.
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 15:52

Αφιέρωμα: 75 χρόνια Honda, 1948-2023

[Δελτίο Τύπου]

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1948 οι 34 εργαζόμενοι της Honda Motor Company έγραψαν ιστορία χωρίς ίσως να το αντιλαμβάνονται εκείνη τη στιγμή.

Είμαστε λίγους μήνες μετά την παρουσίαση της πρώτης μοτοσυκλέτας της Honda, Dream D-Type, όταν ο Soichiro Honda γνώρισε τον Takeo Fujisawa και βρήκε στο πρόσωπό του τον ιδανικό συνεταίρο. Η Honda Motor Company συστάθηκε ως εταιρεία την 24η Σεπτεμβρίου 1948, με τον Fujisawa στη θέση του διευθυντή και λίγους μήνες αργότερα προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για πρώτη φορά. Ο Fujisawa έβαλε περίπου το ένα τέταρτο των χρημάτων αυτών και δικαίως θεωρείται συνιδρυτής της Honda, με τους δύο ισχυρούς άνδρες της να μοιράζονται έναν κοινό σκοπό: να κάνουν τη Honda τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια μοτοσυκλετών του πλανήτη.

Στα πρόθυρα της επιτυχίας

Η αρχή έγινε με το Cub F-Type, ένα ποδήλατο με βοηθητικό δίχρονο κινητήρα 50 cc, σε ένα φρέσκο και κομψό σχέδιο στο οποίο ξεχώριζε ο κόκκινος κινητήρας και το λευκό ρεζερβουάρ καυσίμου. Σχεδιάζοντας την εμπορική καμπάνια του, ο Fujisawa αντιλήφθηκε πως οι άλλοι κατασκευαστές αδιαφορούσαν για ένα δυνατό δίκτυο πωλήσεων: τα ποδηλατάδικα που αφθονούσαν στην Ιαπωνία. Επικοινώνησε με περισσότερα από 50,000 καταστήματα ποδηλάτων σε όλη τη χώρα, έφτιαξε μια διαφημιστική καμπάνια με μια γυναίκα δίπλα στο μηχανοκίνητο ποδήλατο και έτσι το Cub F-Type έφτασε σε περισσότερα από 15,000 μαγαζιά σε όλη την Ιαπωνία.

Η δίχρονη 98 cc Honda Dream D Type ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα μαζικής παραγωγής της Honda από το 1949 και ήδη έδειχνε τις τεχνολογικές δυνατότητες της Honda με το πρωτότυπο πλαίσιό της και την ημιαυτόματη μετάδοση χωρίς συμπλέκτη.

Δέκα χρόνια αργότερα είχε έρθει η ώρα για την υλοποίηση του αρχικού ονείρου των Honda και Fujisawa. Στο μεταξύ η εταιρεία είχε περάσει δύσκολες στιγμές, οι οποίες ξεπεράστηκαν με το ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας (1950-1953) καθώς οι κρατικές παραγγελίες για κινητήρες εκτοξεύτηκαν.

Cronología - 75º Aniversario

You meet the nicest people on a Honda

Τον Αύγουστο του 1958 εμφανίστηκε το Super Cub C100, το μηχανοκίνητο δίκυκλο με τη μεγαλύτερη παραγωγή στην ιστορία της Μοτοσυκλέτας. Η διαφημιστική ατάκα “Γνωρίζεις τους ωραιότερους ανθρώπους πάνω σε μια Honda” (You meet the nicest people on a Honda) άλλαξε διά παντός την αντίληψη του κόσμου για τις μοτοσυκλέτες, ενώ η Honda είχε στα χέρια της ένα καθημερινό δίκυκλο πρακτικό, καθαρό, άνετο, κοινωνικώς αποδεκτό και από τότε η όλη βιομηχανία άλλαξε οριστικά.

Αυτό αποτέλεσε και ένα σημείο καμπής για τη Honda, η οποία απέκτησε πλέον παγκόσμια οπτική, τη δέσμευση να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας σε τιμές για κάθε τσέπη και κάθε είδους ανάγκη μετακίνησης.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1959, με δεδομένη πια την επιτυχία του Super Cub, η Honda ξεκίνησε τις επεκτατικές της στρατηγικές ιδρύοντας την American Honda Motor Co. Inc. στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

1. Así empezó todo - 75º Aniversario

Συνώνυμη των αγώνων

“Το μαχητικό πνεύμα που κυριαρχεί στην προσωπικότητά μου δε μου επιτρέπει πια να κοιτάζω αλλού. Πήρα την απόφαση του χρόνου να τρέξω στο ΤΤ," είχε δηλώσει το 1954 ο Soichiro Honda, κοινοποιώντας την απόφασή του να τα βάλει με τους κορυφαίους κατασκευαστές της εποχής στον διασημότερο διεθνή αγώνα. Αν και ο Honda είχε δηλώσει πως θέλει να τρέξει σε έναν χρόνο (1955), τελικώς χρειάστηκε πέντε χρόνια ως το 1959 που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Νησί, με τους αναβάτες της να τερματίζουν στις θέσεις 6, 7 και 10 με τη Honda RC142.

Αυτά τα αποτελέσματα έδωσαν στη Honda τον τίτλο Κατασκευαστών, μα ο Soichiro Honda κοιτούσε μόνο στην κορυφή. Αυτή η πρώτη εμφάνιση ήταν απλώς ένα σκαλοπάτι για την επόμενη και δύο χρόνια αργότερα, το 1961, η Honda κατέκτησε τη νίκη στα 125 και στα 250 κυβικά. Έκτοτε η Honda έχει σταθερό παρόν στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο των δύο τροχών.

Honda/448537_1_As_empez_todo_-_75_Aniversario.jpg" alt="1. Así empezó todo - 75º Aniversario" width="600" height="460" />

Σε τέσσερεις τροχούς

Το 1958 ο Honda αποφάσισε να κατασκευάσει και αυτοκίνητα. Η νέα δεκαετία που ερχόταν θα προσέφερε την ευκαιρία η Honda να γίνει πλήρες μέλος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τα πρώτα πρωτότυπα εξελίσσονταν ήδη το 1961 όταν ο υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας ανακοίνωνε ένα σχέδιο νόμου που θα υποστήριζε συγκεκριμένες βιομηχανίες, μεταξύ αυτών την αυτοκινητοβιομηχανία και βάσει του οποίου θα αποτρέπονταν νέοι κατασκευαστές απ’ το να μπουν στην αγορά της χώρας.

Για ν’ αποφύγει εμπλοκή με τον νέο νόμο, η Honda εξέλιξε τα μίνι σπορ αυτοκίνητα S360 και S500, καθώς και το μικρό φορτηγάκι T360, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Tokyo Motor Show το 1962. Ο περιβόητος νόμος εν τέλει δεν πέρασε ποτέ, αλλά είχε ωθήσει τη Honda να κάνει το νέο βήμα και να εμπλακεί και στην κατασκευή αυτοκινήτων.

Μια ιστορική πίστα

H Suzuka International Racing Course κατασκευάστηκε το 1962 ως πίστα δοκιμών της Honda. Σχεδιάστηκε από τον Ολλανδό John Hugenholtz, η υπογραφή του οποίου κοσμούσε και τη σχεδίαση της πίστας Jarama στη Μαδρίτη. Είναι η παλαιότερη πίστα της Ιαπωνίας και μια από τις λίγες στον κόσμο που διαθέτουν διαδρομή σε σχήμα 8. Μόλις έναν χρόνο μετά την κατασκευή της, η Honda ξεκίνησε σε αυτήν την πορεία προς τη Formula 1.

Honda/448487_Collage_-_75_Aniversario.jpg" alt="Cronología - 75º Aniversario" width="1024" height="685" />

Viva Mexico!

Το 1960, όταν ο Soichiro Honda αποφάσισε να μπει στους αγώνες, η Honda ήταν ακόμη η νεότερη κατασκευάστρια της Ιαπωνίας και η πρώτη που έμπαινε στον κόσμο της Formula 1. Το να κερδίσει με ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο δικής του κατασκευής ήταν ένα παιδικό όνειρο για τον ιδρυτή της και το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν το πρωτότυπο RA271. Μετά από εξαντλητικές δοκιμές στη Suzuka και στη Zandvoort (Ολλανδία), η ομάδα έκανε το ντεμπούτο της με το RA271 στο γερμανικό GP του 1964 στο Nürburgring, την πιο απαιτητική πίστα στο καλεντάρι. Ζωγραφισμένο με μια μεγάλη κόκκινη βούλα που συμβόλιζε τον Ήλιο στην ιαπωνική σημαία, το μονοθέσιο έγραψε ιστορία. Η Honda αποζημιώθηκε για την απόφασή της να κατασκευάσει η ίδια το πλαίσιο και τον κινητήρα, έτσι το 1965 ο Richie Ginther πήρε την πρώτη νίκη της Honda στον αγώνα F1 στο Μεξικό. Η Honda έγινε η πρώτη ιαπωνική εταιρεία που κέρδιζε ένα F1 Grand Prix και όλα έδειχναν προς μια γρήγορη πορεία προς την κορυφή, ωστόσο ο τραγικός χαμός του Jo Schlesser το 1968 στο τιμόνι του RA302, οδήγησε τη Honda στην απομάκρυνση από τη F1 μέχρι τη δεκαετία του 1980.

Honda/448541_1_As_empez_todo_-_75_Aniversario.jpg" alt="1. Así empezó todo - 75º Aniversario" width="2020" height="1765" />

Kei Cars

Το 1963 η Honda εγκαινίασε μια έντονη διαφημιστική καμπάνια υποσχόμενη δώρα σε όσους μαντέψουν σωστά την τιμή του νέου Honda S500. Η εταιρεία έλαβε πάνω από 5.7 εκατομμύρια απαντήσεις, ένα ρεκόρ για τέτοιου τύπου καμπάνιες. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η Honda παρουσίασε το φορτηγάκι T360, με το S500 να ακολουθεί τον Οκτώβριο. Το Honda N360 βγήκε στην αγορά το 1966 εν μέσω εκρηκτικής άνθησης για τη μηχανοκίνηση στην Ιαπωνία και ήταν το πρώτο mini car (Kei car) σε μαζική παραγωγή. Τα μικρά αυτοκίνητα ήταν ήδη δημοφιλή στην Ιαπωνία, μα με τον συνήθη της τρόπο η Honda μπήκε εκρηκτικά στην αγορά κάνοντας άφθονο θόρυβο.

Το N360 ήταν επίσης το πρώτο μίνι αυτοκίνητο με προαιρετική αυτόματη μετάδοση Hondamatic. Η Honda εκμεταλλεύτηκε με το N360 πλήρως τα μηχανικά και φυσικά όρια που έθετε ο νόμος για τα μικρά αυτοκίνητα: χωρητικότητα 600 cc, μήκος 3.4 μέτρα, ύψος 2 μέτρα και πλάτος 1.48 μέτρα. Οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν να του δώσουν ισχύ ανάλογη με σπορ αυτοκινήτου, αναπάντεχα μεγάλο εσωτερικό χώρο και όλα αυτά σε τιμή αρκετά χαμηλότερη από τους ανταγωνιστές του. Το Ν360 συμβόλιζε τις εταιρικές αξίες που περιέγραφαν τη φιλοσοφία της Honda: “Man Maximum, Machine Minimum”.

Προορισμός Χαβάη

Το 1969, λίγους μήνες πριν ο Neil Armstrong πατήσει το πόδι του στη Σελήνη, το θρυλικό Honda N600 – μια ισχυρότερη παραλλαγή του N360 – έγινε το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρείας στην αμερικανική αγορά. Παρουσιάστηκε στη Χαβάη και η Honda America άρχισε την εμπορική διάθεσή του μέσω του δικτύου που είχε ήδη στήσει για τις μοτοσυκλέτες της. Κάπως έτσι η Honda μπήκε στη μάχη για μερίδιο αγοράς στην αγορά αυτοκινήτων των ΗΠΑ και η χρήση του έτοιμου μοτοσυκλετιστικού δικτύου ήταν ασυνήθιστη, αλλά εξυπηρέτησε καλά μέχρις ότου η Honda να στήσει ένα δίκτυο αποκλειστικά για αυτοκίνητα, κάτι που έγινε με την άφιξη του Civic το 1972.

Honda/448490_1_As_empez_todo_-_75_Aniversario_1.jpg" alt="1. Así empezó todo - 75º Aniversario" width="630" height="427" />

Ο ερχομός στην Ευρώπη

Το 1962 η Honda έφτιαξε το πρώτο της εργοστάσιο εκτός Ιαπωνίας, στο Βέλγιο. Εγκαινιάστηκε την επόμενη χρονιά με τον Soichiro Honda να πρωτοστατεί στην τελετή. Η Honda Motor Co. ήταν μόλις 15 ετών, με επίσης ήταν ήδη μια παγκόσμια εταιρεία.

Το 1969 η Honda έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα μπροστά επενδύοντας στην κατασκευή μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού με αρχή το CB750 Four. Η μοτοσυκλέτα αυτή ήταν η πρώτη που μπήκε σε μαζική παραγωγή με δισκόφρενα και ηλεκτρονική ανάφλεξη. Το επίπεδο απόδοσης, χειρισμού και ποιότητας κατασκευής είναι μερικές μόνο από τις αξίες που υποστηρίζουν τον χαρακτηρισμό της ως της πρώτης superbike στην ιστορία και γρήγορα εξελίχθηκε σε ανεπανάληπτη εμπορική επιτυχία.

Η γέννηση ενός θρύλου

Τη δεκαετία 1970 η περιβαλλοντική ευαισθησία μεγάλωνε και στις ΗΠΑ όπου εμφανίστηκαν οι πρώτοι νόμοι για βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Κινούμενη στην κατεύθυνση αυτή, η Honda παρουσίασε ένα νέο αυτοκίνητο με κινητήρα που χρησιμοποιούσε τεχνολογία CVCC, το Civic που εμφανίστηκε με μια πράσινη αποστολή: να αποδείξει πως μπορεί και να ικανοποιεί την περιβαλλοντική νομοθεσία και να συνεχίσει να εξελίσσει τα στάνταρ της βιομηχανίας.

Το Civic εξελίχθηκε σε μια τεράστια εμπορική επιτυχία όσον αφορά στις πωλήσεις του, ενώ τιμήθηκε με πολλά βραβεία. Στην Ιαπωνία έγινε το πρώτο μοντέλο που αναδείχθηκε Αυτοκίνητο της Χρονιάς για τρεις συνεχόμενες σεζόν από το 1972 ως και το 1974. Η δημοτικότητά του όμως δεν περιοριζόταν εντός της πατρίδας του, καθώς ήταν το πρώτο αυτοκίνητο σε εξαγωγές για 28 μήνες στη σειρά μεταξύ 1976 και 1978.

Honda/448502_1_As_empez_todo_-_75_Aniversario.jpg" alt="1. Así empezó todo - 75º Aniversario" width="630" height="420" />

Ένα απρόσμενο αντίο

Τον Οκτώβριο του 1973, στα 25α γενέθλια της Honda, οι δύο ιδρυτές Soichiro Honda και Takeo Fujisawa ανακοίνωσαν ταυτόχρονα τη συνταξιοδότησή τους. Με νέους ρόλους πλέον ως “Υπέρτατοι Σύμβουλοι”, η εταιρεία πέρασε σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης που θα δοκίμαζε τις αντοχές της. Αυτή η μετάβαση σήμανε το τέλος μιας στρατηγικής διαδικασίας που είχε ξεκινήσει τρία χρόνια νωρίτερα με την “ομαδική ηγεσία” όπου μια ομάδα τεσσάρων ανώτατων διευθυντών θα αναλάμβαναν να εποπτεύσουν τη μετάβαση.

Προς το παγκόσμιο όνειρο

“Αν δεν είσαι νούμερο ένα στον κόσμο, δε μπορείς να είσαι νούμερο ένα στην Ιαπωνία.”

Όταν ο Soichiro πήρε την απόφαση να ρισκάρει και να εισαγάγει στη χώρα εργαλεία σε μεγάλες ποσότητες, είχε αντιληφθεί τη λογική της διεθνούς αγοράς, η οποία βρισκόταν σε φάση διαρκούς παγκοσμιοποίησης. Κάτι παραπάνω από δύο δεκαετίες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1978, η Honda of America Manufacturing (HAM) ιδρύθηκε στο Οχάιο των ΗΠΑ με κύριο αντικείμενο την κατασκευή μοτοσυκλετών.

Ενάμιση χρόνο αργότερα το CR250R έβγαινε από τη γραμμή παραγωγής ως η πρώτη μοτοσυκλέτα της Honda που φτιάχτηκε στις ΗΠΑ. Λίγο αργότερα η εταιρεία ανοίχτηκε στην κατασκευή εργοστασίου αυτοκινήτων και έφτασε σε ένα νέο ορόσημο το 1982 με το νέο Accord, το πρώτο ιαπωνικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ.

Honda/448498_1_As_empez_todo_-_75_Aniversario.jpg" alt="1. Así empezó todo - 75º Aniversario" width="1024" height="674" />

Επιστροφή στον δρόμο της νίκης

Η πολυπόθητη επιστροφή της Honda στους αγώνες Formula 1 υλοποιήθηκε το 1983, ξεκινώντας ως προμηθεύτρια κινητήρων για τις ομάδες Spirit, Williams, Lotus, McLaren και Tyrrell. Ήταν μια χρυσή εποχή με έξι συνεχόμενους τίτλους κατασκευαστών από τις Williams (1986-1987) και McLaren (1988-1991), αλλά και πέντε τίτλους οδηγών με τους Nelson Piquet (1987), Ayrton Senna (1988, 1990, 1991) και Alain Prost (1989).

Την ίδια δεκαετία η Honda ενίσχυσε την ηγετική της θέση ως κατασκευάστρια μεγάλων μοτοσυκλετών. Στις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες αυτής της περιόδου ξεχωρίζουν οι V4 VF750F, VFR750 και η VFR750R, η θρυλική RC30 που ενσωμάτωσε καινοτομίες όπως το μονόμπρατσο ψαλίδι και οι μπιέλες τιτανίου.

Η Honda εξέπληξε τον κόσμο με την τουρμπάτη V2 CX500 Turbo (1981), ενώ στο χωμάτινο πεδίο η XLV750R εμφανίστηκε το 1983 για να δώσει τη θέση της στην XRV650 το 1988, το πρώτο μοντέλο στην οικογένεια Africa Twin.

Όσον αφορά στους εν σειρά κινητήρες, η κληρονομία του θρυλικού CB750 Four και του εντυπωσιακού εξακύλινδρου CBX1000 εξελίχθηκε στο διάσημο όνομα CBR, με το οποίο η Honda έφερε την επανάσταση στις σπορ μοτοσυκλέτες με μια γκάμα 600, 400 και 250 cc. Αυτά θα αποτελούσαν τη βάση για την εμφάνιση μιας ακόμη πολύ σημαντικής μοτοσυκλέτας, της CBR900RR το 1992.

Η Honda επίσης συνέχισε να εξελίσσει μοντέλα με boxer κινητήρες στη σειρά Gold Wing, ένα μοντέλο που ξεκίνησε με τέσσερεις κυλίνδρους και συνέχισε με έξι. Δίπλα σε αυτές και ωθούμενη από την επιτυχία της στα Grand Prix, η Honda παρουσίασε δύο δίχρονα μοντέλα στην οικογένεια NS με 250 και 400 cc, τα οποία θα ωρίμαζαν στο NSR250 το 1986, έναν θρύλο που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή στην ιστορία της Μοτοσυκλέτας.

Honda/448564_2_Si_es_posible_Honda_lo_hace_-_75_Aniversario.jpg" alt="2. Si es posible Honda lo hace... - 75º Aniversario" width="1024" height="628" />

Αντίο σε μια ιδιοφυΐα

Στις 5 Αυγούστου 1991 ο Soichiro Honda αποχαιρέτησε αυτόν τον κόσμο σε ηλικία 84 ετών. Περισσότεροι από 62,000 άνθρωποι αποχαιρέτησαν τον Ιάπωνα μηχανικό σε μια δημόσια τελετή στο Τόκυο που διήρκεσε τρεις μέρες χωρίς να προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα. Ο ίδιος ο Honda αστειευόταν επ’ αυτού: “έχοντας ζήσει τη ζωή μου ως κατασκευαστής αυτοκινήτων, πώς θα μπορούσα να προκαλέσω μποτιλιάρισμα την ημέρα της κηδείας μου;”

Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, το 1992, η εταιρεία έφερε μιαν ακόμη επανάσταση στον κόσμο των δύο τροχών με την παρουσίαση της θρυλικής NR750 με αμέτρητες προηγμένες τεχνικές λύσεις που δεν είχαν ποτέ ως τότε εφαρμοστεί σε μοτοσυκλέτες και με πρωταγωνιστή τον V4 κινητήρα με οβάλ πιστόνια που απέδιδε 125 hp στις 14000 rpm. Με την NR750 η Honda επέδειξε στον κόσμο για μια φορά ακόμη τις τεράστιες τεχνολογικές ικανότητες που είχε πετύχει ως κατασκευάστρια.

Honda/448659_Cronolog_a_-_75_Aniversario.jpg" alt="Cronología - 75º Aniversario" width="600" height="460" />

The power of dreams

Το 1989 έγινε η παρουσίαση του νέου αυτοκινήτου Honda Integra, εξοπλισμένο με τον πρώτο κινητήρα DOHC VTEC. Αυτός ο κινητήρας και το θρυλικό VTEC δημιούργησαν το σλόγκαν “The Power of Dreams” και αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού, καθώς ήταν ο πρώτος τετραβάλβιδος μηχανισμός που ρύθμιζε τον χρόνο ανοίγματος και το βύθισμα των βαλβίδων. Αυτή σήμαινε πως, όταν χρειάζεται περισσότερη απόδοση, οι βαλβίδες ανοίγουν περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Σήμερα όλα τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα της Honda, καθώς και πολλές μοτοσυκλέτες και θαλάσσιοι κινητήρες ενσωματώνουν κάποια στοιχεία του VTEC.

Honda/448503_1_As_empez_todo_-_75_Aniversario.jpg" alt="1. Así empezó todo - 75º Aniversario" width="700" height="538" />

Πέραν της βενζίνης

Το πνεύμα καινοτομίας της Honda την οδήγησε στο να γίνει η πρώτη κατασκευάστρια αυτοκινήτων που έλαβε μέρος στο World Solar Challenge, έναν διάσημο αυστραλιανό διαγωνισμό αποκλειστικά για ηλιακά οχήματα. Η Honda κατασκεύασε γι’ αυτό το Dream και αργότερα το Dream II, βασισμένο σε ελαφρύ πλαστικό επενδεδυμένο με ανθρακόνημα και καλυμμένο από ηλιακά πάνελ. Το πειραματικό αυτό μοντέλο σε σχήμα σφαίρας έσπασε πολλά ρεκόρ σε διαγωνισμούς και πήρε αρκετές νίκες από το 1993 ως το 1996.

Honda για όλη την οικογένεια

Η πίστα Twin Ring Motegi φτιάχτηκε από τη Honda το 1997 σε μια τοποθεσία δύο ώρες από το Τόκυο και είναι γνωστή στους φίλους των Formula 1 και MotoGP. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν πως η πίστα της Honda δεν αποτελεί μόνο τόπο προσκυνήματος για τους φίλους των μηχανοκίνητων αγώνων, αλλά είναι επίσης ένα θεματικό πάρκο μέσα στη Φύση με πολλά ενδιαφέροντα για οικογένειες. Η πίστα περιτριγυρίζεται από δάσος, το οποίο αποτελεί μέρος της εγκατάστασης, αλλά το κεντρικό θέμα ενδιαφέροντος που προσελκύει επισκέπτες από όλον τον κόσμο είναι το Honda Collection Hall: τρεις όροφοι γεμάτοι όνειρα, ιστορία και περισσότερα από 350 θρυλικά μοντέλα της Honda.

Honda/448565_2_Si_es_posible_Honda_lo_hace_-_75_Aniversario.jpg" alt="2. Si es posible Honda lo hace... - 75º Aniversario" width="1600" height="1102" />

Ένα ρομπότ μπροστά από την εποχή του

Θα μπορούσε κανείς να πει πως το ASIMO είναι τέκνο του 21ου αιώνα, ωστόσο οι ρίζες του φτάνουν ως το μακρινό 1986, όταν τα πρώτα ρομπότ της Honda ήταν απλώς πόδια που προσπαθούσαν να μιμηθούν το ανθρώπινο βάδισμα. Πάνω σε αυτά η Honda εξέπληξε τον κόσμο με ένα ρομπότ που συνιστούμε πραγματική επανάσταση στον κόσμο της ρομποτικής και άνοιξε τον δρόμο για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Για πρώτη φορά ένα δίποδο ρομπότ σε μέγεθος και σχήμα ανθρώπου μπορούσε να κρατήσει άψογα την ισορροπία του περπατώντας και μπορούσε ακόμη και να ανεβοκατέβει σκαλιά.

Ο ρόλος του ASIMO ως τεχνολογικού πρεσβευτή της Honda το ταξίδεψε σε επισκέψεις σε επιστημονικά και τεχνολογικά μουσεία, σε ιδρύματα και σχολεία σε όλον τον κόσμο, προσελκύοντας νέους ανθρώπους στις σπουδές των θετικών επιστημών και σε ένα μέλλον με ρομπότ.

Honda/448484_Collage_-_75_Aniversario.jpg" alt="Cronología - 75º Aniversario" width="1600" height="952" />

Κατακτώντας τους ουρανούς

Η ενασχόληση της Honda με την αεροπλοΐα ξεκίνησε το 1986 με τη δημιουργία ενός τμήματος αποκλειστικά αφοσιωμένου σε αυτό το πεδίο. Υπό την καθοδήγηση του νεαρού αεροναυπηγού Michimasa Fujino, μια μικρή ομάδα μηχανικών μετακόμισε σε ένα ερευνητικό κέντρο εξελιγμένης αεροναυπηγικής στην πόλη Starkville των ΗΠΑ.

Ένα βράδυ του 1997 ο μελλοντικός ιδρυτής και διευθυντής της Honda Aircraft είχε μια σπουδαία ιδέα. Μισοκοιμισμένος και χωρίς χαρτί για να σχεδιάσει, ο Fujino έσκισε ένα φύλλο από ένα ημερολόγιο και σημείωσε στην πίσω πλευρά την ιδέα του.

Το αρχικό σχέδιο του Fujino περιείχε τη μάλλον πιο χαρακτηριστική καινοτομία του HondaJet: τον κινητήρα πάνω από το φτερό, μια λύση που επέτρεψε να βρεθεί περισσότερος χώρος στην καμπίνα και μείωσε τον θόρυβο που προκαλείται από τους κραδασμούς του κινητήρα. Τον Ιούλιο του 2005 το HondaJet αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών σε εκθεσιακό χώρο στο Wisconsin των ΗΠΑ.

Honda/448598_4_Una_mirada_al_futuro_-_75_Aniversario.jpg" alt="4. Una mirada al futuro - 75º Aniversario" width="1600" height="825" />

Honda Vision

H Honda καθόρισε το ηλεκτρικό της μέλλον το 2021. Παραπάνω από απλά ένας στόχος, είναι μια δέσμευση στην κοινωνία, το περιβάλλον και τις ηθικές αξίες της εταιρείας. Ως θεμέλιο αυτού του νέου οράματος και ανοίγοντας τον δρόμο προς την ηλεκτροποίηση των βασικών της ευρωπαϊκών μοντέλων, το Honda e παρουσιάστηκε το 2020 ως το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Honda στη Γηραιά Ήπειρο και σύντομα συνοδεύτηκε από ηλεκτρικές εκδόσεις υπαρχόντων μοντέλων και το νέο Civic e:HEV το 2022.

Η δέσμευση ωστόσο δε σταματά εδώ, αφού η Honda έχει υποσχεθεί πως το 100% των πωλήσεών της θα αφορούν οχήματα μηδενικών ρύπων ως το 2040, ενώ όλα τα προϊόντα και οι εταιρικές δραστηριότητές της θα έχουν μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα ως το 2050. Ως απόδειξη, η Honda παρουσίασε τρία νέα ηλεκτρικά μοντέλα για τις ευρωπαϊκές αγορές του 2023.

Honda/448478_Collage_-_75_Aniversario.jpg" alt="Cronología - 75º Aniversario" width="1200" height="675" />

Χωρίς όρια

Πρώτα η στεριά, μετά η θάλασσα και ο αέρας, και πλέον το διάστημα. Το 2021 ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα ανακοινώθηκε μεταξύ της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας (JAXA) και του τμήματος Honda R&D για να διερευνήσουν την ανάπτυξη ενός συστήματος ανανεώσιμης ενέργειας που θα υποστηρίξει τη ζωή στο διάστημα. Η ιδέα γι’ αυτό το σύστημα που σχεδιάζει η Honda είναι να παρέχει οξυγόνο, υδρογόνο, καύσιμα και ηλεκτρισμό σε διαστημικούς σταθμούς και οχήματα. Πώς; Μέσω ενός συνδυασμού ηλεκτρόλυσης υπό μεγάλη πίεση που θα παράγει οξυγόνο και υδρογόνο από ηλιακή ενέργεια και ένα σύστημα κυψελών υδρογόνου που θα παράγει ηλεκτρισμό και νερό.

Η Honda σε αριθμούς

Οι εταιρείες του Honda Group (FY 2023)
313 θυγατρικές + 69 συνδεδεμένες εταιρείες

Honda/448608_5_Honda_en_Espa_a_-_75_Aniversario.jpg" alt="5. Honda en España - 75º Aniversario" width="1500" height="1000" />

Εργοστάσια

Ιαπωνία: 9
Βόρεια και Νότια Αμερική: 10
ΗΠΑ: 3
Βραζιλία: 3
Καναδάς: 1
Μεξικό: 1
Αργεντινή: 1
Περού: 1
Ευρώπη: 3
Γαλλία: 1
Ιταλία: 1
Ισπανία: 1
Αφρική: 4
Νιγηρία: 2
Κένυα: 1
Γκάνα: 1
Ασία-Ωκεανία: 28
Κίνα: 9
Ινδονησία: 4
Ταϊλάνδη: 3
Ινδία: 3
Πακιστάν: 2
Φιλιππίνες: 2
Βιετνάμ: 2
Ταϊβάν: 1
Μπαγκλαντές: 1
Αυστραλία: 1

Honda/448626_Cronolog_a_-_75_Aniversario.jpg" alt="Cronología - 75º Aniversario" width="1775" height="1222" />

Κέντρα R&D

Ιαπωνία: 2
ΗΠΑ: 4
Ευρώπη: 5
Ηνωμένο Βασίλειο: 2
Γερμανία: 2
Ιταλία: 1
Ασία-Ωκεανία: 9
Κίνα: 3
Ταϊλάνδη: 3
Ινδονησία: 2
Ινδία: 1

Συνεργάτες (FY 2023)

230,000 επαγγελματίες
215,508 μέτοχοι

Honda/448647_Cronolog_a_-_75_Aniversario.jpg" alt="Cronología - 75º Aniversario" width="1781" height="1222" />

Ετήσια παραγωγή (FY 2023)

18.75 εκατομμύρια μοτοσυκλέτες
3.68 εκατομμύρια αυτοκίνητα
5.64 εκατομμύρια προϊόντα ενέργειας

Περιβάλλον:

Παγκόσμια μείωση εκπομπών CO2: FY 2020–FY 2023: -24.1%

Μείωση στην ένταση εκπομπών CO2 από τη χρήση προϊόντων:

Μοτοσυκλέτες - FY 2020–FY 2023: -30.4 %
Αυτοκίνητα - FY 2020–FY 2023: -27.2 %
Προϊόντα ενέργειας - FY 2020–FY 2023: -28.2 %
Μείωση κατανάλωσης ενέργειας - FY 2019–FY 2023: -14.3 %
Μείωση κατανάλωσης νερού - FY 2019–FY 2023: -8.3 %
Μείωση στην παραγωγή αποβλήτων - FY 2019–FY 2023: -16 %

Honda/448677_Cronolog_a_-_75_Aniversario.jpg" alt="Cronología - 75º Aniversario" width="894" height="575" />

Αγώνες

Αυτοκίνητα (Formula 1): 13 παγκόσμια πρωταθλήματα με κινητήρες Honda

Τίτλοι Οδηγών: 7
Τίτλοι Κατασκευαστών: 6

Honda/448485_Collage_-_75_Aniversario.jpg" alt="Cronología - 75º Aniversario" width="600" height="467" />

Μοτοσυκλέτες – Η Honda έχει πάνω από 200 παγκόσμια πρωταθλήματα στις ακόλουθες κατηγορίες:

Ταχύτητα: 72
MotoGP/500cc: 25
350cc: 6
250cc: 19
125cc/Moto3: 20
50cc: 2
Trial: (Montesa + Honda): 54
Outdoor: 26
Indoor: 20
Women’s: 8
Motocross: 31
MXGP/500cc: 17
MX2/250cc: 9
125cc: 3
MX3: 2
Enduro: 14
Men’s: 12
Women’s: 2
Superbike: 6
Supersport: 9
Endurance: 13
Rally Raid: 1

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon