.
Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 12:31

Αφιέρωμα – Η Α1 πτέρυγα της Honda για το 2023

Με ένα μόνο πραγματικά νέο μοντέλο, το ηλεκτρικό ΕΜ1 e:, η Honda περιποιήθηκε την Α1 γκάμα μοντέλων της με άφθονα νέα χρώματα.

Η επικαιρότητα της Honda για τη νέα χρονιά που ήδη διανύουμε δεν είχε μεγάλες ειδήσεις που να αφορούν στην Α1 κατηγορία.

Τα 125άρια της εν πολλοίς διατηρήθηκαν ως είχαν το 2022, καθώς οι Ιάπωνες φρόντισαν να εμπλουτίσουν τη γκάμα τους με φρέσκα χρώματα και γραφικά, ακόμη κι εκεί που τίποτε απολύτως δεν έχει αλλάξει.

honda sh 125 150

Η φροντίδα τους ωστόσο απλώθηκε σε όλες τις κατηγορίες όπου διαθέτει Α1 μοντέλα, από τα σκούτερ ως τις μοτοσυκλέτες, με λίγη παραπάνω μέριμνα για το C125 Super Cub, όπου αποκαταστάθηκε η λογική προσθέτοντας στον βασικό του εξοπλισμό απαραίτητα στοιχεία που έλειπαν, όπως είναι η σέλα και τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη.

honda monkey

Το σημαντικότερο νέο του 2023 στην Α1 γωνία της συλλογής της Honda πάντως αφορά στην εμφάνιση του ηλεκτρικού σκούτερ ΕΜ1 e:, το οποίο συνιστά την πρώτη απόπειρα της ιαπωνικής εταιρείας στην ηλεκτροκίνηση που στοχεύει ειδικά στην ευρωπαϊκή αγορά και αναμένεται φέτος το Καλοκαίρι.

Ας δούμε τι νέο έρχεται και τι αλλάζει για τη νέα χρονιά στην Α1 γκάμα της Honda.

EM1 e:

23YM HONDA EM1 e:

Η Honda παρουσίασε στην έκθεση EICMA 2022 το πρώτο της ηλεκτρικό scooter για την αγορά της Ευρώπης. Η παρουσίασή του έχει προγραμματιστεί για το Καλοκαίρι του 2023 και είναι το πρώτο από τα 10 ή περισσότερα αναμενόμενα ηλεκτρικά μοντέλα που θα ενταχθούν στην γκάμα των δύο τροχών μέχρι το 2025.

Το EM1 e: ανήκει στην κατηγορία των μικρών scooter για εύκολη μετακίνηση στην πόλη, με ένα συμπαγές σύνολο με χαμηλό πάτωμα που δείχνει φιλικό για οδήγηση από κάθε σωματότυπο αναβάτη. Ιδανικό για μικρές αποστάσεις στην πόλη, στην δουλειά αλλά και για οδήγηση από φοιτητές - όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο τύπου, κινείται από το Honda Mobile Power Bank το οποίο προσφέρει μέσω μίας φόρτισης αυτονομία πάνω από 40 χιλιόμετρα.

Είναι σχεδιασμένο για να δουλεύει με όλες τις θερμοκρασίες, υγρασία και κραδασμούς, και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα για φόρτιση στο σπίτι. Αναφορά σχετικά με επιδόσεις και τελική ταχύτητα ή άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν ακόμη.

CB125R

honda cb125r 2

Μετά την εκτενέστατη ανανέωση του μοντέλου το 2021, με νέο κινητήρα που έφερε περισσότερη ροπή πιο χαμηλά από πριν, αλλά και πιρούνι Showa SFF-BP, το CB125R δε χρειάζεται τίποτα για να λάμψει στον καυτό ανταγωνισμό της Α1 κατηγορίας.

Προφανώς έτσι σκέφτηκε και η Honda, καθώς μας παρουσιάζει το μοντέλο του 2023 που είναι πρακτικά ολόιδιο με αυτό του 2022, ακόμη και στα χρώματα.

Παραδόξως για το νέο έτος η Honda δεν προσθέτει καν ένα νέο χρώμα, αφού η γκάμα συνεχίζει με τα υπάρχοντα τέσσερα: μαύρο, ασημί, μπλε και κόκκινο.

Οι πολύ λιγοστές επεμβάσεις αφορούν στη νέα μαύρη καρίνα κινητήρα – η οποία πάντως μοιάζει ολόιδια με την υπάρχουσα – και τα πλαϊνά του ρεζερβουάρ καυσίμου που από ασημί έγιναν μαύρα, σε όλα τα χρώματα της γκάμας.

Επιπλέον, αποκλειστικά και μόνο για το μαύρο CB125R, το πιρούνι της Showa έχει επίσης μαύρο φινίρισμα, αντί του χρυσού που διατηρείται στα υπόλοιπα τρία χρώματα.

Monkey 125

honda monkey 2

Η Honda χαρίζει μια επιπλέον δόση οπτικής διασκέδασης στο Monkey ως φόρο τιμής στον πρόγονό του από το 1967.

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1961, μα στην Ιαπωνία το πρώτο Monkey που κυκλοφόρησε ήταν το Ζ50Μ του 1967, το οποίο εισήγαγε στην οικογένεια την καρό σέλα, ένα μοτίβο που έκτοτε επαναλήφθηκε αρκετές φορές σε επετειακά μοντέλα.

Αυτή τη φορά δεν έχουμε κάποια “στρογγυλεμένη” επέτειο από το 1967, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη Honda απ’ το να εισάγει το σχέδιο αυτό στη γκάμα του 2023 δημιουργώντας τρεις νέους χρωματισμούς.

Το Monkey της επόμενης χρονιάς θα είναι διαθέσιμο σε ένα νέο μαύρο χρώμα Pearl Shining Black, καθώς και στα ανανεωμένα Banana Yellow (κίτρινο) και Pearl Nebula Red (κόκκινο).

Σε όλα η Honda προσέθεσε ασορτί βαμμένα πλαίσιο, πιρούνι, ψαλίδι και πίσω ελατήρια ανάρτησης, ενώ από πάνω ξεχωρίζουν οι νέες σέλες.

Κατά τα λοιπά το απίθανο μοτοσυκλετάκι της Honda δεν έχει καμιά τεχνική αλλαγή, με τον αερόψυκτο κινητήρα των 124 cc που αποδίδει 9.2 hp μέσω πεντατάχυτου κιβωτίου, τροχούς 12 ιντσών, ABS, πλήρως LED φώτα και οθόνη LCD στα όργανα.

MSX 125 Grom

honda grom

Το έτερο “μικρό” της Honda, MSX 125 Grom, συνεχίζει την πορεία του στο 2023 με νέους χρωματισμούς.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσία, το Mini Street X-treme, όπως δηλώνουν τα αρχικά του ονόματος MSX, διατίθεται σε δύο νέους χρωματισμούς, γκρι-μαύρο Matt Dim Gray Metallic με μοναδικούς χρυσούς τροχούς κα μεγάλο λογότυπο στα γραφικά, και ένα ιδιαίτερο γαλάζιο με ονομασία Splendid Blue. Παράλληλα, διατηρείται στην γκάμα το κόκκινο χρώμα Gayety Red SE με νέο μαύρο μπροστινό φτερό.

Φρέσκο και διασκεδαστικό, το MSX 125 Grom δεν έχει δεχθεί άλλες αλλαγές και, με την οθόνη LCD και τον αερόψυκτο κινητήρα με κιβώτιο 5 σχέσεων, παραμένει στη γκάμα για όσους θέλουν ένα διαφορετικό μικρό μοτοσυκλετάκι για καθημερινή μετακίνηση.

CRF 125 F

honda mikra crf

Για το 2023, τα μικρότερα τέκνα της οικογένειας CRF αλλάζουν γραφικά για να μοιάσουν στα μεγαλύτερα αδέρφια τους.

Όπως συμβαίνει και με τα CRF50F και CRF110F, το CRF125F αναβαθμίζεται μόνο ως προς τα γραφικά για την επόμενη χρονιά, μοιάζοντας πια και αυτό με τη σειρά του με τα πιο μάχιμα, μεγαλύτερα αδέρφια του. Παραμένει η διάθεση του ωστόσο τόσο με τον στάνταρ, όσο και με το μεγαλύτερο εμπρός τροχό (19'' αντί 17'') για τους ψηλότερους, έφηβους αναβάτες.

SH 125i/150i

honda sh125

Tα αδελφάκια SH125i και SH150i συνεχίζουν στο 2023 χωρίς ουσιαστική αλλαγή στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, ωστόσο οι χρωματικές επιλογές θα είναι έξι τη νέα χρονιά.

Και για τους δύο κυβισμούς, τα μικρά SH θα είναι διαθέσιμα στα εξής νέα χρώματα: γκρι (Pearl Falcon Gray), λευκό (Mat Pearl Cool White), μπλε (Mat Pearl Pacific Blue), καθώς και στο προϋπάρχον μαύρο (Pearl Nightstar Black).

Forza 125

honda forza 125 2

Έχοντας δεχθεί σημαντικά αλλαγές στο μοντέλο 2021, με μεγαλύτερη κατά 40 χιλιοστά διαδρομή στην ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, θύρα φόρτισης USB-C, LED φώτα, κ.α., το μοντέλο του 2023 δέχεται νέα σχεδίαση στο μπροστινό τμήμα με στοιχεία που έρχονται απευθείας από το Forza 750. Το νέο μπροστινό τμήμα περιλαμβάνει και νέο φωτισμό LED ενώ νέος είναι και ο πίνακας οργάνων, με μία μίξη αναλογικού οργάνου και ψηφιακού.

Διατηρεί όλα τα στοιχεία που το έκαναν γνωστό με την ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα να διανύει πλέον 180 χιλιοστά διαδρομής καλύπτωντας και ψηλούς αναβάτες, το σύστημα smart key να μην απαιτεί κλειδί για όλες τις λειτουργίες, και τον τεράστιο χώρο κάτω από τη σέλα να φιλοξενεί δύο κράνη.

Ο κινητήρας είναι ο γνωστός που έχουμε δει και στα άλλα scooter της Honda, SH125i, PCX 125, με το σύστημα Honda Selectable Torque Control να επεμβαίνει για αποφυγή γλιστρήματος.

Το νέο Forza 125 θα παράγεται σε τέσσερις χρωματικές επιλογές, γκρι Matt Cynos Gray Metallic, γκρι Pearl Falcon Gray, μπλε Matt Pearl Pacific Blue και κόκκινο Matt Carnelian Red Metallic.

Παράλληλα, για το 2023 θα έχουμε μία ονόματι "Special Edition" έκδοση σε χρωματισμό Matt Cynos Gray Metallic με κόκκινους τροχούς, λογότυπα και λεπτομέρειες, αλλά και μαύρα μαρσπιέ και χρωμιωμένα πατήματα στο πάτωμα.

PCX 125

honda pcx 125

Το 2021 ήταν η μεγάλη χρονιά του PCX, καθώς άλλαξε ριζικά με νέο κινητήρα και πλαίσιο, ενώ ο εξοπλισμός του έγινε εξόχως ανταγωνιστικός για τα δεδομένα τη κατηγορίας με την προσθήκη HSTC (traction control) στο πακέτο με τον εξαιρετικό κινητήρα eSP+ και το σύστημα Idling Stop.

Για το 2023 η Honda αρκείται στο να ανανεώσει λίγο τη χρωματική παλέτα του PCX125, η οποία θα έχει τέσσερεις επιλογές την επόμενη χρονιά. Διατηρούνται τα λευκό (Pearl Jasmine White) και μαύρο (Matt Galaxy Black Metallic), ενώ καταργούνται το κόκκινο και το γκρι.

Το δεύτερο θα δώσει τη θέση του σε ένα γκρίζο χρώμα, Pearl Jupiter Gray, ενώ δίπλα του έρχεται μια μπλε έκδοση (Matt Suit Blue Metallic).

Super Cub 125

honda super cub 125

Εμφανισιακά το Super Cub 125 δεν αλλάζει σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, όμως τώρα η Honda το διαθέτει με σέλα και μαρσπιέ συνεπιβάτη στον στάνταρ εξοπλισμό.

Ο κινητήρας των 124 κ.εκ. συνδυάζει το κάτω μέρος (με ξανασχεδιασμένα κάρτερ) του C110 της ιαπωνικής αγοράς, με την κεφαλή του ενός εκκεντροφόρου και των δύο βαλβίδων από το MSX Grom. Νέες είναι οι βάσεις του κινητήρα στο πλαίσιο.

Τα επίσημα νούμερα κάνουν λόγο για ιπποδύναμη 9.65 hp / 7.500 rpm και για 1 kgm ροπής στις 6.250 rpm.

Νέο είναι το φίλτρο αέρα, νέα και η θέση του μπεκ του ψεκασμού, ενώ παρόλο που η εμφάνιση της εξάτμισης δεν αλλάζει, νέα είναι τα Euro 5 εσωτερικά της. Αντί των 2 καταλυτών του προηγούμενου μοντέλου, και με τη βοήθεια του νέου κινητήρα, η Honda χρησιμοποιεί τώρα έναν, πιο αποδοτικό, καταλύτη. Νέος είναι ο προγραμματισμός της ECU, ενώ πιο δυνατή η γεννήτρια Alternating Current Generator (ACG).

Οι υπόλοιπες αλλαγές αφορούν στα νέα ελατήρια των 2 πίσω αμορτισέρ για καλύτερη απόδοση σε κακό οδόστρωμα, και στο νέο ματ σκούρο γκρι χρώμα.

Το Super Cub 125 συνεχίζει να έρχεται με στρογγυλό πίνακα οργάνων που συνδυάζει ψηφιακές και αναλογικές ενδείξεις, αλλά και με σύστημα Smart Key στον στάνταρ εξοπλισμό του.

Παράλληλα, συνεχίζει να διατίθεται στην αγορά η προηγούμενη έκδοση, Super Cub C125, δίχως τις αλλαγές του ανανεωμένου μοντέλου και με χαμηλότερη λιανική τιμή.

Στην Ιαπωνία παρουσιάστηκε πρόσφατα δε ένα νέο ασημί χρώμα που προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν και πότε θα ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή γκάμα του μοντέλου.

Vision 110

honda vision 110

Μπορεί να ποντάρει στην οικονομική του τιμή και την απλότητα, ωστόσο μετά την αναβάθμιση του 2021 μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται πως φορά τον εξελιγμένο eSP κινητήρα της Honda με Idling Stop και να διαφημίζει την πρακτική του πλευρά με τον keyless χειρισμό του.

Το Vision 110 συνεχίζει ως έχει και στο 2023, με τη Honda να μην κάνει αλλαγές τεχνικής φύσης στην υπάρχουσα βάση, αλλά κανείς δε θα πει όχι σε μια ανανέωση της εμφάνισης, όπως αυτή μετουσιώνεται εδώ σε δύο νέους χρωματισμούς.

Δίπλα στις σταθερές αξίες, δηλαδή τα υπάρχοντα λευκό (Pearl Jasmine White) και μαύρο (Matt Galaxy Black Metallic), για το 2023 προστίθενται δύο ακόμη σοβαρές αποχρώσεις: γκρι (Pearl Jupiter Gray) και μπλε (Matt Suit Blue Metallic).

Astrea Grand 110

honda astrea grand x 110

Το εισαγωγικό και πιο προσιτό οικονομικά μοντέλο της οικογένειας ήρθε να διαδεχθεί το Wave 110i, επαναφέροντας στην ελληνική αγορά ένα όνομα (Astrea) που έχει κοσμήσει πολλάκις στο παρελθόν τους πίνακες των πωλήσεων σε υψηλότατες θέσεις.

Όπλα του η σύγχρονη εμφάνιση και γραφικά, αλλά και ο απόλυτα οικονομικός κινητήρας του, σε ένα σύνολο που αναδεικνύει ομοιογένεια και φιλικότητα. Οι σωστές αναρτήσεις και το συνδυασμένο σύστημα φρένων φροντίζουν όπως πρέπει για την ενεργητική ασφάλεια του αναβάτη.

Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε απροβλημάτιστη καθημερινή εξυπηρέτηση με απίστευα μικρή κατανάλωση της τάξης των 2 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Από πλευράς εξοπλισμού το Astrea Grand βασίζεται στα απολύτως απαραίτητα, όπου ξεχωρίζουμε τον μικρό αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που στα 7 λίτρα του μπορεί να φιλοξενήσει αρκετά μικροπράγματα που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.

CT125 Hunter Cub

honda hunter cub

Η περιπετειώδης έκδοση του παπιού της Honda δεν έχει έρθει ακόμη προς την Ευρώπη, στην Ιαπωνία ωστόσο αναβαθμίζεται κιόλας.

Όπως ανακοίνωσε η Honda στην Ιαπωνία, το CT125 Hunter Cub αποκτά νέο κινητήρα, η βασική διαφορά του οποίου αφορά στην ικανοποίηση εκπομπών καυσαερίων.

Η απόδοση του αερόψυκτου μονοκύλινδρου κινητήρα – που βασίζεται σε αυτόν του C125 Super Cub, ή Iconic 125 όπως θα το συναντήσουμε στους καταλόγους της Honda – αποδίδει κατά το μέγιστό του 9 ίππους στις 6,250 rpm και 1.1 kgm στις 4,750 rpm. Οι τιμές αυτές διαφέρουν αρκετά από την ονομαστική απόδοση του ευρωπαϊκού Iconic 125, όχι τόσο στις μέγιστες τιμές τους όσο στο ότι αυτές αποδίδονται χαμηλότερα στο CT125, καθώς στην έκδοση της ελληνικής αγοράς τα μέγιστα ισχύος και ροπής είναι στις 7,500 και 5,000 rpm αντίστοιχα. Μιλάμε δηλαδή για μια πολύ σημαντική διαφορά που ενδεχομένως αλλάζει αισθητά τον χαρακτήρα του κινητήρα.

Επιπλέον των αλλαγών στο μοτέρ, η Honda αναφέρει την προσθήκη επιλογέα προφόρτισης 5 θέσεων στην πίσω ανάρτηση, καθώς και μερικά νέα αξεσουάρ που προστίθενται στη λίστα του μοντέλου: ανεμοθώρακας, δύο σχάρες για μπροστά και για την κεντρική δοκό του πλαισίου, καθώς και μια πρακτική και διακριτική πλαϊνή βαλίτσα χωρητικότητας 8 λίτρων.

Το CT125 Hunter Cub θα είναι διαθέσιμο στην Ιαπωνία σε τρία χρώματα, τα υπάρχοντα κόκκινο και χακί, καθώς και μια νέα εναλλακτική σε ασημί.

Η Honda μάλλον δεν προβλέπει ακόμη την εξαγωγή του περιπετειώδους παπιού της εκτός Ιαπωνίας, καθώς αναφέρει μόνο την πρόβλεψη για εγχώρια παραγωγή 14,000 κομματιών, που θα κοστίζουν περίπου 440,000 γιεν (περίπου €3,000).

Πάντως το CT125 -που ξεκίνησε τη ζωή του ως πρωτότυπο στο Tokyo Motor Show 2019 - έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του από το 2021 στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ η χρήση ενός κινητήρα που ήδη κυκλοφορεί στο περιβάλλον των Euro 5 αφήνει μια δόση αισιοδοξίας πως ίσως το δούμε και προς τα μέρη μας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 12:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon