.
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 16:58

Αφιέρωμα - Aprilia 2024

Τα νέα της Aprilia για τη γκάμα του 2024 είναι λίγα και καλά, με μεγάλη πρωταγωνίστρια τη νέα RS457.

Φωτογραφίες: Aprilia, EICMA

Οι εταιρείες που απαρτίζουν τον Όμιλο Piaggio, δηλαδή οι Piaggio, Aprilia, Moto Guzzi και Vespa, δε μας έχουν συνηθίσει σε ομοβροντίες πολλών νέων μοντέλων κάθε χρόνο. Πιστή στο πλάνο αυτό η Aprilia εμφανίζει με το σταγονόμετρο της νέες της μοτοσυκλέτες, μα σε όποια κατηγορία κι αν απευθυνθούν καταφέρνουν με το καλημέρα να ξεχωρίσουν.

Είτε μιλάμε για το δίδυμο των RS660 και Tuono 660, για το Tuareg ή και την κορυφαία της V4 σειρά των RSV4 και Tuono V4, πάντα πρόκειται για μοτοσυκλέτες που τοποθετούνται στα ψηλά ράφια και κυριεύουν όνειρα.

h2v3902

Στο περίπτερο της Aprilia στην EICMA 2023 η μεγάλη είδηση στη γκάμα της ιταλικής εταιρείας ήταν η νέα RS457, μια νέα άφιξη που ανοίγει τις πόρτες της σπορ γκάμας στην Α2 κατηγορία και σε ελαφρύτερα πορτοφόλια, ενώ ήδη ετοιμάζεται το ανάλογο ενιαίο Trofeo στην Ιταλία (φωτό παραπάνω), όπως συμβαίνει ήδη και με την RS660.

Αυτή είναι ουσιαστικά και η μόνη νέα μοτοσυκλέτα της Aprilia για το 2024, καθώς στους τίτλους της επικαιρότητας τη συνόδευσαν μερικά νέα χρώματα για την Tuareg και μια νέα έκδοση του σκούτερ SR GT Replica στα χρώματα της ομάδας MotoGP.

h2v3895

Μεγάλο βάρος δόθηκε επίσης στην EICMA στις αγωνιστικές περιπέτειες της Tuareg που κάνει τα πρώτα της βήματα σε αγώνες ράλι με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Ας δούμε αναλυτικότερα τι άλλαξε φέτος στη γκάμα της Aprilia, δηλαδή τι νέο ήρθε και ποιες αλλαγές συναντάμε στα υπάρχοντα μοντέλα της.

RS457

aprilia rs457 2024 1669

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, περίπου δύο μήνες πριν ανοίξουν οι πύλες της EICMA, η Aprilia αποκάλυψε τη νέα RS 457 που επιθυμεί να γίνει ένα σπορ σημείο αναφοράς για νέους μοτοσυκλετιστές.

Θα επιχειρήσει να το καταφέρει προσφέροντας μια χορταστική δόση σπορ απόλαυσης χωρίς τις τρελές ιπποδυνάμεις της RSV4, προσαρμοζόμενη στα δεδομένα της Α2 κατηγορίας από την οποία ξεφεύγει το δικύλινδρο RS660 - το δημοφιλέστερο σπορ μοντέλο της Ευρώπης, κατά την Aprilia.

Η νέα RS 457 κινείται με έναν νέο δικύλινδρο σε σειρά με απόδοση 47 ίππων για βάρος που δηλώνεται στα 159 kg στεγνό και 175 με όλα του τα υγρά.

04 aprilia rs 457

Αναρτάται σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο με ατσάλινο ψαλίδι, φορά ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm με διαδρομή 120 mm και ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων, καθώς και ένα αμορτισέρ με διαδρομή 130 mm και επίσης προφόρτιση ελατηρίου ως μόνη ρύθμιση.

Στα φρένα διαθέτει έναν δίσκο 320 mm μπροστά με ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα ByBre και δικάναλο ABS που μπορεί να ρυθμιστεί είτε και στους δύο τροχούς ή μόνο στον μπροστινό κατ' επιλογή.

Η Aprilia έχει προικίσει το RS 457 με ηλεκτρονικό γκάζι (Ride by Wire), traction control που ρυθμίζει σε τρία επίπεδα και μπορεί να απενεργοποιηθεί τελείως, τρεις riding modes που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά ισχύος, ροπής και TC, ενώ μπορεί να ενισχυθεί προαιρετικά και με quickshifter.

Η Aprilia θα διαθέσει το RS 457 σε τρεις χρωμαστικές επιλογές: ρέπλικα των αγωνιστικών GP (Racing Stripes), μαύρο (Prismatic Dark) και λευκό (Opalescent Light).

Tuareg 660

Aprilia Tuareg Dakar Podium

Μετά το επιτυχές αγωνιστικό ντεμπούτο της Tuareg στο Transanatolia Rally, η Aprilia μας παρουσιάζει τον νέο χρωματισμό Dakar Podium. Αν και η αφορμή δόθηκε από την αγωνιστική έκδοση που κατέκτησε την τρίτη θέση στον παρθενικό της αυτόν αγώνα το 2023, το νέο χρώμα ποντάρει στη σύνδεση με το Dakar θυμίζοντάς μας το βάθρο που είχε πετύχει η Aprilia στον αγώνα του 2010 όταν το Aprilia RXV 4.5 με αναβάτη τον Francisco “Chaleco” Lopez είχε κερδίσει τρεις ειδικές διαδρομές για να φτάσει στην τρίτη θέση της τελικής κατάταξης, σηματοδοτώντας την τελευταία φορά που μια ιταλική μοτοσυκλέτα ανέβηκε στο βάθρο του θρυλικού αγώνα ράλι.

Παράλληλα, η Aprilia ενσωματώνει δύο ακόμη νέους χρωματισμούς για την Tuareg του 2024, τους Atreides Black και Canyon Sand. Στον πρώτο κυριαρχεί το μαύρο χρώμα, ενώ ευχάριστη εντύπωση μας κάνει η επιλογή του ονόματος, που μοιάζει με μια ευθεία αναφορά στη δυναστεία των Ατρειδών, διασημότερα μέλη της οποίας υπήρξαν δύο αδέλφια απόγονοι του ιδρυτή της, Ατρέα, οι βασιλιάδες των Μυκηνών Αγαμέμνονας και Σπάρτης Μενέλαος.

Aprilia Tuareg Atreides Black

Στο δεύτερο η μαύρη βάση σπάει με μπεζ στοιχεία στο χρώμα της άμμου, μια ακόμη αναφορά στους αγώνες ράλι.

Στις τρεις νέες βαφές της Tuareg 2024 η Aprilia έχει βάψει κόκκινο το πλαίσιο και έχει προσθέσει την αναγραφή 240 mm στα μπροστινά φτερά ως μια αναφορά στις off-road ικανότητες της μοτοσυκλέτας της, κάτι που υπογραμμίζεται και από τη λίστα προαιρετικού εξοπλισμού, η οποία εμπλουτίζεται με ένα νέο φίλτρο αέρα ειδικά σχεδιασμένο για αγώνες εκτός δρόμου.

Η Aprilia ενημερώνει πως η Tuareg στα νέα χρώματα Atreides Black και Canyon Sand είναι άμεσα διαθέσιμη στο δίκτυο της, ενώ η έκδοση Dakar Podium αναμένεται αργότερα μέσα στον Οκτώβριο 2023.

SR GT Replica

07

Για τους aficionados της Aprilia και των αγώνων μοτοσυκλέτας, η εταιρεία παρουσίασε μια νέα έκδοση των γνωστών SR GT 125 και 200 που επικαλείται το πνεύμα της αγωνιστικής RS-GP των MotoGP αναπαράγοντας τον χρωματικό συνδυασμό με κόκκινες και μωβ ρίγες σε ματ μαύρο υπόβαθρο.

Οι τροχοί είναι βαμμένοι επίσης σε μαύρο χρώμα, με κόκκινο περιμετρικό αυτοκόλλητο στον εμπρός τροχό.

Νέα είναι τα λάστιχα πρώτης τοποθέτησης, με πιο σπορ πέλμα.

01 200

Για όσους θέλουν να κάνουν το look της νέας replica έκδοσης ακόμα πιο αγωνιστικό, στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται οι αγωνιστικοί αριθμοί των Aleix Espargaro (41) και Maverick Vinales (12).

Στην τεχνική πλευρά δεν έχουμε αλλαγές, συνεχίζοντας με τους τετραβάλβιδους υψρόψυκτους κινητήρες Euro 5 της οικογένειας i-get, με μέγιστη απόδοση 14.8 hp για το 125 και 17.4 για το 200.

Λίγες μέρες πριν τη δημοσίευση αυτού του αφιερώματος (27/11/2023) μάλιστα η Piaggio Hellas έδωσε στη δημοσιότητα και τις λιανικές τιμές των νέων σκούτερ:

  • SR GT Replica 125: €4,199
  • SR GT Replica 200: €4,340
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα: 75 χρόνια Honda, 1948-2023 Αφιέρωμα - Benelli 2024 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon