.
Κατηγορία Ευρώπη
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 16:06

SYM NORDKAPP - Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης στο βορειότερο ακρωτήρι της Ευρώπης με SYM HD 300 - Γ' μέρος

Η μεγάλη κατηφόρα

Αν νομίζετε ότι το “SYM NORDKAPP” τελείωσε στο Βόρειο Ακρωτήριο, είστε γελασμένοι.

Υπάρχει και η επιστροφή, που από μόνη της συνιστά ένα άλλο ταξίδι, αφού το SYM HD 300 θα έτρεχε σε διαφορετικούς τόπους και διαδρομές. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της κατάβασης περιελάμβανε την Σουηδία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία. Φυσικά και υπήρχαν αρκετές άλλες εναλλακτικές διαδρομές (πέρασμα μέσα από Νορβηγία ή Δανία), αλλά κατέληξα στη συγκεκριμένη για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Όταν γύρισα την πλάτη μου στην υδρόγειο σφαίρα του NORDKAPP και ξεκίνησα το ταξίδι της μεγάλης κατηφόρας, μετρούσα 13 ημέρες on the road και υπήρχαν καταγεγραμμένα 5.700 χλμ. στο κοντέρ του SYM HD 300. Τις 4 επόμενες μέρες κινήθηκα σχεδόν αποκλειστικά στην Σουηδία, οδηγώντας πάνω στην διαδρομή Nordkapp – Alta – Haparanda – Umea – Sundsvall – Stockholm (2.100 χλμ.).

Πράσινη μονοτονία και μεγάλη μοναξιά ήταν τα στοιχεία της διαδρομής, η οποία αποδείχτηκε ίσως η πιο βαρετή του ταξιδιού. Μεγάλο ωστόσο κίνδυνο – κυρίως στη βόρεια Σουηδία – εγκυμονούσαν οι τάρανδοι, που σε ανύποπτο χρόνο πετάγονταν στο δρόμο, κάτι που συνέβαινε άλλωστε και στην Φιλανδία. Ευτυχώς, τίποτα το επικίνδυνο δεν μου έτυχε καθοδόν.

souidia 08

Η Βενετία του Βορρά

Η Σουηδία διεκδικεί – μαζί με τη Νορβηγία – τον τίτλο της ακριβότερης σκανδιναβικής χώρας. Με τη βενζίνη στον βορρά να αγγίζει το 1,9 euro/lt και την εστίαση κατά 40% ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα, η τσέπη μου σίγουρα πόνεσε πολύ. Ευτυχώς που δεν υπήρχαν διόδια για τις μοτοσυκλέτες. Κι όσον αφορά το θέμα των διανυκτερεύσεων, τη φθηνότερη λύση έδιναν τα hostels, που εδώ στην Σουηδία κόστιζαν από 18-25 Euro το κρεβάτι!

Τέσσερεις μέρες αφότου αποχαιρέτησα το Nordkapp έμπαινα στα βόρεια προάστια της σουηδικής πρωτεύουσας. Η Στοκχόλμη της Γκρέτα Γκάρμπο με υποδέχθηκε με ψιλόβροχο, αλλά στη συνέχεια με ξενάγησε με λιακάδα, γεγονός που βοήθησε να απολαύσω την όμορφη κοσμοπολίτισσα του ευρωπαϊκού βορρά.

Κτισμένη σε 14 νησιά, που συνδέονται μεταξύ τους με 57 γέφυρες, η σουηδική πρωτεύουσα έχει το προσωνύμιο «Η Βενετία του Βορρά». Μετρώντας 750 χρόνια Ιστορίας και πολιτισμού, η Στοκχόλμη μού αποκάλυψε τον ιδιαίτερα πολυπρόσωπο χαρακτήρα της και σίγουρα δεν δυσκολεύτηκε διόλου να κερδίσει έναν ακόμα φανατικό οπαδό.

souidia 10

Bye Bye Σουηδία

Η διαδρομή Stockholm-Trelleborg (640 χλμ.) ήταν η τελευταία επί σουηδικού εδάφους για τους τροχούς του SYM HD300. Άστατες καιρικές συνθήκες χαρακτήρισαν αυτό το κομμάτι του σουηδικού σκέλους του “SYM NORDKAPP”, με τη θερμοκρασία να έχει κατρακυλήσει στους 17o C. Ήταν κάτι που με αιφνιδίασε, αφού πριν από 4 μέρες, όταν πρωτο-έμπαινα στην Σουηδία, ο υδράργυρος άγγιζε τους 27o C.

Στο λιμάνι Trelleborg γράφτηκε ο επίλογος της σουηδικής διαδρομής του ταξιδιού και την απόδρασή μου από την Σουηδία ανέλαβε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Trelleborg – Rostock. Μετά την έκδοση των εισιτηρίων, ακολούθησε η επιβίβαση (δεν υπήρξε κανένας έλεγχος εγγράφων για covid-19) και ύστερα από ένα 8ωρο νυκτερινό ταξίδι, αποβιβάστηκα τα ξημερώματα στο Rostock της Γερμανίας. Πρωινός καφές στο πρώτο βενζινάδικο που σταμάτησα για ανεφοδιασμό και οι άψογες γερμανικές autobahn ανέλαβαν κατόπιν να με οδηγήσουν στον γερμανικό νότο και συγκεκριμένα η πόλη Winnenden, στα βόρεια περίχωρα της Στουτγάρδης.

germania 03

Φιλόξενη αγκαλιά

Τις δυο επόμενες μέρες φιλοξενήθηκα στην Winnenden από αγαπημένα συγγενικά πρόσωπα, που φρόντισαν να με ξεκουράσουν και να ικανοποιήσουν κάθε μου επιθυμία. Παράλληλα, αλλάχθηκαν οι βαλβολίνες του SYM HD300, καθαρίστηκε το φίλτρο αέρα, ελέχθησαν τα τακάκια των φρένων, όπως και τα λάδια του κινητήρα – όλα ήταν εντάξει.

Porsche, Bosch, Daimler-Chrysler (Mercedes Benz), Festo, Karcher... Τι κοινό μπορεί να έχουν οι γερμανικές πολυεθνικές βιομηχανικές εταιρίες που παράγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, με τις παγκοσμίου φήμης γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες; Όλες έχουν για έδρα τους την Στουτγάρδη, την πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Όπως καταλαβαίνετε, η επίσκεψη στο σύγχρονο Μουσείο της «Mercedes-Benz Museum» ήταν επιβεβλημένη, ενώ στη γνωριμία μου με την έκτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας ξεναγήθηκα στο κάστρο Altes Schloss, στο βοτανικό κήπο Wilhelma Park και στις κεντρικές πλατείες Schlossplatz και Marktplatz…

Καιρός όμως να φεύγω. Οι χιονοσκέπαστες Άλπεις, που ορθώνονταν σε μικρή απόσταση από την Στουτγάρδη, αποτελούσαν την επόμενη πρόκληση του “SYM NORDKAPP”. Πορεία λοιπόν για τις κορυφές της Ευρώπης.

souidia 02

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon