.
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 17:04

Αφιέρωμα – Τα νέα της SWM για το 2023

Η παλαί ποτέ ιταλική εταιρεία που ανήκει στην κινέζικη Shineray έκανε την έκπληξη στην EICMA παρουσιάζοντας τη μόνη μοτοσυκλέτα που δε θα περίμενε κανείς από αυτή.

Από το 2014 εντεταγμένη στο εταιρικό σχήμα και την οικονομική ασφάλεια της Shineray, η SWM δείχνει να πατά σταθερά στα πόδια της την τελευταία δεκαετία, διατηρώντας μια γκάμα μοντέλων που έχει λίγο απ’ όλα.

Στη βιτρίνα της θα συναντήσουμε τόσο κινητήρες της Shineray, όσο και την πρότερη γενιά των μεγάλων μονοκύλινδρων που η SWM είχε εξασφαλίσει από τις Husqvarna της εποχής BMW, αλλά φέτος μας έδειξε πως το μέλλον της δε θα είναι απαραίτητα τόσο προβλέψιμο.

hero1

Ο λόγος γίνεται για την πρόσφατη διεθνή έκθεση EICMA 2022, όπου η SWM πήγε με όλα της τα παραδοσιακά μοντέλα, αλλά και μια πολύ αναπάντεχη έκπληξη. Το Custom V1200 αφήνει πίσω του μια γκάμα που ο μεγαλύτερος κινητήρας της μετρά 650 μονοκύλινδρα κυβικά για έναν δικύλινδρο V 1200 cc 80+ ίππων και πολύ ξεκάθαρη στόχευση: cruiser, ΗΠΑ, Harley-Davidson.

Πρόκειται για ένα παράδοξο των Κινέζων, καθώς μιλάμε για έναν κινητήρα και μια μοτοσυκλέτα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την υπερπεντηκονταετή παράδοση και ιστορία της SWM. Προφανώς το όνομά της, δηλαδή η αναγνωρισιμότητά της, είναι το ατού πάνω στο οποίο η Shineray λανσάρει τις επεκτατικές της βλέψεις στις δυτικές αγορές των cruiser.

SWM Varez 125 white sx lat

Και είναι επίσης κάτι που δε μας προξενεί καμιά εντύπωση, αφού στην Κίνα ήδη από το 2016 η SWM υπό τη Shineray λειτουργεί και ως κατασκευάστρια μικρών αυτοκινήτων!

Η έτερη σημαντική είδηση της νέας χρονιάς για την SWM είναι η έλευση του Varez 125 ABS, μια φρέσκια προσθήκη με σύγχρονη σχεδίαση για την Α1 γκάμα της που έχει ήδη έρθει και στην Ελλάδα.

B swm usb

Κατά τα λοιπά, η επικαιρότητα του 2023 για την SWM δεν είχε και πολλά άλλα νέα. Το Six6 500 ανανεώθηκε λίγο στον εξοπλισμό και την εμφάνισή του, ενώ στο Μιλάνο το συνόδευσε και μια πρωτότυπη έκδοση ADV.

Τέλος, με μικρές αναβαθμίσεις και προσθήκες συνεχίζουν στο 2023 και μερικά ακόμη από τα γνωστά της μοντέλα, RS125R, SM125R και SM500R.

Custom V1200

custom v1200

Η SWM αποκαλύπτει ένα νέο cruiser 1200 κυβικών με αισθητική Harley-Davidson και έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα της μητρικής της, Shineray.

Μόλις τον Ιούλιο είχαμε συναντήσει έναν νέο κινητήρα, τον δικύλινδρο V1202 45 μοιρών με εμφάνιση που προφανώς αντιγράφει τον Evolution της Harley-Davidson, μόνο που αυτός είχε παρουσιαστεί στην Κίνα από τη Shineray.

Λίγους μήνες αργότερα, ο κινητήρας αυτός εμφανίστηκε στο Μιλάνο, σε μια μοτοσυκλέτα της SWM – εταιρεία που ανήκει στη Shineray από το 2014. Το Custom V1200 έχει ήδη προστεθεί στην ιστοσελίδα της SWM και πλέον περιμένουμε να μάθουμε τα τι και πώς του.

Στο μεταξύ, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δείχνουν αναμενόμενα, με την ισχύ ευτυχώς να ξεπερνά αισθητά τους 60 ίππους που ανέφερε η Shineray το Καλοκαίρι, καθώς στην SWM μορφή του αποδίδει 80.5 hp μέσω πεντατάχυτου κιβωτίου. Δεν γίνεται λόγος για ροπή, αλλά είναι μάλλον προφανές πως σε έναν δικύλινδρο 1200άρη, και να θες να την κρύψεις, αυτή θα ξεχειλίζει.

Η μοτοσυκλέτα διαθέτει τροχούς 16 ιντσών, ζυγίζει 250 κιλά στεγνή και η τελική της ταχύτητα ανακοινώνεται ως “πάνω από 200 km/h”, με μέση κατανάλωση 6 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Καθώς περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα νέα για το Custom V1200, δείτε το στην ιστοσελίδα της SWM.

Varez 125 ABS

SWM Varez 125 black dx lat

Το Varez 125 είναι μια γυμνή σπορ μοτοσυκλέτα προδιαγραφών Α1, με τετράχρονο μονοκύλινδρο τετραβάλβδο με 2 εκκεντροφόρους, υδρόψυκτο και ψεκαστό, που αποδίδει 15 ίππους μέσω εξατάχυτου κιβωτίου.

Ο κινητήρας αυτός βρίσκεται στο κέντρο ενός ατσάλινου χωροδικτυώματος, το ψαλίδι είναι αλουμινένιο και στις αναρτήσεις βρίσκουμε ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm και monoshock αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου.

Το σύστημα φρένων περιλαμβάνει δισκόφρενα εμπρός και πίσω, αλλά και δικάναλο σύστημα ABS.

Το βάρος του Varez 125 ανακοινώνεται στα 136 κιλά, ενώ ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει LED φώτα, ψηφιακό πολυόργανο με πλήρεις ενδείξεις και παροχή φόρτισης USB.

Six6 500

B six rossa

Tο ρετρό μονοκύλινδρο scrambler των 445 cc και 27 ίππων, Six6 500, περνά στο 2023 με ανανεωμένη εμφάνιση στα γραφικά του, αλλά και δύο νέα χρώματα, κόκκινο και πορτοκαλί.

Οι σημαντικότερες αλλαγές του ωστόσο δεν είναι εμφανείς με την πρώτη ματιά, καθώς η SWM του φορά ένα νέο τιμόνι και νέο ζευγάρι αμορτισέρ πίσω.

Six6 500 ADV

SWM SIX6 500 b

Ήταν μια από τις πιο “απαρατήρητες” εκπλήξεις της πρόσφατης EICMA, όπου η SWM παρουσίασε ως πρωτότυπη την εν λόγω εκδοχή του Six6 500.

Στην ουσία δεν πρόκειται ούτε για νέο μοντέλο, ούτε καν για μια νέα εναλλακτική του μοντέλου, αλλά μόνο για μια εξοπλισμένη μορφή του Six6 500 χωρίς καμιά ουσιαστική επέμβαση στη βάση του.

Τα επιπλέον στοιχεία που φορά το πρωτότυπο ADV είναι τελικό εξάτμισης GPR, σχάρα φόρτωσης στην ουρά, δεξιά πλαϊνή βαλίτσα και ανεμοθώρακας.

Η SWM μάλιστα δηλώνει και στην ιστοσελίδα της πως αυτό δεν είναι ένα μοντέλο παραγωγής παρά μόνο ένα εκθεσιακό πρωτότυπο με εξοπλισμό από τους σχετικούς καταλόγους της για το Six6 500.

SM500R

SWM 10 220187 copia

Το μεγάλο supermoto της SWM αναβαθμίζει τον εξοπλισμό του με μια καινούργια οθόνη LCD στα όργανα, η οποία αποτελεί κοινή καινοτομία για το 2023 και στα RS125R και SM125R.

Επιπλέον, το νέο έτος έφερε και έναν νέο χρωματισμό με μαύρα πλαστικά, κόκκινο πλαίσιο και σέλα στο SM500R.

RS125R / SM125R

B swm rs125r b

Τα δύο ψηλόφτερα μικρά της SWM ανανεώνονται ελαφρύτατα με μια νέα οθόνη LCD (όπως αυτή που φορά απο φέτος και το SM500R) και νέα χρώματα για το 2023.

Ειδικά για την περίπτωση του RS125R, ο εξοπλισμός του εμπλουτίζεται επίσης και με παροχή φόρτισης USB δίπλα στη νέα οθόνη των οργάνων του.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 17:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon