.
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 09:59

Test - KTM SX - SX-F Motocross 2016 - Αποστολή στην Ιταλία

Ματιές στο μέλλον

Του Thierry Sarasyn

 Θα περίμενε κανείς ότι μετά από τόσες νίκες των προηγούμενων ετών, η ΚΤΜ θα είχε μπει πλέον στον αυτόματο πιλότο, αναπαυμένη στις δάφνες της. Το να διατηρείσαι στην κορυφή όμως είναι δυσκολότερο από ό,τι να φτάσεις ως εκεί, κι αυτό προφανώς η ΚΤΜ το γνωρίζει καλά, αφού η γκάμα της για το 2016 αποτελεί για εκείνη ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Κι όταν λέμε τεράστιο, εννοούμε ότι το 90 τοις εκατό των μοτοσυκλετών που απαρτίζουν τη γκάμα της είναι τελείως νέα.

Feedback από τους εργοστασιακούς

Η παρουσίαση των νέων μοντέλων για το 2016 έγινε στη θρυλική πίστα της Maggiora, μια πίστα που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει πληθώρα αξιομνημόνευτων μαχών του μότοκρος, με αποκορύφωμα το Μοτοκρός των Εθνών το 1986, με συμμετοχές από τους David Bailey, Ricky Johnson και Johnny O'Mara. Η ΚΤΜ ευελπιστεί ότι τα νέα μοντέλα της θα χαράξουν κι αυτά τη δική τους ιστορία και θα αφήσουν το σημάδι τους για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Σπάνια βλέπει κανείς να γίνονται τόσο ριζικές αλλαγές σε μοτοσυκλέτες που ήδη ηγούνται της κατηγορίας τους. Και ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να επιτευχθεί αυτό: Να αντλήσεις τεχνογνωσία από τους εργοστασιακούς αναβάτες σου, στην KTM Factory Racing. Έτσι οι αναβάτες της ΚΤΜ, Herlings, Cairoli, Musquin και Dungey οδήγησαν τα μοντέλα του 2016 και χάρη στις παρατηρήσεις τους, η ΚΤΜ κατάφερε να τα κάνει ελαφρύτερα από ποτέ, με ηλεκτρονικό σύστημα σε όλα τα τετράχρονα μοντέλα με launch control, νέα και ελαφρύτερη μπαταρία λιθίου που ζυγίζει μόλις 495 γραμμάρια, και τον κινητήρα να βρίσκεται σε νέα γωνία πάνω στο πλαίσιο. Το αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ανανέωση της σειράς KTM SX-F εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που πιάνει τον ανταγωνισμό κυριολεκτικά στον ύπνο, καθώς η σεζόν του 2015 μετά βίας έχει φτάσει στα μισά της.

Πριν όμως μπούμε στο κυρίως θέμα, θα πρέπει να αναφέρουμε το εξής. Δεν μιλάμε μόνο για αλλαγές στα μοντέλα των 250, 350 and 450 SX-F, αλλά και στην προσθήκη στη γκάμα ενός νέου, δίχρονου μοντέλου στα 125cc, καθώς και βελτιώσεις στα 250 και 150 κυβικά. Έξι συνολικά μοντέλα δηλαδή στην γκάμα των MX, χωρίς να περιλαμβάνουμε και τα μικρά "παιδικά" μοντέλα. Το να πει κανείς ότι η ΚΤΜ είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια μοτοσυκλετών μοτοκρός ίσως είναι αφοριστικός όρος (βλέπε Husqvarna) σίγουρα όμως καμία άλλη εταιρεία δεν έχει τόσο μεγάλη γκάμα μοτοσυκλετών MX υψηλής ποιότητας.

Ελαφρύτερες και πιο άνετες


Ας δούμε λοιπόν επιγραμματικά τις αλλαγές, όχι απαραίτητα σε σειρά προτεραιότητας. Πρώτα λοιπόν έχουμε αλλαγές στο πλαίσιο (σε όλα τα μοντέλα εκτός του 250SX) το οποίο είναι ολοκαίνουργιο, με 20 τοις εκατό μεγαλύτερη στρεπτική ακαμψία και 30 τοις εκατό λιγότερη διαμήκης ακαμψία. Έτσι οι κραδασμοί απορροφώνται περισσότερο, ταυτόχρονα όμως το πλαίσιο είναι πιο άκαμπτο. Επίσης έχει προστεθεί μια νέα πλευρική προσάρτηση στο πλαίσιο που φέρει προς αυτήν. Το πλαίσιο του νέου μοντέλου σε σχέση με το προηγούμενο του 2015 είναι κατά 380 γραμμάρια ελαφρύτερο. Στο προηγούμενο μοντέλο επίσης, όπως θυμόμαστε, η θέση ήταν χαμηλότερη, όπως και τα μαρσπιέ. Τώρα ο λαιμός βρίσκεται ξανά ψηλότερα ενώ το τιμόνι της Neken είναι κατά 10 χιλιοστά χαμηλότερο, εξοικονομώντας περισσότερο χώρο για τους μεγαλόσωμους αναβάτες.
Το νέο υποπλαίσιο ζυγίζει λιγότερο από 900 γραμμάρια, 200 γραμμάρια λιγότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο, και στο σύνολο, αν προσθέσουμε τα 250 γραμμάρια λιγότερου βάρους του νέου και ελαφρύτερου ψαλιδιού, φτάνουμε στο ένα κιλό λιγότερο συνολικά για το πλαίσιο. Άλλο ένα κιλό λιγότερο ζυγίζουν η ελαφρύτερη μπαταρία και η μίζα. Θα φανταζόταν κανείς ότι τα νέα πλαστικά περιφερειακά θα πρόσθεταν βάρος, όμως με τον σχεδιασμό του Gerald Kiska με έμφαση στην εργονομία του αναβάτη, η ΚΤΜ κατάφερε να διατηρήσει το ίδιο βάρος στα περιφερειακά με το προηγούμενο μοντέλο.

Το φιλτροκούτι είναι επίσης ελαφρύτερο, κατά 300 γραμμάρια για την ακρίβεια. Το νέο Twin Air φίλτρο βρίσκεται σε νέο κουτί με νέες εισαγωγές για καλύτερη εισαγωγή αέρα. Στο παιχνίδι της μείωσης του συνολικού βάρους δεν ξεχνάμε και τους δίσκους φρένων της Galfer που μειώνουν το βάρος κατά 114 γραμμάρια. Όλα αυτά μαζί κάνουν το νέο μοντέλο δύο κιλά ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του. Αν σε αυτά συμπεριλάβουμε και το νέο μπροστινό σύστημα αέρος της WP με το 48 χιλιοστών ανάποδο πιρούνι και την ονομασία AER 48 Air Fork, φτάνουμε στα 3,5 κιλά λιγότερου βάρους συνολικά. Με μια μακρά λίστα ελασσόνων αλλαγών και 1,1 κιλό βάρους για το νέο ελαφρύ και συμπαγές κινητήρα, η ΚΤΜ αγγίζει τα 4 με 5 κιλά, αναλόγως το μοντέλο. Για μοτοσυκλέτες που ήταν ήδη εξαιρετικά ελαφριές, μιλάμε για επίτευγμα.

Ηλεκτρονικά και οδήγηση


Στις μοτοσυκλέτες δρόμου τα ηλεκτρονικά παίζουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και φυσικά η ΚΤΜ δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω. Πέρα από τις δύο επιλογές στη χαρτογράφηση (την πιο μαλακή για τα γλιστερά σημεία και την πιο επιθετική για τα στεγνά κομμάτια με μεγαλύτερη πρόσφυση), προσφέρει και το launch control σε όλα τα τετράχρονα μοντέλα της. Το launch control περιορίζει την ταχύτητα στο ξεκίνημα προκειμένου ο αναβάτης να έχει καλύτερη πρόσφυση, έτσι αποφεύγεται το σπινάρισμα στα πρώτα μέτρα μετά την εκκίνηση. Ενεργοποιείται μέσω του βολάν και απενεργοποιείται αυτόματα μετά την εκκίνηση. Ακούγεται πολύ hi-tech, κι αν σε αυτό προσθέσουμε και τις πανέμορφες ανοδιομένες CNC πλάκες δεσίματος του μπροστινού, αλλά και το γενικότερο φινίρισμα, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ΚΤΜ με τα μοντέλα του 2016 έθεσε πολύ υψηλά τον πήχη, ίσως πολύ ψηλά για τον ανταγωνισμό.

Το ερώτημα παραμένει όμως, πώς είναι στην οδήγηση οι νέες πορτοκαλί μοτοσυκλέτες; Ξεκινώντας από τα τετράχρονα μοντέλα, μπορούμε να πούμε ότι σε ολόκληρη τη γκάμα είναι πλέον γρηγορότερα αλλά ταυτόχρονα και πιο εύκολα στον χειρισμό. Εξ’ αρχής στόχος της ΚΤΜ δεν ήταν η περισσότερη δύναμη, αλλά η καλύτερη εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας. Σε αυτό συνεισφέρουν πολύ οι διαφορετικές χαρτογραφήσεις του κινητήρα και το νέο πλαίσιο. Το πιο σφιχτό στήσιμο βοηθάει στο να κρατήσει ευκολότερα ο αναβάτης τη γραμμή του. Η πίστα της Maggiora όπου οδηγήσαμε είχε αυξημένο βαθμό δυσκολίας, όπως είθισται άλλωστε να είναι οι όμορφες πίστες και τα λασπωμένα κομμάτια που συναντήσαμε τα οποία μας έδωσαν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το μαλακό σετάρισμα. Πραγματικά ακόμη και “η αρκούδα” 450 SX-F ήταν ιδιαίτερα διαχειρίσιμη, ομολογούμε όμως ότι στο "Hard" απολαμβάνεις οδήγηση. Η έκδοση των 350 κυβικών έχει πιο ελαφριά αίσθηση και εντυπωσιακή αλλαγή κατεύθυνσης.

Η επιλογή ανάμεσα στα 450 ή 350 κυβικά δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς και οι δύο κινητήρες είναι ιδιαίτερα δυνατοί. Η έκδοση 250 SX-F ήταν πάντα και παραμένει μία από τις πιο δυνατές του ενός τετάρτου του λίτρου της αγοράς, τώρα όμως με το χαμηλότερο βάρος της έγινε ακόμη πιο εύκολη στην οδήγηση. Με νέο κύλινδρο και κεφαλή, η μικρή τετράχρονη μπορεί να ανεβάζει άφοβα στροφές έως τις 14.000σ.α.λ. και η δύναμη του, καταφέρνε να είναι απίστευτη. Είναι πολύ δυνατό, και ακόμη και στις απότομες πλαγιές της πίστας στην Magiora, είχε πάντα την δύναμη για να τις ολοκληρώνει με άνεση.

Τα δίχρονα μοντέλα


H KTM μπορεί να καυχιέται για την επιτυχία της στην κατηγορία των δίχρονων στα 125cc. Δεν επαναπαύθηκε όμως. Ο νέος κινητήρας ζυγίζει μόλις 17,2 κιλά, δύο ολόκληρα κιλά λιγότερα από τον προηγούμενο. Νέος κύλινδρος, έμβολο, στροφαλοφόρος άξονας και κυλινδροκεφαλή, δίνουν περισσότερη δύναμη και αισθητά λιγότερους κραδασμούς. Η συγκεκριμένη έκδοση των 125 κυβικών είναι πραγματικά νέα και αναμένεται να γίνει σημείο αναφοράς της κατηγορίας για πολλά χρόνια. Οι νέοι αναβάτες ως επί το πλείστον που θα την προτιμήσουν θα ευχαριστηθούν πολύ με τη δύναμη του κινητήρα και την καλύτερη από ποτέ κατανομή της. Ήταν απόλαυση να οδηγάμε στην Maggiora, με το 125SX να χρειάζεται λιγότερα κατεβάσματα από ποτέ. Η δύναμη περισσεύει και έρχεται δυνατά από τις χαμηλές στροφές, και αν σε αυτό προσθέσεις και το νέο και εξαιρετικό πλαίσιο, τότε έχεις εγγυημένα τον νικητή της κατηγορίας.

Η έκδοση των 150 κυβικών προσφέρει λίγο απ’ όλα. Για κάποιον που βρίσκει την (εντυπωσιακή) δύναμη του δίχρονου 250 cc μοντέλου υπερβολική, τότε η έκδοση των 150 cc είναι μια πολύ καλή εναλλακτική. Όπως ακριβώς με την έκδοση των 350 κυβικών έναντι του SX- F 450. Η δουλειά της ΚΤΜ πάνω στη γκάμα των μοτοκρός μοντέλων της για το 2016, είναι εξαιρετική, και παρόλο που οι μοτοσυκλέτες αυτές παραμένουν στο προσκήνιο εδώ και χρόνια, δεν παύουν να μας εντυπωσιάζουν για μία ακόμη φορά.

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/motocross/ktm/2016/magiora_sx_thierry/odigika{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/motocross/ktm/2016/magiora_sx_thierry/statika{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Αυγούστου 2015 12:55

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon