.
Κατηγορία Husaberg
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 12:06

Test – Husaberg FX 450

 

Το πιο εύχρηστο ΜΧ!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Βάζει όμορφα τη δύναμη κάτω, επιταχύνει γραμμικά και σου ανεβάζει το ηθικό καθώς βρίσκεσαι στη σέλα του. Το νέο FΧ 450 είναι επιθετικό, γραμμικό και βολικό, έτσι ώστε να μπορεί να σε κρατήσει όλη μέρα γαντζωμένο στα επιθετικά του χειριστήρια.

Ιστορία και προέλευση


Η τελευταία γενιά Husaberg δείχνει αντίθετη στην απάρνηση των τίτλων που έχει κερδίσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα mx. Τα αντίστοιχα μοντέλα με την ονομασία FC καταργήθηκαν λίγο πριν τοποθετηθεί ο κινητήρας 4ης γενιάς στο νέο πλαίσιο, και συνθέσουν αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Η Husaberg, πιστή στους φίλους του motocross συνεχίζει να προσφέρει μία μοτοσυκλέτα η οποία, βασισμένη στα νέα enduro μοντέλα, συνδυάζει άριστα τους δύο κόσμους.

Παρά το ότι δεν προσφέρεται για Motocross αλλά για cross country χρήση, το FX, έφτασε στην αγορά με στόχο να καλύψει το κενό των ερασιτεχνών αναβατών που είχαν ανάγκη από μία εύκολη και βολική motocross, με κινητήρα δυνατό αλλά χωρίς να τους μακραίνει τα χέρια. Τα προηγούμενα FC ήταν απόλυτα σε επιδόσεις, σε στιβαρότητα και ακαμψία, κάτι που ο μέσος αναβάτης δυσκολευόταν να χειριστεί σε πραγματικές συνθήκες. Η απλότητα και η φιλική συμπεριφορά είναι αυτό που επιζητά μέχρι και ο αναβάτης του παγκοσμίου πρωταθλήματος motocross και οι ακραίες κατασκευές του παρελθόντος έχουν μείνει ακριβώς εκεί. Ωστόσο, η ιστορία της Husaberg δεν είναι διόλου μικρή μιας και, με αναβάτη τον Joel Smets, κατάφερε να κερδίσει τρεις φορές τον τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα motocross, στα 500 κυβικά (FC 501 – ’94, ’95, ‘97).

Με την εξαγορά της εταιρίας από την KTM, το project σταμάτησε μιας και επικεντρώθηκε στην προώθηση των πορτοκαλί MX. Με την έλευση των νέων enduro όμως, με τον νέο ανεστραμμένο κινητήρα, δημιουργήθηκε μία πιο σύγχρονη βάση, με σαφή δείγματα ευχρηστίας από μεγαλύτερο εύρος αναβατών. Όντας η δεύτερη εταιρία με τετράχρονη μοτοσυκλέτα που κατέκτησε παγκόσμιο τίτλο (1η Husqvarna – 1993, TC 610, Jacky Martens), η Husaberg τράβηξε το δικό της δρόμο και καταξιώθηκε. Και μιας και οι αναβάτες το ζητούσαν, προχώρησε στην παραγωγή ενός πιο εμπορικού μοντέλου.

Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι για μία ακόμη φορά η αμερικανική αγορά. Οι αγώνες τύπου GNCC με τις απαιτητικές γρήγορες, εκτός δρόμου διαδρομές, σαν τα δικά μας scramble, ήταν απλά ο λόγος. Η ουσία όμως ήταν οι πωλήσεις που πάντα ενδιαφέρουν μία εταιρία, και στην Αμερική, η Husaberg έχει τοποθετηθεί πολύ καλά με αυτό το μοντέλο.

Bελτιώσεις


Με την Husaberg να έχει δημιουργήσει μία μοτοσυκλέτα enduro η οποία βραβεύεται τα δύο τελευταία χρόνια ως η κορυφαία στον κόσμο, η βάση ήταν ήδη έτοιμη και για το επόμενο βήμα. Για την κατασκευή μίας motocross.
Το πλαίσιο προέρχεται από τα enduro μοντέλα και αφορά ένα ατσάλινο δύο δοκών που συνδυάζει τα θετικά των περιμετρικών και των μονής δοκού. Αγκαλιάζει περιμετρικά των κινητήρα στο πάνω τμήμα του και πριν τον λαιμό του μπροστινού συστήματος, καταλήγει σε μονή δοκό. Έτσι, η Husaberg μπορεί να προσφέρει σταθερότητα, αλλά και αυξημένο στρίψιμο τιμονιού, κάτι που απουσιάζει από τα τυπικά περιμετρικά πλαίσια. Στο σημείο όπου ενώνεται το περιμετρικό τμήμα με την μονή δοκό, το πλαίσιο έχει ενισχυθεί ώστε να δίνει λιγότερες ελαστικότητες σε σχέση με το προηγούμενο, 2010, μοντέλο.

Το υποπλαίσιο είναι κατασκευασμένο από πλαστικό έτσι ώστε να είναι ελαφρύτερο το πίσω τμήμα και να συγκεντρώνεται περισσότερο βάρος στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας. Οι πλάκες του μπροστινού συστήματος διαθέτουν τριπλό δέσιμο και είναι χυτές, κατασκευασμένες σε CNC. Στις αναρτήσεις, η Husaberg έχει δείξει το δρόμο συγκριτικά με την μαμά εταιρία μιας και το μπροστινό σύστημα που χρησιμοποιεί, είναι κλειστού φυσιγγίου. Ονομάζεται “close catridge” και χρησιμοποιείται στο FX από την πρώτη του χρονιά, πέρσι.

Για φέτος διαθέτει αλλαγές στις εσωτερικές του ρυθμίσεις για ποιο απαλή λειτουργία και μαλακότερη απόσβεση. Όσο για τις πλάκες, η Husaberg ισχυρίζεται ότι δημιουργούν ελαστικότητες και μετατόπιση του μπροστινού συστήματος στις προσγειώσεις και έτσι το σύνολο είναι πιο φιλικό.

Το αμορτισέρ είναι και αυτό της WP χωρίς μοχλισμό, και εδράζεται απευθείας στο αλουμινένιο χυτό ψαλίδι. Και οι δύο αναρτήσεις είναι πλήρως ρυθμιζόμενες.
Οι διαφορές σε σχέση με τα enduro μοντέλα ξεκινούν από τον πίσω τροχό που εδώ είναι 19 ιντσών, την απουσία εξοπλισμού δρόμου και αντίστοιχων ηλεκτρικών, την διαφορετική καμπύλη απόδοσης για την νέα χρήση, αλλά και τα το νέο κιβώτιο ταχυτήτων. Το τελευταίο διαθέτει μακρύτερη 1η, 2η και 3 σχέσεις, ενώ οι τελευταίες τρεις είναι ίδιες με των enduro. Αυτή η αλλαγή στις πρώτες σχέσεις είναι η ίδια που κάνουν οι κορυφαίοι αναβάτες του παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro στις τετράχρονες μοτοσυκλέτες τους.

Το μυστικό του κιβωτίου

Η θέση οδήγησης είναι ακριβώς ίδια με τα enduro μοντέλα, ωστόσο η απουσία κοντέρ, μάσκας και λασπωτήρα, σε κάνει να νιώθεις λίγο πιο επιθετικά. Η μίζα παραμένει εκεί για την εκκίνηση της μοτοσυκλέτας, όπως και το πλαϊνό σταντ για την στήριξή της. Άλλωστε η Husaberg το πλασάρει ως FX και ως τέτοιο είναι θεμιτό να διαθέτει τις στοιχειώδεις χρηστικές διαφορές με τα MX.
Ο κινητήρας ακούγεται γνώριμος μιας και είναι ίδιος με του FE 450 και η διαφορά έρχεται όταν κουμπώνεις την 1η σχέση στο κιβώτιο και ξεκινάς.

Αφήνοντας τον μαλακό συμπλέκτη το FX παίρνει αμέσως φόρα και επιταχύνει, σε αντίθεση με τα FE που απαιτούν αλλαγή της πρώτης σχέσης σχεδόν αμέσως. Το 450 φεύγει μπροστά, αλλάζεις σχέσεις και η δύναμή του βγαίνει ομαλά στο δρόμο και δίνει επιτάχυνση με μειωμένο σπινάρισμα. Μετά την 1η που έχει τεράστια διαφορά από το κιβώτιο ενός FE, οι επόμενες σχέσεις σου δίνουν τη δυνατότητα να απλώνεις τη δύναμη του κινητήρα διατηρώντας το γκάζι για περισσότερη ώρα. Αλλαγή σχέσης μπορεί να μην χρειαστεί από στροφή σε στροφή μιας και η 2η σχέση του μπορεί να σε κρατήσει σε ιδανική επιτάχυνση μέχρι τα φρένα στην επόμενη είσοδο. Και όταν θελήσεις να μαζέψεις χιλιόμετρα, κουμπώνεις 3η, την κρατάς δίχως δισταγμό από τον τετράχρονο κινητήρα και περνάς άνετα σε 4η και 5η σχέσεις. Οι τρεις τελευταίες βρίσκονται κοντύτερα μεταξύ τους και γεμίζουν ευκολότερα, γεγονός που θα μεταφέρει και την τελευταία σταγόνα ιπποδύναμης στο έδαφος.

Όμως, οδηγώντας το FX με το διαφορετικά κλιμακωμένο κιβώτιο, νιώθεις ότι κάθεσαι σε άλλη μοτοσυκλέτα. Ο μονοκύλινδρος με τις 70 μοίρες γωνία δείχνει πολύ πιο δυνατός μιας και μετατρέπει την δύναμη σε επιτάχυνση. Η βελτίωση της πρόσφυσης είναι εμφανής τόσο που με την 1η σχέση στο κιβώτιο μπορείς να διαγράψεις μία στροφή ή ένα μπερμ. Αυτό είναι αδύνατον να γίνει με το FE στο οποίο πρέπει να μπει 2η σχέση, με πιθανότητες να κρεμάσει και να χρειαστεί συμπλέκτη.

Εδώ, βάζεις 1η και απολαμβάνεις τράβηγμα, κουμπώνεις 2η σχέση και αφήνεσαι στην ράμπα του άλματος να σε μεταφέρει εκεί που θες. Χωρίς περιττές αλλαγές και παίξιμο κλακέτας στο αριστερό λεβιέ. Κι όταν χρειαστείς περισσότερη δύναμη, το τσίμπημα του συμπλέκτη θα δώσει κλωτσιά στον πίσω τροχό που θα συνεχιστεί με το ελεγχόμενο ντριφτάρισμα σε κάθε στροφή.

Ευχρηστία και δύναμη


Το FX είναι ένα σφιχτό σύνολο που θυμίζει motocross. Θυμίζει γιατί πραγματικά δεν είναι, αλλά το στήσιμό του, προδίδει και τις βλέψεις του. Με το FX να συμπληρώνει την γκάμα της Husabeg, το οποίο εκτός από τις ενισχύσεις σε πλαίσιο, τις βελτιώσεις στις αναρτήσεις και το νέο πιρούνι, έχει ένα ακόμη μυστικό που εμφανίζεται κατά την οδήγηση. Τις διαφορετικές πλάκες του μπροστινού συστήματος. Αυτές έχουν την τάση να στρεβλώνουν μαζί με το μπροστινό σύστημα στα φρένα αλλά και στις προσγειώσεις από τα άλματα, βοηθώντας έτσι τον αναβάτη.

Σε μετρήσεις που έχει κάνει η Husaberg, το μπροστινό σύστημα μετακινείται έως και πέντε εκατοστά μπροστά και πίσω από τον κάθετο άξονά του και το σημείο έδρασης, όταν ζορίζεται στα άλματα (προς τα εμπρός) και στα φρένα (προς τα πίσω). Έτσι, οι νέες πλάκες που στρεβλώνουν μαζί με το μπροστινό σύστημα, μετατρέπουν την οδήγηση σε απόλαυση δίνοντας ευχρηστία σε άλματα και φρένα. Αυτή είναι μία κατάσταση που νιώθεις όταν οδηγάς και σε κρατάει ξεκούραστο αφού η μοτοσυκλέτα χορεύει μαζί σου στο ρυθμό που τις επιβάλλεις. Αντί να σε κουράσει και να σε ταλαιπωρήσει, σου δίνει τη δυνατότητα να την οδηγείς περισσότερο από το αναμενόμενο προσωπικό χρόνο προπόνησης.

Ελέγχεται εύκολα στα άλματα, προσγειώνεται με ακρίβεια και οι τροχοί παραμένουν στο έδαφος χωρίς αναπηδήσεις. Οι αναρτήσεις αποσβένουν με άνεση το βάρος μοτοσυκλέτας και αναβάτη μετά την προσγείωση, δίχως υπερβολική συμπίεση. Τα σκληρότερα ελατήρια και το motocross σετάρισμα που χρησιμοποιούν, έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο ιδανικό για γρήγορη οδήγηση. Ανοίγεις το γκάζι, στρίβεις με λύσσα σπινάροντας, χτυπάς τα μπέρμ με δύναμη προσπαθώντας να τα μετακινήσεις, πιέζεις το μπροστινό σύστημα στα φρένα με φόβο να λυγίσεις το τιμόνι.

Και το FX 450 αποδεικνύεται ένα ιδανικό παιχνίδι που σου εμπνέει ασφάλεια και σε βοηθάει να κινηθείς γρήγορα, γρηγορότερα από το FE. Εστιάζοντας σε motocross χρήση και κίνηση σε συνεχόμενες λακκούβες και σαμάρια, το FX και λόγω του μεγαλύτερου πίσω τροχού, 19 ιντσών, περνάει πολύ πιο εύκολα από εμπόδια τύπου motocross. Με ταχύτητα, σβέλτη συμπεριφορά και μοναδική επιτάχυνση. Είναι μία μοτοσυκλέτα που διαθέτει ιδανικό setting για επιθετική οδήγηση, ακαριαία απόκριση στο γκάζι, σταθερότητα και ελαφριά αίσθηση.

Απολαυστικό παιχνίδι


Δίνοντας στην αγορά δύο ίδιες αλλά τόσο διαφορετικές μοτοσυκλέτες, η Husaberg κατάφερε να βάλει τα 450 της να τσακωθούν.
Το FX είναι η μοτοσυκλέτα που θα επέλεγε ο προπονημένος αγωνιζόμενος σε διπλή χρήση, scramble και motocross. Είναι αυτή που θα κάλυπτε με τον καλύτερο τρόπο τις προπονήσεις στα πιστάκια, τους κοντινούς φιλικούς αλλά και πρωταθληματικούς αγώνες motocross, και θα πρωταγωνιστούσε στα ιδανικά χέρια. Για μας, η FX είναι αυτή που θα επιλέγαμε για απόλαυση στην οδήγηση αν μας την έβαζαν δίπλα στην FE.

Δίνει περισσότερη απόλαυση στον αναβάτη κι ας είναι λίγο πιο σκληρή σαν σύνολο, προσφέρει δυνατότερες επιταχύνσεις και αγριάδα, κι ας έχει τον ίδιο κυβισμό. Αποτελεί σίγουρα μία από τις ιδανικότερες επιλογές για τον χομπίστα  motocrosser και αν διέθετε έτοιμη ηλεκτρική εγκατάσταση και omologation για άδεια κυκλοφορίας, θα έπαιζε τριπλό ρόλο με μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας. Scramble, motocross και enduro!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / μοντέλο Husaberg
Μοντέλο FX 450
Αντιπρόσωπος Extra Products
Τιμή 9.890 (κατά παραγγελία)
Εγγύηση 6 μήνες
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 1EEK
Κυβισμός (κ.εκ.) 449,3
Συμπίεση (:1) 11,8
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 95x63,4
Τροφοδοσία Keihin EFI
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση 33:76
Μετάδοση 13:52
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Ατσάλινο περιμετρικό δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, πλαστικό υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5
Ίχνος (χιλ) -
Μεταξόνιο (χιλ) 1475
Ύψος σέλας (χιλ) 985
Απόσταση εδάφους(χιλ) 390
Βάρος (κ) 112,8
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 8,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 48mm, close catridge, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 335mm
Ελαστικά
Μπροστά 80/100-21’’
Πίσω 110/90-19’’

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 18:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon