον μπροστινό τροχό των 21" και το χαμηλό βάρος της μοτοσικλέτας ήταν επίσης ασυναγώνιστος. Προφανώς μία τέτοια μοτοσικλέτα δεν μπορούσε να είναι φτηνή ούτε μπορούσε να καλύψει ένα ευρύ φάσμα αναγκών και απαιτήσεων. Η παραγωγή περιορίστηκε αυστηρά στα δύο χρόνια, το 2005 και το 2006.

Τα μοντέλα F συνεχίζουν να είναι πιο δημοφιλή από ποτέ


Το 2008, η F 650 GS και η αδελφή της η F 650 Dakar αντικαταστάθηκαν από ένα ολοκαίνουριο δικύλινδρο μοντέλο, την F 800 GS. Τα νέα μοντέλα διέθεταν έναν δικύλινδρο κινητήρα σε παράλληλη διάταξη προερχόμενο από τις F 800 S και F 800 ST που είχαν παρουσιαστεί το 2006.

Η F 800 GS enduro εξοπλίστηκε όχι μόνο με τον ίδιο κινητήρα όπως οι μοτοσικλέτες street της σειράς 800, αλλά και με το ίδιο σωληνωτό πλαίσιο. Με μπροστινό τροχό 21", μεγάλη απόσταση από το έδαφος και διαδρομή ελατηρίου πάνω από 200 mm μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε τύπο εδάφους. Στην άσφαλτο, ο κινητήρας των 85 ίππων επιτρέπει στη μοτοσικλέτα να ξεπεράσει την τελική των 200km/h.

Με τον δικύλινδρο σε παράλληλη διάταξη κινητήρα, την υδρόψυξη και τη μετάδοση της κίνησης με αλυσίδα στον πίσω τροχό, εδώ επρόκειτο για ένα εντελώς διαφορετικό τεχνικό σχέδιο από αυτό των δοκιμασμένων μοντέλων boxer. Τα δυνατά σημεία του δικύλινδρου μοντέλου των 800 κυβικών είναι η συμπαγής και στιβαρή κατασκευή, η εξαιρετική οικονομία καυσίμου και οι υψηλές επιδόσεις.

Το 2008 η εταιρία παρουσίασε μία νέα έκδοση της F 650 GS. Για την ακρίβεια, ο κυβισμός αυτού του μοντέλου (798 cc) ήταν ο ίδιος με την F 800 GS. Η μόνη διαφορά ήταν οι ελαφρώς πιο ήπιες ρυθμίσεις σε σχέση με την έκδοση F 800 GS, καθιστώντας την πιο κατάλληλη για τους αναβάτες με λιγότερη πείρα ή για αυτούς που προτιμάνε ένα πιο χαλαρό στιλ οδήγησης. Ο μονοκύλινδρος προκάτοχος της F 650 GS συνεχίζει να παράγεται στη Βραζιλία, αλλά μόνο για συγκεκριμένες αγορές.

Τα μοντέλα GS συνεχίζουν να γίνονται καλύτερα


Το 2007 η R 1200 GS δέχθηκε ένα facelift με αρκετές βελτιώσεις στα σημεία. Έγινε ακόμα πιο ευέλικτη με την υιοθέτηση του εξατάχυτου κιβωτίου από την HP2 Sport. Η GS μοιράζεται πλέον τα έμβολα και τους εκκεντροφόρους με τις R 1200 R και RT. Η μέγιστη ισχύς έχει πλέον αυξηθεί στους 105 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. Η άνεση της σέλας και των χειρολαβών βελτιώθηκε περαιτέρω ενώ οπτικά η ανανεωμένη GS ξεχωρίζει από τα πλαϊνά καλύμματα του ρεζερβουάρ που αποτελούνται από ελαφρύ κράμα καθώς και από το πίσω φως LED. Για να σηματοδοτήσει τα 30α γενέθλιά του, ο αειθαλής κινητήρας boxer της GS δέχθηκε κάποιες σπορ βελτιώσεις. Τα μοντέλα του 2010 διαθέτουν τις υψηλής τεχνολογίας κυλινδροκεφαλές της HP2 Sport. Επειδή η εστίαση στην κορυφαία ισχύ θα έρχονταν σε αντίθεση με την ευελιξία που συνεχίζει να είναι το βασικό χαρακτηριστικό των κινητήρων boxer, η ιπποδύναμη αυξήθηκε ελάχιστα στους 110 ίππους στις 7.750 σ.α.λ. Μία ακόμα πιο σημαντική προτεραιότητα ήταν η περαιτέρω αύξηση της ροπής σε ένα ευρύτερο φάσμα στροφών. Η αυξημένη σχέση συμπίεσης επιτρέπει στην GS να επιτυγχάνει μία εξαιρετική οικονομία καυσίμου.

Η GS και η αδερφή της Adventure ήταν οι πιο δημοφιλείς μοτοσικλέτες BMW για πολλά χρόνια, σε ορισμένες μάλιστα χώρες σημειώνουν και τις υψηλότερες πωλήσεις. Ξεκάθαρα, οι δημιουργοί της πρώτης R 80 G/S είχαν το σωστό ένστικτο όταν στράφηκαν ενάντια στις τάσεις της εποχής επιλέγοντας να φτιάξουν μία μοτοσικλέτα παντός χρήσης με καθαρά χαρακτηριστικά τουρισμού.

Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από την παρουσία της BMW R 80 G/S. Σε τρεις δεκαετίες αυτό το τμήμα της παγκόσμιας αγοράς αναπτύχθηκε σημαντικά και η BMW, ως πρωτοπόρος με κάθε νέο της μοντέλο, δημιούργησε τα πρότυπα για την αρμονική σύνθεση των χαρακτηριστικών οδήγησης εντός κι εκτός δρόμου. Η BMW αποτελεί ακόμα και σήμερα το σημείο αναφοράς σ' αυτό το τμήμα της αγοράς. Πράγματι, πάνω από 500.000 πελάτες σε όλο τον κόσμο μπορούν να επιβεβαιώσουν τα ταλέντα των μοντέλων GS και του ασύγκριτου κινητήρα boxer.

Χάρη στη γκάμα των μοντέλων και τα επιτεύγματα των 30 αυτών χρόνων η BMW Motorrad μπορεί να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον της αγοράς enduro.

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 10:32

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon