Κατηγορία Ευρώπη
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 17:15

SYM NORDKAPP - Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης στο βορειότερο ακρωτήρι της Ευρώπης με SYM HD 300 - Δ' μέρος

ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ…

ELVETIA3

Από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο, η Ελβετία δεν σταμάτησε να με “κερνάει” βροχή, ομίχλη και κρύο. Ξαφνικά βρέθηκα αντιμέτωπος με χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες, τις οποίες ομολογουμένως περίμενα να συναντήσω στο Βόρειο Ακρωτήριο και όχι στην Ελβετία καλοκαιριάτικα…

Οδηγώντας στην διαδρομή Zurish – Bern – Martiny με κατεύθυνση τα ιταλικά σύνορα, ανησυχούσα για τις καιρικές συνθήκες που θα συναντούσα στο συνοριακό ορεινό πέρασμα Col du Grand St.-Bernard (2.473 μ.). Εκεί ψηλά στις Άλπεις, ο καιρός δεν αστειεύεται, ακόμα και το καλοκαίρι…

ELVETIA5

Ξεκινώντας την ανάβαση, η βροχή μπορεί να σταμάτησε αλλά ένα εκνευριστικό ψιλόβροχο συνέχισε να μου περιορίζει την ορατότητα, ενώ τα πάντα άρχισαν σταδιακά να καλύπτονται από ομίχλη. Κι όταν τελικά έβαλα ρόδα στο ψηλότερο σημείο του περάσματος Col du Grand St.-Bernard, το θερμόμετρο του SYM HD 300 έδειχνε μόλις 8ο C. Τοπίο στην (αδιαπέραστη) ομίχλη το πέρασμα, δεν έβλεπα ούτε την... μύτη μου! Και μιλάμε για ένα από τα ομορφότερα ορεινά περάσματα που έχουν να επιδείξουν οι Άλπεις – ειδικά στην κορυφή του…

Εν μέρει απογοητευμένος και λίγο θυμωμένος για την γκαντεμιά μου, ξεκίνησα κατόπιν μια “στεγνή” κατάβαση από την ιταλική πλευρά, με τελικό προορισμό το Τορίνο. Εκεί «έπνιξα» τον πόνο μου με μια τεράστια πίτσα και δυο κρύες μπύρες, ενώ ως αργά το βράδυ χάθηκα μέσα σε χάρτες και τουριστικούς οδηγούς για να σχεδιάσω το ιταλικό (και τελευταίο) σκέλος του “SYM NORDKAPP”…

BELLA ITALIA!

ITALIA3

Πρώτη μέριμνά μου στο Τορίνο ήταν η (δεύτερη) αλλαγή λαδιών του SYM HD 300, ενώ ακολούθησε ο σχεδιασμός της ιταλικής διαδρομής του “SYM NORDKAPP”. Με τελικό προορισμό το λιμάνι Brindisi, είχα συνολικά να διατρέξω περί τα 1200 χλμ στην Ιταλία. Και μετά, Ηγουμενίτσα…

Η Ιταλία αντιπροσωπεύει μια πολιτισμική «πλατφόρμα» παγκόσμιας εμβέλειας, με πολλές και εντυπωσιακές πόλεις–αξιοθέατα. Πάμπολλοι λοιπόν οι προορισμοί, αρκετά δύσκολη η επιλογή. Τελικά, η Ravenna, η Matera και η Alberobello ήταν τα τρία αστραφτερά «διαμάντια» της ιταλικής γης που επέλεξα να γνωρίσω…

RAVENNA2

Στη Ραβέννα (το «Βυζάντιο της Ιταλίας»), επισκέφθηκα τις τρεις εκκλησίες (Άγιος Βιτάλιος, Άγιος Απολλινάριος in Classe, Άγιος Απολλινάριος Nuovo), τις οποίες ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός είχε διακοσμήσει με υπέροχα ψηφιδωτά.

RAVENNA3

Παρεμπιπτόντως, ο Ιουστινιανός και η γυναίκα του Θοδώρα παρουσιάζονται σε δυο μεγαλοπρεπείς ψηφιδωτές παραστάσεις...

MATERA2

Επόμενη στάση η Matera του ιταλικού νότου, που έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική περίοδο και θεωρείται από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου. Τα σπίτια–σπηλιές μέσα σε βράχια αποτελούν το σημείο αναφοράς της εντυπωσιακής Matera (Sassi), η οποία «δάνεισε» το ντεκόρ της για τα γυρίσματα της επικής ταινίας “Τα πάθη του Χριστού” (2004).

ALBERROBELLO2

Τον επίλογο του ταξιδιού στην Ιταλία υπέγραψε η Alberobello, με τις μοναδικές κατοικίες trulli. Χάρη στο ασυνήθιστο κωνικό τους σχήμα, τα εκατοντάδες φρεσκο–ασβεστωμένα μεσαιωνικά σπίτια της Alberobello με γοήτευσαν με την αρχιτεκτονική μοναδικότητα και την ιδιαίτερη αισθητική τους. Μιλάμε για ένα ζωντανό παραμύθι…

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ

ITALIA

Χρόνια είχα να κάνω νυχτερινό ταξίδι με μοτοσυκλέτα και να δω τον ήλιο να ανατέλλει οδηγώντας. Να όμως που έγινε κι αυτό, αφού στην Ηγουμενίτσα αποβιβάστηκα στις 01.00 και ξεκίνησα μέσα στη βραδινή δροσιά την τελευταία διαδρομή του “SYM NORDKAPP”. Αυτός πάντως που αντίκρισα καθοδόν δεν ήταν ο ήλιος του… Μεσονυχτίου, αλλά ο ανατέλλων ήλιος της εθνικής οδού Αθήνας-Κορίνθου…

Φτάνοντας σπίτι, κι αφού ξεφόρτωσα τις αποσκευές από το SYM HD 300, το μικρό σκούτερ με κοίταξε κατάματα και με ρώτησε ευθέως: «Μετά από 11.500 χλμ. ταξιδιού στη σέλα ενός σκούτερ, ποιά η γνώμη σου για μένα; Έμεινες τελικά ικανοποιημένος αγαπητέ μου οδηγέ;»

«Ναι, μπορώ να πω ότι με αιφνιδίασες ευχάριστα! Καθ’ όλη τη διάρκεια του “SYM NORDKAPP”, μου πρόσφερες ότι ζητούσα από ένα δίκυκλο της κατηγορίας σου: άνεση, αξιοπιστία, άψογη οδική συμπεριφορά, αντοχή, επιδόσεις, ποιότητα κατασκευής, μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και απροβλημάτιστη λειτουργία. Ταξίδεψα με σταθερότητα στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους, κινήθηκα με σβελτάδα και ευελιξία στους επαρχιακούς οδικούς άξονες, οδήγησα με ασφάλεια στην βροχή, ξεναγήθηκα σε μοναδικά μνημεία πολιτισμού, αντίκρισα ειδυλλιακά τοπία και σπάνιες φυσικές ομορφιές. Πρέπει να παραδεχτώ πως για 25 ημέρες δεν με προβλημάτισες σε τίποτα -μόνο βενζίνη ήθελες. Αποδείχθηκες «σκυλί μαύρο», ενώ υπήρξαν ημέρες που έβγαλες έως και 800 χλμ. σερί. Ταξίδι με SYM HD 300 λοιπόν; Γιατί όχι;»

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 18:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ