.
Κατηγορία Φρένα
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 12:34

Συστήματα Πέδησης Brembo στο ΜotoGP της πίστας Sachsenring

[Δελτίο Τύπου]

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP επέστρεψε στη Γερμανία μετά από ένα χρόνο απουσίας.

Το 1978, η Γερμανία ήταν η χώρα που φιλοξένησε την πρώτη νίκη της Brembo στην κορυφαία κατηγορία: ο νικητής της θρυλικής πίστας Nürburgring μήκους 22.835 χλμ ήταν ο Virginio Ferrari με Suzuki RG500 της ομάδας Gallina.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς της Brembo που συνεργάζονται στενά με όλους τους αναβάτες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP, η Πίστα Sachsenring είναι μέτριας δυσκολίας για τα φρένα. Σε κλίμακα από το 1 έως το 5, έχει βαθμό δυσκολίας 3 με άλλες 8 πίστες.

Χωρίς τριβή ή κλείδωμα με την ακτινική τρόμπα Brembo MotoGP

brembo 1

Και οι 22 αναβάτες MotoGP χρησιμοποιούν ακτινική τρόμπα φρένων Brembo. Τόσο η δύναμη των δακτύλων πάνω στη μανέτα όσο και η δύναμη της ίδιας της μανέτας κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή ακτινικά, σε σχέση με το σημείο όπου η τρόμπα είναι δεμένη στο τιμόνι, έτσι ώστε δεν δημιουργείται τριβή ή κλείδωμα. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν χάνεται ενέργεια.

H Brembo κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία της ακτινικής τρόμπας το 1985 και την κατασκεύασε για να καλύψει τις αγωνιστικές ανάγκες και ειδικότερα την ανάγκη για μικρότερες διαστάσεις. Η τρόμπα τοποθετήθηκε στο Yamaha YZR OW του Eddie Lawson το επόμενο έτος, όταν κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία 500cc.

Τεχνολογία MotoGP για μοτοσυκλέτες δρόμου

Από την εμπειρία της στο MotoGP, η Brembo δημιούργησε την ακτινική τρόμπα R19RCS Corsa Corta, ιδανική για χρήση δρόμου και πίστας. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι η ικανότητα του αναβάτη να ρυθμίζει το σημείο ενεργοποίησης σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

Ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει το στάδιο κατά το οποίο το φρενάρισμα δεν είναι ενεργό, καθορίζοντας το σημείο στο οποίο το σύστημα πέδησης αρχίζει να ασκεί πίεση ανάλογα με το δικό του στυλ οδήγησης, τις συνθήκες της ασφάλτου ή του καιρού.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τη χρήση της Brembo 19RCS Corsa Corta

brembo 2

Περιορισμένη Χρήση Φρένων

Στην πίστα Sachsenring τα φρένα χρησιμοποιούνται μέτρια: Υπάρχουν μόνο 7 τμήματα φρεναρίσματος για συνολικά 21 δευτερόλεπτα ανά γύρο, 17 δευτερόλεπτα λιγότερο από την πίστα Sepang. Είναι η πίστα με την πιο περιορισμένη χρήση φρένων στο MotoGP τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε ποσοστό: 26% της συνολικής διάρκειας του αγώνα.

Από τα 7 τμήματα πέδησης, μόνο τρία χρησιμοποιούν το σύστημα φρένων για τουλάχιστον 3 δευτερόλεπτα. Σε άλλες 3 στροφές, η επιβράδυνση δεν υπερβαίνει τα 0,8 G. Εάν αθροίσουμε όλες τις δυνάμεις που ασκεί ένας αναβάτης στη μανέτα από τη γραμμή εκκίνησης έως την καρώ σημαία, το σύνολο ανέρχεται σε 750 κιλά, η τρίτη χαμηλότερη τιμή μετά το Silverstone και το Phillip Island.

5.5 δευτερόλεπτα με τη μανέτα πατημένη

Από τα 7 τμήματα πέδησης στο Sachsenring, μόνο 2 χαρακτηρίζονται ως πολύ απαιτητικά για τα φρένα, 2 είναι μεσαίας δυσκολίας και τα υπόλοιπα 3 είναι ήπια.

Η πρώτη στροφή είναι η πιο απαιτητική τόσο για τους αναβάτες όσο και για τα συστήματα φρένων: Οι μοτοσυκλέτες πλησιάζουν με 290 km/h και μπαίνουν στη στροφή με 73 km/h αφού φρενάρουν για 252 μέτρα. Οι αναβάτες κρατούν τα φρένα για 5,5 δευτερόλεπτα με φορτίο 5,7 kg στη μανέτα και επιβραδύνουν κατά 1,4 G.

Αγοράστε εδώ Corsa Corta

Δείτε στη συνέχεια ένα σύντομο βίντεο με τα δυσκολότερα σημεία φρεναρίσματος της Γερμανικής πίστας.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 12:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon