.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011 08:51

Αφιέρωμα – Η ιστορία των GS - 4ο μέρος

 

Οκτώ δεκαετίες off-road αγώνων!

 

 


Μιας και η ιστορία του κινητήρα boxer ξεκινάει από την ίδρυση της εταιρίας, η αγωνιστική ιστορία της BMW στο χώρο των αγώνων off-road διαδραματίζεται από την πρώτη μοτοσικλέτα BMW, την R 32 του 1923. Στις οκτώ δεκαετίες που ακολούθησαν, οι αναβάτες BMW πέτυχαν θεαματικές νίκες. Από το Six Days της δεκαετίας του ’20 μέχρι την τετραπλή νίκη στο Ράλι Ντακάρ. Ακολουθεί μία αναδρομή σε όλες αυτές τις συναρπαστικές επιτυχίες.

Τα πρώτα βήματα της BMW στο χώρο των off-road αγώνων


Η πρώτη μοτοσικλέτα BMW είχε ήδη παραταχθεί στη γραμμή εκκίνησης μιας διοργάνωσης αγώνων off-road, πριν καλά-καλά κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Βερολίνου το 1923: ο αρχισχεδιαστής Max Friz πήρε μέρος στο ράλι "Ride through the Mountains of Bavaria" (οδήγηση μοτοσυκλέτας μέσα από τα βουνά της Βαυαρίας) με την BMW R 32, την οποία είχε αναπτύξει ο ίδιος, και τερμάτισε χωρίς ποινές. Η πρώτη μεγάλη διεθνής επιτυχία ήρθε από το μηχανικό της BMW, Rudolf Schleicher, το 1926, στο διάσημο Six Days στην Αγγλία. Συμμετέχοντας ως ιδιώτης αναβάτης, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με μια μοτοσυκλέτα R 37, βασικής έκδοσης. Οι επιδοκιμασίες από το βρετανικό τύπο κορυφώθηκαν με την ακόλουθη κριτική: "Η πιο ενδιαφέρουσα μοτοσυκλέτα στη διάρκεια ολόκληρης της αγωνιστικής διοργάνωσης ήταν, χωρίς αμφιβολία, η γερμανική BMW!" Η μάρκα με τα μπλε και λευκά χρώματα είχε πλέον εδραιωθεί παγκοσμίως.

Σερί διεθνών επιτυχιών


Στη δεκαετία του '30, η BMW δημιούργησε τη γερμανική εθνική ομάδα για τα διεθνή πρωταθλήματα του Six Days, του ανεπίσημου, τότε, Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, για αναβάτες off-road. Το 1933 στην Ουαλία, ο μοτοσυκλετιστής και κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ, Ernst Henne, κέρδισε για πρώτη φορά τον τίτλο για λογαριασμό της Γερμανίας. Αυτό έγινε σε σύμπραξη με τον Josef Stelzer και τους οδηγούς τρίκυκλης μοτοσυκλέτας στρατιωτικού τύπου Josef Jauermayer και Ludwig Kraus, οδηγώντας μηχανές R 16 με δικύλινδρο κινητήρα boxer 33 ίππων. Η ομάδα επανέλαβε αυτή την επιτυχία και την επόμενη χρονιά, και το 1935, ο τίτλος ξαναπήγε στη Γερμανία και την BMW, αυτήν τη φορά με τα θρυλικά μοντέλα BMW compressor. Από εκείνη την εποχή κιόλας, οι αγώνες off-road χρησιμοποιούνταν ως πεδίο δοκιμών και πειραματισμών για την ανάπτυξη καινοτομιών. Για παράδειγμα, το πρώτο τηλεσκοπικό πιρούνι και η πρώτη ανάρτηση πίσω τροχού της BMW πήραν το βάπτισμα του πυρός στους αγώνες Six Days, προτού χρησιμοποιηθούν σε μοντέλα μαζικής παραγωγής.

Μια νέα αρχή με ένα μεγάλο όνομα


Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η BMW άρχισε και πάλι να ασχολείται ενεργά με τους αγώνες μοτοσικλέτας off-road, μόλις στις αρχές της δεκαετίας του '50. Οι Georg και Hans Meier, ο Walter Zeller και τα δίδυμα Ludwig Kraus / Bernhard Huser και Max Klankermeier / Hermann Wolz, αποτέλεσαν την πρώτη γενιά αναβατών BMW. Αφορούσαν αυτούς που είχαν ήδη τρέξει σε αγωνιστικά πρωταθλήματα on-road και δεν φοβήθηκαν να αναμετρηθούν με τον ανταγωνισμό, μακριά από τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Τα θρυλικά αυτά ονόματα κέρδισαν αμέτρητα μετάλλια σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες, τόσο με μονοκύλινδρα μοντέλα 250cc όσο και με μοντέλα με δικύλινδρους κινητήρες boxer 500 και 600 cc. Χάρη σε αυτές τις επιτυχίες στους αγώνες off-road, η BMW κατάφερε να ισχυροποιήσει τη φήμη της ως αγωνιστική μάρκα.

Παθιασμένοι φαν και μυστηριώδη μοντέλα


Όταν η BMW διέλυσε επίσημα το αγωνιστικό της τμήμα στα μέσα της δεκαετίας του '50, σημειώθηκε αλλαγή γενιάς μεταξύ των αναβατών. Νεαρά ταλέντα, όπως ο Sebastian Nachtmann, ο Kurt Tweesmann και ο αναβάτης τρίκυκλης μοτοσυκλέτας αγωνιστικού τύπου, Karl Ibscher, κέρδισαν αρκετά εθνικά πρωταθλήματα τη δεκαετία του '60. Το 1963, οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες BMW εξοπλίστηκαν με νέο πλαίσιο, το οποίο έμελλε αργότερα να γίνει μέρος του μοντέλου μαζικής παραγωγής /5, το 1969. Ήταν σπάνιο το γεγονός ότι ένα μυστηριώδες μοντέλο παρουσιαζόταν στη σκηνή του μηχανοκίνητου αθλητισμού για τόσο μεγάλο διάστημα και τόσο ανοιχτά, όπως επίσης σπάνιο ήταν και το γεγονός ότι ένα νέο πλαίσιο δοκιμαζόταν για τόσο μεγάλο διάστημα σε αγώνες. Από το 1970 έως το 1972, ο Herbert Schek κέρδισε το Γερμανικό Πρωτάθλημα τρεις φορές στη σειρά για την BMW. Αυτοί ήταν και οι τελευταίοι τίτλοι που κατέκτησαν αναβάτες off-road της BMW, καθώς από το σημείο εκείνο και έπειτα κυριάρχησαν στο προσκήνιο οι δίχρονες μοτοσικλέτες.

Μια νέα εργοστασιακή ομάδα αγώνων της BMW


Μετά από μια αλλαγή στους κανονισμούς του Γερμανικού Πρωταθλήματος, η οποία αφορούσε στην εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας για μοτοσυκλέτες άνω των 750cc, το ενδιαφέρον στο χώρο των αγώνων off-road στράφηκε ξανά προς τις τετράχρονες μοτοσυκλέτες. Την αρχή έκανε ο Laszlo Peres του τμήματος δοκιμών της BMW με τη δική του κατασκευή χαμηλού βάρους, κερδίζοντας χωρίς κόπο την δεύτερη θέση στο Γερμανικό Πρωτάθλημα. Για την BMW, αυτό σήμανε την απαρχή μιας πιο ενεργής ανάμιξης στους αγώνες και, έτσι, μετά από ένα μεγάλο "διάλειμμα", η εργοστασιακή ομάδα αγώνων της BMW έκανε μια πολύ επιτυχημένη επανεμφάνιση το 1979. Ο Richard Schalber κέρδισε το Γερμανικό Πρωτάθλημα και ήρθε τρίτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιά, ο Werner Schütz κέρδισε το Γερμανικό Πρωτάθλημα και ο Rolf Witthöft κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για λογαριασμό της BMW. Αυτές οι αγωνιστικές επιτυχίες ήταν η καλύτερη διαφήμιση για την BMW R 80 G/S.

Επιτυχίες στην έρημο


Στη δεκαετία του '80, οι αναβάτες off-road της BMW βρέθηκαν στην έρημο για τις ανάγκες του περίφημου Ράλι "Παρίσι-Ντακάρ", του πιο σκληρού ράλι στον κόσμο, που διεξάχθηκε για πρώτη φορά το 1979. Το 1981, ο Γάλλος Hubert Auriol κατέκτησε την πρώτη νίκη για την BMW, κατόρθωμα που επανέλαβε και το 1983. Τις χρονιές 1984 και 1985, η BMW απέσπασε ξανά την πρωτιά, αυτήν τη φορά χάρη στον Gaston Rahier. Ωστόσο, η BMW δεν σημείωσε μια επιτυχημένη πορεία μόνο στο ράλι Παρίσι-Ντακάρ, αλλά κατέκτησε επίσης νίκες στα ράλι "Φαραώ" και "Baja-California". Το 1987, η BMW διέκοψε την εταιρική της ενασχόληση με τους αγώνες και τη σκυτάλη πήραν, στη συνέχεια, ιδιώτες αναβάτες. Για παράδειγμα, ο Eddy Hau με την BMW του αναδείχτηκε νικητής στην κατάταξη του μαραθώνιου στην κατηγορία μοτοσυκλετών σχεδόν μαζικής παραγωγής του ράλι Παρίσι-Ντακάρ το 1988, ενώ το 1992, η μηχανικός της BMW, Jutta Kleinschmidt, πήρε την πρωτιά στην κατηγορία γυναικών του ίδιου ράλι, στη διοργάνωση εκείνης της χρονιάς.

Σε όλες τις παραπάνω αγωνιστικές εμπειρίες βασίστηκε τελικά η έκδοση του BMW R 80 GS και έκτοτε η γερμανική εταιρία διέκοψε την αγωνιστική της εμπλοκή. Ο κινητήρας boxer συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα. Η αγωνιστική εμπλοκή και η εμπειρία που αποκόμισε η βαυαρική φίρμα από την συμμετοχή της όλα αυτά τα χρόνια έφτασαν στο σημείο να δώσουν το κορυφαίο αποτέλεσμα στους αναβάτες. Τα τελευταία R 1200 GS / Adventure, φέρουν τον αέρα από την αγωνιστική εξέλιξη και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην οδήγηση τους σε off road διαδρομές.
Ογδόντα χρόνια GS λοιπόν, από την R 32 μέχρι τα τελευταία σύγχρονα μοντέλα!

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 21:41

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon