.
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015 23:18

Test - KTM Motocross SX 250 - SX-F 250-450 - 2016 - Αποστολή στην Πεντέλη!

 

Ριζικές αλλαγές

 

 



Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Σταμάτης Δημολιάνης
Φωτογραφίες: Χρήστος και Γιώργος Καραγιωργάκης
 
Η KTM SEE, προχώρησε στην επίσημη παρουσίαση των νέων Motocross, στην Πεντέλη. Τα είδαμε από κοντά, τα γνωρίσαμε, μάθαμε κάθε λεπτομέρεια και τα οδηγήσαμε, καταλήγοντας, ότι έχουν γίνει ριζικές αλλαγές!

Ριζικές αλλαγές!


Τίποτα δεν είναι τυχαίο, και για την KTM, μία εταιρία με μότο το Ready to Race, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα, όταν η δουλειά του τμήματος έρευνας και εξέλιξης, ''βραβεύεται'' με τον πρώτο τίτλο της εταιρίας στα 450SX στην Αμερική, με αναβάτη τον Ryan Dungey, όπως επίσης και με τον τίτλο που κέρδισε ο Marvin Masquin στα East 250SX. Δεν ξεχνάμε φυσικά τους τίτλους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα motocross του 2015, και στις δύο κατηγορίες MX1 και MX2, με την KTM, να είναι φυσικά περήφανη, που κερδίζει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φυσικά περήφανη ήταν και η KTM SEE που προχώρησε στην παρουσίαση των νέων μοντέλων motocross SX και SX-F στην Πεντέλη, αφού η τελευταία τεχνολογία state-of-the-art, συνδυαζόμενη με απόδοση που θέτει τον πήχη στην κάθε κατηγορία αλλά και σε ολόκληρο τον χώρο του Motocross, είναι διαθέσιμη σε κάθε ιδιώτη. Βασικοί στόχοι της εξέλιξης των νέων Motocross ήταν η βελτίωση της δυναμικής συμπεριφοράς των μοτοσυκλετών, η μείωση του βάρους, και η συνολικά καλύτερη απόδοση σε όλες τις συνθήκες. Τα πάντα είναι νέα πάνω τους! Η KTM μάλιστα ανακοινώνει πως, στα νέα τετράχρονα 250 και 450 SX-F, το 90% των εξαρτημάτων τους είναι τελείως διαφορετικό από των μοντέλων 2015.

Διαθέτουν νέο πλαίσιο και νέο υποπλαίσιο, νέα σέλα και νέο χαμηλότερο τιμόνι με ελαστικές βάσεις, νέα γκαζιέρα και ODI grips, πιο αποτελεσματικό ψυγείο, νέο φιλτροκούτι και νέο σώμα ψεκασμού, νέα πλαστικά περιφερειακά, μπαταρία Li-On που είναι 1kg ελαφρύτερη, νέους λαιμούς εξαγωγής καυσαερίων και νέο τελικό, ελαφρύτερο ψαλίδι, νέο μοχλισμό αμορτισέρ με νέες ρυθμίσεις, νέα μαρσπιέ, νέα καπάκια κινητήρα για αποβολή λάσπης, ελαστικά της Dunlop MX 32, μπροστινό σύστημα WP AERforce με αέρα, ελαφρύτερο κατά 1,4kg! 

Χαρακτηριστικά, το 450 SX-F, έχει ελαφρύνει κατά 3.9 κιλά, φτάνοντας πλέον να ζυγίζει 100,4 κιλά από 105,5! Το 350, από 104,5 κιλά έφτασε στα 99,9, το 250 SX-F από τα 102,2 στα 98,5 κιλά, και το 125, από τα 90,4 στα 87,8 κιλά!

Κινητήρας 125 SX


Μεγάλες αλλαγές έχουν γίνει στους κινητήρες, με αυτόν του 125-150 να έχει σχεδιαστεί εκ νέου με μικρότερες διαστάσεις και πιο συμπαγή σχεδίαση. Ο κύλινδρος είναι και αυτός νέος με ξανασχεδιασμένο power valve, νέο έμβολο και καπάκι, ελαφρύτερος κατά 360 γραμμάρια. Τα κάρτερ είναι νέα και ο στρόφαλος πλέον τοποθετείται ψηλότερα μαζί με τον συμπλέκτη, για συγκέντρωση μαζών στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας, ενώ είναι και 600 γραμμάρια ελαφρύτερα.

Επίσης, δέχονται μίζα αν κάποιος το επιθυμεί. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι επίσης νέο, με νέα σχεδίαση και ελαφρύτερο κατά 200 γραμμάρια. Το λεβιέ ταχυτήτων είναι No-Dirt για να μην κρατάει λάσπη. Ο στρόφαλος διαθέτει νέα σχέση διαμέτρου - διαδρομής στο 150 SX, και είναι ίδιος και στους δύο κυβισμούς.

Αν δηλαδή κάποιος θέλει να κάνει το 125, 150, μπορεί απλά να αλλάξει κύλινδρο/έμβολο/καπάκι. Αποτέλεσμα όλων των αλλαγών στο δίχρονο 125-150, ήταν να μειωθεί το βάρος του κινητήρα κατά 2,1 κιλά, και να φτάσει να ζυγίζει 17,1 κιλά! Σύμφωνα με τα διαγράμματα που έδωσε η KTM στην δημοσιότητα, το νέο 125 SX είναι πιο γεμάτο σε όλη την καμπύλη απόδοσης, αποδίδοντας μάλιστα 2 ίππους περισσότερους στις ψηλές στροφές, φτάνοντας στους 38 ίππους!

Κινητήρες 250-350 - 450 SX-F


Τα τετράχρονα 250 και 350 SX-F έχουν δεχθεί νέα κάρτερ στους κινητήρες, για συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας. Είναι ελαφρύτερα, με τον στρόφαλο τοποθετημένο 6 χιλιοστά ψηλότερα, με αντίστοιχα 6 χιλιοστά κοντύτερη μπιέλα - ώστε να παραμείνει ίδιο το συνολικό ύψος του κινητήρα, το οποίο βέβαια, μειώθηκε συνολικά κατά 20 χιλιοστά!

Με την αλλαγή αυτή, η KTM καταφέρνει να βελτιώσει την οδηγική συμπεριφορά και να βελτιώσει την ευελιξία των μοτοσυκλετών.
Αναφορικά με τον στρόφαλο, στο κομβίο του υπάρχει ένα μεγάλο κουζινέτο σχεδίαση απαραίτητη για τα υψηλά επίπεδα περιστροφής και απόδοσης του κινητήρα των 250cc. Επίσης αυξάνει την αντοχή στο χρόνο επιτρέποντας διαστήματα service των 100 ωρών.

Κύλινδρος και κεφαλή είναι νέα με βελτιωμένη γεωμετρία του θαλάμου καύσης, νέους ελαφρύτερους εκκεντροφόρους ελαφρύτερους κατά 150 γραμμάρια, με νέο χρονισμό και επιφάνεια χαμηλότερης τριβής.

Νέα είναι τα κοκοράκια με κατά 30% πιο σκληρή επίστρωση DLC και ξανασχεδιασμένο μηχανισμό χρονισμού - μειωμένες τριβές και καδένα D.I.D. μικρότερου μήκους, νέα γρανάζια και νέους οδηγούς. Νέα είναι τα ελατήρια βαλβίδων και οι ασφάλειες, ενώ οι αυλοί έχουν υποστεί ροϊκή εξέλιξη για την μέγιστη ροή του μείγματος για κορυφαία απόδοση μέχρι τις 14.000σ.α.λ.. Διαθέτουν επίσης νέες βάσεις κινητήρα κατά τον διαμήκη άξονα που βελτιώνουν την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και τους κραδασμούς. Νέος είναι και ο κύλινδρος που είναι πιο κοντός και ελαφρύτερος κατά 130gr αλλά και νέο το έμβολο τύπου bridged box-type από την CP (-10gr).

Αλλαγές 250-350SX-F


Η σχεδίαση έγινε ώστε η μικρότερη περιστρεφόμενη μάζα, να δημιουργεί λιγότερους κραδασμούς και να προσφέρει καλύτερη απόκριση στο γκάζι. Εντελώς νέο είναι το κιβώτιο 5 σχέσεων με φαρδύτερα γρανάζια και με νέα επιφανειακή επεξεργασία στην 2η, 3η και 4η σχέση, για αυξημένη αξιοπιστία. Ο μηχανισμός αλλαγής σχέσεων ξανασχεδιάστηκε για να προσφέρει σαφείς και ξεκάθαρες αλλαγές και το λεβιέ των ταχυτήτων, έχει σχεδίαση NO-DIRT που βοηθά ώστε να μην μπλοκάρει από τη λάσπη η άκρη του λεβιέ.

Νέος είναι και ο συμπλέκτης CSS (coil spring steel), με ελικοειδή ελατήρια, με 7 δίσκους (από 8) και ξανασχεδιασμένο κέντρο (HUB) και πλάκα πίεσης ώστε να γίνεται καλύτερο διαχωρισμός των δίσκων, καλύτερη λίπανση, βελτιωμένη ψύξη, με αυξημένη αξιοπιστία και μικρότερο βάρος. Η σχεδίαση της καμπάνας - του καλαθιού, δίνει μικρότερο βάρος, με νέα ελατήρια συμπλέκτη για πιο σταθερή συμπεριφορά υπό πίεση και στη διάρκεια του χρόνου. Ξανασχεδιασμένη είναι η τρόμπα συμπλέκτη Brembo με μικρότερο κύλινδρο για ελαφρύτερη αίσθηση και καλύτερο έλεγχο.

Ξανασχεδιασμένα είναι και τα καπάκια κινητήρα, με νέα επιφάνεια και κατεργασία ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή στην καταπόνηση από τις μπότες και να διατηρούν την εμφάνισή τους ακόμη και μετά από σκληρή χρήση. Συνολικά, η μείωση βάρους του κινητήρα 250cc έφτασε στο 1.1 kg, καταλήγοντας στα 26.1kg και του 350cc, στο 1.0kg, φτάνοντας στα 27.2kg.

Κινητήρας 450 SX-F


Μεγάλες αλλαγές έχει και ο κινητήρας του 450 SX-F, με εντελώς νέα σχεδίαση κάρτερ από χυτό κράμα αλουμινίου επιτρέπει τη συγκέντρωση των αξόνων
και συνολική μείωση των διαστάσεων. Η θέση του στροφάλου μετατοπίστηκε κατά 7mm προς τα επάνω και κατά 9mm προς τα πίσω ώστε οι μάζες να πλησιάσουν στο κέντρο της μοτοσυκλέτας.

Ο κινητήρας είναι κατά 23mm μικρότερος κατά μήκος, κατά 9mm χαμηλός και κατά 23mm πιο στενός. Εξασφαλίζει πολύ καλή συγκέντρωση των μαζών που βελτιώνει τη συμπεριφορά και αυξάνει την ευελιξία της μοτοσυκλέτας. Νέα σχεδίαση έχει η ελαφρύτερη κυλινδροκεφαλή (-350gr), με ένα αναβαθμισμένο θάλαμο καύσης και βελτιωμένους αυλούς εισαγωγής. Νέος είναι και ο εκκεντροφόρος που θέτει σε λειτουργία τέσσερεις πολύ ελαφριές βαλβίδες τιτανίου, κινώντας τα εξαιρετικά άκαμπτα κοκοράκια, τα οποία έχουν επίστρωση DLC, στην πλευρά της εισαγωγής, για ταχύτητες κινητήρα μέχρι 11.500σ.α.λ.

Επίσης, νέακοντύτερη καδένα χρονισμού και βελτιωμένοι οδηγοί καδένας, για αντοχή στη τριβή, νέες πλευρικές βάσεις που επιτρέπουν ακόμη πιο αποτελεσματική στήριξη του κινητήρα στο πλαίσιο. Ο νέος κύλινδρος είναι κοντύτερος κατά 6mm και έχει βελτιωμένο υδροχιτώνιο, σχεδιασμένος να λειτουργεί σε συνεργασία με τον νέο θάλαμο καύσης. Έχει χαμηλή μάζα ταλάντωσης, εξαιρετικά άκαμπτη δομή, σχέση συμπίεσης 12.6:1, και εξαιρετικά ελαφρύ έμβολο τύπου box-in-box, το οποίο μαζί με το εξελιγμένο, σε σχέση με το βάρος, πείρο του εμβόλου, προσφέρουν μεγάλη αντοχή, όταν ο κινητήρας περιστρέφεται με πολλές στροφές. 

Ο νέος στρόφαλος έχει 10% περισσότερη αδράνεια (χωρίς επιπλέον βάρος) και έχει πιο κοντή μπιέλα κατά 6.4mm, συμβάλλοντας στο χαμηλότερο βάρος και την εξαιρετική κατανομή ισχύος.

Αλλαγές εις βάθος


Στο κομβίο του στροφάλου υπάρχει ένα μεγάλο κουζινέτο, σχεδίαση προς όφελος του πελάτη, όσον αφορά στα διαστήματα service του στροφάλου, τα οποία
είναι μεγαλύτερα, εξαιτίας του κουζινέτου. Η μικρότερη αρχική σχέση 31/76 (αντί για 32/76), μειώνει το μήκος του άξονα και συμβάλει στο μικρότερο μέγεθος και επίσης μειώνει τις στροφές περιστροφής του συμπλέκτη. Η μετάδοση των σχέσεων είναι 8mm πιο στενή και περίπου 300g ελαφρύτερη. Ο μύλος του κιβωτίου έχει ξανασχεδιαστεί και μια ειδική επίστρωση στις φουρκέτες, παρέχει πιο ακριβή και εύκολη αλλαγή σχέσεων με φορτίο και βελτιωμένη αξιοπιστία.

Η μετάδοση έχει αισθητήρα σχέσης, που επιτρέπει την ξεχωριστή χαρτογράφηση σε κάθε ταχύτητα. H σχεδίαση NO-DIRT του επιλογέα σχέσεων, αποτρέπει το χώμα να εμποδίσει την κίνηση του πτυσσόμενου άκρου του επιλογέα ταχυτήτων.
Ο συμπλέκτης DDS (Damped Diaphragm Steel) έχει ένα νέο ελαφρύτερο καλάθι μαζί με ένα ξανασχεδιασμένο κέντρο (HUB) και πλάκα πίεσης, παρέχοντας καλύτερη λίπανση και βελτιωμένη ψύξη του συμπλέκτη.

Ο υδραυλικός μηχανισμός Brembo του συμπλέκτη, χαρακτηρίζεται από τον ελαφρύτερο χειρισμό και τον καλύτερο έλεγχο. Ξανασχεδιασμένα είναι τα καπάκια του κινητήρα, με νέα επιφάνεια και κατεργασία ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή στην καταπόνηση από τις μπότες και να διατηρούν την εμφάνισή τους ακόμη και μετά από σκληρή χρήση. Η μείωση βάρους του κινητήρα έφτασε στο –1.8kg.

Συνολικές αλλαγές


Η KTM είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης και καινοτόμος, στην ηλεκτρική εκκίνηση, σε σχέση με τις μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού. Η μίζα έχει νέο πιο κοντό άξονα, που μεταδίδει την κίνηση. Τα γρανάζια της μίζας και το torque limiter, από τον ηλεκτροκινητήρα μέχρι τον άξονα, είναι ελαφρύτερα, για μια συνολική μείωση βάρους των 150g. Νέα, πιο μικρή και ελαφριά (495gr) είναι η μπαταρία εκκίνησης Ιόντων Λιθίου, παρέχοντας αξιόπιστη εκκίνηση του κινητήρα και μειώνοντας το βάρος κατά 1kg!

Δεδομένα μπαταρίας: Samsung C22S, Cell type 4S2P, 12.8V, 2.2Ah, 90x90x51mm. Νέα απλοποιημένη είναι η καλωδίωση, η οποία μειώνει το βάρος και επίσης βελτιώνει τη διαδικασία συντήρησης. Η μπαταρία και η καλωδίωση είναι πιο συγκεντρωμένα σε ένα χώρο πάνω από το φιλτροκούτι, επιτρέποντας στο μηχανικό να αφαιρεί το υποπλαίσιο, χωρίς να απειλείται η ακεραιότητα των ηλεκτρικών. Το Σύστημα Διαχείρισης Κινητήρα Keihin (Engine Management System) ξανασχεδιάστηκε εντελώς, με νέο ηλεκτρονικό ψεκασμό καυσίμου. Ένα εντελώς νέο σώμα ψεκασμού 44mm, το οποίο παρέχει άμεση απόκριση και μέγιστη απόδοση, με νέα θέση του μπεκ, νέα σχεδίαση με απευθείας σύνδεση – χωρίς σύνδεση στην καλωδίωση στο σώμα ψεκασμού, για βελτιωμένη αίσθηση στον αναβάτη.

Ξεχωριστά συστήματα για κρύα εκκίνηση και ρύθμιση του ρελαντί. Το σύστημα είναι ελαφρύτερο κατά 100gr. Το EMS της Keihin έχει μια νέα ελαφρύτερη και πιο γρήγορης επεξεργασίας ECU, περιλαμβάνοντας Launch Control, για καλύτερες εκκινήσεις. Ο διακόπτης επιλογής χαρτογράφησης παρέχει πρόσβαση σε διαφορετικές καμπύλες ισχύος, που είναι ενσωματωμένες στο EMS.
Διαθέτει 3 διαθέσιμες χαρτογραφήσεις για διαφορετική κατανομή ισχύος, μέσω του διακόπτη επιλογής χαρτογράφησης στο τιμόνι -Ήπια, standard ή άγρια απόκριση. Νέος αισθητήρας σχέσης κιβωτίου, επιτρέπει τις διαφορετικές χαρτογραφήσεις του κινητήρα, βασισμένες στην σχέση και τη χαρτογράφηση που έχει επιλεχθεί.

Launch control
• Διακόπτης επιλογής χαρτογράφησης για ενεργοποίηση ή εναλλαγή των χαρτογραφήσεων και του launch control
• Το Launch control μειώνει τη μέγιστη ταχύτητα του κινητήρα, κατά τη διάρκεια της εκκίνησης και μπορεί να ενεργοποιηθεί από ένα διακόπτη που είναι ενσωματωμένος στη βάση στερέωσης του κυλίνδρου
• Στο ρελαντί, ο αναβάτης επιλέγει τη χαρτογράφηση 2 και μετά επιλέγει πάλι τη χαρτογράφηση 1 ή αντίστροφα και το launch control ενεργοποιείται
• Η λυχνία ελέγχου EFI που είναι τοποθετημένη στην πάνω τιμονόπλακα, δηλώνει πότε η λειτουργία είναι ενεργή

Αλλαγές στο πλαίσιο


Ψυγεία και εξάτμιση
Νέα βελτιωμένη σχεδίαση της WP, με ουσιαστική βελτίωση της ψύξης του κινητήρα, λόγω:
• της υπολογισμένης σχεδίασης CFD του συστήματος αερισμού των ψυγείων
• ίδια χωρητικότητα και επιφάνεια, αλλά παρέχει 10% καλύτερη απόδοση
• νέα τάπα πλήρωσης και λαιμός τάπας για καλύτερη στεγανοποίηση
• Νέο κράμα αλουμινίου και σχεδίαση που αυξάνει την αντοχή
• Νέα σχεδίαση του προστατευτικού του ψυγείου, που βελτιώνει την ροή του αέρα και παρέχει στο
• σύστημα άκαμπτη δομή

Νέα εξάτμιση
• Νέος λαιμός για τα 250 και 350 SX-F με θάλαμο αντήχησης και στο 450 Flow Design Header (FDH) σχεδιασμένο για αύξηση ισχύος με χαμηλά επίπεδα θορύβου
• Νέο τελικό, 40mm πιο κοντό στο 250 και 80mm πιο κοντό στο 350 και 450, σε σχέση με την προηγούμενη σχεδίαση, για αυξημένη απόδοση στις χαμηλές στροφές και άμεση απόκριση
• Με την κοντύτερη σχεδίαση και τα νέα σημεία στερέωσης, το άκρο της εξάτμισης είναι 100mm πιο κοντά στο κέντρο της μοτοσικλέτας. Αυτό συμβάλει στη συγκέντρωση της μάζας, για τη βελτίωση στο σύνολο
• της οδηγικής συμπεριφοράς

Νέα σχεδίαση πλαισίου
• Νέο ελαφρύτερο (-380g) πλαίσιο κατασκευασμένο χρωμιομολυβδαίνιο, προσφέρει 20% μεγαλύτερη στρεπτική ακαμψία, 30% μικρότερη διαμήκη ακαμψία, με σωλήνες 6mm φαρδύτερους και 2mm χαμηλότερους, στο τρίγωνο του πλαισίου. Έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση της ενέργειας που δημιουργείται από το φορτίο του πίσω τροχού
• Πρόσφατα σχεδιασμένα, πλευρικά στηρίγματα του κινητήρα (σύνδεση μεταξύ της κυλινδροκεφαλής και του πλαισίου) συμβάλουν στον καλύτερο χειρισμό και τους μειωμένους κραδασμούς.
• Βελτιωμένη θέση του αναβάτη και εργονομία που συμβάλουν επίσης στον καλύτερο χειρισμό
• Νέα σχεδίαση μικρότερου υποπλαίσιου, κατασκευασμένο από προφίλ αλουμινίου, το οποίο είναι 250gr ελαφρύτερο
• Το νέο ελαφρύ ψαλίδι έχει ξανασχεδιασμένη εσωτερική δομή, για να ταιριάζει με τα νέα χαρακτηριστικά ακαμψίας του πλαισίου και είναι ελαφρύτερο κατά 250gr
• Νέα εξελιγμένα μαρσπιέ, που διαθέτουν ειδική σχεδίαση, για τη μείωση της συσσώρευσης χώματος στις αρθρώσεις των μαρσπιέ και τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας τους. Επιπλέον, τα νέα μαρσπιέ είναι μεγαλύτερα, ελαφρύτερα και πιο σταθερά, παρέχοντας καλύτερο κράτημα

Αναρτήσεις και ελαστικά


• Νέα άνω πλάκα τιμονιού από CNC, με ελαστικές βάσεις
• Νέα τιμονόπλακα 22 mm, κατασκευασμένη σε CNC, με ένα σύστημα ελαστικών βάσεων, στα καβαλέτα, με σκοπό τη μείωση των κραδασμών στο τιμόνι. Η τιμονόπλακα διατηρεί τη δυνατότητα αλλαγής της θέσης του τιμονιού, κατά την προτίμηση του αναβάτη

Μπροστινή ανάρτηση
Μοντέλα US : WP 48 mm 4CS
Μοντέλα EU: WP 48 mm ACS AIR FORK (Σύστημα με αεροθάλαμο)
• Εντελώς νέο air fork 3-θαλάμων Split fork: air spring στο αριστερό καλάμι, φυσίγγιο απόσβεσης στο δεξί
• Εύκολο στη ρύθμιση με μία μόνο αεροβαλβίδα
• Μείωση βάρους -1.4 kg!

Νέο αμορτισέρ και φίλτρο
Για όλα τα μοντέλα σχεδιάστηκε νέο αμορτισέρ WP, το οποίο συνεργάζεται με το νέο πλαίσιο και ψαλίδι και φυσικά με το νέο μοχλικό.
• Νέο σώμα αμορτισέρ με ξανασχεδιασμένο ρεζερβουάρ για μεγαλύτερο θάλαμο αερίου, ώστε να μειωθεί η πτώση της απόδοσης με τη χρήση
• Νέα σχεδίαση πιστονιού και άξονα που έχει πλέον ροδέλες 12mm
• (μειωμένο από τα 16mm) που εξασφαλίζει περισσότερες δυνατότητες
• ρύθμισης
• Νέας σχεδίασης περόνη που μαζί με το κατά 12mm μικρότερο μήκος του αμορτισέρ βοηθά στη μείωση του βάρους
• Νέο σύστημα μοχλισμού με νέα γεωμετρία σχεδιασμένο να ταιριάζει στη νέα γενιά αμορτισέρ
• Το μοχλικό προσφέρει 10mm μεγαλύτερη διαδρομή (ακόμη και με το κατά 12mm κοντύτερο αμορτισέρ)
• Διαθέτει εξελιγμένη σχεδίαση μοχλισμού που επιτρέπει χρήση ελαφρύτερου ελατηρίου. Το νέο σύστημα περιλαμβάνει μακρύτερο 148,2 άξονα (ο προηγούμενος ήταν 145mm) για να ταιριάζει με το νέο σύστημα μοχλισμού

Όλα τα μοντέλα έχουν δίσκους «μαργαρίτα» της Galfer για καλύτερη απόδοση.
• Πίσω 30gr ελαφρύτερος
• Μπροστά 65gr ελαφρύτερος
Τα κέντρα είναι δουλεμένα σε CNC, με high-end στεφάνια Excel με ελαφριές ακτίνες και καψούλια από αλουμίνιο για μέγιστη ακαμψία και ελάχιστο βάρος.
• Οι τροχοί θα έχουν ελαστικά Dunlop GEOMAX MX32 ως πρώτη τοποθέτηση

Νέο φίλτρο αέρα και φιλτροκούτι
Η νέα σχεδίαση του φιλτροκουτιού προσφέρει μεγάλη προστασία του φίλτρου αέρα από τη λάσπη και τη σκόνη, εξασφαλίζοντας μέγιστη ροή αέρα. Νέα είναι η σχεδίαση στο φιλτροκούτι (-300gr) και προσφέρει άριστη απόδοση και νέα υλικά που μειώνουν
την παραμόρφωση από την υποπίεση. Νέο φίλτρο Twin-Air σε νέα σίτα/βάση που αποτελείται από απλούστερη σχεδίαση που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα λανθασμένης τοποθέτησης του φίλτρου στη σίτα. Η νέα βάση και το νέο φιλτροκούτι διαθέτουν σχεδίαση μονού κουμπώματος που βοηθά στην εύκολη τοποθέτηση και στην αποτελεσματική μόνωση ακόμη και στις γρήγορες αλλαγές στην πίστα.

Νέα εργονομία


Αλλαγές έχουμε και στην εργονομία των motocross SX-F με το πίσω μέρος να έχει κατέβει 10-20 mm χαμηλότερα, ώστε να χαμηλώσει το κέντρο βάρους. Το τιμόνι είναι 10mm χαμηλότερα ώστε να ταιριάξει με τη νέα εργονομία
Υπάρχει νέας γενιάς τιμόνι μεταβλητής διατομής από υψηλής αντοχής αλουμίνιο από τη Neken, 10mm χαμηλότερο, νέο, σχεδίασης KTM, προστατευτικό τιμονιού.
Διακόπτης επιλογής χαρτογράφησης, standard στα 4χρονα, και νέα σχεδίαση στη γκαζιέρα των 4χρονων και νέες ντίζες με εύκολη ρύθμιση του τζόγου. Για πρώτη φορά τα γκριπ είναι ενσωματωμένα στη γκαζιέρα και εξελίχτηκαν σε συνεργασία με την ODI σε όλα τα 4χρονα.

Τα 250 και 450 έχουν ξεχωριστό έκκεντρο στη γκαζιέρα για καλύτερη απόδοση και ευκολία οδήγησης.
• Το νέο μπροστινό φτερό προσφέρει αυξημένη ακαμψία και μειώνει την πιθανότητα να κολλήσει η λάσπη
• Η νέα μάσκα ενσωματώνει τη βάση για το μαρκούτσι του φρένου
• Τα νέα πλαϊνά πλαστικά είναι ξεχωριστά με αυτά του ψυγείου και η νέα σχεδίαση βοηθά τα σώμα του αναβάτη να ενσωματωθεί με τη μοτοσυκλέτα
• Το νέο καπάκι στο φιλτροκούτι έχει σχεδίαση που δεν απαιτεί βίδωμα
• Νέα σχεδίαση των number plates που τα ξεχωρίζει από το
• φιλτροκούτι, για ευκολότερη συντήρηση και αντικατάσταση
• πλαστικών
• Νέο πίσω φτερό, ενισχυμένο, με ενσωματωμένες χειρολαβές
• Νέα σέλα που ταιριάζει στη νέα εργονομία, με καλύτερο αφρώδες υλικό που προσφέρει περισσότερη άνεση

Η μείωση βάρους στα εξαρτήματα του πλαισίου, είναι σημαντική:
Πλαίσιο - 380gr
Υποπλαίσιο - 280gr
Ψαλίδι και μοχλικό - 250gr
Μπαταρία - 1000gr
Αμορτισέρ - 250gr
Δίσκοι φρένων - 70gr
Γρανάζια μετάδοσης - 70gr
Σώμα ψεκασμού - 100gr
Πιρούνι - 1100gr
Λοιπά - 100gr
ΣΥΝΟΛΟ - 3900 g

Σε σχέση με τα μοντέλα 2015, οι διαφορές, είναι πολύ σημαντικές! Δείτε παρακάτω, στον πίνακα που ακολουθεί, τα νούμερα σε κάθε μοτοσυκλέτα, και με ποσοστά μείωσης βάρους:

Μείωση Βάρους MY16 vs MY15
125 SX 87.8 kg (90.4) 3 %
250 SX-F 98.5 kg (102.2) 3.6%
350 SX-F 99.9 kg (104.5) 4.4%
450 SX-F 100.4 kg (105.5) 5.0%
(@@F 450 106.0 kg)


Στην πράξη


Με την συγκέντρωση μαζών, βελτιώνεται η οδηγησιμότητα και η απόδοση των μοντέλων, παρουσιάζοντας την υψηλότερη απόδοση σε κάθε κατηγορία. Αυτό ήθελε να πετύχει η KTM στα νέα της Motocross, αυτό κατάφερε! Ξεκινώντας την οδήγηση με το 450 SX-F, δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή για εμάς - θα καταλάβετε παρακάτω το γιατί.

Τα σαμαράκια και οι συνεχόμενες ανωμαλίες της πίστας, μας έδειξαν σύντομα ότι το 450 είναι ένα όπλο, έτοιμο να οδηγηθεί σε πολύ ταχύτερο ρυθμό απ' ότι θα μπορούσαμε εμείς να το πάμε, ακόμη και στα "καλύτερα" μας. Ένα επαγγελματικό εργαλείο, έτοιμο να πάρει πρωτάθλημα, χωρίς αλλαγές, ακόμη και από την ''βιτρίνα''. Σκληρό και απόλυτο, σφιχτό και άκαμπτο, βελτιώθηκε σημαντικά όταν κατεβάσαμε την πίεση του αέρα στα καλάμια του μπροστινού συστήματος, από 1,6bar στο 1bar, νούμερο αρκετά μεγάλο - φανταστείτε ότι τεράστια διαφορά υπάρχει ακόμη και σε πιέσεις 0,1bar.

Ωστόσο, το 450 SX-F ήταν ακόμη σκληρό και απόλυτο, με δύναμη που σου "τεντώνει" τα χέρια μετά από λίγη ώρα λειτουργίας. Οι αλλαγές που έχει δεχθεί το κάνουν πολύ πιο σκληρό από το προηγούμενο μοντέλο, δείχνοντας πως η KTM, ήθελε να δημιουργήσει την απόλυτη μοτοσυκλέτα. Και τα κατάφερε. Την παίρνεις από τη βιτρίνα, και τρέχεις στο παγκόσμιο, και αν μπορείς να την πας, καλώς. Το νέο 450 SX-F, δεν είναι όπως τα ιαπωνικά, στα οποία, όσο ανεβαίνει το επίπεδο σου, το βελτιώνεις στα μέτρα σου. Βάζει το ίδιο το όριο, σηκώνοντας ψηλά τον πήχη, και εσύ, θα πρέπει να μπορείς να το πας. Αν μπορείς, όλα βαίνουν καλώς, αν όχι, πας στο 250 SX-F, όπως κάναμε κι εμείς άλλωστε...!

Η πραγματικότητα


Επιστρέφοντας στην γήινη πραγματικότητα, κατεβαίνοντας από το 450 και ανεβαίνοντας στο 250 SX-F, τα πράγματα αλλάζουν. Ο απροπόνητος αναβάτης, θα μπορέσει να προσαρμοστεί πανεύκολα πάνω στο μαζεμένο 250, να ανοίξει πιο εύκολα το γκάζι, να το κρατήσει περισσότερο στο τέρμα, χωρίς να του κοπούν τα χέρια.

Το ίδιο και ο μέτριος αναβάτης, αλλά και ο επαγγελματίας που θα εκμεταλλευτεί την ατελείωτη δύναμη - ανεβάζει 14.000σ.α.λ.! Η διάρκεια της απόδοσης είναι τέτοια που θα βοηθήσει σε μεγάλες ανηφόρες, στις εκκινήσεις, στις ράμπες των αλμάτων, αφού ποτέ δεν θα μείνεις από δύναμη. Οι μαζεμένες διαστάσεις, η συγκέντρωση του βάρους στο κέντρο μάζας, αλλά και οι νέες αναρτήσεις, συμβάλλουν στην ευκολία με την οποία ελέγχεται η μοτοσυκλέτα, και ο αναβάτης μπορεί να το κατευθύνει όπου θέλει με άνεση. Εύκολο, γρήγορο, ανταγωνιστικότατο, όσο ανοίγεις το γκάζι, και βλέπεις τις δυνατότητες του. Οι αναρτήσεις του απορροφούν όλες τις ανωμαλίες και αφήνουν τον αναβάτη να ανεβάσει το επίπεδο του, ενώ αν έχει ήδη ανεβασμένο οδηγικό επίπεδο, θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί το 250 SX-F, φέρνοντας τα αποτελέσματα που επιθυμεί.

Το δίχρονο 250 SX, από την άλλη, παρέμεινε ως είχε για το 2016, μιας και η εταιρία φαίνεται ότι ετοιμάζει σημαντικές αλλαγές την επόμενη χρονιά. Βολικό και εύκολο, με δύναμη από τις χαμηλές στροφές, δείχνει ξεκάθαρα ότι τα δίχρονα ζουν και βασιλεύουν, αλλά στοχεύει σε ένα κοινό που τα στηρίζει φανατικά.

Είναι πραγματικότητα ότι η KTM είναι ηγέτης σε παγκόσμιο επίπεδο στο Motocross, και αυτό το δείχνουν οι τίτλοι που έχει κερδίσει τόσο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Motocross, όσο και στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, αμερικάνικο AMA, motocross και supercross.
To 2016 για τα νέα SX-F 250 και 450 έφερε σημαντικές αλλαγές που έθεσαν πάλι ψηλά τον πήχη για τον ανταγωνισμό, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι η εξέλιξη δεν έχει όρια. Προς όφελος του τελικού καταναλωτή, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά το μότο της εταιρίας, Ready to Race!

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015 23:57

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon