.
Κατηγορία Kawasaki
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 12:43

Test – Kawasaki KX 450 F 2012

 

Πράσινη βολίδα

 

 


Του Νίκου Διακάκη

Επιθετικό, πολύ δυνατό, κορυφαίο σε στρίψιμο και με απολαυστικές αναρτήσεις. Το νέο Kawasaki KX 450 F για το 2012 δέχθηκε ηλεκτρονικά βοηθήματα και έρχεται πιο ακραίο από ποτέ να υπερασπιστεί το στέμμα του στην κατηγορία των 450.

Δύο σε ένα


Η Kawasaki πάντα φημιζόταν για τις πιο δυνατές μοτοσυκλέτες στο Motocross. Ο τίτλος που πήρε πέρσι στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα Supercross και στο αντίστοιχο Motocross με τον Ryan Villopoto, της έδωσε την ευκαιρία να φτιάξει ουσιαστικά για το 2012… δύο μηχανάκια. Το KX 450 F, και το… KX 450 F, που είναι ένα και το αυτό, αλλά μπορεί να διαφοροποιηθεί πανεύκολα, και να έρθει με μικρές κινήσεις στα μέτρα του κάθε αναβάτη, αλλά και της κάθε πίστας. Η προσθήκη του νέου ηλεκτρονικού συστήματος που αλλάζει την απόδοση ανάλογα με τις ανάγκες, είναι πολύ σημαντική για την οδήγηση μίας τέτοιας μοτοσυκλέτας, και η τεχνολογία δείχνει ότι μπορεί να έχει εφαρμογές και στο Motocross.

Το σύστημα αυτό, σου επιτρέπει με τις τρεις διαφορετικές φίσες που δίνει η Kawasaki, να κουμπώνεις όποια θες, και να αλλάζεις την δύναμη της μοτοσυκλέτας, και την απόδοση της,  ανάλογα με τις απαιτήσεις. Είναι σίγουρα ένα τεράστιο προσόν να ρυθμίζεις τόσο εύκολα την απόδοση, αφού κάθε φίσα ισούται με ένα πρόγραμμα προρυθμισμένο, το οποίο μπορεί να αλλάξει σε δευτερόλεπτα. Η πρώτη φίσα σου μειώνει λίγο την δύναμη σε όλη την καμπύλη, για να μην σου “κόβει τα χέρια” και να μπορείς να το οδηγάς πιο άνετα, αν είσαι απροπόνητος, η δεύτερη βελτιώνει τις ψηλές στροφές για να έχεις διάρκεια στην απόδοση και να εκμεταλλεύεσαι τις ευθείες και τα μεγάλα άλματα. Η 3η σου δίνει πολύ δύναμη χαμηλά, για supercross οδήγηση. Κουμπώνεις φίσα και έφυγες! Εκτός από αυτό όμως, μπορείς με το πρόγραμμα που σου δίνει η Kawasaki, να ρυθμίσεις την κλίμακα της δύναμης στην κυριολεξία όπου θες εσύ, μέσα από το κομπιούτερ σου. Σαν να έχεις equalizer!

Ηλεκτρικό γκάζι

Η εξέλιξη που υπέστη η μοτοσυκλέτα τα τελευταία χρόνια μέσα από τα χεράκια του Villopoto, έφερε θετικά στοιχεία στην παραγωγή. Κάθε αναβάτης τώρα μπορεί να ρυθμίσει την δύναμη που θέλει, ώστε να φέρει την μοτοσυκλέτα στα μέτρα του. Εγώ προσωπικά, προτιμούσα την μεσαία φίσα, που έδινε στον κινητήρα δύναμη και διάρκεια στις ψηλές στροφές περιστροφής. Στις χαμηλές και μεσαίες στροφές ούτως ή άλλως ο κινητήρας του KX 450F είχε δύναμη, και παραμένει δυνατός λόγω κυβισμού, άρα για τις πίστες που συνήθως το χρησιμοποιώ, ανοιχτές και με γκαζερές ευθείες και μεγάλα άλματα, είναι καλύτερα για μένα να έχω δύναμη ψηλά. Ο κινητήρας του ποτέ δεν θα σε αφήσει από δύναμη, ίσα – ίσα που θα σου μακρύνει τα χέρια, αφού είναι ο πιο δυνατός της κατηγορίας.

Ο κινητήρας του έχει “ξεφύγει”, όχι τόσο από θέμα ίππων σε σχέση με τον ανταγωνισμό, μιας και αυτό δεν είναι το απόλυτο, αλλά άσχετα αν διαθέτει δύο ή τρεις ίππους παραπάνω, η αίσθηση στην οδήγηση αλλά και διαφορά με Honda για παράδειγμα, είναι εμφανής. Δεν έχει καμία σχέση σαν γκάζι, είναι απότομο, είναι δυνατό, σε ταλαιπωρεί λίγο, θέλει προπόνηση για να το πας γρήγορα. Στο χρονόμετρο, πιθανότατα με μία πιο ήπια μοτοσυκλέτα σαν το Honda, θα μπορούσα να κινηθώ ίσως λίγο πιο γρήγορα. Το πολύ γκάζι τελικά δεν κάνει και τόσο καλό και στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να το ελέγχεις πολύ, γιατί είναι πολύ εύκολο να σου “φύγει” το KX 450F.

Αναρτήσεις βελούδο


Οδηγώντας το διαπιστώνεις ότι λόγω της δύναμης, χρειάζεται “σαμάρι” στη σέλα, για να σε κρατήσει εκεί. Η δύναμη έρχεται απότομα και κρατιέσαι από το τιμόνι για να μην φύγεις, ενώ κουράζεις τα χέρια σου εύκολα. Σου δίνει την αίσθηση επίσης  ότι το πίσω μέρος είναι πιο χαμηλό, και τελικά γλιστράς πίσω. Η τοποθέτηση σέλας με σαμάρι ή το φτιάξιμό της για να μην γλιστράει, βοηθάει πολύ τελικά.
Η οδήγηση με το νέο KX 450 σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι πάνω σε στρώμα, η ανάρτηση αποσβένει ομαλά τις ανωμαλίες και τίποτα δεν φτάνει στα χέρια. Είναι η πιο άνετη ανάρτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, και ενδοτική στα χτυπήματα. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα είναι λίγο πιο σκληρές, ίσως και λίγο πιο σκληρές από το κανονικό, απ’ ότι θα ήθελε ένας μέτριος αναβάτης. Ενώ στα παλιά μοντέλα αλλάζαμε το ελατήριο στο αμορτισέρ, με πιο σκληρό, για να έρθει στα μέτρα μας, τώρα ψάχναμε τρόπο να το μαλακώσουμε. Βέβαια, μετά από λίγη οδήγηση, το KX συνηθίζεται και ακόμη και ένας μέτριος αναβάτης, που αρχικά θα έψαχνε να το μαλακώσει, δεν θα έχει πρόβλημα.

Πάντως, εδώ και μία πενταετία που η Kawasaki έβγαλε τις μαύρες KYB είναι μακράν οι καλύτερες αναρτήσεις παραγωγής. Άρα, δεν ήταν έκπληξη η τοποθέτηση των ίδιων KYB αλλά με διαφορετικά ελατήρια και σετάρισμα, και στο μοντέλο 2012.
Το μηχανάκι γενικά, είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα Kawasaki που είχα, και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ήμουν κάτοχος της μάρκας. Τα έχω οδηγήσει όλα της κατηγορίας, και το KX έχει συγκεντρώσει στοιχεία από όλα τα μηχανάκια. Είναι όμως δυσκολότερο από τα υπόλοιπα, έχει γίνει πιο αγωνιστικό, πιο επαγγελματικό.

Διαφορετικό και εκρηκτικό


Η Kawasaki ασχολήθηκε με τα περιφερειακά, ώστε να έρχεται το KX 450F εύκολα στα μέτρα κάθε αναβάτη. Άλλαξαν οι πλάκες του τιμονιού που έχουν νέες τρύπες για τοποθέτηση του τιμονιού μπροστά και πίσω, έτσι ώστε να μετακινείς τα καβαλέτα και να τα φέρνεις στα μέτρα σου. Τα καβαλέτα γυρίζουν και ανάποδα, άρα τελικά έχεις τέσσερις θέσεις ρύθμισεη του τιμονιού. Επίσης, τοποθετήθηκαν ρυθμιζόμενες βάσεις στα μαρσπιέ,  που βιδώνουν πάνω ή κάτω, με τις οποίες ουσιαστικά βολεύεται πιο εύκολα και ο ψηλός, αλλά και ο κοντός αναβάτης. Σε συνδυασμό με το ρυθμιζόμενο τιμόνι, κανένας αναβάτης δεν θα μείνει παραπονεμένος.

Ωστόσο, όταν φέρεις τη θέση στα μέτρα σου, διαπιστώνεις πόσο μεγάλη βοήθεια αποτελεί το κουμπάκι που έχει τοποθετηθεί, για να ρυθμίζει την δύναμη του κινητήρα, για τις γρήγορες εκκινήσεις. Παρότι η Kawasaki έφτιαξε το δυνατότερο μηχανάκι της κατηγορίας, πρόβλεψε και για τον τρόπο που θα μπαίνει η δύναμη στο έδαφος. Όσο γρήγορος οδηγός και αν είσαι, δύσκολα θα βάλεις όλη τη δύναμη στο χώμα. Με το πάτημα του κουμπιού, η δύναμη στις δύο πρώτες σχέσεις μειώνεται και μπορείς να ανοίξεις όλο το γκάζι και να φύγεις μπροστά, δίχως περιττές σούζες και σπιναρίσματα. Όταν κουμπώσεις την 3η , η δύναμη έρχεται ατόφια, όλη, δίχως μείωση, και μπορείς να συνεχίσεις τον αγώνα σου, έχοντας καταφέρει μία πολύ καλή εκκίνηση. Είναι ένα σύστημα που βοηθάει πάρα πολύ σε γλιστερές συνθήκες.

Από την άλλη, τα φρένα του πιστεύω ότι χρειάζονται βελτίωση επειγόντως για αγωνιστική χρήση, και σίγουρα κάποιος βαρύς αναβάτης, σε γρήγορη πίστα, σίγουρα θα έχει πρόβλημα. Δεν είναι δηλαδή σαν τα KTM στα φρένα, ώστε να φρενάρει τόσο καλά, απλά σε έντονη καταπόνηση θα κουραστεί ειδικά το μπροστινό και θα χρειαστεί ίσως μεγαλύτερο δίσκο. Πάντα για αγωνιστική χρήση, και όχι για ερασιτεχνική, αφού αυτή την καλύπτει άριστα.

Μικρό, στενό, επαγγελματικό

Το κοιτάς και βλέπεις ότι είναι πιο σύγχρονο σε σχεδίαση από τα παλιά KX. Διατηρεί τις ίδιες γραμμές αλλά το μηχανάκι έχει γίνει πολύ πιο λεπτό από το περσινό. Μπορεί να δείχνει οπτικά ίδιο, αλλά είναι πιο στενό, τα πλαστικά του είναι νέας γενιάς, αλλά το κακό είναι ότι έχουν λεπτύνει πάρα πολύ το πάχος του πλαστικού, με αποτέλεσμα να βλέπεις μεγαλύτερη φθορά από τις πρώτες προπονήσεις. Στα περιφερειακά επίσης, έχουν αλλάξει κάποια πράγματα σε εμφανή σημεία, με την τοποθέτηση μπλε καπακιών σε αναρτήσεις και κινητήρα, που δίνουν πιο factory look. Γενικά, αν και τα motocross δύσκολα αλλάζουν στυλ, το νέο KX καταφέρνει να είναι πιο σύγχρονο οπτικά, διατηρώντας την ίδια ταυτότητα.

Είναι πιο δυνατό, είναι πιο απόλυτο, ρυθμίζει όμως κι έτσι μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε πολλούς αναβάτες να απολαύσουν οδήγηση στη σέλα του. Τι θα του έκανα; Θα άλλαζα τελικό εξαγωγής μιας και, από την εμπειρία μου από τα προηγούμενα KX450F, κινητήρας βελτιώνεται σημαντικά σε όλη την καμπύλη. Τώρα και με τις φίσεις, το σύνολο θα απογειωθεί!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο Kawsaki
 Μοντέλο KX 450F
Αντιπρόσωπος  TEOMOTO
Τιμή 8650euro
Εγγύηση 3 μήνες
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (κ.εκ.) 449
Συμπίεση (:1) 12,5
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 96x62
Τροφοδοσία Ψεκασμός Keihin FI με σώμα διαμέτρου 43mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Ξηρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα - 3.846 (50/13)
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος  Αλουμινένιο περιμετρικό δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26.9°
Ίχνος (χιλ) 113
Μήκος (χιλ) 2180
Πλάτος (χιλ) 820
Ύψος (χιλ) 1275
Μεταξόνιο (χιλ) 1480
Ύψος σέλας (χιλ) 955
Απόσταση εδάφους(χιλ) 330
Βάρος (κ) 113
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 6.2
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 314mm
Πίσω Αμορτισέρ ΚΥΒ μοχλισμού Uni-Trak  πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 315mm
   
Ελαστικά   
Μπροστά 80/100-21’’
Πίσω 120/80-19’’
   
Φρένα  
Μπροστά  Δίσκος διαμέτρου 250mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin  
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 240mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test - Kawasaki KX 450 F 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon